Skocz do zawartości
IGNORED

Sub Wharfedale SW-150, popsuty ?

makos21

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem Sprzętu grającego firm Denon i Wherfedale.

Ostatnio zauważyłem przy głośniejszym oglądaniu filmów nieprawidłowy (tak myślę) dźwięk wydobywający się z Subwoofera (Wherfedale SW-150).

Może mam coś źle poustawiane w Amplitunerze (AVR-2106) albo przy Subie.

Ale powiem szczerze, że już trochę czasu straciłem na kombinowanie i... nic się nie poprawiło.

Dźwięk nieprawidłowy z suba to takie pufffy przy np, wybuchu czy jakimś upadku, strzelaninie. Mam inny sprzęt grający podłączony do komputera (Creative THX) i coś takiego nie występuje.

Spotkał się ktoś z podobną sytuacją. Nie wiem co zrobić, możliwe że powinienem wysłać suba na gwarancje do serwisu, tylko co podać w wadach ?

Dźwięk nagrany dyktafonem (jakość nie za dobra) umieściłem tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o rade.

Jeśli ktoś poradzi mi jak ustawić Suba i Ampli to będę bardzo wdzięczny.

Do czego służy pokrętło Crossover Frequency i przełączniki PHASE, Auto POWER na subie ?

(Jak najlepiej ustawić to ?)

Jeśli ktoś powiedział mi jak dobrać parametry w Amplitunerze byłbym wdzięczny:

Crossover Frequency

Subwoofer Level

Subwoofer Mode Setup

post-13407-100004627 1175973900_thumb.jpg

post-13407-100004628 1175973900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32737-sub-wharfedale-sw-150-popsuty/

Auto on off to po prostu automatyczny włącznik/wyłącznik suba (w zależności czy dostaje sygnał czy nie)phase to faza możliwe ustawianie u ciebie to odwrócona lub normalna czyli masz 2 pozycje wybierz ta przy której w miejscu odsłuchu jest lepszy bas a crossover to częstotliwość odcięcia która ograniczasz górne pasmo suba i wydaje mi sie ze trochę za nisko ustawiłeś na subie odcięcie spróbuj od najwyższej i schodź coraz niżej aż zestroisz jak trzeba.Możesz to zrobić na dwa sposoby ustawiając na subie crossa na najwyższej częstotliwości i regulując ja na amplitunerze lub odwrotnie na amplitunerze najwyższa i stroić na subie(najlepiej przy pomocy drugiej osoby).Co do strojenia suba jest cały artykuł na ten temat na forum.Jeśli to nie pomoże to nie mam pomysłu(ze względu na dzisiejszy stan ;))

Subwoofer Level - domyślnie chyba jest +15db, ja tego nie zmieniałem

Phase - standardowo jest na 0, jednak jeśli słyszysz duże opóźnienie basu z suba względem basu z kolumn możesz spróbowac ustawic na 180 i sprawdzic czy jest lepiej

Subwoofer Mode - LFE+Main

Crossover - w subie ta regulacja chyba nie jest aktywna kiedy sygnał dociera przez wejście niskopoziomowe, ale możesz na wszelki wypadek ustawic np na 65hz, a w amplitunerze ustaw jak najniżej tj na 40hz lub 60hz (tak będzie chyba najbardziej optymalnie w stosunku do kolumn które masz), wyższe ustawienie może spowodowac nadmiar basu i niepotrzebne dudnienie

Ustawiam tak jak podałeś, ale nadal przy troszke głośniejszym oglądaniu filmów, słychać jak subwoofer puffaa (pierdzi), nie wiem jak to dokładnie opisać. Tak jakby coś ocierało się w nim w środku :(

On tak ma od nowości, z tym że dopiero teraz to zauważyłem bo znajomy wpadł do mnie i powiedział że coś jest nie tak. Dopiero po jego uwadze bliżej przyjrzałem się subowi, i rzeczywiście, ustawienia nic nie dają. Zaraz po świętach zawiozę go do sklepu gdzie kupiłem, tam niech sprawdzą i wysyłają do serwisu.

• 2 tygodnie później...

Byłem w sklepie gdize kupowałem tego suba, i.... okazało się, że nowy gra bardzo podobnie, przy głośniejszym bassie słychać takie pufffyyy, jakby coś obcierało w środku. Tylko że w moim to słychać było nieco głośniej. Sprzedawcy przyjeli go do reklamacji, mają wysyłac do serwisu Horn'a. Ciekawe co na to serwis.

Ten sub kosztował koło 1000-1100 zł, co polecilibyście w podobnym budżecie ? Coś sprawdzonego, dający dobry bas (przeznaczenie : filmy DVD).

• 1 miesiąc później...

makos21

jaki jest wynik reklamacji subwoofera?

mam podobny problem z power cub8a z tym że buczenie zaczyna sie gdy niskie tony na ścieżce schodzą na maksa i jest to przy bardzo głośnym odtwarzaniu filmu tj. w niektórych filmach czasem na chwile zabuczy jak "pociągnie" nisko bassem. Regulowałem na wiele sposobów i ..nic....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.