Skocz do zawartości
IGNORED

Częstotliwości przenosznoe

Pablos

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o wyjaśnienie mi pewnego nurtującego mnie pytania. Jak to jest

Normalne płyty CD (nie SACD) przenoszą częst. od 2Hz - 22KHz, zaś większośc CD-ków tych do 1500, jak droższe nie wiem, od 2Hz - 20KHz. Więc jeśli górna granica to 20-22 KHz to czy jest sens kupowac kolumienki z górą do np. 35KHz? Czy usłyszy się tę różnicę, skoro już nie jest przenoszona wyższa częst.? Jak to jest? Mógłby mi to ktoś wyjaśnić? Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/3276-cz%C4%99stotliwo%C5%9Bci-przenosznoe/

Możesz zrobić założenie, że tweeter o szerszym paśmie przenoszenia jest przy okazji w ogóle lepszym tweeterem i częstotliwości 10-20kHz będzie lepiej odwzorowywał. Oczywiście tak być nie musi ale często jest.

Nie patrz na to. Nie masz nigdzie z reguly napisane przy jakim spadku badz nierownomiernosci charakterystyki. Na jakims tajwanie tez masz napoisane 20-20kHz i z tego absolutnie nic nie wynika. Poza tym charakterystyke ksztaltuje caly tor, nie jedno urzadzenie. Sluchaj - jedyna metoda. A ultradzwieki zostaw dla kotow, one lepiej je slysza :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.