Skocz do zawartości
IGNORED

Gamut L5 vs. Thiel 2.4

pablo31

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i panie).

Chciałbym się podzielić pewnym doświadczeniem i jednocześnie mam pewne pytanie.

Czy ktoś bezpośrednio porównywał Gamuta L5 z Thielem 2.4 ?

Bo ja owszem.

Słuchałem obu napędzanym moich wzmacniaczem Krell 400 xi i moim CO Audio Aero Capitole mkII.

Sprzedawca bardzo chciał mi sprzedać Gamuty (są droższe rzecz jasna) wmawiając mi, że Thiele o wiele bardziej podkolorowują dźwięk. Dziwne to trochę skoro Thiel podaje pasmo +-2dB w zakresie 36Hz-25kHz.

Po odłuchu moje wrażenia (i mojej żony) były takie, że:

1. Thiel ma o wiele, wiele lepszy bas; szybszy, głębszy. Dla mnie/nas REWELACJA !

2. w Gamutach bas jest słabo słyszalny a góra wyeksponowana choć przyznaję bardzo klarowna ale narzucająca się. Na forum przeczytałem też, że Gamuty są "efekciarskie" i chyba coś w tym jest

3. Thiele sprawiają wrażenie wyrównanych w całym paśmie choć faktycznie po Gamutach ich góra wydaje się być lekko przydymiona (ale być może znowu jest to wina zbyt wyeksponowanej góry Gamutów ?)

4. W Gamutach słychać "dziurę" w przetwarzaniu średnich częstotliwości (najbardziej była słyszalna przy utworach 1. i 5. z płyty Bourne Supremacy).

Piszę to dlatego, że w Hi-Fi i Muzyka pan Maciej Stryjecki o Gamutach napisał, że "bas jest trochę wyeksponowany". I teraz to już nie wiem czy ja mam coś z uszami (i moja żona także)? Czy to wpływ moich klocków.

Jestem ciekaw opini tych, którzy słuchali obu tych kolumn w bezpośrednim porównaniu.

pozdrawiam wszystkich Złotouchych

PS Kupiliśmy z żoną Thiela 2.4

https://www.audiostereo.pl/topic/32762-gamut-l5-vs-thiel-24/

Gratuluję udanego zakupu! Po około 2 miesiącach grania powinny się ostatecznie dotrzeć i grać jeszcze lepiej. Mam CS2.4 od ponad 2 lat i nie żałuję wyboru - te kolumny sa wybitne, z coraz lepszą elektroniką pokazują coraz więcej piękna w muzyce.

Jeśli je kiedyś wymienię, to tylko na jakiś wyższy model Thieli :)

pzdr.

a to ciekawe

i jedna i drugie masakrują górą, ale góra Gamutów jest dużo bardziej wyrafinowana. A bas ? W Gamutach był mniejszy? hm... a może mniej rozlazły?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

->pablo31,

Wybrałeś Thiela, gratuluję, ważne, że razem z żoną dokonaliście wyboru, dobrego wyboru, bo to super głośniki :-)

Niestety nie zgodzę się z Tobą w ocenie Gamutów. Ja też słuchałem tych kolumn i IMO góra w Gamutach jest świetna, wyrafinowana, rozdzielcza, bez jakiejkolwiek ostrości. Kolumny są równe, więc nie ma eksponowania średnicy, dziura? Jaka dziura?. A bas, bas w Gamutach jest szybki i zwarty, ma lepszą kontrolę niż w Thielach, stąd różnice w odbiorze.

Oczywiście to tylko moje prywatne zdanie ale na co dzień gram na monitorach L3 (takie L5 do mniejszych pomieszczeń), więc oceniam z perspektywy dłuższego odsłuchu, bo obydwa modele grają bardzo podobnie.

Pozdrawiam,

L5 to świetne skrzynki. Zdecydowanie przyjemniejsza i lepsza jak dla mnie barwa średnicy. Wysokie tony zarówno w cs 2.4. Jak i L5 są dokładne, lecz Gamuty podają je bardziej czytelnie, bez ostrości z większą finezją i wyczuciem. Jeśli chodzi o bas L5 to bardzo dobra kontrola tego zakresu i duże zróżnicowanie barwy . Moja propozycja jest taka byś posłuchał jeszcze Gamutów z innym wzmacniaczem. Choć po podłączonej elektronice do Thiela wnioskuję, że lubisz dźwięk o jasnym przekazie. Pewnie część popędów 400 złagodził Audio Aero Capitole mkII. W innym przypadku pewnie polałaby się krew z uszu!!

Na koniec chce podkreślić, że to wyłącznie moje odczucia i finalnie brzmienie zestawu ma się podobać tobie Pablo

Gość jamówię

(Konto usunięte)

I Thiel i Gamut to świetne głośniko IMO Gamut ma bardziej wyrównane pasmo a Amerykanin lekko podbity mid bass.Kulpa napisał ostatnio,że góra w Thielach jest za bardzo krzykliwa, moim zdaniem bzdura,ale góra w Gamutach jest bardziej wyrafinowana.Stryjecki zawsze podkreśla ,że w jego pomieszczeniu średni bas jest lekko wyeksponowany,stąd w jego opinii nadmiar basu w Gamutach.Wybrałeś Thiele i dobrze bo to świetne głosniki,moim zdaniem to jednak Gamut gra bardziej wyrafinowanym dzwiękiem.

Pozdrawiam i życzę miłych odsłuchów.

P.S. Masz świetną żonę skoro wspiera cię w takich wyborach i tu moim zdaniem należą się największe gratulacje.

pablo31

Podaj w jakim pomieszczeniu ty słuchasz ,może ktoś z forumowiczów poda w jakim pomieszczeniu słucha Pan Stryjecki i może wyciągniemy jakieś konkretniejsze wnioski i okaże się że dane głośniki są preferowane do konkretniejszego pomieszczena.

Dużo wpisów na forum pokazało że głośniki trzeba zestroić z pomieszczeniem-zobatrz chociaż ich skrzynki jak są różne konstrukcyjne, w jaką stronę wydobywa się dżwięk bezpośredni a co się dalej dzieje na obudowie ,prosiłem Cię na PW żebyś wrzucił jakieś fotki-niekoniecznie własne ,mogą być z katalogu

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ogólne uwagi:

1. pomieszczenie wg sprzedawcy to 3,7x4,6 czyli tylko 17 metrów kwadratowych. Dodam, że w każdym rogu miał po 2 ustroje rozpraszające (duże walce) firmy Accustica Applicata (nie wiem czy tak się na pewno pisze). Mniejszy walec ustawiony na większym. Pod względem akustycznym w tym pomieszczeniu nie było żandych problemów z basem, żadnych rezonansów- dla nas najlepsze pomieszczenie, w którym dokonywalismy odsłuchów jak do tej pory

2. Kolumny ustawione były na krótszej ścianie.

3. Słuchaliśmy:

a) Bourne Supremacy; dobrze nagrana płyta, super basy, smyczki, bogata perkusja. Przede wszystkim słuchaliśmy utwórów; 1, 5 chyba 2.

W Gamutach bas nie miał potęgi- utwóry były bez dynamiki. W Thielach jak najbardziej.

b) La Campanella (utwór Liszta grany przez Micha Dichter)- etiuda na fortepian

i tutaj słuchając Gamutów mieliśmy wrażenie, że mikrofon podczas nagrania ustawiony został z prawej strony fortepianu, tuż przy prawej ręce. Wrażenie było takie, że Micha grał prawą ręką zdecydowanie głośniej niż lewą.

c) Anna Maria Jopek i Pat Metheny, płyta 'Upojenie'

utwóry 1- na Gamutach wypadł super. Nic dziwnego skoro przede wszystkim słychać struny. Góra super !

utwór 5- w Gamutach nie słychać miłego basiku a w Thielach- rewelacja !

d) Vangelis Charriots of Fire (płyta remasterowana z okazji 25 lecia wydania płyty):

Gamuty: ogólnie wrażenie było takie: dużo góry (bardzo rzecz jasna czystej) ale mało środka i basu

Co ciekawe Gamuty nas męczyły swoim dźwiękiem. Słuchając muzyki ucho koncentrowało się na górnych rejestrach. Aby usłyszeć bas należało się mocno skoncentrować- to nie przychodziło naturalnie.

Przy Thielach słychać było zbalansowany przekaz; żadne pasmo się nie wybijało i nie dominowało muzyki/przekazu. Thiele oferowały selektywność przekazu.

Zastanawia nas to, że gdyby Krell był jasny wówczas i Gamuty i Thiele byłyby męczące. A przecież tak nie było.

Kiedy sprzedawca puścił płytę jazzową z pochodem basowym to brzmiało to super. Ale gdy do tego doszły inne intrumenty to odnieśliśmy wrażenie wyeksponowanej góry a cała reszta zeszła na plan dalszy.

Zastanawiamy się czy przy innym wzmacniaczu i CD wrażenia byłyby takie same a może Gamuty wypadłyby wówczas znacznie lepiej niż Thiele ?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>>Pablo,

jeżeli jesteście zadowoleni to jest to najważniejsza rzecz pod słońcem!Thiel to naprawde dobry głośnik a skoro niesie wam tyle radości to reszta jest bez znaczenia a nasze opinie kompletnie nie istotne.Słuchajcie muzyki a po 200 godzinach Thiel pokaże pełna krasę i wtedy będzie naprawde super.

Popatrzcie pod jakim kątem na niewielkie pomieszczenie rozchodzi się bas z Gamuta a pod jakim z Thiela i jak może się odbijać dżwięk od ścian i sufitu ,czy się bardziej wytłumi lub wzbudzi,u którego lepiej powstaną fale stojace i z którego zestawu To samo dotyczy wysokich tonów w Gamucie idą one bardziej na wprost bezpośrednio a w Thielu jesteśmy odsunięci od osi głośnika z tąd spadek charakterystyki.

To nie wymysł głośniki trzeba dobierać do wielkości pomieszczenia a najlepiej odsłuchać u siebie

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13206-100004532 1176123505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell,

gdy przyjdą moje Thiele (może będą w przyszłym tygodniu) to zrobię zdjęcie tyłu. Ale już teraz mogę napisać, że z tyłu Thiel ma litą ścianę- przecież to nie bas refleks. Podczas gdy Gamuty mają dwa otwory bas refleks.

pablo31, 9 Kwi 2007, 15:18

no i odpowiedziałeś sobie sam jak w tak małym pomieszczeniu miał się w twoim kierunku dobrze rozejść bas odbity od tylnej ściany i zasłonięty kolumną Gamuta ,wszystko poszło bokiem, za małe pomieszczenie Thiele musiały wygrać dżwięk bezpośredni na twarz zarówno niskie jak i wysokie i co ważne średnica .Ja kiedyś zmieniając lokum na 2x wieksze zauwazyłem że nie muszę tak głośno grać,pomieszczenie jest bardzo wazne i niektórzy na tym forum słusznie świrują i chwała im za to ,a że po drodze oberwą od takich jak ja no cóż samemu nie można patrzeć na tą samą rzecz pod różnymi kątami na raz, zawsze nam coś umknie

Pozdrawiam

Rafaell

Odnośnie typu obudów to faktycznie mam wrażenie, że klasyczny bas refleks ma specyficzne wybrzmienie.

Thiele to z pewnością nie jest klasyczny basrefleks a ich bas jest po prostu REWELACYJNY. Przynajmniej jak dla mnie. No i w tej cenie.

Poza tym to przypominam, że grały w pokoju 17 m2. I nic nie dudniło ani nie buczało.

pablo31, 9 Kwi 2007, 19:14

czyli zgadzasz sie z tym co ja wyżej napisałem "koń jaki jest każdy widzi " fajnie że piknie basik gra

Pozdrawiam

Rafaell

ABs, 9 Kwi 2007, 20:22

Jak masz auto to powinieneś usłyszeć różnicę dwusuwu od czterosuwu i taka finezyjna różnica jest miedzy basrefleksem a systemem z membraną bierną

pozdrawiam

Rafaell

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.