Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w akustyce pokoju Paradigm 3v4

Gość Marten

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marten

(Konto usunięte)

Witam wszystkich :)

Chciałbym Was prosić o pomoc w przemeblowaniu pokoju pod względem akustycznym.

Teraz meble w moim pokoju są ustawione jak na tym szkicu. Ogółem jest dobrze, lecz za bardzo są niskie tony.

Mój sprzęcik to technics v620M2 oraz paradigm 3v4

akustyka.JPG

https://www.audiostereo.pl/topic/32807-pomoc-w-akustyce-pokoju-paradigm-3v4/
Gość Marten

(Konto usunięte)

A jeszcze może to jest przyczyną... kolumny są za nisko posadzone... bo tylko 50cm od ziemii.

Jak siędzę na krześle jest ok... ale jak na łóżku niżej to już jest z tym problem...

Nad łóżkiem jest duży obraz aby nie była pusta ściana... muszę maty akustyczne za głośnikami postawić?

punkt odsłuchowy znajdujący się tuż pod gołą ścianą (czy też z obrazem, nieważne) to nie jest dobry pomysł. Jeśli już musi byc w tym miejscu to może spróbuj ścianę za plecami wytłumić - zamiast obrazu jakis ozdobny kilim, albo inny "miś".

Gość Marten

(Konto usunięte)

Zatkałem ale niedało to za wiele niestety... myślałem że może głośniki stoją zbyt blisko szafek i to może być tym spowodowane, że troszkę to na siebie nachodzi.

@Desant

Co masz na myśli?

siedzisz na łóżku i tuż za plecami masz ścianę/obraz, dobrze rozumiem? to zamiast tego powieś tam coś pochłaniającego dźwięk, na próbę możesz zasłonkę od okna na dwóch kijach zatknąć, rozwiesić na ścianie i zobaczyć czy pomoże :] a jak będzie poprawa, to na stałe coś nieco bardziej estetycznego, byle "miś" czyli puchate i absorbujące fale dźwiękowe żeby nie było odbić.

Gość Marten

(Konto usunięte)

No tak firanka to nie bardzo ;)

Hm a jakaś półka i tam książki, jakaś roślinka?

A nie ma znaczenia że zaraz przy głośniku jest sazfka?

Obraz jest jakieś pół metra nade mną.

o zasłonce napisałem tylko po to, żebyś cokolwiek tam rozpiął na chwilę, włączył sprzęt i zobaczył czy jest lepiej, nie żeby na stałe pokój przyozdobić ;) Może być przecież np. coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WSZYSTKO będzie lepsze niż goła ściana - jak najbardziej książki, czy kwiatki, cokolwiek co nie jest gładkie i płaskie. A dookoła kolumn oczywiście powinno byc miejsce we wszystkie strony, minimum 30 cm po bokach i z pół metra z tyłu.

Ukryta Zawartość

Gość Marten

(Konto usunięte)

Hm no to musi być pokój przemeblowany, bo nie ma szans odsunąć od szafek o 30cm.... aktualnie jest "przytulony" do nich.

A co do dekoracji bardzo ciekawe :) podoba mi się :) ale nei pasuje mi do pokoju :) Poszukam czegoś :)

Marten

ogólnie z moich obserwacji wypowiedzi na temat Paradigmów, z obserwacji ludzi słuchających tych kolumn zauważyłam że jest jedna rzecz: takie ICH brzmienie trzeba lubieć , nie wiem na ile przemeblowanie zmieni dźwięk Paradigmów....ja lubie to co słysze jak grają ale nie spotkałam osoby, której by się spodobało to co sobą prezentują te kolmny:-)

Może warto zmienić markę na inną,,,a pokój zostawić w spokoju??

pozdr

MARTEN

a jakie masz podstawki pod te Paradigmy?

bo monitory te są czułe jak ważka na dobre lub złe podstawy, a pod stendami musisz mieć granitową płytę, jak jest coś nie tak ze stendami i na dodatek bez granitu to podłoga ci gra razem z głosnikami.Bałagan.

50 cm nad podłoga jest ok ale kolce i granit dadzą ci 10 cm wyżej, będzie jeszcze bardziej ok.

To dobry produkt jest, ale upierdliwy. Warto powalczyć....i zmienić wzmacniacz.

artur

Gość Marten

(Konto usunięte)

Na podłodze jest dywanik hehe ;)

Na jakiej mniej więcej wysokości powinny być głośniczki?

Możesz dać jakiś przykład jak to można ustawić? Tylko chciałbym mieć łóżko na wprost monitora a co za tym idzie to obok głośników...

Gość Marten

(Konto usunięte)

Jeszcze nie ma :) Standy są w najbliższej przyszłości... Na razie służą ku temu taborety... ;) Chwilowe rozwiązanie, a będą standy Premier :) bo chyba w tej cenie nic lepszego nie będzie.

Ale troszkę wyższe niż te 50cm ;)

aha

to po krótkiej walce się wyjaśniło, taborety robią bałagan. Ta kolumna produkuje dużo basu i trzeba go trzymać za mordę.

ale kolumn się nie pozbywaj, to porządna rzecz.

zamiast standów można się pokusić o zrobienie kubików wypełnionych piaskiem. szerokosć i głebokość tak jak kolumny i wysokie na tyle abyś przy słuchaniu miał wysokotonówki nieco powyżej linii uszu.

wskazane kolce pod te kubiki i pod kolumny też, płyty chodnikowe granitowe nieszlifowane kupisz w składach budowlanych po 30dychy i wszystko to na tym postaw. bedzie ze sto kilo.

patent działa

na pewno lepiej od standów premier

Witam,

Ja natomiast uważam, że masz dobre kolumny. Generalnie sam posiadam dwa komplety Paradigm'ów, a ich granie bardzo mi odpowiada. Natomiast Monitor 3 to faktycznie może być walka z basem. Jednak podstawki to podstawa. Możesz zrobić to co pisze mój poprzesnik.

Polecam Ci zdecydowanie przestawić głośniki na krótszą ścianę, tę z oknem. Tak dla testu ustaw głośniki w nastęujących odległościach:

od tylnej ściany - 134 cm

od pocznych ścian - 83 cm

Za punkt pomiarowy dla kolumny weź oś symetri na przedniej ściance. Głośników nie skręcaj pod żadnym kontem, tylko postaw prosto, później w ramach testu pokręć nimi. Ewentualnie zmiejsz odległość od tylnej ściany, lecz zacznij od odległości, którą Ci podałem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzysiup

za wąsko! w trzymetrowym pokoju (mam taki sam) zrobi sie baza 1,5m i scena się ściśnie. 50 cm od ścian to wg mnie maks - z lekkim skierowaniem na słuchacza. wtedy miejsce odsluchowe w okolicach konca ławeczki, wytłumienie ścian z tyłu i po bokach.

Gość Marten

(Konto usunięte)

artPaw

Kubiki? nie rozumiem?

Kolce napewno będą pod kubikiami ale pod kolumnami? chyba będzie zbyt niestabilne"

krzysiup

Hm te ustawienie nie bardzo, bo nie mam miejsca odsłuchowego, a na ławeczce od szatngi tego nie będę robił ;)

Gość Marten

(Konto usunięte)

Poszukałem troszkę o tych kubikach, na tym forum, na googlach nie wiele informacji znalazłem. Lecz czy to moją być tak jakby podstawki zrobione z drewna dębowego? Czy nie do końca?

kubiki to skrzynki, z byle czego, /plyta wiórowa, mdf/ robisz pudła zamkniete ze wszystkich stron o gabarytach kolumny-moze ciut wyższe, suchy piach do srodka i już. Ciężkie toto będzie i o to chodzi.

arturo

Gość Marten

(Konto usunięte)

Ooo :)

Dzięki napewno to uczynię w najbliższy czasie, bo pewnie dużo taniej wyjdzi niż standy Premiera :)

Z czego najlepiej je zrobić? Z jakiego materiału?

Czym je potem położyć? Kolor Monitorków to dąb :) Więc coś w tym kolorze bym chciał złożyć :)

Suchy piasek... lepiej kupić w sklepie zoologicznym i potem wsadzić do pieca +300stopni żeby maksymanie go wysuszyć i aby wigloci nie było?

I jeszcze taka sprwa, najlepiej byłoby pod kubiki, ale też pod same głośniki? Nie będzie to zbyt niestabilne? Lekkie potrącenie i spadnie?

Co do aktualnego ułożenia, lepiej zostawić i nad łóżkiem postawić coś "misiowatego"?

Tylko martwi mnie to że jest głośnik praktycznie przy szafce....

Uważam że wszyscy podążacie w złą stronę.Głośniki pozostawić tak jak były lecz na dobrych podstawkach .

Natomiast bas w tym wypadku to kwestia oddziaływania między tylnią scianką głośnika a przegrodą . Wystarczy za głośniki wstawić elementy tłumiące (nakleić na scianę?), np. gąbkę profilowaną oraz , nakleić taka samą gąbkę na tył "trójek".Następnie dobrze obciążyć ,dociążyć "trójki"paroma kilogramami . Przy takim ustawieniu i dobrych kabelkach będzie OK .

Czty za wąsko, nie koniecznie, radzę najpierw przetestować, a ostateczne ustawienie wyrekulować. Podałem jedynie bazę początkową, reszta to kwestia regulacji. Z moich doświadczeń wynika, że ustawiamy kolumny za szeroko co ujemnie wpływa na kreowanie sceny.

Bazę oparłem o obliczenia stosowane w akustyce do ustawień głośników. Zastosowałem te obliczenia w swoim pokoju i to był strzał w 10-tkę. Niestety miejsce postoju nie było "akceptowalne" przez moją drugą połowę, i stoją gdzie stoją :-(

Radzę sprubować, zawsze można stwierdzić, że to nie to.

Pozdrawiam

a i jeszcze jedno, faktycznie ideałem jest odsłuch centralnie pomiędzy kolumnami w pewnej odległości. Lecz prawda jest też taka, że dobrze kreowana scena pozwala na przyjemny odsłuch w różnych miejscach, może być z boku na łużku.

Gość Marten

(Konto usunięte)

Hm w takim razie będę próbował z piramidkami :) Może coś pomogą :)

A jak jest z tym piaskiem, tak jak napisałem.

Ma ktoś zdjęcie tych kubików? Efekt końcowy?

Z czego najlepiej robić i zabezpieczyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.