Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę o jakości obrazu -łabędzi śpiew

hojlo1

Rekomendowane odpowiedzi

(nic odkrywczego - ale niezorientowanym w temacie się przyda) ;)

Ostatnio naczytalem się "dziwnych rzeczy" na temat antyjakości analagowego obrazu i jakości cyfrowego przekazu, że zrobiłem własne dochodzenie.

Może one być obarczone błędem (ale minimalnym) jednak moje wnioski są jednoznaczne.

To co spotyka użytkowników sprzętu audio (czyli w 90% jakość schodzi do niskiego poziomu mp3 w przekazie...cyfrowym) , zaczyna coraz bardziej dotykać oglądaczy TV (też dzięki cyfrze).

Zamiast JAKOŚCI ...częsciej dostajemy jakoś !!!!!

I tak fotka (poniżej), to nie HDTV kontra SD, ale stare kontra nowe.

Pozdrawiam. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj główny wątek, gdyż wiecej fotek wchodzi a i "ślepych HD maniaków" więcej (to nie obraźliwe, ale porównań nie mają)

post-8228-100004299 1176462616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hojlo1, 13 Kwi 2007, 13:10

Po wprowadzeniu na rynek Cyfry+ porównywałem obraz TVP2 z cyfry i z naziemnego "analoga".

Różnica w jakości na korzyść analogu (TV CRT) była gigantyczna :-)

Pamiętam, że jakość takich cyfrowych kanałow jak n.p. HBO nie odbiegała od standardu VHS.

Obecnie b.dobrą jakość z cyfry mam na TVN 24 oraz na niemieckich programach FTA (kanały HD pomijam). Cinemaxy na n-ce to tylko trochę lepiej niż VHS.

A dla mnie nie jest to żadne zaskoczenie,kiedyś porównywałem u siebie jakość obrazu z satelity ''ASTRA'' (wysoka jakość kanałów niemieckich-Pro sieben) na tunerze analogowym vs tuner cyfra , i co się dało natychmiast zauważyć to mocno zubożona szczegółowość (obraz niby czysty ale mdły) i gorsza skala kolorów z przekazu cyfrowego ,twarze ludzkie mające kolor jak u manekina i oddanie płynności ruchu też nieidealne daje się to wyczuć zwłaszcza jak się jest przyzwyczajonym do analog sat i jak się podłączy tuner digital to w pierwszym momencie jest to denerwujące potem oko się przyzwyczaja , jak ktoś do mnie przyszedł kto miał tuner analog lub antenę dachową to w pierwszym momencie określał obraz cyfrowy jakby nieco zwolniony ,jakość sygnału analog sat zdecydowanie wygrywa i to się tyczy sygnału sat pal bo na niestosowanym już na sat D2-MAC lub HD-MAC byłoby jeszcze lepiej! .A co do digital sat HDTV to obraz jest żyleta ale kolorki są na pewno nienaturalne i bardzo jaskrawe ,naturalność i skala odcieni według mnie lepsza jest na analog sat niż na digital hdtv ! .

Aktualnie nie posiadam tunera sat analogowego i cyfrowego bo mam kablówkę a porównanie robiłem ok 2 lat temu (humax,cyfra+,tuner peace analog) więc być może jakość przesyłu cyfrowego sat (bitrate) uległa poprawie do tego czasu ?.

...te fotki są z wczoraj (z kiepskiego aparatu, bo wygląda to jeszcze gorzej na zbliżeniu).

Oszczędnośc strumienia sięga dna (to niemiecki VOX z Astry).

Punktem wyjścia było ogladanie (dosć niedawno, przypadkiem) transmisji ("równolegle") niemieckiego kanalu BR (z Astry), gdzie w relacji z jakiegoś pola:

a/ rolnik jak spiker w TV (przy zmienianych tunerach DVB), czyli z makijażem na twarzy

b/ przy powrocie na tuner analogowy okazało się, ze nie dość że makijażu brak (tak jak poprzednicy opisują), to jeszcze wyraźne plamy wątrobowe.

Chodzi i o to że niedługo:

a/ juz nie będzie mozna nic porównać (analog zniknie - problem nadawców zniknie)

b/ wystarczy teraz taki strumień trochę zwiększyć, (dodać rozdzielczości i ostrości) i już można np. równelegle transmitować, a sporo ludzi "odkryje na nowo jakość".

Już odkrywa.... ;))))))))))))))))))))))

no właśnie ! Też to zauważyłem, ale siedzialem cicho bo nie chciałem wyjść na heretyka. I tak mam już wśród znajomych grubą łatkę dziwaka z powodu ocen dźwięku głośnikowego. Chociaż... na ostatnich badaniach lekarskich mój audiogram wzbudził takie zdumienie że zacząłem śmielej krytykować współczesne trendy. Jednak badanie wzroku wyszło poniżej moich oczekiwań bo szturnąłem się tą deseczką do zakrywania oka więc zaczęło łzawić.

Ależ to jest w pełni świadoma i przez wszystkich akceptowana polityka. Niedługo jeszcze zostanie usunięta ostatnia "sól z oka" czyli nadawanie analogowe. I co pozostanie nam? Nam audio/kinofilom? No cóż kupowanie płyt i chodzenie do kina. I O TO WŁAŚNIE CHODZI ;-)

pozdr

Jakość kanałów sat cyfrowych jest na dosyć niskim poziomie. Viva polska dawniej miała rozdzielczość 720x576 i chyba nieco większy bitrate .... obecnie jest 480x576 i nieproporcjonalnie bardziej zdegradowany bitrate... po prostu upychają max kanałów na pojedynczych transponderach nie patrząc na jakość. Dawniej nagrywałem sobie teledyski ... obecnie tego już nie robię bo obraz kiedyś był "OK" a obecnie jest nieakceptowalny ... oczywiście analogicznie jest na innych kanałach. Jedyne wyjście to nadawanie przez nadawców zamiast 2 kanałów "ze śmieciami" w kwestii merytorycznej ... jednego ... bardziej nasyconego interesującymi programami i o dwukrotnie większym bitrate. Zmiana kompresorów na bardziej wydajne ( X264 ) to też dobra droga ... ale to nie wystarczy - potrzebny jest jeszcze rozsądek. Wiem że rządzi ekonomia/marketing/pieniądze ale sądzę że nawet taniej/bardziej opłacalne jest zrobić z dwóch "badziewnych" kanałów jeden dobry .... chyba że odbiorca ma fatalny TV i do tego jest ignorantem ... a w Polsce społeczeństwo jest nasycone ignorantami akceptującymi niskiej jakości obraz czy dźwięk.

>>Kyle

Smutne słowa, ale prawdziwe. U nas zaciąga się kredyty i zadłuża w rodzinie, byle kupić nowy samochód.

Ale już wydać na kable 300 złotych, to rozrzutność, bo przeca można kupić Mante za 99 zeta...

Jakoś polskich kanałów cyfrowych jest katastrofalna. Jednak nie zrzucałbym wszystkiego na nową technologię.

Gdyby zapewnić wysokie bitrajty, to można by uzyskać lepszy obraz niż po analogu.

Choć wg mnie np. połączeniu hdmi nadal troszkę brakuje do komponentu, ale nie prowadzonemu po RCA, ale na prawdziwych kabelkach 75 omowych...

My tu oceniamy jakość obrazu z digital sat a nikt jeszcze nie wspomniał o dźwięku z płatnych platform cyfrowych który jest poniżej krytyki np ja miałem możliwość przez pewien czas odbioru płatnych pakietów radiowych z muzyką tematyczną -XTRA MUSIC /Music Choice i jakość jest tam na poziomie mp3 128kbps albo nawet jeszcze gorzej ! wysokie tony przypominały chlupanie wody ,jakby mi ktoś dopłacał za słuchanie tego to bym za h...tego nie słuchał!, pozytywnym wyjątkiem są DARMOWE radiowe kanały austriacko niemieckie które nadają na bitrate 320kbps i do tego jeszcze się wyświetlają wiadomości tekstowe na temat jaki aktualnie jest nadawany utwór,wykonawca i co będzie za chwilę,ale i tak dobrze zrobione mp3 320 kbps/lame jest znacznie lepsze ,co ciekawe niemieckie darmowe radia mają lepszą jakość niż płatny pakiet ''PREMIERE'' ! .Jakość dźwięku z digital sat nie może się równać z dźwiękiem z satelity analogowego gdzie każdy kanał audio jest nadawany na osobnej częstotliwości co daje dla tunera ukf/fm nieosiągalny poziom jakościowy odnośnie przesłuchów pomiędzy kanałami !.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.