Skocz do zawartości
IGNORED

Fado - jakich wykonawcow polecacie?

Chris01

Rekomendowane odpowiedzi

Krotkie pytanie do milosnikow muzyki fado (jesli sa tu tacy) - czego sluchacie i co polecacie? Mialem ostatnio do czynienia z dwiema plytami z tego gatunku: Mariza "Transparente" i Misia "Fado". Za jakim wykonawca/wykonawcami jeszcze sie rozejrzec, aby jeszcze "posmakowac" tego gatunku, ktory przy pierwszym spotkaniu bardzo mnie zainteresowal! Inne pytanie to czy da sie te plyty kupic w Polsce? Ale to juz w naszych czasach mniejszy problem;-)

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

https://www.audiostereo.pl/topic/32869-fado-jakich-wykonawcow-polecacie/

Właśnie myśłałem sobie o fado czytając wątek o pani Jopek... 90 procent śpiewających pań, zanim sięgnie po mikrofon, powinna posłuchac sobie śpiewaczek fado. I to najlepiej na żywo, aby przekonać się, że "dobrej baletnicy...." nie potrzeba obróbki w studio.

Dla mnie śpiewaczki fado to obok dobrych śpiewaczek klasycznych wyżyny, na jakie jest w stanie wspiąć się kobiecy głos. Mariza jest tego doskonałym przykładem. Niesamowite jest to, że czasem trudno rozróżnić jej nagrania studyjne od koncertowych. Kilka lat temu śpiewała w Polsce pani Rodriguez (podobieństwo nazwisk z Amalią przypadkowe). Słuchałem jej w Bydgoszczy i byłem oczarowany. Powinno się zafundować takie korepetycje z muzyki polskim gwiazdkom z pani Górniak na czele.

Witam!

Cieszę się bardzo, że mogłem przeczytać pana opinię o muzyce i wykonawcach fado.

Sluchałem i ogładałem występ Rodriguez na festwialu muzycznym w Łańcucie.

Wspaniała dekoracja, atmosfera, uroda solistki. Mam kilka vinyli z różnymi wykonawcami

fado z Portugali. Pięć czy sześć lata temu na kanale portuaglskim ogladałem niesamowity

koncert staruszki" Henrietty .... Nie pamiętam już dokładnie jej nazwiska.

Łączę pozdrowienia. Adam.

Starsze fado to również ciekawe zjawisko, niestety jakość starych nagrań psuje przyjemność słuchania (zwłaszcza tych z lat 40. i 50.). Odnoszę wrażenie, że w ogóle zbyt często ograniczamy sie do własnego ogródka, w czym pomagają nam media. Tymczasem dla mnie każda wizyta na Bliskim Wschodzie jest odkryciem. Tam jest mnóstwo wspaniałych głosów, zwłaszcza kobiecych, którym należałby sie większy rozgłos. Jest taki wspaniały głos kobiecy na płycie Hava Nagila zespołu Efii Netzera - elektryzujące, dojrzały... Szkoda, że nie można dziś dostać kompaktu z tym nagraniem :(

... i jeszcze jedno nazwisko jakie udalo mi sie odkryc i posluchac jej muzyki: Katia Guerreiro ("Fado Maior").

I jeszcze jedno - i z gory przepraszam za moze glupie pytanie - fado spiewaja tylko kobiety?

------------------------------------------------------------------------------------------

i jeszcze jedno: na serwisie allmusic.com znalazlem takie nazwiska spiewajace fado:

Alexandra

Amália Rodrigues

Lucilla Carmo

Carlos Do Carmo

Fernanda Maria

Antonio Menano

Margarida Bessa

Bévinda

Paulo Braganca

Ericilia Costa

Misia

Przyjdzie mi tego poszukac...

no to kolejne nazwisko do listy: Mafalda Arnauth

[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

A fado klasycznie to spiewaja tylko mezczyzni ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy twój wpis wniósł coś do tematu?

>Fado? to ta muzyka z czołówek łacińsko-amerykańskich seriali?

no toć... A Mozart to ten gostek, co robi dzwonki do fonów.

Raczej trolujesz, ale na wszelki wypadek odpowiem serio. Fado to w pewnym uproszczeniu "portugalski folk". Coś jak flamenco w Hiszpanii. Tylko jeżeli flamenco to ogień, fado to woda.

P.S. no i Mozart w komórkach faktycznie bywa, a fado w serialach nie. Chociaż nie oglądam to nie wiem...

>Tibsnorg Pieckymoosy

Ładnie powiedziane, rzewność i emocjonalną głębokośc fado rzeczywiście mozna zestawić z wodą...

>came

Czy jestem epigonem Vlada czy jego nowym wcieleniem?

do bufonów:

zapytałem grzecznie co to za rodzaj muzyki bom głupi i nie uczony. Bez uprzedzeń - bardzo lubię latyno-amerykańskie seriale.

geertgen:

epigonem? czy Pan mnie nie obraża?

>camle

Fado nie ma nic wspólnego z Ameryką Łacińską!To muzyka wywodząca się z portowych tawern Portugalii.

To taki portugalski blues.

ostatnio święci wielkie sukcesy Pani Mariza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Witam!

Polecam płytę Cristiny Branco >Live> Jest to zapis jej koncertu z 2006 w Holandii leidsche Schowburg Theater. Poniżej mała notatka z Wikipedi

Cristina Branco (ur.1972), to portugalska pieśniarka fado. W latach swej młodości Branco zainteresowana była muzycznie gatunkami takimi jak jazz , blues czy bossa nova Z początkiem lat dziewięćdziesiątych rozpoczęła swą przygodę z fado, która zaczęła się od fascynacji twórczością najsłynniejszej w historii pieśniarki fado - Amálii Rodrigues. Przez wiele lat współpracowała z Custódio Castelo, który komponował dla niej muzykę i akompaniował jej.

Polecam poniższą płytę. Pole do poszukiwań klasyków tego gatunku. Ja i tak słucham tylko Misię i Marysię:) Ta pierwsza trochę ostatnio zrobiła się komercyjna. Druga jest w wyśmienitej formie. A Jopkowa jest już po 10 zeta w Saturnie. Dlaczego ona jest popularna? Przecież ona jęczy a nie śpiewa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Camané – „Prince Of Fado” po raz pierwszy we Wrocławiu

Pochodząca z Portugalii muzyka fado święci zasłużone tryumfy zarówno na całym świecie, jak i w Polsce. Po wspaniale przyjętych koncertach czołowych fadistek – Marizy, Cristiny Branco, Any Moury i Teresy Salgueiro z zespołu Madredeus – Ethno Jazz Festival ma zaszczyt zaprosić na koncert najważniejszego męskiego głosu w muzyce fado – Camané. Koncert odbędzie się 18 lutego we wrocławskiej Synagodze Pod Białym Bocianem.

Pełne nazwisko Camané brzmi Carlos Manuel Moutinho Paiva dos Santos Duarte. Urodził się w 1967 r. w Oeiras. Artysta niewiele o sobie mówi, powtarza, że „kim jest, ukazuje śpiewając” i że największy wpływ na niego miało troje artystów: Amália Rodrigues, Carlos do Carmo i Alfredo Marceneiro. Dziś jednak podąża własną, osobną ścieżką, zachowuje szacunek dla tradycji, ale i sięga po nowe środki wyrazu, po nowych poetów. Jedno pozostaje niezmienne, a jest to – jak mówi – wewnętrzne przekonanie, że fado pragnie śpiewać do końca życia.

Do udziału w swoim wrocławskim koncercie Camané zaprosił Annę Marię Jopek.

Ethno Jazz Festival – Muzyka Świata w Synagodze pod Białym Bocianem

CAMANÉ – „Prince Of Fado” po raz pierwszy we Wrocławiu

18.02.12 godz.20.00

Synagoga Pod Białym Bocianem, ul. Włodkowica 7, Wrocław

bilety: 150 zł – I miejsca, 120 zł – II miejsca, 90 zł – III miejsca, 50 zł – wejściówki (studenci i uczniowie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.