Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 1300zł - stosunek jakosc/cena

kopaczmopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stoje przed decyzja odnosnie zakupu nowych kolumn. Obecnie uzywam Altus 110 i rzecz jasna chcialbym w miare budzetowo kupic cos co bedzie gralo. CDek to Denon DCD890, wzmacniacz obecny to JVC A-X2 ale czaje sie na Yamahe AX570 lub AX590 ( wzglednie Denon PMA 560,500v lub 700v). Zastanawiam sie jakie kolumny dadza mi w cenie do 1300zl najlepszy stosunek cena/ jakosc i przy okazji odpowiednio duzy upgrade w stosunku do Altusow. Przy tym warto zeby pasowaly do zestawu (tj dajmy na to DCD890+ wzmak yamahy zeby daly im rade i nie "pogarszaly").

Z listy jakie wybralem to:

monitorki mission m32 ( choc nie wiem jakim sa upgradem w stosunku do m31)

ale raczej przymeirzam sie do kolumn podlogowych:

Eltax Discovery (najtansze z listy -slyszalem je troche sa niezle ale chyba jeszcze nie ten poziom).cena 350-400zl.

KODA AV-702 ( boje sie ze przy cichym sluchaniu i w muzyce akustycznejk moga nie wypalic) -

Mission m33 - troche cena wadzi tak to faworyt , ale jesli w stosunku do Kody sa naprawde warte doplaty to trzeba bedzie uzbroic sie w cierpliwosc i uzbierac.

Zastrzezenia:

slucham glownie rocka i muzyki akustycznej aczkolwiek i symfoniczna i jazz nie sa mi obce. Lubie brzmienie bezposrednie, dosyc dynamiczne , cieplawe ale nie pozbawione szczegolow ze sporawa iloscia basu.

Na razie w pokoiku 10m2 potem 20m2 -wiec zeby graly tak i tak w miare dobrze.

Jesli macie jakies inne propozycje oczywiscie wyslucham.

Za 1300zł to nie lepiej samemu coś zrobić dział diy. Jest wiele ładnych głośniczków troszkę cierpliwości chęci i można mieć za 1300zł to co kosztuje w sklepie 3000-4000zł. np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Tradycyjnie na liście powinny się znaleźć:

- ushery s520 (u mnie ladnie graja z pma 560, ale dcd 890 może być za słabym źródłem, wziąwszy pod uwagę, że usherki sa jasne i denon trochę przejaskrawia dzwięk, więc trochę będzie drażnić góra)

- kef iq3

- ae evo 1

- no i tradycyjnie klony totema, o których krążą legendy, a właśnie sam zaczynam klecić swoje, żeby legende zweryfikować ;-)

widze ze normalnie wszystko ok 1300zl a tu chodzi ze czym taniej tym lepiej, chodzi o to zeby byl jak najwiekszy rozwoj wzgledem ALtus 110 jak najmniejszym kosztem (lepiej 700zl niz 1300 ale jesli NAPRAWDE warto to poczekam i bede chowac oszzcednosci w skarpete:)

Prosta korelacja - jakość kosztuje ;-)

I tak się ciesz, że wszystkie propozycje mieszczą się w 1300, bo często sugestie forumowiczów brzmią "dołóż 200/500/1000* i kup...."

*niepotrzebne skreślić ;-)

a tonsil maestro II 180? chyba, ze masz uraz do tonsila, podaję link z opiniami,

Ukryta Zawartość

sam stoje przed podobym dylematem jak Ty, szukam jszecze dodatkowo elektroniki,

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ale przeginacie i to mocno. Musicie totalny szajs jakim jest Tonsil polecać ? Toż to grać nie potrafi a recenzje można sobie ... poczytać i między bajki włożyć.

Myślę, że pewniakiem w tej cenie będzie Dynaudio. W zależności od wielkości pokoju albo model 40, 42 albo 50, 52. Ceny wahają się w przedziale 1200 - 1500 zł. Miałem te kolumny i do rocka i jazzu są wręcz rewelacyjne. Warunkiem jest posiadanie wydajnego prądowo wzmacniacza.

Ewentualnie przeczytaj wątek o Opus Audio. Nie wiem, czy za tę cenę są w stanie coś zrobić, ale często słucham ich wyrobów i jest to naprawdę wysoki poziom.

Skibus, dla jednego szajs, dla innego może być, bez odsłuchu i preferencji słuchacza możemy sobie gdybać, ja podałem tylko przykładowo, bo zasugerowałem się ceną ok. 1300 za kolumny jak było w pytaniu kopaczmopa, z tym, że nie wiem czy chodzi o nowe, czy mogą być używane, pozdrawiam

rosim > nie oszukuj się. Te kolumny w wersji fabrycznej NIGDY dobrze nie zagrają. Nie zależnie co do nich połączysz. I mówienie o preferencjach nie ma najmniejszego sensu. W końcu rozmawiamy o dźwięku a nie o zboczeniach i perwersjach. Ktoś komu to gra dobrze, po prostu w życiu nie słyszał nic innego. Nie kupił bym tych kolumn nawet za 200 zł, a wydawanie na to 1300 uważam za perwersję, lepiej to przepić ( kac mniej męczy niż te kolumny )

skibus, nie polemizuje, bo nie słyszałem tych maestro, no to może dali concept 6? Te juz słyszałem w jakims zestwieniu z denonem 700, podobały mi się średnie wysokie, basu było mniej, nie wiem jakie było ustawienie, przyznaje się, że mam zboczenie, na starym sprzęcie słuchałem zawsze z konturem oraz bas i treble na maxa, pozdrawiam,

rosim, 20 Kwi 2007, 10:55

>przyznaje się, że mam zboczenie, na starym sprzęcie słuchałem zawsze z konturem

>oraz bas i treble na maxa, pozdrawiam,

Z tego na starcie trzeba sie wyleczyc. Potem juz gladko pojdzie. :-) Inaczej zawsze bedziesz kupowal pod taki wlasnie gust a to oznaczna kupowanie badziewia, naprawde.

pzdrw

soso

ganzz_gut

Używane 52 lub 50 można spokojnie kupić za tę cenę. Ja za swoje 50 dałem 1400 zł z przesyłką. No, chyba, że w grę wchodzą tylko nowe, ale przy tym budżecie to kiepski wybór.

..hmm... uzywane 50/52, żadki gość na allegro... ale może jest okazja... sprawdzić czy pójdą za mniej niż 1500 ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kopaczmopa, 19 Kwi 2007, 21:32

Do 20 m.kw. monitorki w rodzaju Usherów lub Dynaudio mogą być zbyt małe. Za te pieniądze kupisz już dobrze grające, uzywane podłogówki. Przykład pierwszy z brzegu - Dali 606 lub 6006, zmieścisz się pewno w 1000 zł. Będzie jak lubisz - ciepławo, z mocnym basem.

Jeśli jesteś zwolennikiem techniawek i lubisz mięsisty bas to nie sa to kolumny dla Ciebie. Bass jest kontrolowany i krótki, nie rozłazi sie. Dla mnie jest jak najbardziej ok gdyż nutek słucham z dodatkowym subem. Poza tym wygląd jest elegancji :)

sebol81, 21 Kwi 2007, 19:20

>Skibus... Szkoda słów na takich forumowiczów jak Ty...

Tak, tak. Tylko ktoś nie osłuchany jak Ty może takie bzdury pisać i nie czepiaj się, że ktoś ma większe wymagania. Weź posłuchaj w końcu czegoś porządnego. Usłyszysz, że niestety budżetowe zabawki nie grają dobrze. A już zachwalane przez Ciebie tonsile to zupełna porażka.

Obiektywnie one nie grają dobrze. I nawet jak ktoś będzie tupał, ślinił sie i co tam tylko popadnie nie spowoduje to tego, by grały dobrze. Nie wciskaj bajek.

Internet jest jak papier, wszystko zniesie. Jest mnóstwo "cudownego" sprzętu, tyle, że on obiektywnie gra kiepsko. I żadna "najcudowniejsza" recenzja tego nie zmieni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.