Skocz do zawartości
IGNORED

giganty SANSUI

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

O dźwieku nic nie mogę napisać, bo kupiłem go niesprawnego i nie mam czasu się zabrać za naprawę.

Środek może i wyglada skromnie, ale kondensatory maja p 10000u i wydaja się małe przy potężnym ( naprawdę jest wielki) transformatorze. Ma ok. 500W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Twoje zdjęcie rozwiało moje wątpliwości - zostanę przy moim AU-D9 i będę szukał czegoś lepszego np. G-9000DB :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Jedyny w RP - referencyjny zestaw wzmacniacza na 7189/EL84 - SANSUI AU-70 wraz z dedykowanym tunerem AU-70. Produkowany w latach (od 1964) gdy Bambino i WSK-a były szczytem marzeń. Wzmacniacz 2x20 W w sinusie, ale transformatory wyjściowe mocy ok 100W (moc podawana przez SANSUI była zawsze mocą rzeczywistą a nie marketingową). Tuner na kawałku przewodu odbiera stacje o których w okolicy nikt nie słyszał. Zdjęcie fatalne ale sprzęt rewelacyjny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje,piękna parka.Czy masz do tego kolumny z epoki.Ciekawi mnie jak to wtedy grało.Mam z tego samego roku tasmę demonstracyjną dodawaną do magnetofonów sony.Jak w czasach wczesnego Gierka udało mi sie ją puścić na targach Poznańskich,to omało nie wywołałem zadymy,takie wzbudziło to zainteresowanie.Do dzisiaj jak ją odtwarzam swoim gościom,to nie chcą uwierzyć ,że pochodzi z 1964 roku.

Akurat ten "lampiak" może nawet "posunąć" Jamo. Jest bardzo dynaniczny i jakby stworzony do kolumn nawet tych niewielkiej efektywności. Pracował na Jamo, ale mam też "vintage" Pioneer'y CS88A. W opinii jednego ze starszych (zza wielkiej wody) użytkowników tego sprzętu AU-70 był najlepszą konstrukcją na 7189 / EL84 z tamtych lat.

Tuner TU-70 ze lampowym wskaźnikiem dostrojenia (tzw. magiczne oko), nad nim biały wskaźnik sygnału stereo - żarówka 6,3V. Ten model to jeden z ostatnich wersji bo ma sterowanie żarówką na tranzystorach, a pierwsze wersje miały dekoder MPX z przekaźnikiem który załączał żarówkę. Wg. mnie TU-70 ma jedną z najlepszych głowic lampowych UKF (była także stosowana w amplitunerach 1000A i 500A). Została skonstruowana pod koniec ery lampowej z wykorzystaniem dwóch lamp 6CW4 (nuvistory) oraz lampy ECC85. Doskonała czułość i separacja (H.H. SCOTT korzystał nawet z podobnie skonstruowanych głowic lampowych w sprzętach tranzystorowych. Trwało to do opracowania pierwszych dobrych FET-ów w.cz.).

Wzmacnaicz AU-70 to najlepszy wyrób na 7189/6BQ5/EL84/6P14P. Wyciąga z nich maksimum, ale bardzo rozsądnie skoro w egzemplarzu na zdjęciu wciąż są oryginalne 7189 produkcji NEC-a. Bardzo rozbudowane regulacje i przełączania. Przede wszystkim wybór kanałów - tylko L lub tylko P (ale to tylko wejście, bo grają obydwa) lub L+R (czyli mono) oraz STEREO i STEREO REVerse czyli odwrócone. Przy opcji L lub P gaśnie podświetlenie wskaźnika mocy nieaktywnego kanału. Wskaźniki zaś to unikalne rozwiązanie są one bowiem "lustrzane". AU-70 ma rzadko wówczas spotykany przełącznik TONE DEFEAT czyli wyłączenie korekcji BASS i TREBLE. Eliminująć te regulacje ma się liniową charakterystykę przenoszenia. Wymienione regulacje BASS i TREBLE na oddzielnych potencjometrach - w razie potrzeby wymiany można je kupić prawie w kiosku na rogu. Ciekawym rozwiązaniem jest regulacja BLEND - czyli baza stereo. Ten potencjometr monofonizuje sygnał łącząc obydwa kanały, został jednak odłączony bo zmniejszał separację kanałów. BLEND stosowano w latach gdy było mało nadajników stereo a i odbiór sygnału stereo był nienajlepszy - kosztem efektu stereo obniżano szumy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właściwe zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tuner takowy jest dostępny na aukcji:

Ukryta Zawartość

Ale tylko dla ludzi lubiących podłubać przy sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Kawał urządzenia - deck Sansui SC-5330 z 1980 roku, świetnie nagrywa i odtwarza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Zamieściłem już w tym wątku zdjęcie największego amplitunera w historii firmy,a byc może i świata G-33000,to teraz kolej na najwieksze kolumny jakie firma sansui produkowała kiedykolwiek.

Mam osobiście SP-X9 pięciodrożne wyposażone w 17 calowy wofer.Te tutaj maja takich głosników po dwa.Są "tylko"czterodrożne i są zbudowane z dwóch segmentów kazda.To konieczne,gdy waga jednej kolumny wynosi 72 kg.SP-X11000

Moc tak jak moich 350 watt

Pasmo 20Hz-23Khz.

Sprawnośc 102db/watt/metr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za parę dni wkleję foteczki moze nie giganta, ale czegoś ładnego oczywiscie z logo SANSUI.

QUIZ: pożera 100Watt mocy a ma 3 pary wyjść na kolumny. CO TO ZA SPRZęT:)???

• 3 miesiące później...

Witam,

czy ktoś Was miał do czynienia z końcówkami mocy firmy SANSUI ? ,

BA-2000, BA-3000, BA-5000

Ukryta Zawartość

post-5039-100007569 1231182778_thumb.jpg

post-5039-100007570 1231182778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Miałem tego powszechnie chwalonego Marantza PM-80 i powiem Wam tyle,że jak przesiadłem się na Sansui A-9 a teraz na 8010 to różnica jest ogromna na korzyść sansui.Marantz to muł,grający średnicą z małym basem i niezbyt porywającą górą a Sansui grają po prostu naturalnie,ten Marantz jest po prostu przestrojony żeby uzyskać pewien efekt i to słychać.Ja wolę Sansui bo nie lubię się oszukiwać.

P.S. Foty A-9 będą niedługo,a 8010 wygląda dokładnie tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo tego kupiłem :D

Ukryta Zawartość

darulek

poprzednio ten amplituner nalezał do mnie:) (przed przeróbkami). prosto z zagranicy trafił w moje łapska, potem pojechał do kolejnego własciciela. co ci moge powiedziec-od pierwszego nabywcy przyjechał sprawny, rzecz jasna trzeszczały przełączniki i spalone byhły zarówki. ale elektronika nie była tykana (dopiero obecny tunning).

Dziękuję Tobie za informację,i w związku z tym mam do Ciebie pytanie:Jak on grał gdy Ty go posiadałeś,czyli przed tuningiem?Jestem ciekawy co się zmieniło.U mnie z gramofonem gra bardzo lampowo,ale bas jest taki jakiś twardawy i niezbyt głęboki.Po podłączeniu do komputera,bas zostaje w dużym stopniu przysłonięty przed zakres biegnący od średnicy w górę aż do sopranów (włącznie z nimi).Nie potrafię zrozumieć,dlaczego tak jest.

• 4 miesiące później...

Od pary tygodni ktos na eBay stara sie sprzedac kilka ciekawych klockow m.in. SANSUI, ACCUPHASE, PIONEER i DENON. Myslalem ze to wyprzedaz sklepu ale opisy aukcji mowia jasno ze "sprzedaje towar swego Mc Daddy (czy. pimpa) ;-))) To pewnie zart, tak czy inaczej, kolekcja naprawde rzadka. Szkoda ze niektore klocki wymagaja naprawy pomimo ze sa w stanie idealnym, jak np ten 3-czesciowy Denon za ponad $3000. Pozdr

Accuphase C-11

Sansui AU-X11

Sansui C2301

Sansui AU-a707NRA

Sansui AU-a907

Accuphase C2800

Victor XL-Z999EX

Sansui AU-a907XR

Denon POA3000RG

Denon PRA200RG

DCD-3500RG

SONY CDP-X5000

i inne...

Pelna lista tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A o co tu szaty drzeć ? Taki zestaw Denona z Pre (PRA-2000) i Power(POA-)3000 był za 5k na Allegro, czyli jakies 1600$ - połowa ceny pomijając uszkodzonego CD , i to na miejscu w kraju i nie znalazł nabywcy. U nas liczą wszyscy na cuda. A kasy nie ma prawie nikt.

Ukryta Zawartość

Feromon, 3 Lis 2009, 23:16

>

Ukryta Zawartość

>

>A o co tu szaty drzeć ? Taki zestaw Denona z Pre (PRA-2000) i Power(POA-)3000 był za 5k na Allegro,

>czyli jakies 1600$ - połowa ceny pomijając uszkodzonego CD , i to na miejscu w kraju i nie znalazł

>nabywcy. U nas liczą wszyscy na cuda. A kasy nie ma prawie nikt.

Feromon....

Podeslij link jak masz lub jakieś namiary do człowieka który chce sprzedać zestaw Denona pre+power 3000RG za 5 tyś...Zapłacę więcej jeżeli taki ktoś istnieje w Pl co ma takie coś na sprzedaż...bo wydaje mi się że pier...sz tu jakiś farmazon.

Czekam na info....

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Mój tuner Sansui TU-5900 - nie wiem czy to "gigant", ale gra wybornie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ekswadrat

Fakt faktem koleś rzucił naprawdę ciekawe i unikalne rzeczy. Dziw bierze bo byłbym w szoku widząc pojedyńcze z tych sprzętow a co dopiero tyle naraz !. Sansui 907 z CD za coś ponać 2000 USD to super zestaw choć 907 w wersji lux za 3000 usd to jednak przegięcie zważywszy ze różnią się tylko paroma rzeczami z 907 NRA...

STREET..... :-(

>Podeslij link jak masz lub jakieś namiary do człowieka który chce sprzedać zestaw Denona pre+power

>3000RG za 5 tyś...Zapłacę więcej jeżeli taki ktoś istnieje w Pl co ma takie coś na sprzedaż...bo

>wydaje mi się że pier...sz tu jakiś farmazon.

>Czekam na info....

Zamiast kłapać jadaczką - wysil swój intelekt kolego i użyj wyszukiwarki. Dzwoń do typa - bo wydaje mie się ,że preamp już sprzedany (nomen-omen był PRA 2000, nie byo 3000). A oto końcówka za 3k zł

---->

Ukryta Zawartość

A facet się z tym kompletem bujał ze 2- miesiące. Oooo ;-) a tu już po ptaszkach,

Ukryta Zawartość

pre za 900,- poszedł - dawno bym to kupił, gdybym nie miał ciakawszego zestawu , bo to okazja. W sumie za 3900, czyli 1300 $. :-D.

Dawno mówiłem ,ze się nie znają a i płacić u nas ludzie nie chcą...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.