Skocz do zawartości
IGNORED

giganty SANSUI

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

PROPONUJE BARDZIEJ PRODUKTYWNE POSTY, przypominam: prosiłem o wklejanie zdjęc sprzętu Vintage Sansui lat 60, 70 i 80, oraz o wrazenia odsłuchowe.

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

Denon - pare dni temu zakupilem tego co jest w "o mnie", jeszce do mnie nie doszedl.

Wiem ze to bardzo niski model, ale podobno dobrze gra, no i cena okazyjna. Zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr

Ukryta Zawartość

Witam. Przesyłam fajny link ze wzmakami sansui:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

denon.dcd.2560, 7 Maj 2007, 19:15

>pozwole sobie przypomniec, niektórym pseudoaudiofilom, LUB fanom NADów którzy krytykują 27 letnie

>klocki,

>ze tak ceniony do dzisiaj, legendarny wprost i wciaz poszukiwany NAD 3020 to rocznik 1978.

Masz absolutną rację - kolega ma do dzisiaj mojego 3020 B a u bratowej gra 3020 A. Oba mają po 23 lata. Z tym że,odnośnie tytułu wątku : mój 3020 B zmiótł paluszkiem z powierzchni półki pewną integrę właśnie Sansui,kupioną nowa za Oceanem w 1984r, chyba nominalnie 2 x60? 70? w/kanał 8 ohm. Nie była w stanie napędzić trójdrożnych monitorków Infinity (grają do dziś u innego kolegi). Nabywca Sansui niebawem wrócił do mnie z prośbą o zwrot..... Tak więc ,spokojne z tymi legendami,w tym tworzonymi na potrzeby importerów przewietrzających niemieckie i angielskie mieszkania.

Ważniejsze od firmy jest konkretne urządzenie.Przejrzałem ten link o wzmacniaczach i ze zdziwieniem spostrzegłem,że znacznie wyższe parametry mają wzmacniacze w amplitunerach sansui choćby G-9000.

Nie wiem dlaczego firma prowadziła taką politykę.Nie wszystkie wyroby nawet znanej i cenionej firmy są udane,więc nie należy kupować w ciemno.

Marek-41, 9 Maj 2007, 14:14

spostrzegłem,że znacznie wyższe parametry mają wzmacniacze w amplitunerach sansui

Bo największym rynkiem dla Sansui były Stany. Tam kupowało się prawie wyłącznie receivery - dużo dobrych i bardzo dobrych stacji muzycznie, tudzież dżwiękowo. Koniecznie dużo mocy. Amerykanie mają większe mieszkania i lubią głośniej niż w Europie.

Zawsze był to największy rynek dla wszystkich,tylko niektórym nie udało sie tam dostać.Najbardzej wypośrodkowane parametry w stosunku do mocy ma właśnie G-9000.W tych poteżniejszych widać ,że więcej wagi poświęcono mocy jak pasmu przenoszenia i liniowości.Co nie zmienia faktu,że nie znam nikogo ,kto nie chciał by mięć w domu takiej zabawki.

Nie przesadzaj z pisanymi w katalogach parametrami. A rynek faktycznie wielki i bogaty. Stąd obrót duży i niech koledzy z wątku o bojkocie cenowym przestaną pieprzyć o postulacie dostosowania cen u nas do amerykańskich. Wszędzie w Europie są wyższe.

Co do receiverów - podobnie Amerykanie lubiąc mieć wszystko omal w 1 pudełku i dlatego tak chętnie kupują uniwersalne odtwarzacze

Parametry publikowane kiedyś ,szczególnie na rynek amerykański były i musiały być rzetelne.To nie dzisiejsza europa.Wyobraz sobie jakiego odszkodowania od nieuczciwej firmy mogły zasądzić tamtejsze sądy .Tam z tym nie ma żartów.

Jest sporo amerykańskich stron z ofertą sprzętu sprzed lat i dodanymi zrobionymi współcześnie dokładnymi pomiarami ich parametrów.Wyniki są prawie zawsze lepsze ,niż te podane kiedys w oryginalnych katalogach.

Wszystko można sprawdzić,a jak się wypadnie za oszustwo z tamtejszego rynku ,to nie jest łatwo wrócić.Dlatego teraz na palcach można policzyć firmy,które podają dokładne parametry swoich wyrobów.Zagościła "przestrzeń ,szczegółowośc i inne niepodlegające prawidłowej ocenie bzdury.

zildjan

do ze w konkretnej konfiguracji sansui nie sprostało działaniu, to wybacz- nie ma nawet najdrozszego hi-endowego klocka, który w kazdej konfiguracji zagra tak jak nalezy.

to po pierwsze. po drugie:

integra sansui z 1984 roku o mocy 60-70 watt na kanał, to juz nie to samo co kloce starsze o 5 lat, to prawdopodobnie model au-g__x. to juz nie układ dual mono, to juz nie to brzmienie., miałem niski model, aug33x, własnie 1984, i to była w stosunku do tego katastrofa. wczesniejsze serie to tez modele au-d mkII, wg fanatyków marki to takze cień modeli pierwszej serii AU-D. tak więc...

zildjian >

Rzecz w tym, ze jest kompletnie na opak wzgledem tego co mowisz! Moc w japonskim sprzecie lat 70 zawsze byla podawana dla wysterowania 2 kanalow jednoczesnie (stad te sprzety maja tak potezne zasilanie), a znieksztalcenia dla zakresu do 20khz, nigdy tylko dla 1k. Te parametry sa prawdziwe. Inna sprawa, ze lata 70 to kondensatory odsprzegajace na kroku. Ma to czesto swoje konsekwencje w bardzo charakterystycznym kondensatorowym brzmieniu.

Mierzylem kiedys swoj receiver Sanyo JCX2900KR (2x140W przy 8ohm), i wierzcholki sinusa obcinal przy .. 180W. Tak sie bidak zuzyl przez te 30lat ;)

A zeby nie bylo nie na temat ...

Sercem mojego systemu jest to:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

moze to was zainteresuje.jezeli widzieliscie to sory.http://cgi.ebay.co.uk/Sansui-working-matching-pre-amp-power-amp-combination_W0QQitemZ110122531389QQihZ001QQcategoryZ12050QQrdZ1QQcmdZViewItem#ebayphotohosting

Panowie senicz i Marek-41 - mój sansui deklasuję większość (wszystkie, których miałem okazję posłuchać) konkurentów na tym poziomie cenowym. Były u mnie m.in. denon PMA-1060, ONKYO a-8850, Yamaha AX-900. Onkyo prezentował brzmienie "zza firanki", Denon natomiast suche i męczące. Troszkę lepiej było już w przypadku Yamahy, ale i tak brakowało tu czegoś, co daje Sansui:) W tej cenie bezkonkurencyjny!

panowie panowie:) prosze nie spac:) tylko pisac;)

ja jednak wystawiłem swoje sansui, zostawiam sobie marantza, ale z prozaicznego powodu zakupu 4 kółek (za marantza dostałbym 800zł, za sansui dostane ok 1500, takze niemal 2 razy wiecej). oba te wzmaniacze odpowiadały moim gustom, chociaz oba grały inaczej, i wkoncu znalazłem pretekts do sprzedazy jednego z nich. wielka szkoda, ale co zrobic.niedawno go przeciez kupiłem, moze jeszcze kiedys sie trafi.

Panowie a co powiecie o kolumnach sansui? Mam naturalnie na mysli vintage :) Dla przykladu model SP-X7500, bardzo ciekawa konstrukcja, twardo zawieszony woofer (16 cali) do tego sredniotonowy 8 cali, 2 horny i super tweeter. Efektywnosc 98db :D czytalem pare postow na jankeskich forach i wiele osob jest nimi zachwycona. Czy mial ktos z was stycznosc z tymi kolumnami??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie a co powiecie o kolumnach sansui? Mam naturalnie na mysli vintage :) Dla przykladu model SP-X7500, bardzo ciekawa konstrukcja, twardo zawieszony woofer (16 cali) do tego sredniotonowy 8 cali, 2 horny i super tweeter. Efektywnosc 98db :D czytalem pare postow na jankeskich forach i wiele osob jest nimi zachwycona. Czy mial ktos z was stycznosc z tymi kolumnami??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miesiac temu sprzedał sie za 1575zł. no koments.

co do kolumn 7500

miałem niedawno model sp-5500, ale w katafstoralnym stanie wizualnym. wykręciłem z nich tylko głośniki (tez z wadami wizualnymi). zostały mi juz tylko tweetery.

załuje ze nie wziałem wtedy całych kolumn, mimo tego, ze wymagały wkładu.

Witam.Mam w tym tygodniu dostać w idealnym stanie SP-X9.Najwyższy model z roku 1982.Są to pieciodrożne z siedmioma głośnikami.Bas oczywiście ten sam 16 calowy ,waga 22 kg.Jak przyjdą to wstawie zdjęcia i podzielę się wrażeniami.

czy ktos z Was miał do czynienia z serią SEVEN, EIGHT, SIX?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

seven

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pewnie nie obraziłbys sie na zestawik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.