Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz i odtwarzacz cd (~3000)

StonEE

Rekomendowane odpowiedzi

po przegladnieciu archiwum i nawet dosc intensywnym (przez ostatnie 2tyg.) sledzeniu forum....

intensywnie poszukuje zestawu: wzmacniacza (najlepiej nowy w cenie do ~1800zl lub uzywany do ~1200zl) oraz odtwarzacza CD (tu juz zdecydowanie nowy do ~1500zl) do glosnikow podlogowych Celestion F28.

Kandydatami sa:

A) CA Azur 640 A v2 (nowy cena 1600) + CA Azur 640 C v2 (1500) / ewentualnie CA Azur 540 C v2 (1300 - o ile nie warto doplacac tych 3stów do 640 - warto?)

B) Harman Kardon HK 970 (~1700zl) + cd HARMAN KARDON HD 970 (1200zl - w koncu odtwarzacz roku 2006, jako samo cd - lepszy bedzie od Cambridga?)

C) Denon PMA-1500 (2500zl ! :/ ) + jakis cd...... hmm tutaj cena tego wzmaka mnie troche przeraza i ograniczy znacznie mozliwosc kupienia odtwarzacza...

D) zestaw XINDAK A-06 + C-06 (razem ~3100zl) troche temu zestawieniu nie ufam....

najbardziej sklaniam sie chyba w kierunku cambridge audio...

Caly zakup pod glosniki podlogowe CELESTION F28, wiec dosc duze... zeby mi to wzmak uciagnal. Pomieszczenie ok 20m^2

Slucham głownie rocka, rocka progresywnego, muzyki akustycznej, (kapele m.in. takie jak w "moim profilu").

reszta sprzetu rowniez tak jak i w "moim profilu".

Czasami slucham muzyki dosc cicho - i nie chce zeby wtedy mi ta szczegolowosc, precyzja dzwieku gdzies ginela, nie chce zeby sie belkot robil... tak samo przy troche glosiejszym graniu..

lubie brzmienie nie meczace, detaliczne szczegolowe, , swobodne, naturalne, moze lekko cieple. Przestrzennosc oraz stereofonie.... hmm.. chyba nie potrafie sie wypowiedziec..

Gdyby ktos sluchal Dave Matthews Band i zapuscil "satellite" z LP under the table and dreaming... otoz chodzi mi zeby np ten kawalek gral DOBRZE,

Musze jednak pamietac ze slucham tez troche ciezszego rocka... wiec.. musi to byc sprzet do wszytskiego..

Nie wiem czy obawiac sie mieszania sprzetu - typu cd innej firmy, wzmacniacz innej.. ? hmm? I generalnie sklaniam sie w kierunku sprzetu nowego..

NIESTETY mozliwosci ODSLUCHU NA TA CHWILE NIE MAM :( I W NIEDALEKIEJ PRZYSZLOSCI MIAL NIE BEDE :(

Doradzcie cos, zaproponujcie ewentualnie cos innego,, bede bardzo wdzieczny.

wiem.. wymagania mam duze, a budzet ogranicza.... :(

dodatkowe pytanie - co myslicie / jakie sa Wasze opinie o tych podlogowkach Celestiona (F28)?

z gory dziekuje

Stonee

https://www.audiostereo.pl/topic/32996-jaki-wzmacniacz-i-odtwarzacz-cd-~3000/

Chinola bym tak szybko nie skreślał na Twoim miejscu, ja się na niego właśnie z H/K przesiadłem i nie żałuję decyzji, od Denona mi się to granie również podoba bardziej, z CA nie miałem możliwości porównania. Sprzęcisze były porównywane na Mimasach II.

P.S. skoro chcesz wydać 3 kz na klocki, to rozważyłbym zainwestowanie jakichś 200-300 PLN (zależy gdzie mieszkasz) w podróż chociażby do stolicy, gdzie mógłbyś posłuchać jeśli nie wszystkich to chociażby części wybranych komponentów. Żeby potem nie żałowac po prostu:)

pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań

Nie znam tych celestionow ale radze posluchac CA bo to zestaw dosc jasny i nie wiem czy bedzie pasowal. CD jest w tym zestawie ogolnie uznawany za lepszy od wzmacniacza i dobry ogolnie. Co do wzmacniacza - Ver1 grala wlasnie dosc jasno, ale nie mowie ze zle, choc moglaby z wiekszym kopem, natomiast w Ver 2 poprawiono dosc sporo i gra lepiej - ale nie moglem stwierdzic osobiscie. CA nie jest zlym zestawem - choc mowie jako posiadacz ktoremu sie podoba wiec... Jakbym mial zmieniac to wlasnie na cos odrobine cieplejszego i z wiekszym kopem (rock). Pozdrawiam.

Sluchałem DMB (i innych) u siebie na zestawie Denona PMA1500AE+DCD 700AE.

Koszt zestawu ok. 3200-3300 nowy (z importu), albo można używany (niedlugo, bo to nowy model) PMA 1500AE poniżej 2000 zł. Wtedy całość poniżej 3K zł.

Polecam. Piec wart grzechu, cedek troche mniej ale i tak jest niezly.

Zestaw gra szybko, dynamicznie, analitycznie, nieco rozjaśniony przełom góry i środka, co można okiełznąć kablami.

Jednak jesli lubisz masę, wypełnienie i barwy, to lepiej poszukać innego źródła. Raczej nie cambridge. Ja z tego powodu zmieniłem cedek na CECa, bo mecze ostatnio duzo jazzu, Miles, Coltrane etc. Jest OK, a i Dave Matthews jest super -warehouse!

.. dopiero teraz odpisuje... nie mialem "interneta" przez pare dni.. :/

radoslavm > co do odsluchu i podrozowania - normalnie mieszkam w krakowie, i mysle ze z odsluchem wiekszosci nie byloby problemu, szczegolnie ze do "pewnego sklepu" nie musialby taszczyc glosnikow, gdyz wiem za takowe maja.. byloby wrecz prawie idealnie... i bardzo bym chcial tych sprzetow posluchac.. ale chwilowo jestem za granica i nie ma mozliwosci.. a tak sie napalilem,, i w zasadzie bardzo potrzebuje "grajka" ze niecierpliwosc nie pozwoli mi na "czekanie" az bede mogl posluchac i wtedy kupic..

hmm... widze iz co post - to inna wersja co kupic,, i w sumie spodziewalem sie ze ciezko moze byc wybrac.. stad ten odsluch by sie bardzo ale to bardzo przydal..

nie ma przewagi "glosow" za jakas opcja, albo przeciw którejs...:/

rozumiem zniecierpliwienie - też to miałem

pomyśl jednak, co poczujesz, gdy przytaszczony do domu sprzęt nie spełni oczekiwań?

a jeszcze (oby nie) ktoś potem może umożliwić Ci odsłuch sprzętu, z którego zrezygnowałeś bez odsłuchu - wtedy to dopiero będzie "plucie sobie w brodę"

zostawiam Ci to pod rozwagę

pozdro radoslavm

hmmm.... Zapytam teraz "z drugiej strony"...

Ktorego z tych zestawow nie ogolnie nie polecacie / badz nie do tego typu muzy jaki slucham / badz zestaw owy (szczegolnie wzmacniacz) ma jakies szczegolne wady.. itp..?

Z tego co wiem to Denon pma-1500 ma nieidealna gore.. (moze zle slowo - w kazdym razie gora nie wszystkim moze sie podobac), z tego co sie doczytalem i dowiedzialem juz jakis czas temu w jednym ze sklepow Cambridge przy muzyce rockowe moze gubic szczegoly, gubic swa "detalicznosc", no i podobno ma "Małego Kopa" :>

inne jeszcze minusy?

A H/K ?

co myslicie o zestawieniu Denona z jakims innym CD... kurde nie chce mieszac... ale jakby to mialo lepiej grac...

nie wiem moze z HD 970, moze z CA 540c v2 / 640..

moze z czyms jeszcze innym...

ehh,, :>

Bylem w zeszlym tygodniu w Niemczech. Ceny Denona serii 1500 spadły do wartości 500 Euro za klocek.

Troche mi się zrobiło łyso, bo pół roku temu zapłaciłem za nie jak ze strony internetowej Denona minus 10%.

• 2 miesiące później...

Chciałbym podpiąć sie do tematu.

Uznawszy ostatecznie (po wielu perturbacjach) wyższość stereo nad kinem domowyym, również chciałbym Was prosić (odświeżyć temat) o radę polegającą na wskazaniu kilku wzmacniaczy, które sprawdziły by się ze wspomnianymi już kolumnami Celestion F28, a które pozostaną mi w spadku po zestawie kina domowego.

Wszystko grało by z odtwarzaczem DVD (nie chcę ostatecznie rezygnować z oglądania filmów).

Wzmacniacz z zakresu cenowego do 1500 PLN, do pomieszczenoa 30m2 i muzyki zarówno delikatnej, instrumentalnej, jak i ciężkiego rocka.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

>Ston

Napewno przed zakupem powinieneś posłuchać.Z "opinii" raz kupiłem Marantza i żałowałem. Proponuje posłuchać zestawu Rotela RA04 + RCD 06 = 3650 zł, może Ci podejdzie (szybki, szczegółowy, lekko ocieplający ) . Napewno nie mieszaj zestawów. Ja na weeken pożyczyłem CD Denona DCD 1500 AE i DCD 2000 AE i niestety oba CD grają świetnie ale na wzmacniaczach Denona. Na wzmacniaczach Rotela katastrofa.

Wiem, że dla wielu to nie ma znaczenia, ale ja jako elektronik dodam coś od siebie odnośnie wykonania wnętrza.

Widziałem zarówno Xindaka (nie pamiętam już jaki) wewnątrz jak i CA (też wzmacniacz).

Generalnie różnica klas. W CA powkładane najgorszej jakości elementy jakie chyba tylko można znaleźć. Dla wyższych pojemności tylko tanie elektrolity. Dla niższych najtańsze ceramiczne. Jakość montażu poniżej krytyki. Każdy kondensator zamiast przylegać idealnie do płytki wysunięty na kilka mm, powyginany. Elektronikom nie muszę mówić, że ESL takiego kondensatora rośnie gwałtownie. Widać, że robione byle najtaniej w Chinach, a cała wartość dodana, to zysk brytoli.

W Xindaku natomiast wszystko elegancko polutowane, do kilku, kilkunastu uF wlutowane poliestry albo polipropyleny zamiast elektrolitów. Lutowanie czyste, wszyskie elementy dokładnie spozycjonowane przed lutowaniem. Prowadzenie przewodów, odedzielenie i rozsunięcie torów wysokoprądowych od sygnałowych bez porównania w stosunku do CA. Robione po prostu tak jak w Europie robiło się sprzęt jeszcze kilkanaście lat temu, a teraz robi się ale tylko w high-endzie za bardzo grube pieniądze.

Pozdrawiam

Aktualnie mam elektronikę mniej więcej w cenie 3000. Od razu odradzam HK do muzyki akustycznej, brak wypełnienia, powietrza, b słaba stereofonia. CA ma zbyt wyeksponowaną górę. Polecam Xindaka, dużo lepsze wypełnienie, stereo, kopnięcie na basie. Dodam też, że zadko polecany jest zestaw firmy Opera Consonance ( wzmak Hybrid II i odtwarzacz z tej samej lini , nie pamietam ale w symbolu miał 120) za te cene z nowych rzeczy raczej nie kupi sie tak muzykalnie grającego zestawu. Porównałem go bezpośrednio z NAD'em C542 i C532 i Opera pozarła NAD'a.Niestety posłuchalem tego zestawu po zakupie mojego nieszczesnego HK 970. Mozna tez pomyslec o Rotelu ale nie znam ich najtanszych użądzeń, słuchalem te droższe i bylo OK.

Genberalnie teraz z moja wiedza nie kupowałbym sprzetu za tą cene. Porównujac je z urządzeniami np za 7-10 koła jak dla mnie jest przepasc. Mozna to nazwac przepascia miedzy sprzetem dla popowców, a sprzetem dla wybranych. Ruznice miedzy systemem za poiwdzmy 600 zl(uzywanym) a systemem za 3000 są dyzo mniejsze niz 3000 vs 7000. Jak bym to wiedział wczesniej nie kupiłbym tego co mam teraz tylko zostałbym przy starym pionierku i zbierałbym kase. Bo jak juz sie kupi te elektronike za 3000 to napewno po roku albo wczesniej dojdzie sie do wniosku ze to nie gra tak ja powinno, zaczna sie eksperymety wymiany na lepsze klocki.Tak czy siak w koncu dojdzie sie do pułapu cenowego w okolicach 15000 ( od tej ceny według mnie zaczyna sie hi fi ) za system, ale tak na prawde wydane pieniadze na sprzet napewno mocno przekrocza ta sume. To napewno napedza rynek, ale my tracimy przez to kase i czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.