Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest Diamondback DiY

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma takiej możliwości. To jest mieszanina eutektyczna (sory za naukowość) i więcej niż 3.6% Ag się w Sn nie "rozpuści". Można oczywiście do garnka wrzucić więcej srebra, ale po zakrzepnięciu będzie w stopie występowało w postaci skupisk czystego srebra zawieszonych w jednorodnym stopie o składzie eutektycznym.

W razie dalszego zainteresowania służą tablicami rozpuszczalności itp.

Przerabiałem ten temat ostatni bardzo długo i często. Niestety- lut z domieszką srebra mimo wielu zalet , ma również wadę temperatura topnienia - jest wyższa od normalnego stopu o - przynajmniej 30 - 35 stopni.

To dużo - jeśli lutuje się stacją lutowniczą - stacja taka ma bardzo małą pojemność cieplną grota, i jeżeli obrabiamy masywne wtyki to może dojść

do tego że produkujemy tylko zimne luty.

Najlepsza do tego celu jest lutownica pistoletowa z grotem ze srebrzanki - fi 1mm, i jednak odrobina kalafonii, którą , jeśli jest jej nadmiar , można zeskrobać igłą. Pozdrawiam wszystkich DiY - owców.

t.t. czystej cyny to 232 stopnie, mieszaniny eutektycznej SnAg - 221 stopni. Luty z innymi dodatkami (Pb w szczególności) mogą mieć niższe t.t.

Ja używam Wellera z magnetyczną regulacją t. i grotu na najniższą t. - 250 stopni. Moc grzałki to 50W. To pozwala bez problemu lutować do dość masywnej obudowy wtyku Neutrika.

Dodatkowej kalafonii nie używam. Lut Cynela.

• Redaktorzy

Czyli jak widać, są dwa poglądy na ten temat. To w takim razie, czym myśmy to lutowali, fadeover? Z nikelm?? Teraz mam lutownicę gazową, i problemów nie mam, ale kiedyś roztopienie drucika cynowo-srebrnego kupionego w Audioklanie sprawiało mi trochę kłopotu. Czy może to było dlatego, że jakby szybciej stygło?

Jozwa>

Pewnie tak było, ponieważ srebro , mimo ,że jest go mało , powoduje bardzo szybkie odprowadzanie ciepła. Przy stacji Wellera ( nie pamiętam jaka była jej moc) kleiło się wszystko jak cholera , trzeba było wtyczkę rozgrzać prawie do czerwoności- a to doprowadzało ,że płynęła izolacja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.