Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha-czy robiła hi-endowe wzmaki ?

Siejca

Rekomendowane odpowiedzi

W środku trochę podobna do mojej końcówki mocy YAMAHA P2200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-130-100002887 1211096094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-130-100002887 1211096094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Bylo jeszcze cos takiego pre i koncowka chyba cyfrowe Yamaha YPC-1,MX-D1

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

nie potwierdzone informacje ale podobno wlasnie a960 byla jako jeden z nielicznych seryjna konstrukcja za 1500DM w spitzenklasse>?

Troszke o konstrukcji. Bardzo rozbudowany preamp gramofonowy. Regulacje tonalne125/500Hz 2.5kHz/8kHz

W torze audio nie ma ani jednego kondensatora. na wejsciu wzmacniacza para roznicowa na Fet'ach.

W dzisiejszych czasach... u mnie wykosila ALEPHY 50. Oczywiscie po wymianie kondensatorow bo oryginalne powysychaly. Zostaly tylko For AUDIO Elna i kilka stojacych daleko od rezystorow wydzielajacych spore moce.

Yamaha robiła i nadal robi hi-endowe wzmaki.

Yamaha A-S1000-

Ukryta Zawartość

Yamaha A-S2000-

Ukryta Zawartość

post-4056-100009280 1216555916_thumb.jpg

post-4056-100009281 1216555916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji A-960.

Bardzo szybciutko musiała się pojawic rynku A-960MKII, która zastąpiła A-960.

Yamaha w swoim pomysle "X-Power" naruszyła najprawdopodobniej prawa patentowe Boba Carvera na "Magnetic Field Amplifier" i została zmuszona do wycofania linii. Tak mówią.

Linia wzmacniaczy magnetic field, czyli X-Power zawierała:

B-6, A-960, A-760, M-50, R-1000, R-2000, K-70

Yamaha A-960 kosztowała 1100DM.

Nie demonizował bym możliwości wzmacniaczy testowanych przez niemieckie gazety na poziomie którejś spitzenklasse. Należy uwzględnić gazetę (sposób testowania) i numer spitzenklassy.

W tamtych czasach było to uważane za jakąś granicę poprawności, od której zaczynały się powoli klocki. Dzisiaj, no cóż, ta dawna poprawność potrafi być konkurencją dla sprzetów okrzyknietych przez dziennikarzy highendem...

Jeszcze jedna ciekawostka

Yamaha stwierdziła, że występuje potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa użytkowników w następujących modelach wyprodukowanych na rynek europejski, w latach 1980-1982, na napięcie zasilania 220-240V: A-760, A-760II, A-960, A-960II, A-1060, M-50, M-70, B-6.

I zaleca skontaktowanie się z serwisem

"The models listed above contain a component in the power supply assembly, which can in very rare cases suffer damage. This can be followed by significant emission of smoke and can in some cases even cause fire within the amplifier."

• 3 miesiące później...

No więc oddałem dwa tygodnie temu do czyszczenia i ogólnego przeglądu jedną z dwóch moich Yamaha B-2 (druga jest aktualnie na przeglądzie). Odebrałem wczoraj...

Wzmacniacz ma tak ze 30 latek. Pan z serwisu (godny polecenia jak ktoś z Warszawy) wyczyścił wszystkie przekaźniki, które są rozbieralne i srebra w nich tyle, że na implanta spoko starczy ;-), wyczyścił również zaciski głośnikowe, które akceptują tylko gołe druty ale mają znakomitą technikę zaciskania się na przewodzie (dwie blachy zaciskające się w tzw. klin, z poprzecznymi rowkami aby lepiej trzymać).

Pomierzył kondensatory, ku jego zaskoczeniu pomiary wykazały znikomy spadek parametrów, po 30 latach! Z resztą wszystkie parametry wzmaka wg. specjalisty zwalają z nóg.

Kondensatory we wzmacniaczu występują tylko w zasilaczu i w obwodzie zasilającym wskaźniki wychyłowe, bo wzmacniacz w swojej konstrukcji działa w trybie DC (ile jest teraz takich na rynku?)

Wzmacniacz pokazał na mierniku, że jest w stanie oddać chwilowo 500Watt na kanał (zasilacz 1kW)

Pan serwisant zarekomendował jedynie wymienienie okablowania wewnętrznego bo jak to określił "jakieś takie cienkie druciki, nie wiedzieć czemu na tym oszczędzili" oraz gniazd RCA.

Przed tymi zabiegami końcówka grała znakomicie, teraz nie mogę się nasłuchać... :-)

Magia VFET'ów ...

Czy to highend? Z pewnością tak.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dartman looknij do watku o Pioneerze:)

Zawsze rozbawia mnie Twoje "o mnie": "pol sprzetu to Technics a drugie pol to Yamaha" :D

Tylko ze ten Technics kosztowal 20.000 DM a Yamaha pewnie tez sporo:) Czemu ja nie mieszkam w Warszawie?:( Ale z tego co wiem znasz Avatara a to moj kumpel:) Za chwile nawet wpadnie do mnie ze swoim Krellem:)

discomaniac71,

wydziałem, widziałem te wypasione Pioneer'y :-) Aż się chce posłuchać i dotknąć...

Oczywiście, że znam Avatara, jeżeli będziesz na AS2008 to może zajrzycie do mnie posłuchać... a i przekąsić będzie co :-)

Jakby co to pisz na PM.

pozdr,

Ok.

B-6 nie dane mi było posłuchać. Na audiokarmie nie wyrażają się o nim zbyt pochlebnie,niezbyt udana konstrukcja (no może oprócz kształtu) oraz podobno bardzo awaryjny. Budził dość skrajne emocje. Yamaha zaimplementowała tam chyba jakiś wynalazek Carvera.

• 8 miesięcy później...

idąc tropem dskusji o mx-1000 i jej poborze 1700 W, pozwole sobie zapytac: jakim prawem mialaby ona miec 850 watt, skoro taka znacznie mniejsza, slabsza m-45 ma 650?

• 1 miesiąc później...

Witam,

Panowie tu o topowych modelach a ja chciałem słówko nieśmiało szepnąć o czymś dla zwykłych zjadaczy chleba.

Otóż chciałem przypomnieć konstrukcję z 1973 roku a mianowicie CA-1000. Wzmacniacz moim zdaniem ze wszech miar wart wspomnienia, To co czyni go w moim mniemaniu wyjątkowym to dwie rzeczy muzykalność oraz nieskrępowaną niczym moc dającą się odczuć już przy najmniejszych poziomach głośności (poniżej 1 watta w kanał). To drugie to zapewne efekt mocnego zasilania nominalnie 900 Watt poboru prądu przy mocy oddawanej 130 watt (bodajże) w kanał przy 8 ohmach. W bezpośrednim starciu takie A-1000, A-1020 i AX-900 nie mają najmniejszych szans ........

Czy to High End - zapewne nie - ale z pewnocią wart uwagi.

Ciekawostką jest, że wzmacniacz ów wyrźnie preferuje źródła analogowe - szpulki, drapak, tuner i w końcu kaseciak - proszę bardzo ..... CD (Yamaha CDX-1100 i Transport Audiomeca Damnation) pozostawiają wyraźne wrażenie niedosytu i co tu kryć zwłasza w porównaniu z drapakiem wypadają blado. W wypadku takiego AX-900 dysproporcja a nie jest aż tak wyraźna.

Pozdrawiam wszystkich miłośników trzch kamertonów :)

Witam czy robiłem porównanie ...... robiłem i mogę je zrobić ponownie w dowolnej chwili ...... mam je wszystkie (tzn. CA-1000, A-1000, A-1020, AX-900).

AX-900 topowym modelem nie jest to prawda, ale z takich "dla zwykłych zjadaczy chleba" to chyba najwyższym? Z tego co gdzieś się tam doczytałem CA-1000 jest nominalnie sprzętem tego samego kalibru co AX-900 a szereg następujących po sobie modeli, czy też rodzina ta wyglądała tak: CA-1000/A-960/A-960II/A-1000/A-1020/AX-900/AX-930/AX-1050/AX-1070/AX-1090 co dalej nie wiem :(. Jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie.

Co do wyników starcia AX-900 versus CA-1000 hmm.... Nokaut AX-900 nie jest żadnym przeciwnikiem dla CA-1000. Wszędzie możemy poczytać o potędze i mocy AX-900 w porównaniu z CA-1000 osławiony mocarz to jest "mały miki". Nie chodzi tu oczywiście o rzecz tak prymitywną jak głośność ale na przykład o fakt, że aby poczuć bas z AX-900 to trzeba go troszkę rozbujać (pogłośnić), a w najcichszych zakresach dźwięk z 9-setki jest taki odrobinę nijaki. CA-1000 pozwala się cieszyć całym bogactwem i barwnością pasma już przy mocy w okolicy 1 Watta (poniżej) w kanał. Dla mnie to ważne (słucham na 12 metrach kwadratowych ;) )

CA-1000 ma, w mojej subiektywnej ocenie, bardzo zrównoważone pasmo, AX-900 podkoloryzowuje skraje pasma, kosztem średnicy co może sprawiać wrażenie "ostrości" tego wzmacniacza. Detaliczność - AX-900 jest chyba odrobinę bardziej detaliczna, ale w taki niewyrafinowany sposób i niuansiki rzuca nam prosto na twarz. CA-1000 również "odnajduje" smaczki lecz bez trudu wkomponowuje je w całość - jest przez to w odbiorze mniej męcząca i bardziej muzykalna.

Plastyczność sceny - cóż tu wiele pisać CA-1000 bezapelacyjnie wygrywa, jedyne czego można się ewentualnie czepić to rozdzielczość w pionie.

Pokrótce to tyle .....

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.