Skocz do zawartości
IGNORED

Który amplituner?

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam obecnie amplituner Yamaha RX-V559 i nie jest to za ciekawy wybór. Zamierzam go wymienić na starszy model z serii"40" tylko który model będzie miał lepszą jakość dżwięku RX-V640 czy 740. Nie chodzi mi tu o moc czy funkcje bo wiem jakie te amplitunery posiadają. Który amplituner wypełni mi bardziej dźwiękiem pokój. Chodzi mi tylko i wyłącznie o dźwięk wielokanałowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/33020-kt%C3%B3ry-amplituner/

Ale to nie ten przedział cenowy i z tego co wiem to czym nowsza seria to więcej bajerów a to co najwazniejsze czyli dżwięk coraz gorszy. Szukam amplitunera do 1200zł i nie musi być to yamaha. I przypominam zależy mi na dżwięku nie wyglądzie i bajerach

Mysle ze powinienes sie zastanowic nad 630,trzy lata temu to bylo cos.Jesli chcesz sprzedac swoj to ile za niego chcesz,na allegro nowe chodza po 1190, moj szwagier szuka czegos ponizej 1000.

Cześc

Jestem posiadaczem 640 przesiadłem sie wczesnie z 420 pózniej 620, porównywałem bezposrednio z 740 i moim zdaniem 640 gra duzo lepiej w stereo, w kinie domowym to ten sam poziom, napewno najtrafniejszy wybór to 640 wg mnie, gra to u mnie z zestawem |Avance Dana serii 500 i jest super,

szczerze polecam

Też myślałęm nad 650 ale czy ktoś odsłuchiwał i porównywał RX-V559 do 640, 650 albo 740? Bo tak jak pisałem mam 559 ale jakos czegoś mi brakuje w tym dzwięku - za mało mam wypełniony pokój dżwiękiem. Jako sorundy grają u mnie klony TOTEM MITE - 3 sztuki z tyłu. Centralny to TOTEM MITE CENTER klon według przepisu z forum audiostereo, a fronty to kolumny na vifie TC18WG i tweeterze DX25. Suba narazie nie ma

kooniuszy, 21 Kwi 2007, 15:19

> i z tego co wiem to czym nowsza seria to więcej bajerów a to co

>najwazniejsze czyli dżwięk coraz gorszy

Nie ... model 559 jest wyraźnie lepszy niż 557 ... ale nie wykluczam że czasem starsze są lepsze niż nowsze.

Miałem kilka amplitunerów Yamahy 440, 520, 550, 630, 650 a ostatnio 557. Niestety wszystkie mają taka samą zaletę i wadę: świetnie w kinie domowym, słabo w stereo.

Dlatego sprzedałem Yamahę, szukałem Denona, a zostałem (na razie:) przy Sony STR-DB 795 QS. Wyraźnie większa moc i lepsze stereo – nie nudzi tak jak Yamaha i potrafi czasem „ugryźć w ucho”. Mam do sprzedania srebrny STR-DB 790 QS – w testach I miejsce:

1. Sony STR-DB790

2. Denon AVR-1804

3. Onkyo TX-SR501

4. JVC RS-8032VSX

5. Marantz SR4400

a tutaj link do strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup Onkyo TX-DS 502 , gra niezle w stereo i powinny byc zdecydowanie ponizej 1000 zł ( Maxaudio nowy ostatnio wystawiał za 920 zł , oczywiscie z gwarancją )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A co myślicie o HARMAN KARDON AVR135 znalazłęm nowy za 1500zł. Pewnie jakoś bym znalazł te 500zł ale czy warto? Bo poczytałem troche na forum i ogólnie ten sprzęt jest chwalony

Przerobiłem sześc modelów Yamahy (od 520 do 1400) wszysto niby było dobrze ale zadowolił mnie dopiero Marantz. Polecam serdecznie do odsłuchania, zuprełnie inny typ brzmienia bardziej chłodny ale tez i naturalny.

Widze tutaj rozne opinie .Kazdy chwali swoje ,jest tu Denon Onkyo Sony i Marantz.Ale jak to jest naprawde,sam sie zastanawiam nad tym mam Yamahe nizszy model i chcialbym zmienic na cos wyzszego np 659 ale to nie musi byc Yamaha .Wczesniej mialem Technicsy i Pioneery ale Yamaha zagrala zdecydowanie lepiej,mniej ostro i sucho,ale czytalem duzo opini ze do Yamahy B&W to zle kolumny .Kolumn nie bede zmieniac ,wiec co doradzicie mi do B&W 602 s2 i DM 302 na tylach plus central cc60,wydaje mi sie ze to dobre kolumny wiec szukam czegos co sie dopasuje do wyzej wymienionych kolumn.

Nie możemy dac ci obiektywnej odpowiedzi na twój dylemat, po prostu musisz odsłuchać sam i wybrać to ci się najbardziej podoba. Ja bym odrazu wykluczył Sony i Pioneera, natomiast zatanowił bym się nad Yamahą, Denonem i Marantzem. Yamaha z B&W zdecydowanie nieżle się komponuje. Marantz myśle ze tez z Denonem moze byc za jaskrawo. Jesli mieszkasz blisko Krakowa zapraszam do mnie na odsłuch Marantz plus Wharfadale pacyfic evo. Pozdrawiam

do kooniuszy

Wg mnie ładowanie kasy w nowsze i wyższe modele nie ma sensu, bo zagra podobnie w kinie. Dopiero „topowe” modele mają budowę i co za tym idzie dźwięk porównywały z dobrym wzmakiem. Lepsze wyjście to faktycznie RX-V 640 (ten przynajmniej ma pre-out) a w przyszłości końcówka mocy za kilka stówek i efekt będzie o wiele lepszy.

konradskala, 22 Kwi 2007, 22:48

>do kooniuszy

>

>Wg mnie ładowanie kasy w nowsze i wyższe modele nie ma sensu, bo zagra podobnie w kinie. Dopiero

>"topowe" modele mają budowę i co za tym idzie dźwięk porównywały z dobrym wzmakiem.

>Lepsze wyjście to faktycznie RX-V 640 (ten przynajmniej ma pre-out) a w przyszłości końcówka mocy za

>kilka stówek i efekt będzie o wiele lepszy.

Pomiary pokazują że końcówki mocy w Yamaha 559 i Z9 są praktycznie tej samej klasy ... Sądzę że jedyny ratunek dla ampli kina kiedy chcemy go użyć jako wzmacniacz stereo to zasilanie pojedynczą końcówką max 1 przetwornika z kolumny, więc bi amp dla monitorków i tri-amp/quad-amp itd. dla podłogowców.

Ja proponuję wziąć też pod uwagę amplituner Yamaha RX-V595a (musi mieć to "a" w nazwie bo tylko z "a" ma dekoder DTS). Jak za te pieniądze za które można go nabyć (powinien być przedział 700 - 850 zł) to gra bardzo ładnie, i w STEREO także ! Sprawdzone - wcześniej miałem Pioneera vsx-515 i YAMAHA w kinie gra chyba trochę lepiej (na pewno nie gorzej) a w STEREO to słychać wyraźną różnicę. Poza tym fajny programowalny pilot oraz zdecydowana łatwość obsługi i na szczęście nie ma niezliczonych ilości programów DSP, z których i tak korzysta się rzadko lub wcale. Poza tym obsługuje 4 Ohmowe kolumny, regulacja głośności i basów oraz wysokich tonów poprzez potencjometry a nie cyfrowo (co prawda pewnie nie dla wszystkich to zaleta). Także tuner niezły, mnie złapał 16 stacji w Gliwicach (w tym tylko 2 mono, reszta stereo (sygnał z kablówki). Dobre chłodzenie - bez wentylatora w środku a mimo to grzeje się nawet nieco mniej niż Pioneer, który ma wentylator. Oczywiście najlepiej najpierw i tak przesłuchać u sprzedającego, ale na pewno ten aplituner jest godny zainteresowania

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.