Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy w MARANTZ PM8000 PM78/68

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Marantza PM 8000 (PM78 / PM68) i nie działa mi regulacja barwy (ale balans działa). Przycisk source direct jest OK ale wpływa tylko na Balance. Co mu może dolegać? Jak mogę to sprawdzić? W razie czego mam pod ręka multimetr i nie boję się lutownicy. Mogę zmieścić fotki układu.

wiem że psuje i dlatego normalnie ma source direct ale czasem chciałoby się coś podkecić albo przytłumić (od tego one są, od tego są one)

>Albo poprzedni właściciel w nim grzebnął i odłączył, albo przekaźnik odłączający regulację barwy

>tonu wysiadł (lub też jego sterowanie).

Nie wygląda na grzebany, raczej coś wysiadło. Bas i Trable chodzą na jednym przekaźniku (one oba nie działają) i czy jest to inny przkaźnik niż od Blance (on działa) ? To ułatwiłoby diagnozę.

Czyli to będą te dwa zaznaczone na rysunku. Rozumiem żeby je sprawdzić trzeba je wylutować i włożyć nowe (inne opcji nie ma?). Tak właściwie to za co odpowiada 5605 a za co 5608 ? Bo chyba mało prawdopodobne żeby oba na raz wysiadły ? tak w ogóle to znalazłem jeszcze (załączona na zdjęciu) sekcje TONE ale tam chyba nie ma sie co zepsuć (co najwyżej ścieżka) ? Żeby zdemontować płytkę z przekaźnikami wystarczy odpiąć zaznaczoną spinkę (tak dla pewności pytam żeby nic nie uszkodzić) ? Czy kondensator 2653 może być istotny w tej usterce gdyż jakoś podejżanie wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10833-100003573 1177245075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nasunąła mi się jeszcze koncepcja sprawdzenia tych przekaźników. Czy jest to możliwe przez zawrcie odpowiednikcj ich nóżek (jeśli tak to jakich ???) bez wylutowywania, w celu zasymulowania stanu w którym są one załączone ? Czy jest to niebezpieczne dla układu ?

Przekaźniki służą tylko do podłączania procesora (tylne zwory) oraz wyjść magnetofonowych. Można je sprawdzić wyciągając z tyłu zwory od procesora jeżeli przekaźniki sa sprawne to przy wyciągniętych zworach i wyłączonym source direct powinno być cicho, wkładając zwory powinno grać.

Na początek czepiał bym się przełącznika source direct. Podzielony jest na trzy sekcje:

-przywieranie do masy zasilania przekaźników direct (czyli ich włączanie)

-środkowa sekcja dopina wyjście układu korekcji do ścieżki sygnału, na jej końcu pracuje potencjometr balansu który dowiera do masy

-trzecia sekcja podaje sygnał na wejście układu korekcji.

druga działa bo działa balans

pierwsza może też, ale to sprawdzisz jak opisałem wcześniej za pomocą zwor procesora

zobacz czy dobrze działa trzecia sekcja - piny od 13 do 18

jeżeli działa sprawdź zasilanie na układach 7501, 7502 i 7503 (pin 4 -15V; pin 8 +15V)

• 3 tygodnie później...

jeszcze nie robiłem, wzmak czeka bez obudowy a mi brakuje troche szczegułów

>Przekaźniki służą tylko do podłączania procesora (tylne zwory) oraz wyjść magnetofonowych. Można je

>sprawdzić wyciągając z tyłu zwory od procesora jeżeli przekaźniki sa sprawne to przy wyciągniętych

>zworach i wyłączonym source direct powinno być cicho, wkładając zwory powinno grać.

nie bardzo wiem które to zwory.

>zobacz czy dobrze działa trzecia sekcja - piny od 13 do 18

>jeżeli działa sprawdź zasilanie na układach 7501, 7502 i 7503 (pin 4 -15V; pin 8 +15V)

czyli mogę się wpiąć multimetrem podczas pracy wzmacniacza? na obu trybach przełącznika source direct powinno być zasilanie?

• 3 tygodnie później...

Miałem (mam) podobny problem w PM68. u mnie działa tylko tryb direct. po zwarciu ostatnich dwóch pinów wszystko chodzi jak trzeba. wadliwe są przełączniki w tych modelach. jest to przełącznik Alpsa. Może wie ktoś gdzie taki nabyć?

bogdan_, 21 Kwi 2007, 15:56

>dokładnie jak pisze mcgyver, zresztą po co ci ta regulacja tylko psuje jakość i nie da się słuchać

A jak jakość jest "zepsuta" a mozna ją naprawić to co?

• 2 tygodnie później...

czyli to będzie zwora jak na rysunku (tylko od strony druku) i wtedy powinna być załączona na stałe regulacja Bass Treble, tak?

Jeśli się okaże że to wina przełącznika to gdzie można taki dostać ?

Ma ktoś koncepcję w jaki sposób w miare nie inwayjnie wydłubać płytke na której osadzony jest przełącznik (problemem są gałki potencjometrów wyprowadzone przez obudowe) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łomatko, toż to proste jak drut. Ściągasz gałki, odkręcasz nakrętki mocujące potencjometry (te nakrętki są pod gałkami), najpierw wyjmujesz małą płytkę na której jest regulacja głośności, a potem tą większą z regulacją barwy. A w ogóle, to się lepiej za to nie bierz, bo jeszcze co urwiesz. Lepiej daj to komuś, kto to zrobi szybko, skutecznie i trwale.

no nie za bardzo wiem komu więc spróbuje sam tylko włąśnie żeby tego nie połamać to się pytam jak ściągnąć gałki? na siłę do siebie czy są odkręcane na maxa w którąś stronę?

czy przełącznik jest naprawialny czy trzeba wymienić na nowy?

Zawsze dla pewności warto sprawdzić (tak na przyszłość) czy jakakolwiek gałka nie jest przykręcana. Łatwo poznać po otworze tuż przy ściance wzmacniacza. Przełączniki takie można wymienić tylko musisz dostać nowe ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Tak to te dwa piny jak na zdjęciu.

Po zdjęciu gałek, odkreceniu śrubek i obluzowaniu płytki płytek z elementami i panela przedniego można je zewrzeć od spodu bez większego problemu.problemem jest naprawienie przełącznika, w środku cieniutkie blaszki. Może ktoś wie gdzie zdobyć nowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.