Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica 2,5 drogi - co w niej nie tak?

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie, TEORETYCZNIE, co w tym układzie nie jest tak i dlaczego ;-) ?

Pracuje to w dwóch komorach o pojemnościach 16,5 litra jako 2 1/2 drogi, BR fi 5-6 cm, 15 cm, wytłumionych.

Głosniki Vify: D25AGS-06, M18WH- 9 omów, PL18WO- 8 omów ( jako pół drogi).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33030-zwrotnica-25-drogi-co-w-niej-nie-tak/

Raczej niekoniecznie.

W ten sposób wykorzystuje się podwójnie indukcyjnośc pierwszej cewki szeregowej do zwiększenia efektynej indukcyjności filtrującej głośnik niskotonowy (drugi).

Zwrotnica wygląda OK, może tylko tweeter powinien być w odwrotnej polaryzacji? Nie wiem bo nie wiadomo jak jego lokalizacja wpływa na fazę w punkcie podziału.

Z grubsza układ głośników wygląda tak, jak na rysunku. Szerokość to ok. 21 cm, wysokość 90 cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądziłem, że Vifa PL18WO-09-08 bardzo dobrze nadaje się do odtwarzania tonów średnich. Ma gładką charakterystykę powyżej 1000Hz (aż do 5tys.Hz). To zresztą cecha charakterystyczna tego głośnika (wynikająca z nacinania czy cieniowania krawędzi pod resorem), którą się Vifa zawsze chwaliła.

A mam wrażenie że o ten głośnik chodzi (z oznaczeń które podałeś to jednoznacznie nie wynika). Nie wiem co to jest ten M18HW-9om ???

Jeśli chodzi o M18HW-08-08, to ma podniesioną charakterystykę powyżej 1,5tys.Hz a powyżej 2tys.Hz widać już pierwszy, kilkudecybelowy pik rezonansu membrany (wersja –09-08 ma jeszcze większe w tym zakresie). Ma też niższe fs i wyższe Vas - więc powinien niżej schodzić na basie.

Jeśli Masz te, o których piszę, to może zamień je miejscami?

Raczej "widzimisie", niż technicznie, ale:

- za duże tlumienie wysokotonowki. Efektywnosć całosci powinna wyjść ok 90dB. Nie wiem ile ta wysokotonówka jest w stanie z siebie dac ?

- za duży kondensator w filtrze MH. Zamiast 33uF dałbym na początek max 15, a raczej 10)+ zmniejszenie rezystora.

- lekko za mała cewka dla woofera. dałbym ok 2,7-3,3mH

Z taką zwrotka jak na rysunku jaki masz dźwięk ?

Pozdrawiam

Acha, słuchalem niedawno kolumn opartych o te głośniki obok siebie. Na górze w obu wypadkach 2905/9700.

Jedne to Danisch Physic, drugie ESA Ostinato2(wersja specjalna). Średnica bardziej mi sie podobała z MH - byla mocniejsza, ale bas z PL. Z tym, ze...srednica barwniejsza była z PL, a z MH bardziej obecna - co moglo być wynikiem strojenia zwrotnicy...a bas...jedne kolumny(DP) to podstawka, a ESA podłogowka...

Nie ma mądrych :)

Pozdrawiam

Lancaster - owszem są mądrzy. Ale rzadko spotykani na audiostereo :)))

Z Twojego opisu wynika dokładnie, to o czym napisałem. PL18WO-09-08 jest optymalizowana do pracy na średnicy. A cała seria M18HW do pracy na basie. I tego się trzymajmy. Nie potrzeba wymyślać na nowo dynamitu.

Poza tym duże i nisko cięte kopułki są korzystne dla dwudrożnego układu z głośnikami 18cm średnicy, niezależnie od marki głośnika.

qubric, no niby tak...ale ten facet z DP(jak slyszałem konstruktor Dali z serii Grand) raczej należy do madrych....a tu na średnicy zapodał MH...i to w podstawce.

Gra to fajnie, dosc żywo, a bas dobrze zaznaczony. Chociaż jakiejs piorunującej masy(jak to w podstawce) nie oferuje.

Teoretycznie PL z tą swoją kopulkopodobną nakładką przeciwpyłową powinien lepiej brzmieć na wyższej średnicy, niż wklęsła nakladka MH.

I w sumie PL bardziej mi sie podoba....to takie techniczne:)

Pozdrawiam

Głośniki maja następujące oznaczenia na naklejkach:

tweeter na górze : VIFA D25ASG-06

midwoofer na środku: VIFA M18WH-06-09 DALI 06 ohm

woofer na dole: VIFA PL18WO09 08 ohm

W linku jest karta katologowa Vify D25ASG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na "dzień dobry" wywal cały L-Pad z tweetera i zmniejsz konda szeregowego na jakieś 3,3, lub(i) cewkę równoleglą na jakieś 0,33mH.

Najmniej podoba mi się ten filtr dla MH.

Daj tam konda 15uF zamiast 33 i w szeregu z nim 2,2ohma zamiast 5,6.

Pisz co słyschac :)

Pozdrawiam

Lancaster - bo ludzie lubieją rezonanse, a pan handlarz nawet z Danii daje ludziom to co lubieją ;)

Tomek Skura - Zmień kolejność głośników, tak jak pisałem. Powinny zniknac rezonanse na średnicy.

Ta Vifa na górze jest chyba metalowa? Jeśli nadal coś będzie, zamień ją na jedwabną D27 lub PL27 TG35-06 I jeszcze raz nastrój zwrotnice. Wypróbuj też zwrotnice 3-rzędu dla wysokotonowca.

Tomek, tak jak Qubric pisze...3rzad dla tweetera i 2 dla woofera w zakresie 2-3K sprawdza sie.

2/2 to troche loteryjka...gdyby nie wysoki rezonans(1400Hz) dla tweetera, mogłbys spróbowac 1 order...chyba najlepsza swoboda dxwieku, ale z dynamika róznie bywa...

Pozdrawiam

Przy kondensatorze szeregowym dla wysoktonowca, o pojemności mniejszej niż 4 uF wraz ze zmniejszanie pojemności zaczyna znikać bardzo duża ilość informacji, a dźwięk staje sie "ospały". Chyba pojawia się zbyt duża dziura w charakterystyce.

Tomek, ale jak zmniejszysz konda dla MH to tych info byc moze przybedzie(zalezy jak sie faza uloży).

Możesz jeszcze zmniejszyc cewkę dla tweetera, tylko pamietaj zmniejszac jednocześnie konda dla MH.

Albo pobaw sie tak jak Qubric radzi(tak na "czuja" raczej dobrze) i zamień miejscami głośniki niskosredniotonowe.

Pozdrawiam

Dziś nic nie robiłem bo, wiadomo, "w święto praca w g... się obraca" ;-)

Ale zastanawiam się, co by się stało, gdybym w ogóle wywalił tę linearyzację impedancji dla M18 i PL18 .... ?

Dzisiaj zrobiłem eksperyment, który nie powinien sie udać ;-)

Wysokotonowy jest filtrowany 1.rzędem, kondensatorem 5,1 uF i tłumiony szeregowo 5R6 Millsem. Polaryzacja odwrotna. Jest lnieźle, wokale piękne. Detale pięknie słychać. Góra ogólnie niewymuszona. Blachy nie mają "masy". Równowaga tonalna niezła, co prawda wycofał sie najniższy bas (?) i dźwięk ogónie stracił trochę energii.

Lancaster miała rację :-) Dzięki za wskazówki.

Rezonans zniknął po zmianie linearyzacji impedancji. W końcu niskotonowe grają z kondensatorem 10uF i rezystorem 4R7. To jest u mnie układ zapewniający kompromis pomiędzy detalicznością, szybkością i "masą" dźwięku.

No to ja Wam coś pokażę! Bez względu na płeć... Dodaje że śmiać się wolno.

Moja propozycja filtrowania.

Obudowa 16 litróe strojenie na 44 hz.

Niskotonowy: Vifa PL18WO-09-08 (8om)

Cewka 1mH; układ RC 14,7uF+3,4om

Wysokotonowy: Vifa PL27TG-35-06

5,6uF, 22uF, 0,39mH równolegle; Dzielnik L 3,3omszeregowo i 10om równolegle z głośnikiem.

Co Wy na to? Wg mnie znakomita liniowość, choć niewielka efektywność. Może mały problem z podziałem pasma letko poniżej 2,5kHz ?

Qubric z 1mH dla 8ohmowego głosnika będziesz miał wywaloną średnicę jak Audio Academy przykazał:)

Dałbym tak 1,5-1,8. Reszte tak jak piszesz mozna probować...

co ja gadam... Vify PL w rencach nie miałem :)))

Pozdrawiam

Pisałem to już nieraz, i powtórzę po raz kolejny:

Ośmioohmowy midwoofer pracujący w kolumnie 2,5 drożnej należy filtrować tak, jakby miał 4 ohm, a więc Qubric w tym akurat miejscu ma rację. Nie będzie żadnej wywalonej średnicy.

Inna sprawa że mnie akurat średnica z PL18 ani trochę nie podchodzi. Ten głośnik w miarę dobrze łączy się chyba tylko ze Skanem 9300 (którego zresztą też nie trawię).

A to dziwne, bo Ostinato2 są ogólnie lepsze od Minasów na MH :)

Qubric zrobil projekt zwrotki do 2 way jakbyś nie zauważył.

I ta cewka jest liczona nie jak dla 4ohmowego, tylko zwyczajnie dla 8 tylko dla wyższej f, bo baffle step koryguje dolny woofer jeżeli już.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.