Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Sony TA-F870ES-problem

nadzorca2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Kupiłem niedawno wzmacniacz Sony TA-F870ES, kobyła waży chyba ze 25kG. Ciężko przetargać na dalszą odległość niż 100m. Zauważyłem, że mój egzemplarz ciszej gra w lewym kanale, jeżeli ustawię balansem prawidłowo to rozjeżdża się po wciśnięciu DIRECT. Może ktoś zna te problemy.

https://www.audiostereo.pl/topic/33033-wzmacniacz-sony-ta-f870es-problem/

Może to zaśniedziałe styki w przełączniku? Wzmacniacz ma już swoje lata.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

A spróbuj podłączyć odwrotnie kolumny, czyli zamień po prostu kanały. I sprawdź na słuchawkach, czy masz taki sam efekt nierównomierności.

W ten sposób będziesz w stanie wyeliminować jedną z możliwych przyczyn, a mianowicie akustykę pomieszczenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

problem jest gdzies w preampie, prawdopodobnie jakis maly element wymaga wymiany, jakis kondensatorek. radze dac fachowcowi do zrobienia. aha, sproboj jeszcze psiknac kontaktem na wszystkie potencjometry.

Ouu a czy jest równiez ciszej w czasie gdy wcisniety jest przełacznik DIRECT?? wtedy sie omija cały tor regulacji barwy,balansu wzmak operacyjny etc..

sprawdz równiez przełacznik "MUTE" niekiedy tam sie dzieje cos złego.

podepnij sygnał na gniazdo direct i pod klapka jest przełacznik mechaniczny który wybiera pozycje direct w ten sposób omija sie równiez cały tor przełacznika wejsc cd,tape,tuner,aux,petle magnetofonowe etc..

Jak masz słuchawki to wyłacz kolumny i sprawdz czy równiez na słuchawkach słyszysz ciszej bo jezeli sie okaze , ze nie to:

cos sie dzieje z płytka przekaźników na wyjsciu albo z torem prowadzącym sygnał na gniazda wyjsciowe tam po drodze sa wtyczki kabelki przekazniki,dławiczki rezystory i inne cuda zabezpieczające wzmacniacz przed indukcja wzbudzeniem..

Witam, w moim wzmacniaczu Sony TA-S7 miałem identyczny problem. Jeden z kanałów grał ciszej, czasami po podgłoszeniu wyrównywało się. Dodam że na słuchawkach było ok. Pan Andrzej Witek z Sonus Oliva rozwiązał problem. Jednak nie potencjometry a przekaźnik na wyjściu. Nawet nie musiałem wymieniać - przeczyszczenie pomogło.

tak, sam niedawno sie przekonałem ze często winne są przekaźniki. i radze od tego zaczynac poszukiwania takiej usterki. ja zanim na to wpadłem, przelutowałem dosłownie 1/4 lutów w swoim marantzu ( bo zimne luty tez robiły swoje, ale było ich raptem kilkanascie przy paru elementach), i wciaz czasami działy sie cuda. wreszcie nie zostało juz nic do przeglądu, poprawy lutów itd. wzrok padł na cholerne czarne pudełeczka w sekcji amp:))) dostałem sie do srodka, przeczysciłem, i wreszcie na mojej twarzy zagoscił uśmiech:)) dobrze ze obyło sie bez zadnych napraw ( w sensie wymiany elementów), tylko poprawy lutów, czyszczenie wszelkich przycisków, regulatorów i przekaźników. wszystkie częsci pozostały fabryczne, uff, jak mi wtedy ulzyło:))

Chyba będziesz miał rację ponieważ przy wyłączaniu i załączaniu układ opóźnionego załączania przekaźników wyjściowych dziwnie działa... nie powinno być pyknięcia a występuje w tym ciszej grającym kanale i sygnał pojawia się z minimalnym opóźnieniem co by wskazywał na zanieczyszczenie przekaźnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.