Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Denona 1500?

man06

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał, to jest właśnie przykład na to, jak wiele zależy od konfiguracji systemu. Audio Note w zestawieniu z Denonem PMA1500AE faktycznie poległ na całej linii, i muszę to przyznać mimo że obaj wiemy jak ten odtwarzacz potrafi zagrać. Natomiast Meridian podłączony do czegokolwiek zawsze pokaże wiele ze swych zalet, i nawet na wymianę interkonektów reaguje bardzo słabo (w niektórych systemach wręcz wcale nie reaguje), a Audio Note na interkonekty reaguje bardzo silnie, żeby nie powiedzieć "histerycznie", co sprawia że trzeba się nad nim mocno namordować żeby zmusić go do pokazania co potrafi.

Co do Grand High, to ten model faktycznie jest niezły. Do 3000zł ciężko będzie znaleźć coś co je zdeklasuje, a niewykluczone że i droższe kolumny nie pokażą za wiele przewag w konfrontacji z nimi.

Nie podzielam natomiast entuzjazmu hurraoptymizmu na temat Marantza 7001. Owszem, gra przyjemnym dźwiękiem który może się podobać, ale jego niedostatki są wyraźne. Po prostu niezły odtwarzacz w swojej klasie cenowej, ot co. Żaden tam znowu killer.

Trzeba jednak przyznać, że zestaw Rolandsingera jako całość jest brzmieniowo spójny i ogólnie prawidłowo skonfigurowany, niektórzy wydają znacznie większe kwoty na sprzęt, a uzyskują znacznie gorszy dźwięk z powodu braku synergii pomiędzy elementami składowymi.

@ McGyver

Dzięki za wypowiedź, szkoda, że nie miałeś dziś czasu posłuchać Denonów z serii SA1 mojego krewnego, który zawitał dziś do Katowic z Deutschlandu, ofiarnie przewożąc drogie klocki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam serdeczne dzieki za wyjasnienia. Moze AN potrzebuje lepszego towarzystwa niz 1500 AE? Nie umniejszajac jego klasie w swojej cenie. Widze wiec ze podstawa hurra-optymizmu Rolanda jest prawidlowo skonfigurowany zestaw z dolnej polki (no moze ze sredniej-dolnej) ale nie jest to jednak zadna podstawa do permanentnej negacji drozszych klockow. Swoja droga wychodza bledy pracownikow niektorych salonow firmowych zle zestawiajacych swoje klocki.

W przypadku mojego systemu w grę wchodzi jeszcze fatalna akustyka tymczasowego pokoju odsłuchowego (po przeprowadzce od mojej ex). Ściany są gołe, a w rogach stoją jedynie stojaki stojaki z odzieżą w chatakterze wygłuszaczy. Myślę, że brzmienie można by jeszcze upgrade`ować zapewniając prawidłową akustykę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13085-100003477 1177346903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio Note CD3 z założenia powinien być zestawiany z lampowcami, zwłaszcza SET. Myślę że dobrze zagrałby z SETem na takich lampach jak ma np. Audio Note On-Gaku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rolandsinger dzieki za zaproszenie ale jestem z olsztyna na mazurach, maly kawalek, moze kiedys sie uda wpasc, wezme cos do chipsow, jakby co,

dziekuje wszystkim za wizyte, ciesze sie ze dyskusja sie wywiazala, mysle ze bedzie pomocna przy wyborze sprzetu, troche mam problem z odsluchami, tu niestety maly wybor w sprzecie, co do B&W to mysle ze seria 700 to troche co innego niz 600 i mysle ze moze nie jest taka ostra, nic nie slychac tu na forum o cantonach ergo czy vento ladne sa, co ma tez pewne znaczenie, trzeba bedzie sie gdzies wybrac posluchac,

pozdrawiam

man06

jezeli nie mozesz dobrac kolumn do swoich preferencji brzmieniowych, to moze powinienes zwrocic sie w strone diy albo zlecic ktoremus z szanownych kolegow forumowych budowe kolumn.Bedziesz wtedy mial mozliwosc ingerencji w calotsztalt projektu i ostatecznego charakteru dzwiekowego(fachowcow nie brakuje)uzyj wyszukiwarki

powodzenia.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Naprawdę pomimo kilku już na ten temat wcześniejszych wpisów polecam ci KEF-a.

Ja akurat w tym zestawieniu mam Q5, które są poprzednikiem iQ7 i grają podobnie chociaż nieco cieplej i niżej, piękną średnicą.

Odpowiednie kable i to jest to, żadne tam Grand High, nie obrażając Rolanda.

pzdr

man06, na koniec moja propozycja jest taka: Zacznij odsłuchy od kolumn jakich tam sobie chcesz, a na sam koniec zostaw sobie L880. Przekonasz się, czy o taki dźwięk Tobie chodzi. [Mając w uszach dźwięki tych innych].

Pozdrawiam

Myślę, że warto też zwrócić uwagę i posłuchać kolumn Paradigma. Są dość łatwo dostępne w wielu sklepach. O ich brzmieniu możesz wstępnie poczytać wtym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

leski, 24 Kwi 2007, 09:29

>Myślę, że warto też zwrócić uwagę i posłuchać kolumn Paradigma.

Jeśli parakolumny, to moim zdaniem tylko Studio i raczej v3, niż v4. Z moich zabaw wynika, że do v4 to on ma nie taki charakter, jak powinien. Natomiast do v3 pasuje znakomicie.

Ale niezmiennie oczywiście polecam odsłuch. :)

Chyba dobry pomysł. Na pewno lepszy niźli zakup L880. A potem zabawa, zabawa, zabawa...Ja np. wczoraj jeszcze bardziej odsunąłem od siebie kolumny [zabawa spowodowana zakupem nowego kabla] i teraz odległość między kolumnami to ponad 200cm a od ścian 50cm. -boki, i 100cm tył. I już grają inaczej ;-)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja od siebie dodam, że niemożliwością jest wyciąganie wniosków po 2-3h odsłuchu w sklepie. Fakt, można wstępnie złapać ogólny charakter, ale dopiero w domu po kilkunastu(dziesięciu) godzinach słuchania będzie wiadomo czy to jest to, czy nie męczy itp.

no i w tym problem, ze do domu nie mam szans zabrac, brak oferty w olsztynie, ikony 6 na odsluchach wydawaly mi sie ok a po pewnym czasie dopiero je poznalem, stad obawy przed kolejnym zakupem, dzieki za wszystkie sugestie pozdr.

o mały włos sam nie zaliczyłbym wtopy z Ikonami /pierwszy odsłuch, recenzje audio itd/.... kupiłem iQ7 i byłem szczęśliwy do momentu przeprowadzki....

duszą się w dziwnym projekcie salonu.. eh

>>mano6,

Ja do wymienionego wzmacniacza używam Avance podłączonych kablem XLO Ultra 6. Uzyskiwany dźwięk odbiega jednak dość mocno od Twoich preferencj. Przyszło mi do głowy, że świetnie w Twój gust trafiłoby połączenie z niestety już nie produkowanymi kolumnami TDL RTL 3 lub TDL Studio. Na wtórnym rynku nie ma ich zbyt dużo - widocznie właściciele trzymają dla siebie - ale jak poszukać dobrze, to coś się trafi. Resztę kasy zaoszczędzonej na ewentualnym kupnie TDL radzę władować w porządne kable - coś z zakresu 200-300 zł za metr powinno pozwolić dobrze pograć takiemu tandemowi.

Pozdrawiam,

Yul

Od wczoraj godz. 18 tez sie ciesze posiadaniem Denona PMA-1500Ae , po weekendzie opowiem jak sie sprawują z Tannoyami Sensys 2

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>>man06,

Przychodzi mi jeszcze do głowy zestawienie Denona z kolumnami Dali 6006. Słuchałem takiego tandemu w sklepie. Potęga brzmienia była bardzo duża, natężenie basu aż za wielkie - jak dla mnie, wyszła z tego trochę "bitwa pod Grunwaldem". Skoro jednak szukasz "basotwórczego" zestawienia.... kto wie ?

Wydaje mi się, że mogłoby Ci się spodobać także zestawienie z Vienna Acoustic Bach. Dźwiekowo i wizualnie - nie znam nikogo, komu nie podobają się podłogówki Vienny.

Pozdrawiam

Dali 6006 sluchalem no i tu chyba brakowalo tego czegos, natomiast VA Bach te sluchalem z elektronika Classe i bylo suupppeeerrr, wiec kolumny jak najbardziej by mi opowiadaly, lecz cena troche wysoka, pozdr.

• 3 tygodnie później...

witam ponownie

wracam do tematu kolumn, udalo mi sie posluchac iQ9 i nie bylo rewelacyjnie, brzmialy troche plasko moze to wina ustawienia ale i dzwiek nie byl zbyt mocny, oprocz tego sluchalem tez triangle celius i bardzo mi sie podobalo, dzwiek cieply, dobry bas i duzy dzwiek ale spokojny, to moj typ ostatni, ale ze wzgledow ekonomicznych musze posluchac antali (tansza opcja mam nadzieje niewiele sie rozniaca), oprocz tego musze posluchac jeszcze va mozart grand i odradzanych jbl studio 880, ew. canton ergo vento (choc to mniej) oraz paradigm studio 60, bede wdzieczny za sugestie dotyczace tych typow oraz chetnie wyslucham nowe propozycje, serdecznie pozdrawiam forum

Słuchanie Kefów bez wygrzania, trochę mija się z celem. Co do Triangli, to bardzo, bardzo mi się podobało ich brzmienie [Altea ESW], ale...one jednak do lampy naznaczone.

Teraz przymierzam się do zakupu Kef Reference 203, ale to tak za pół roku, może trochę więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.