Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Denona 1500?

man06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bede wdzieczny za jakiekolwiek rady. Obecnie posiadam Denona PMA i DCD 1500 (jestem zadowolony z tego sprzetu i to bardzo) i sprzedalem kolumny Dali Ikon 6. Nie bylem do konca zadowolony z tego brzmienia, zdecydowanie brakowalo mocnego miesistego basu i brzmienie bylo troche meczace. Obecnie przymierzam sie do zakupu kolumn majacych dobra podstawe basowa, nie interesuja mnie krotkie suche basy. Oprocz tego powinny grac swobodnie, duzym dzwiekiem, a przede wszystkim cieplo i niemeczaco, chce przy muzyce odpoczywac, a jednoczesnie czuc power. Slucham jazzu, rocka i czasem troche klasyki. Pomieszczenie 27m2 otwarte na kuchnie, niezbyt wytlumione (panele, nieduzy dywan). Mam kilka typow: JBL Studio 880 lub 890 (nie wiem czy 890 nie bede za duze), Canton Ergo 809 DC ew. Vento 809 DC, mysle rowniez o VA Mozart (obawiam sie czy nie bedzie za malo basu) a w porywach mysle tez o B&W 703 lub 704 (tu zdecydowanie musialbym chyba posluchac). Bede niezmiernie wdzieczny za jakiekolwiek sugestie czy tez propozycja innych kolumn.

Pozdrawiam serdecznie szanownych forumowiczów.

https://www.audiostereo.pl/topic/33047-jakie-kolumny-do-denona-1500/

.. a jednoczesnie czuc power, denon jest ok, poprzednio mialem marantza z serii range i bylo tragicznie, brak basu, zimne, metaliczne brzmienie, po zakupie denona była duza poprawa, pojawil sie bas i zmienila sie barwa, po zmianie ikonow licze na dalsza poprawe, ktora mnie usatysfakcjonuje, ikony sa dosc meczace, grajace dosc suchym krotkim basem, zdecydowanie brakuje mi tam miesistosci.

polecam w takim razie cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

słuchałem z lampką, moim zdaniem powinno trafić w Twoje oczekiwania. Ale sprawdź sam.

Ukryta Zawartość

The odd get even.

Jeżeli jesteś ze Śląska, to zapraszam do mnie na odsłuch GH FS2000. Też mam Denona PMA1500AE i Marntza SA7001. Głośniki w Polsce nie do kupienia, ale grają dokładnie takim dźwiękiem, jak opisałeś. Bas jest potężny, mięsisty i przy tym precyzyjny, góra czysta, dźwięczna, a średnica bajeczna z wysyconymi barwami. Do 8 kzł nie mają konkurencji na rynku konstrukcji zachodnich, polscy producenci mogliby ewentualnie powalczyć z GH, ale jak dotąd nie mam typów.

Zapraszam na odsłuch, bo co tu dużo pisać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Firma GrandHigh Technology, wprowadziła do sprzedaży zestaw stereofoniczny, który ma konkurować cenowo z najtańszymi systemami na rynku, bijąc je na głowę jakością brzmienia.

FS 2000 to system dwudrożny trójgłośnikowy, w solidnej podłogowej obudowie – typu „bass-reflex”, z tubą na tylnej ściance – wykonanej z płyt MDF. System zawiera: dwa głośniki niskośredniotonowe, z membranami o średnicy 165 mm, wykonanymi z powlekanej celulozy, oraz miękką kopułkę o średnicy 25mm, pracującą jako głośnik wysokotonowy.

Zestaw ma sprawność 87dB, impedancję nie mniejszą niż 4 ohmy w całym paśmie przenoszonych częstotliwości, oraz możliwość podłączenia typu „bi-wiring”. Kolumny mogą współpracować ze wzmacniaczami o wyjściowej mocy ciągłej w zakresie 20-120 W i mają pasmo przenoszenia 50-20000 Hz, przy spadku skuteczności na krańcach pasma - 3dB. Wymiary zestawów: (W x S x G w mm) 1130 x 238 x 382 i waga 24kg sztuka.

Roland jestes bardzo odwazny... Wg niektorych (maxaudio) moga konkurowac z najtanszymi a wg Ciebie az do 8tys zl... Chyba znow nie odrobiles lekcji z odsluchow.

post-1457-100003508 1177318438_thumb.jpg

man06 - a co tam. Niech mnie zabija. Mysle ze jeszcze kilka mies. temu sam bym sie dziwil temu coteraz napisze. Mysle, ze skoro wymieniles 704 czy tez 703 to moze byc calkiem fajnie zestawienie. Ja wiem ze napisales iz szukasz cieplego zestawienia, pewno bym kiedys napisal ze nie w tym polaczeniu Denon+B&W, ale powiem tak: mija kolejny mies. kiedy slucham swojego zestawu i jestem sklonny obecnie napisac ze wskaznik wskazujacy cieplo-zimno w moim odczuciu po tych kilku miechach przemiescil sie bardziej w strone ciepla.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

dzieki, sluchalem tych tanszych B&W (chyba 603 jakos tam) , i w pierszej chwili odpadly natychmiast, ale z czasem zmienia mi sie troche opinia w tym temacie, poza tym spodziewam sie po tych wyzszych modelach zupelnie innej klasy brzmenia, mysle ze musze posluchac

Poza tym, L880 nie wiem czy to dobry pomysł. na początku mojej drogi one były moimi faworytami, ale po odsłuchu stwierdziłem, że to nie to. Tobie też zalecam bardzo uważny i zawierający dużo muzycznego materiału odsłuch. Potem się może bowiem okazac, że L-ki maja za dużo basiorka.

Pozdrawiam

żeby było nudniej również polecam do TEGO zestawu Kefa

iQ7 - świetna przestrzeń, szczegółowa ale nie męcząca góra i barwna lekko ocieplnona średnica...

co do basu co kto lubi... dla mnie akuratnie... ale miłosnicy starej szkoły paradigma ich nie wybiorą...

bez odsłuchu pewnie i tak się nie obejdzie

@ Disco

Klepanie w klawiaturę nie ma sensu, zabierz z półki kilka płyt, wsiadaj w samochód (albo pociąg) i jesteś u mnie za 45 min. Ja gwarantuję Nestea, chipsy, kabanoski, i inne zakąski oraz miłą atmosferę. Posłuchasz sobie GH, taniochy, która gra cokolwiek podejrzanie dobrze - spytaj McGyvera. Ostatnio (w minioną środę) konfrontował swojego Meridaiana z moim Marantzem i werdykt nie był jednoznaczny na korzyść Meridiana. Był też najsłabiej grający w tej stawce Audio Note. Ja nie będę się rozpisywał, bo dźwięku nie da się opisać, najlepiej posłuchać.

Ukryta Zawartość

post-13085-100003486 1177339098_thumb.jpg

post-13085-100003487 1177339098_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć.Jestem z Olsztyna.Denona nie slyszalem ale z kolumn ktore mają mięsisty głęboki bas i grają cieplo i muzykalnie polecam Ci podlogowki MISSION 702. Nadają się do każdej muzyki. Słyszalem je u kolegi z zestawem SONY. Ja osobiscie mialem mo nitory 701 i też nie brakowalo potegi brzmienia. Jeżeli Denon jest jasny to z MISSION powinno być dobrze bo są one trochę ciemne górą. Ja mialem kiedyś wieżę TECHNICS i MISSION 701 i byla to dobra konfiguracja a teraz pod wplywem literatury internetu przesiadlem się na wzmak NAD 320bee cd HK 970 i kolumny B&W 602S3 i do końca nie jestem zadowolony z brzmienia. Zestaw gra twardo technicznie w porównaniu do starego zestawu. Chociaż się nie znamy osobiscie to do Twoich preferencji nie polecam BW. Będziesz mial twardy krotki bas i gorę chyba za jasną. Pozdrawiam. Szkoda że w olsztynie nie ma dużego wyboru.Jedynie CORAB . POZDRAWIAM.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.