Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie OPA zamiast LT1364C?

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Senicz,

taki na przykład OPA604 ma zniekształcenia na poziomie 0,0003% i notkę w karcie katalogowej:

"The distortion produced by the OPA604 is below the measurement limit of virtually all commercially available equipment."

Ale jak widać Tobie wcale nie sprawia kłopotu opracowywanie i mierzenie urządzeń do poziomu jak sam piszesz 0.00001%. Texas nie potrafi, ale Polak potrafi :-) Trzymam kciuki! :-)

Jesli te uklady OP o ktorych pisza ze maja tak male thd bylyby tak dobre to dlaczego roznice w brzmieniu ich sa slyszalne? pomiary tych op nastepuja najczesciej w jakis dziwacznych konfiguracjach nie do uzycia na codzien. Gdy je sie mierzy w rzeczywistych ukladach thd sa znacznie wyzsze. Nastepnie op maja super parametry ale tylko dla 1khz dla 20k jest juz duzo gorzej. I chyba rzecz najwazniejsza to sprawa zbyt glebokiego sprzez. zwrotnego. Dla uzyskania tak dobrych parametrow OP zapetla sie do niesamowicie wielkich nfb np. -120db co musi zaowocowac zlym dzwiekiem spowodowanycm zjawiskiem TIM. Najlepeij to sprawdzic czy uklad bedzie dobrze gral sluchajac go w otwartej petli nfb. Lub o takiej wielkosci ze jego pasmo przenoszenia bedzie 20khz. Dla wielu op bedzie to np. wzm rzedu 100-500. Po podaniu odpowiedniej wielkosci napiecie z dzielnika - mV mozemy posluchac czaru naszych scalakow. Czyli syfilisa w ataku. A co do ukladow o malych thd to nie jest to takie trudne jak by sie wydawalo. I w firmach zagranicznych tez siedza zwykli faceci na stanowiskach badawczych. A budowanie ukladow pomiarowych thd na najnizszym poziomie jest bardzo pouczajace. Najlepiej zaczac od generatora gdyz zbudowanie takiego jest duzo trudniejsze od zwyklych ukladow 2T uzywanych w filtrach do analizy spektrum dla wyciecia podstawowej. Najgorsza jest fluktuacja f sygnalu. Uklad 2T musi nadazyc za amianami gdyz inaczej wypada z dostrojenia i przestaje wycinac podst i sygnal skacze w gore do poziomow przy ktorych nastepuje przesterowania ukladow za 2T.

Dla wiekszosci pomiarow thd limitem sa szumy i to one decyduja o rozdzielczosci w dol analizatorow thd. Nowoczesne systemy pomiarowe kalibruja siebie automatycznie odejmujac od wynikow pomiarow zawarosc thd z generatora. Tak wiec limit w dol jest postawiony bardzo niskow w pomiarach thd. Choc napewno nie uwzglednia sie w obliczeniach jaki wplyw na ostateczny wynik maja sygnaly wynikajace ze zmieszania sie tych harmonicznych usunietych z wynikow? Dac jako zrodlo sygnalu narazie jeszce sie nie sprawdza. Dlatego szuka sie zrodel o bardzo czystym sinusie. bardzo powaznym problemem jest satabilizacja sygnalu wyjsciowego. I to jest najtrudniej zrobic. Z wyliczen wynika ze szumy na wyjsciu gen. na poziomie 5-10uV powoduja limit thd na poziomie -120db. Dlatego lepeij jest budowac uklady o duzej amplitudzie wyjsciowej np. 20V co pozwala podniesc stosunke sygnalow i ew. uzyskac mniejsze thd na wyjsciu. Tak na oko to uklad jaki zrobilem ma ok. -126db thd choc jest dodatkowa mozliwosc eleiminacji ich na wyjsciu gen droga filtracji. Jak sami widzicie sprawa jest banalna i nie ma sie do czego podniecac. Szkoda ze nikt z was nie zadal sobie minimalnego nawet wysilku i nie zrobil czegos fajnego w tym temacie. mialbym jakas podniete do konkurencji a tak mi sie nie chce.

No to @senicz jakby potwierdził to co ja napisałem wcześniej, bo TIM i IMP to jest inna nazwa tego samego. Rzeczywiście pomiary THD op-ampów są robione przeważnie na wtórniku napięciowym, lub w układzie -1 albo +2 wzmocnienia. Bóg jeden raczy wiedzieć jak to będzie w filtrze DP albo członie o większym wzmocnieniu? Co do otwartej pętli - no akurat do takich aplikacji nikt op-ampów nie przewidział, a niektóre można nawet w ten sposób sknocić, jeśli np. napięcie różnicowe przekroczy 0.8V.

W jakims katalogu widzialem uklad do testowania op. jakis koszmar wykorzystujacy niskie impedancje generatora i petle na wejsciu miedzy + i - . Byc moze ze takie cudo ma male thd ale w rzeczywistym ukladzie do d. No i jeszce jeden problem. Obciazenie pojemnosciowe calkowicie zmienia parametry ukladu. Np. w S100 NAD - do kupienia service w foxel - robiona jest sztuczka z dodatkowymi tranzystorami na wyjsciu z duzym pradem spoczynkowym i zmuszeniem op do pracy w klasie A przez wylaczenie dolnej pary tranzystorow w op przez zewnetrzne zrodlo stalopradowe. I ten preamp obciazen pojemnosciowych sie nie boi. Gra iedentycznie na roznych kablach miezaleznie od ich pojemnosci wew. Mozna oszczedzic na kablach dodajac kase do lepszych kolumn.

@senicz, nie tylko NAD robi takie sztuczki, jest to bardzo sprytny trick, ale nie każdemu op-ampowi poprawia dźwięk (czytaj: zmniejsza zniekształcenia). Wczoraj zmodyfikowałem nieco wmzcniacz w stopniu końcowym i ponownie szukałem optymalnego dla ucha prądu klasy A dla AD825 i tym razem dojechałem do 3.4mA, ale też op-amp nie jest już praktycznie niczym więcej obciążony. Do takiego tricku wystarcza tranzystor BF245A i rezystor 68Ohm lub nieco więcej. Tak w ogóle, to w moim Technicsie jak patrzyłem na schemat też jest ściąganie do klasy A i dzięki temu stare op-ampy Mitsubishi grają bardzo przyzwoicie.

W kwestii pomiarów THD i wycinania, najlepsze do wycinania harmonicznych są cyfrowe filtry adaptacyjne, robiłem kiedyś taki projekt na studiach. Potrafi się takie coś bardzo szybko i skutecznie dostroić do podstawowej harmonicznej, a potrafi też do kilku na raz. No ale to już jest problem programisty jak zestroić algorytm.

wspolczesne generatory maja lepsze parametry od adc i dac. Dlatego do badania adc robi sie super gen o super malych thd. I to o rzad wielkosci. I ja cos takiego zbudowalem narazie w pajaku. naeazie wszystko zawieszam i zajmuje sie sprzedaza lamp na ebay. Treaz robie tester lamp bezkontaktowy no przesadzilem kontakt bedzie tylko mala powierzchnia od spodu nozki lampy. Kiedys kupilem przemyslowe kontakty na sprezynkach i teeraz mam jak znalazl. Nieche aby na nowych lampach zostaly slady po podstawkach a sprawdzic lampe trzeba bo nie mozna jej - chocby z racji wieku - sprzedac komys bez sprawdzenia i pomierzenia. Nawet dla spokoju sumienia. Jedno jest pewne wracajac do pomiarow thd i jakosci dzwieku. Uklad zrobiony na tranzystorach bije na glowe wszystko inne na op na cyfrze czy lampach. Oczywiscie w pewnych zastosowaniach lampy sa nadal niezastapione np. w riaa czy magnetofonach. Sa tez znacznie lepsze jako uklad i/v od OP.

Senicz, doskonale! To napisz do kilku wiodących firm może będą zainteresowane Twoim systemem pomiarowym?

Jakich elementów używasz? Kondensatory KS, MKC czy może z dielektrykiem teflonowym? Równoległe agregaty np. po 3-5 szt? Rezystory też trzeba dać 1st class. No i topologia - jakieś ekrany (chociaż jak są za blisko to też wprowadzają pojemności pasożytnicze) a całość na dobrym druku z 70-105um folią Cu może nawet srebrzoną?

Widze, ze kolega nie obeznany z zagadnieniem. Mozna zrobic cos ekstra domowymi sposobami. Problem w tym ze plywanie f i ampl. to raczej problem analizatora a ten w pomyslowy sposob mozna oszukac aby byl grzeczny i dostrajal sie aytomatycznie. Jak zawsze w takich przypadkach pomogl mi przypadek. Wpadlemna szatanski pomysl i powiodlo. Ale to jest takie glupie ze nawet ustawa takiej glupoty nie przewiduje ale dziala. A co do stabilnosci parametrow to elemntow takich jak c czy r jerst bardzo malo. I niestety pomiar musi byc za kazdym razem synchronizowany dla optymalizacji pomiaru. Ale co to za problem. Do codziennych pomiarow wystarczy zwykly miernik a do super sprawdzania rezultatow robimy pomiar konczacy. Dla mnie najwazniejsze jest wysokie napiecie wyjsciowe z generatora. Do pomiarow stopni koncowych wtornikow. Ciekawi mnie dlaczego koledzy nie buduja takich ukladow?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.