Skocz do zawartości
IGNORED

b&w dm602 vs. Kef iQ3 vs. Kef iQ5 do 20m

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam dylemat odnośnie doboru kolumn do średniej wielkości pomieszczenia 20m o wysokości 3m, mało mebli. teraz słucma nad c300 i odtwarzacza reloop, z kolumnami b&w dm 302. jak zapewne widać nie mam wcale basu. dlatego też szukam czegoś w miare wyrównanego, tak ażeby jakoś te 20m wypełnić. waham sie pomiędzy b&w dm 602 s3, których niestety nie moge posłuchać, bo w lublinie nie ma gdzie, oraz podstawkowymi kefami iq3 i podłogowymi iq5. słyszałem jednak że podłogówki, mimo że większe cierpią na niedostatek basu. proszę o poradę użytkowników kefów - czy kolumny te nadają sie do takiego pomieszczenia. muzyka każda, dufay, aphex twin, dreamtheater, mirt albo boards of canada, czyli preferowana wszechstronność. a może kupic w ciemno b&w?

https://www.audiostereo.pl/topic/33060-bw-dm602-vs-kef-iq3-vs-kef-iq5-do-20m/

a dlaczego akurat te kolumny ? w tej cenie są inne zdecydowanie lepsze...

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

mi sie podobały Acoustic Energy Evo III, bas punktowy, srednica czytelna i cykająca góra. nie stać mnie było wiec kupiłem cos innego. ale jak tylko nazbieram to kupuje AE !! pozdrawiam

Kef'ów tych nie słuchałem, mam natomiast B&W 602S3 jako tylne efektowe w kinie. Podłączałem je kiedyś tak na próbę jako fronty i basik był całkiem przyzwoity (jak na podstawkowca oczywiście), moim zdaniem wystarczy do tych 20m2 pod warunkiem posiadania mocnego pieca (moim zdaniem tak 100w/8Ohm realnie i będzie super).

słyszałem zę w tej cenie tej cenie te konstrukcje to faworyci, dlatego spośród nich wybieram...nie rozważam iq7 z powodów budżetowych. w przyszłości planuje zakup elektroniki rotela.

Czy to mają być nowe kolumny czy mogą być używane ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dość często porównywaliśmy Q1 z 601 s2 (na różnych wzmacniaczykach), kefy wygrywały we wszystkich aspektach poza jednym - miały zdecydowanie za mało "góry" (acz przyjemniejszej niż w B&W), o ile faktycznie iQ3 mają więcej góry niż Q1, to może być to (do 20m2 powinny wystarczyć).

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja bym do mnie na 18m2 pakował iQ9 bez 2 zdań, ale to mój gust. O AE EVO3 mogę powiedzieć tyle, że swego czasu kupiłem JBL E80 bo znacznie bardziej mi się podobały.

Ja tam AE nie wierzę ... jesli mają dalej metalowy wysokotonowiec to nie polecam.

W moich AE Aegis Model One góra jest strasznie ostra i sycząca choć średnica wyborna. EVO to inna linia - może wieć być inaczej. W sumie mój centralny AE to EVO i jest dobrze choć to centralny ... Czyli trzeba posłuchać.

Natomiast godne polecenia są produkty Audio Academy. Za 1900 można dostać Phoebe 2.

Natomiast najlepszym mozliwym zakupem byłyby AA Hyperion III - używane można dostać za 2000-2100.

pzdr

oj słyszalem AE Evo III w bezpośrednim porównaniu z mission m34 i JBL i powiem szczerze AE wypadły wybornie. góra tam napewno nie syczy, pojawia się wtedy kiedy powinna i jest przesłodka :)

Charlie wyprobuj IQ7 albo Q5 - porównywalne (sam mam te drugie) a potem, jak ci sie spodobają,

szukaj na allegro lub w ogłoszeniach hi fi używanych w dobrym stanie - z czym nie będzie problemu, zważywszy, że ich właściciele zazwyczaj o nie dbają.

Będzie znacznie lepiej do 20 metrów, jeśli przestrzeń jest mało zapełniona, od podstawkowców typu Q1.

Grają bardzo plastyczną, barwną średnicą.

Na pewno ich dźwięk będzie bardziej pasować do twych preferencji niż B&W.

Mam iq5 od roku w 16m2. do 20 nie polecam. Wg mnie graja o wiele lepiej od b&w ale ze względu na ten bas moga Cie poddenerwować, reszta super. A skoro jestes z Lublina to wstąp do Melomana na ul. Zana i posłuchaj, maja kef iq 1, 3, 5, 7, 9.

ja miałem kolumny podłogowe w 9 metrach i szczerze odradzam przesade w wielkosci kolumn.

moim zdaniem wystarczą IQ5. chyba ze ktos chce sobie robic co weekend domowe party.....

Witam.

acoustic energy evo 3 sa niezle. przesluchiwalem je z nadem.wszystko poukladane na swoim miejscu.dosyc solidny bas. wysokie i srednie tony w sam raz.nic nie piszczalo ani nie dudnilo.polecam.nie kupilem ich ze wzgledu na jeden detal ,ktorego nie moglem zniesc.mianowicie glosniki sa osadzone na piance.przy intensywnym uzytkowaniu i mocnej muzyce nie wozylem im u mnie dlugiej kariery.poza tym pianka z czasem parcieje.mialem juz doswiadczenie z takimi glosnikami.gdyby nie to staly by u mnie a,tak kupilem kefy iQ7 i jestem z nich bardzo zadowolony.graja u mnie w okolo 17m2. to prawda ze nie generuja tak niskich tonow jak niektore ale za to sa kontrolowane i uderza kiedy trzeba.

Pisałem o Q5, a nie IQ 5, które łatwo pomylić.

Oczywiście IQ5 są za małe, ale IQ 7 są ok, a to następca Q5, które są miękkie, bardziej plastyczne od IQ7 (średnica wooferów taka sama).

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przeczytac warto :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to też warto przeczytać

pzdr

Ukryta Zawartość

Witam,

popieram posiadam właśnie B&W 602 S2, no i cóż, powodują to tylko względy budżetowe, tak na prawdę sa to rewelacyjne głośniczki - w ramach średnio budżetowego "kina domowego" ale jak wkraczamy w STEREO to ....., powiem krótko, Ja też zbieram kasę na coś innego, mam nadzieję, że nikogo nie obraziłem. Pozdrawiam sharky5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.