Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z 4570 na AD8066

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew,

stabilizatorki ładnie stoją pleckami na zewnątrz płytki, dokręć im choćby małe radiatorki, ulżyj trochę im w tej ciężkiej pracy. :-)

W kwestii kondensatorów odprzęgających zerknijcie do noty katalogowej AD797 na stronę 10. Powinno się podłączyć pomiędzy zasilanie a masę dwa kondensatory równolegle. Jeden to 1uF do 4,7 uF (może być i 10 uF), ale tantalowy. Drugi to 100nF ceramiczny. Ważne, aby były one podłączone fizycznie najbliżej wyprowadzeń wzmacniacza jak tylko się da. Niezłym pomysłem jest podlutowanie szczególnie tych 100nF od spodu płytki bezpośrednio w punkty lutownicze układu scalonego czy jego podstawki, oczywiście tak, aby nic innego nie pozwierać. Jedną taką parę lutujemy pomiędzy +zasilania a masę, a drugą parę pomiędzy -zasilania a masę. Pamiętać o polaryzacji tantala! Ten, który pracuje na ujemnej części zasilania MUSI mieć końcówkę dodatnią na masie, a ujemną na -zasilania.

Ważne jest, aby nie przedobrzyć i nie stosować do odprzęgania kondensatorów o niskim ESR (szeregowej rezystancji zastępczej). Audiofile automatycznie wkładają wszędzie gdzie się da lepsze i droższe elementy, co bywa błędem. Nie tylko, że szkoda pieniędzy na takie kondensatory, ale na tej rezystancji właśnie wygubia się energia wzbudzeń! Może się okazać, że potrzebne wówczas będzie wlutowanie szeregowo z kondensatorem rezystora. Wspomniana nota też o tym mówi zalecając rezystor węglowy o rezystancji 1,1 - 4,7 ohma.

Myślę, że tak wykonane odprzęgnięcie zasilania powinno Was uchronić przed wzbudzeniami i śmieciami pochodzącymi od zasilania.

ten AD8066 to nie tylko w Polsce kombinujemy jako ulepszenie CD na wyspach też go lubią .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja stawiam dolary przeciw orzechom, że ani zmiana zasilania ani dodatkowe odpsrzęganie nic tu nie pomoże. Poza tym powyżej 26V +- można AD8066 sfajczyć. Według mnie problem jest w tym, że ten op-amp nie trawi obciążeń pojemnościowych i od tego się wzbudza. Producent się nie chwali, jakoby AD8066 trawił sprzeżenia pojemnościowe, a muda44 mi napisał, że jak założy pokrywę CD to jest jeszcze gorzej, czyli pojemność jest wyjścia do chassis. Lekarstwem na to ponoć bywa polaryzacja wyjścia w klasę A. W takim układzie pracuje tylko połówka NPN wyjścia op-ampa, i poprawia to też brzmienie dzięki mniejszej ilości zniekształceń nieparzystych od przejścia sygnału przez zero.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Edward

> Wspomniana nota też o tym mówi zalecając rezystor

>węglowy o rezystancji 1,1 - 4,7 ohma.

To znaczy, że rezystory węglowe mają mniejszą indukcyjność własną niż metalizowane?

Czy w układach np. zegara na kilkanaście MHz lepiej wyprowadzić sygnał przez takie rezystory, podobnie z R szeregowym i równoległym przy kwarcu - na ile to jest istotne?

>To znaczy, że rezystory węglowe mają mniejszą indukcyjność własną niż metalizowane?

Myślę, że właśnie o to chodzi. Najprościej więc dać tantala i spokój.

Co do zegarów to zapytaj w wątku zegarowym, tam są specjaliści od taktowania. Ja mam do tego mocno sceptyczne podejście. Gdy się człowiek grzebie w pikosekundach to większą rolę zaczynają grać kabelki, którymi sygnał ten idzie.

• 4 lata później...

Witam

Czy warta jest przesiadka z Burr Brown DSD-1796 na AD8066 ? burr Browny posiadam oryginalne w odtwarzaczu Denon DVD-3910.

Warto by było zmieniać u mnie też na nie lub jakieś inne godne polecenia? a może zewnętrzne bursona? np takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? warte będzie wydanie tych pieniędzy?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Krzysiek

tel. 888 422 630

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.