Skocz do zawartości
IGNORED

Biegly w sztuce handlu na ebay

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos biegly w handelku na ebay moze podzielic sie z nami jakimis ciekawymi poradami? jak sprzedawac na swiecie i jak bezpiecznie kupowac. Jak wyglada np. procedura sprzedazy z uwzglednieniem paypal i ew. niespodzianek z tym zwiazanych? no i pare slow o podatkach i innych szkodliwosciach. Np. zaplata w euro czy w $. Lepeij odebrac i samemu zamienic na zln czy warto przez paypal zamieny dokonac?

https://www.audiostereo.pl/topic/33104-biegly-w-sztuce-handlu-na-ebay/

PayPal to ryzyko głównie dla sprzedającego. W związku z tym na koncie bankowym, które podajesz do PayPala nie możesz mieć zbyt dużo pieniędzy. Zdarzało się, że nabywca w 5 min. po zakupie interweniował w PayPalu, a ten - bez uzytku człowieka, automatycznie - blokował albo nawet zwracał forsę nabywcy.

Kupować jest bezpieczniej. W określonym czasie po zakupie możesz interweniować i forsa ci nie przepadnie.

Polski eBay.pl jest niewygodny, zwłaszcza jeśli płacisz przez PayPal. Lepiej kupować i płacić przez eBay.uk, lub po prostu eBay (czyli USA).

Dobrze jest mieć kogoś w UK, gdzie możesz kierować np. zakupione głośniki, a potem ten ktoś przesyła ci je kurierem za kilka funtów.

Good luck

Nie mam duzego doswiadczenia ale na niemieckim ebay (w odroznieniu od uk i us) jest malo oszustow i naciagaczy. Zazwyczaj wystarczy spojrzec w historie sprzedazy aby kreslic z kim mamy do czynienia. Towar ekskluzywny i popularny czesto przyciaga naciagaczy. PayPal jest tani bo prowizja wynosi ok. 1Euro ale waluta przeliczana jest co najmniej niekorzystnie. W Niemczech celnik kazal mi pokazac strone ebay z przedmiotem ktory kupilem ale nie zawsze sie czepia - zalezy czy sie zdeklaruje zawartosc przesylki. Nie nalezy pisac 'ebay' na przesylce jesli nie chce sie placic podatku. Wystawianie za granica (ebay) jest drogie i jesli chcesz sprzedawac hifi to sa inne darmowe lub platne (Google->Hifi Gebraucht) strony nie mniej popularne i z ktorych mialem wiecej osob zainteresowanych.

Koledzy nie musza sie zwracac specjalnie do mnie gdyz takie info interesuje wielu. Moze dla uporzadkowania sprawy kilka porad na sprzedaz na ebay. Allegro jest ok ale ma ograniczenia na waskim rynku.

Ja np. jestem zainteresowany sprzedaza lamp E55L. No i jak to zaltwic? w prostych slowach aby nawet ci nierobiacy nigdy takich tranzakcji zrozumieli co i jak. Jesli mozna to z uwzglednieniem tych sztuczek na paypal. Moze wplacajacy wycowywal sie z wplaty i kasa znikala? a nieswiadomy sprzedawca wysylal towar? moze trzxeba dokonac wplaty na ine konto? macie jakies zdanie o tym. Bo rzeczywiscie spotkanie z cwaniakami ze swiata moze sie skonczyc wpadka. Juz mnie tu na allegro nie raz zrobili w trabe. Tfu, co za ludzie. No i ogolnie moze sa jakies sztuczki zachecajace do kupna i ulatwiajace realizacje tranzakcji. Pomozcie ciemnym polaczkom sie wybic na swiatowca. handelek to fajna rzecz.

Wysyłasz towar dopiero wtedy, kiedy masz pieniądze na koncie. Najpierw musisz się zarejestrować w eBay jako sprzedawca. Najlepiej w UK albo USA, a jeśli znasz niemiecki w DE.

Są kłopoty z załączaniem fotografii towaru. Należy korzystać z ogólnie dostępnych hostów, gdzie wysyła się wcześniej zdjęcia w rodzaju depozytu.

Nie wiem, dlaczego tak jest. Ale żeby bez kłopotu zapłacić przez PayPal, przechodziłem do uk.

Było tak - dostawałem z polskiego eBay'a wiadomość, że coś wygrałem. Naciskałem "zapłać teraz" i PayPal nie reagował, ale w eBay'u było zaznaczone, że już zapłaciłem. Musiałem płacić "poza eBay'em" i prosić sprzedawcę o adres PayPalowy.

Może teraz coś się poprawiło i jest już dobrze, nie sprawdzałem.

ja mam niemile wspomnienia z ebay.de kupilem u nimca aparat leica dosc okazyjnie, ale zaginal w akcji. kontrahent oddal pieniadze, ale bez przesylki. juz nie chce roztaczac rozgawory ile to stracilem, ale ogolnie DHL dał dupy. no i oplaty za przelewy.

Od dłuższego czasu posługuję sie Pay Pal. Jest on wygodny poza UE, gdzie nie honoruje się kart kredytowych spoza danego kraju. Pirwsza transakcja jest za free za następne nalezy doliczyć 3.8%- tak ja mam+ % bankowy za zasilanie konta. Sposób ten jest w 100% pewny i bezpieczny.

Jako ze handluję na eBayu od dawna i mam już kilkaset transakcji za sobą to wklepie kilka słów.

Płatność PayPalem - najprostsza sprawa i najwygodniejsza. Płacimy za towar a kasa jest ściągana z naszej karty kredytowej, którą trzeba posiadac. Nie wiem czy jakaś bankowa Visa Electron by weszła, kiedyś jedyna Visa Electron która wchodziła to była z Inteligo, jedyna, ale jak jest teraz nie wiem. Nie ma co walczyć zresztą bo w świecie jedyne karty jakie sie liczą to kredytowe z wypkłymi numerkami, Visy Electron i im podobne sa do bankomatów a nie zakupów przez internet.

Płatność przelewem bankowym - łatwe do zrealizowania w większości banków, ceny różnia się bardzo od banku do banku, dośc tanio jest w PKO. Potrzeba znać Iban, Swift oraz dokładne dane adresowe banku sprzedajacego wraz z jego osobistymi danymi. Niestety w wiekszości banków spędzimy 1-2 godziny czekając aż osługa takie cos wykona. Problemem tez jest klausula do dokumentu Swift. Są trzy klausule

BEN - wszystkie koszty pokrywa otrzymujący przelew

SHA - dzielimy się kosztami

OUR - wszystkie koszty pokrywa wysyłający

Jak wiadomo my wolelibysmy jako kupujący wysyłać z klausulą BEN a sprzedajacy wolałby z klausulą OUR. Jeżeli nie zaznaczymy klausuli to bank z reguly wysyła z klausulą SHA i wtedy okoo 70% pokrawya wysyłający przelew a reszte odbierający.

Western Union - szybkie i wygodne ale zabójcze koszty, koło 10-20% kwoty wysyłanej to koszt przesłania pieniedzy.

BidPay - instytucja do płacenia za aukcje, ściaga z karty kredytowej i wysyła do sprzedajacego listownie czek który jest do zrealizowania w wielu placówkach bankowych. Nie polecam bo te czeki czasem szły 2 miesiace a czasem wogóle nie dochodziły a "customer service" jest nieosiągalny.

Jesli sprzedajemy to przy przyjmowaniu płatności:

PayPalem płacimy prowizje dla PayPala - około 4% kwoty jaką dostajemy (kwoty jaką nam wysyła kupujacy wiec już z przesyłką) + dodatkowo PayPal zdziera z nas na konwersji walutowej bo ich kursy są zawsze gorsze niz kursy kantorowe. Poza tym jak sugerowano warto poczekac aż pieniądze wejda na konto (do 500zł płacimy 5zł apowyzej nic) co trwa około 4-7 dni.

Przelewem bankowym - obowiązuja dane jak wyżej dla kupujacych, jeśli uda nam sie wyperswadować kupcowi ze musi wysłać z klausulą OUR to nie zapłacimy nic, jeśli SHA to zapłacimy 10-15zł w zależności od banku , gorzej z BEN

Western Union - dla sprzedajacego mega wygodne, podajemy kupującemu dane , on idzie do najbliższego punktu WU, wysyła kase i podaje nam mailem swoje dane (dokładnie takie jakie wpisał) + numer transakcji (dziesiecio cyfrowy numer MTCN) który dostaje. My z tymi danymi idziemy do WU i wypłacamy pieniążki. Dodatkowo jeśli jest to waluta a wypłacamy w zlotówkach to bank nie liczy po swoim kursie tylko po jakimś tam międzynarodowym kursie Western Union, który zazwyczaj jest wyzszy niż kantorowy, czasem sporo.

UWAGA: Oficjalnie Western Union jest zabroniony jako forma przyjmowania płatności na eBay. Ebaj objął protekcją PayPal (to ich własność) i nie chce konkurencji

BidPay - nie polecam - to koszmar

Konto najlepiej założyc na eBayu miedzynarodowym czyli www.eBay.com. Kupujacy zazwyczaj patrzą na pozytywy oraz koszty przesyłek, ja także akceptowane formy płatnosci. Europejczycy (poza UK moze) nie lubią PayPala i często go nie akceptują jako sprzedający. Amerykanie uwielbiają płacic PayPalem i jak nie akceptujemy tej formy płatności to mamy nikłe szanse na tym rynku na dobra cenę.

Co do prowizji za wystawienie przedmiotów i ich sprzedaz wszystkiego sie mozna dowiedzieć na stronach ebaya. Generalnie od końcowej ceny za jaką sprzedalismy towar na ebay.com odejmujemy 25$, mnożymy razy 0,03 i dodajemy 1,31$ i wychodzi prowizja od sprzedazy. Dityczy to njbardzie uzytecznego przedziału cen czyli chyba od jakis 50 do jakis 2000$ (chociaz moge sie tu mylić).

Co do przesyłek. Cła oraz podatki są bzposrednio zwiazane z deklarowaną w papierach celnych wartoscią towaru. Jeśli nie chce sie zapłacić ani cła ani podatku trzeba podac bardzo niską wartosć towaru (10-15$) i odznaczyc ja jako prezent. Jezeli sprzedajacy jest w stanie to zrobić gdy go poprosimy o to to: jesli wysyłamy UPS-em lub FED-Ex-em itp... śmiało mozna zaryzykowac nawet drogie przedmioty, a jesli wysyłamy zwykłą pocztą (US Post czy DHL w Niemczech) to mozna zaryzykowac jakieś tańsze przedmioty ale trzeba uważac. W momencie jeśli w grę wchodzi oficjalne ubezpieczenie to zawsze wiaze sie one z podaniem aktualnej wartosci a w przypadku przesyłek z poza uni z doliczeniem cła a następnie dowaleniem na całą sumę z cłem Vatu co przy niektórych towarach moze sie wiązać z + 50% ceny jaką zapłaciliśmy.

Jako sprzedajacy warto poinformować juz w aukcji o kosztach wysyłki oraz o tym że wszystkie towary wysyłamy jako "prezent" z zaniżoną wartością i owszem mozemy zadeklarowac aktualna wartosć towaru ale tylko na życzenie kupujacego bo musi on sie liczyc z zapłaceniem cla i podatku na granicy.

To takich kilka uwag na temat eBay-a

>Bartek1 - dzięki za kompletny przewodnik po ebayu.

to ja uzupełnię info odnośnie samego paypala.

paypal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest chyba najwygodniejszym i bardzo bezpiecznym sposobem płatności na świecie. rejestracja jak i posiadanie konta paypal jest darmowe. warto poddać się procedurze weryfikacji. polega ona na jednorazowym obciążeniu naszej karty kwotą 6,50pln. jest to opłata za tę weryfikację. jednakże kwota ta jest zwracana natychmiast jako bonus i zasila nasze konto paypalowe.

niestety, szkoda że przy płatnościach obciążają naszą kartę kredytową, mimo że posiadamy środki na samym koncie paypala. czy płatności nie mogłyby być realizowane z tych właśnie środków? przypuszczam że niedługo się to zmieni. jeszcze nie tak dawno polacy mogli jedynie płacić paypalem a nie mogli przyjmować płatności.

tak więc by płacić przez paypal potrzebna jest karta kredytowa (VISA Classic lub MasterCard) lub karta płatnicza VISA Electron z banku Inteligo.

zalety różnych kart można poznać np. tutaj:

Ukryta Zawartość

oferta kart i warunków korzystania zmienia się co jakiś czas, więc trudno wybrać jakiegoś zdecydowanego faworyta. jeśli mamy kono inteligo to wybór jest prosty (VISA Electron powiązana z kontem). warto wybrać kartę którą można na bierząco monitorować przez internet. wygodnie jest wybrać kartę w banku w którym mamy już konto (zazwyczaj procedura wydawania karty jest uproszczona).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy polski lub jakikolwiek inny PayPal zaakceptuje kartę VISA Concerto? To jest taka z odroczonym terminem płatności, rozliczana miesięcznie. Chcę sobie zamówić kartę kredytową, ale wolałbym Concerto od Classic, mimo że nieco droższa jest.

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witam, mam konto na ebayu uk, ze 20 komentarzy (tylko za zakupy), konto paypal i chcę sprzedać kabelek zasilający z wtyczką UK. Wiem, że jest wart około 20-25 funtów. Z wystawieniem pewnie nie będę miał problemów:) Zrobię płatność tylko przez paypal.

Mam 3 pytania:

1. Czym wysyłać (poczta, ups, inne opcje), jakie mogą być koszta?

2. Co, jeżeli przesyłka zaginie/kupujący jej nie otrzyma?

3. W jaki sposób jest zdejmowana prowizja paypala/ebaya? Automatycznie? Czy nie trzeba robić żadnych przelewów, tak jak na Allegro?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 3 tygodnie później...

1. Biorac pod uwagę wartośc przedmiotu, raczej Poczta Polska - przesyłka polecona, koszt zależny od wagi (do 0,5 kg 20,60gr)

2. Jeżeli przesyłka zaginie Poczta Polska będzie ją lokalizowac do 90 dni ROBOCZYCH, potem wypłaci odszkodowanie - maksymalnie ok 125zł.

3. Niestety polscy użytkownicy nie mogą regulowac opłat i prowizji przez Pay Pal, można użyc karty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.