Skocz do zawartości
IGNORED

projektory LCD 6G 1080p

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że warunki lokalowe nie umożliwiają mi na właściwe zainstalowanie Infocusa IN78EX (brak lens shiftu), musiałem ponownie skierować się na poszukiwanie nowego projektora, który zastąpiłby używanego AE900.

Właśnie dzisiaj jestem po prezentacji nowiutkiego Epsona TW1000 i muszę szczerze powiedzieć - że jeszcze tak dobrze świecącego LCD nie widziałem.

Jakością obrazu nie ustępuje Infocusowi, co było dla mnie sporym zaskoczeniem.

Dynamika obrazu nie spada ani na moment, a to było zawsze bolączką technologii LCD. Przy oglądaniu, w żadnej scenie praktycznie nie widać, że parametr kontrastu ANSI jest dwukrotnie słabszy niż w DLP.

Kontrast nie jest już słabością LCD co oznacza, że sceny o dużej rozpiętości oświetlenia przestały być mdłe.

Epson znakomicie oddaje odcienie szarości, a przy okazji - w scenach o normalnym oświetleniu - kolory są głębokie, żywe.

Biel nie jest tak intensywna jak w modelach DLP, ale trudno jest tutaj cokolwiek zarzucić. Odwzorowanie tego koloru nazwałbym analogowym.

Przekaz jest naprawdę jak na cenę urządzenia znakomity. Poza tym dochodzi pastelowość kolorów - rzecz, która zawsze była autem technologii LCD.

Oglądając film trudno oderwać wzrok, rozkoszuje się każdym detalem.

Wg mnie Epson prezentuje obraz zbliżony jakościowo do Optomy H79, która do niedawna była wyznacznikiem projektorów w cenie do 18-20 tys. A przy okazji jest bardzie funkcjonalny - posiada pełny lens shift (o bardzo dużym zakresie) i znakomity zoom. Dodatkowo posiada jako pierwszy na rynku złącze hdmi 1.3, o przepustowości godnej materiały full HD.

Jak na LCD pracuje głośno, prawie tak jak modele DLP. Wystarczy jednak spojrzeć na obraz, aby szybko zapomnieć o tej niedogodności.

To pierwszy projektor LCD, którego mógłbym użytkować na co dzień.

Obraz wysokiej rozdzielczości, zwłaszcza 1080p wygląda znakomicie - pojawia się umowna trójwymiarowość, której próżno szukać w budżetowych modelach. I to nie tylko w kreskówkach, ale także filmach fabularnych. Wynika to pewnie z faktu, że Epson świeci równie ostro i wyraźnie jak DLP, a przy okazji bez wyraźnej struktury pikseli.

Czerń jest bardzo dobrze kontrolowana, schodzi bardzo nisko - jednym słowem, bez zastrzeżeń.

Oczywiście Optoma HD81 jest lepszym projektorem, ale róznica w jakości jest na tyle mała, że należy się poważnie zastanowić, czy warto dopłacać drugie tyle.

Jakościowy skok w stosunku do Epsona dostrzegam dopiero w modelach Sim2.

Jednym słowem - gratulacje dla inżynierów z Epsona. Dobra robota!

A co o Epsonie piszą inni?

Fachowcy ze sklepu Audiostyl tak go oceniają:

"Udało nam się obejrzeć w sobotę projekt Epson'a i uważam, że obraz jest rewelacyjny, wręcz powalający jak na ten przedział cenowy. To co nas urzekło to niesamowity spokój w obrazie, kontrast, trójwymiarowość i brak jakichkolwiek linii i szumów widocznych - co ciekawe było to niezależne od jakości sygnału. Oglądaliśmy i obraz z DVD 576p, 720p, 1080i, 1080p, i obraz z telewizji satelitarnej tradycyjnej i HDTV i wszędzie był widoczny znakomity bardzo czysty obraz o jakości, której nie powstydziłyby się projektory Barco czy Runco..."

https://www.audiostereo.pl/topic/33151-projektory-lcd-6g-1080p/

>>KOpyt25

Już nie mój Infocus, bo jak pisałem nie mam możliwości go zainstalować w salonie.

W tej chwili waham się pomiędzy TW1000 a Domino D80. Oba to projektory 1080p.

Infocus poszedłby w rozliczeniu.

Poza tym D80 kosztuje przeszło 20 tys. więcej i nie wiem czy na moje warunki opłaca się inwestować, w aż tak drogi model.

Pod względem obrazu TW1000 wg mnie nie ustępuje IN78EX w każdej scenie, którą dzisiaj oglądałem.

A testowałem Epsona na tych samych filmach co Infocusa, tj. Appleseed, Azumi 2, Szkrzynia Umarlaka, Czara ognia.

...w jakiej moglbys kupić cenie tego infocusa oraz Epsona ?

Ja na razie wstrzymam sie z kupnem czego kolwiek: otwarzacza DVD czy projektora 1080p. Poczekam na rozwoj telewizji HD oraz filmów i sprzetu. Bo jak na razie bardzo mało tego na rynku ,a ceny niestety wysokie.

KOpyt25

rozwój będzie szedł w kierunki projektorów laserowych na chipach DLP. Kontrasty rzędu 100.000:1 i obraz taki, że aktualne "hi-endy" jak SIM2 HT5000 będzie można zakopać w ogródku :)) Technologia się rozwija, ceny spadają...

Epsona TW1000 można już kupić (nie w Polsce) poniżej 2000 EUR! Świetny projektor w tej cenie, epsony są klarowny i jasny.

z projektorów 1080p to SONY szukuje nowy model DIAMOND, a sanyo PLV-Z6 (lipiec 2007).

Bardzo dobrze, że LCD się poprawiają, może wymusi to spadek cen 3 chipowych DLP, które są w sposób nieuzasadniony zawyżone cenowo moim zdaniem.

Epson TW1000 to pierwszy projektor LCD, do którego nie mam zastrzeżeń. I pomimo, że np. deklarowany w specyfikacji kontrast on/off jest porównywalny do Hitachi TX-300, to wg mnie te modele dzieli bardzo dużo.

Na pewno różnica jakościowa jest większa, niż pomiędzy HD81 a TW1000...

Zresztą DLP ma pewną ułomność, która mi osobiście dość przeszkadza przy oglądaniu. Nie jest to tzw. efekt tęczy, ale po prostu sposób wyświetlania obrazu z czarno-białego poprzez koło segmentowe na kolorowy.

Wiele osób jest na to uczulonych, a seanse dłuższe niż 3-4 godziny mogą się skończyć się bólem głowy.

Efekt porównałbym do patrzenia na monitor komputerowy przy ustawionym parametrze odświeżania 60Hz, choć trzeba stanowczo powiedzieć - obraz na DLP nie migocze....

Poza tym, zgodzę się z americano, że DLP kosztują zdecydowanie za dużo, w stosunku do możliwości.

Optoma HD81 kosztuje dwa razy tyle co TW1000, a często różnicy w jakości obrazu należy dopatrywać się w detalach, przy ustawionej stopklatce. Scen, w których jakość obrazu jest bezdyskusyjna lepsza na Optomie można w konkretnym filmie znaleźć kilka, kilkanaście.

Nie wiem, gdzie masz Epsona w cenie poniżej 2000 euro, bo na Starym kontynencie nie kupisz go taniej niż za 3000-3500. Ja z kolei obraz z Epsona nazwałbym dynamicznym, a nie jasnym - bo projektor ten jak na ten przedział cenowy świetnie oddaje głębie kolorów.

Sceny ciemne z racji wysokiego kontrastu on/off wyglądają bardzo dobrze, przy czym nie gubią istotnych ciemnych szczegółów, co było do tej pory bolączką LCD. W scenach jasnych brak jakiekolwiek przejaskrawienia.

Obraz pozbawiony jest jakichkolwiek szumów, co czasami zdarza się w projektorach DLP nawet za 20 tys.

Dynamiczna przesłona pracuje 60 razy na sekundę i jej pracy praktycznie nie widać. Mnie podczas ponad godzinnego testu nie udało się tego zauważyć.

Zresztą Optoma HD81 również używa przesłony i do jej pracy można mieć sporo zastrzeżeń. Dodatkowo projektor sprzedawany jest z zewnętrznym procesorem obrazu, jak dla mnie - wątpliwe rozwiązanie, nawet jeżeli przynosi efekty (dodatkowa skrzynka w domu).

A co do kontrastów rzędu 100 000:1 i wyższych, to byłbym ostrożny - ludzkie oko przestaje rozrózniać kontrast ANSI większy niż 300-400:1

Epson TW1000 jest porównywalny do Panasonica PT-AE1000 choć są inaczej skalibrowane, panasonic jest trochę ciemniejszy, ale jest cichszy. Co do kółka w DLP to faktycznie to widać w konfrontacji A/B

Niestety nie miałem bezpośredniego porównania z innym projektorem, jednak moje oceny wydają mi się dość obiektywne.

TW1000 ma wg mnie bardzo zbliżony obraz do H79. Infocus IN78EX świeci bardziej żywiej, przekaz może być bardziej wciągający.

Z kolei HD73 wg mnie odstaje od tej trójki, pomimo że oparty jest na Dark Chipie 3. Należy jednak pamiętać, że jest to inna, budżetowa wersja chipsetu (IN78EX i H79 używają tej samej, lepszej wersji).

HC5000 wydaje mi się, że ma ciut gorszy kontrast od Epsona, choć z ciemnymi scenami radzi sobie całkiem nieźle.

w każdym razie dobrego projektora 3-chipowego DLP lepiej nie porównywać A/B do żadnego aktualnego LCD jeśli się nie chce/może z powodów finansowych go kupić :))) Ilość detali na ciemnych obszarach, nasycenie kolorów w miejscach bardziej zaciemnionych jest powalająca. Aż trudno uwierzyć, że tyle więcej może być widać (to jest w nagraniu) i że LCD przyciemnia te fragmenty scen, a nawet robią to 1-chipowe DLP. W tym aspekcie stosunkowo dobrze wypada Sony VW-50 i JVC RS-1, ale to jeszcze nie to samo... I za ten aspekt 3-chipowych DLP trzeba niestety bulić majątek, bo z pewnością nie jest to podyktowane tak wysokim skokiem kosztów ponad (przecież również 3-matrycowe) - LCD (mówię o tych najlepszych z równie dobrą optyką, zasilaniem itd...).

Meloman,

1. Wiem, że Mitsubishi HC3100 nie spełnia twoich ustawień, ale czy miałeś okazję zobaczyć ten projektor w akcji? Może wiesz gdzie go można obejrzeć?

2. Co do Epsona to też go oglądałem i póki co jest moim faworytem.

3. Zainteresuj się jeszcze projektorem Benq W-9000 do kupienia w Polsca za 15 tys. Jest ostrzjszy od Epsona i jaśniejszy. Posiada też lens shift. Nie weim jak pozostałe aspekty.

Pozdrawiam,

Milimetr

Dziękuje za pozdrowienia Milimetr. Ciebie również pozdrawiam.

W najnowszym majowym Audio-video można poczytać recenzję TW1000 i HD81. Ciekawa lektura, po której wnioski mogą być dość zaskakujące! Warto się z tym numerem naprawdę się zapoznać, bo sprzęt testuje naprawdę guru jeżeli chodzi o sprzęt wizyjny.

HC3100 jak na swoją cenę to świetny projektor, szkoda tylko że bez lens shiftu i z małym współczynnikiem throw ratio.

Na razie wstrzymam się z zakupem projektora DLP, raczej nie sądzę, aby ten BenQ był wyraźnie lepszy od IN78EX i H79.

Epson TW1000 to najlepszy projektor LCD jaki widziałem, który naprawdę ma świetny jak na cenę obraz.

Za tydzień odbieram go ze sklepu i wtedy dopiero zdam dłuższą relację.

Nie wydaje mi się, że ostrość w Epsonie jest gorsza niż w HC5000. Wg mojej subiektywnej opinii jest rzeczywiście gorsza niż w IN78EX czy H79, ale różnica nie jest aż tak diametralna.

Na pewno nie można napisać, że Epson jest nie ostry.

---->

Meloman, moje zastrzeżenia co do ostrości biorą się właściwie głównie na podstawie recenzji dokonanych na łamach magazynu AV, przez - jak sam to określiłeś - guru Andrzeja Gratkowskiego.

We wszystkich trzech testach tj. Mitsubishi HC5000, Epsona TW-1000 i Optomy HD-81 używał on planszy z liniami o szerokości 1 piksela przy rozdzielczości 1080p. Porównanie odwzorowania tych plansz pokazuje, że najostrzejsza jest Optoma (co potwierdzam na bazie własnych doświadczeń), potem HC5000 i dopiero Epson.

Nie chodzi oczywiście o to by wyświetlać sobie lansze testowe na ekranie, ale w zwykłym materiale DVD zaobserwowałem jednak pewne zmiękczenie detali w Epsonie - szczególnie w stosunku do Optomy HD81.

Dobrym materiałem testowym jest tu płyta DVD dzień próby - a porównania najlepiej dokonać obserwując ilość detali na twarzach bohaterów jdących w smochodzie. Optoma - widać wszystkie szczegóły na skórze i pory, w Epsonie jest nieco gorzej. Zależy co kto lubi - ja preferuję ostry obraz. W epsonie na materiale HD nie było już problemu z odczuwalnym brakiem ostrości.

Aha, co do SIM2 D80 to na Twoim miejscu dałbym sobie spokój. Mnie osobiście SIM2 w ogóle nie przekonał. Nie twierdzę, że ma jakieś deficyty, ale dla mnie jako potencjalnego klienta nie ma w SIMach nic takiego co by uzasadnialo zapłacenia 2 lub 3 krotnie wyższej ceny niż za produkt konkurencyjny. Wszystko zależy czy sprzedawca jest w stanie zrobić komuś na tyle gąbkę z mózgu by wmówić mu potrzebę posiadania projektora z tak renomowanej stajni jak SIM.

Żeby nie być gołosłownym:

1. Ostrość z Optomy HD81:

2. Ostrość z Mitsubishi HC5000:

3. Ostrość z Epsona TW-1000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-529-100002875 1178083333_thumb.jpg

post-529-100002876 1178083333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testy i zdjęcia to jedno. Obejrzenie danego modelu na żywo to drugie....

Zdjęcie pulpitu Widnows wydaje się aż tak nieostre, że aż niemożliwe.

Mnie w Epsonie własnie ujęła możliwość oddania szczegółowości poszczególnych scen. Oczywiście troszkę brakuje tutaj do modeli DLP z wyższej półki, ale był to - powtarzam po raz wtóry - najlepszy LCD jaki widziałem.

Ostrość w bezpośrednim odbiorze bardzo mi się podobała. Nie mając porówania do żylet typu modele Sim2, nie można mieć żadnych zastrzeżeń.

DLP jak do tej pory mają bardziej krystaliczny, wyraźny i ostry obraz. Wynika to z samej technologii, która generuje obraz zbliżony sposobem wyświetlania do CRT.

A co do modeli Sim2 to również mam odczucie, że kosztują za dużo w stosunku do tego co oferują.

Domino D80 generuje rzewczywiście wspaniały, jednorodny, kontrastowy obraz, ale brakowało mi w nim głębi, która w projektorze, który do niedawna kosztował 50 tys. powinna się pokazać.

Nie ukrywam, że model oglądałem bardzo krótko, ale za to na referencyjnym materiale - Gladiator w wersji 1080p. I niestey efekt trójwymiarowści dostrzegłem tylko w jednej scenie. Jak dla mnie to troszkę za mało zważywszy cenę.

Z drugiej jednak strony, jeżeli człowiek oczekuje czegoś więcej niż prezentuje TW1000, trudno jest znaleźć alternatywę wobec modeli Sim2.

Projektorów Barco czy ProjectionDesign praktycznie w Polsce się nie kupi, nie mówiąc o obejrzeniu w akcji. Więc analizując rynek hign-end i tak w zasadzie klient nie ma wyboru - musi sięgnąc po efertę włoskiego producneta.

Różnica w cenie pomiędzy Sim2 a projektorami konkurencyjnymi DLP może wydawać się dość duża, ale nie bierze się z kosmosu. W stosunku do HD81 to raptem 35% (sugerowane), a nie 300%. W stosunku do BenQ W10000 to już tylko 15% więcej…

Co otrzymujemy za te dodatkowe 35%?

Optyka i wykonanie układu optycznego z zupełnie innej ligii. Sam koszt soczewek (BK7) wykorzystywanych w D80 przewyższa cenę wielu projektorów średniej klasy.

Podczas gdy jednorodność HD81 wyniosła w teście 55%, w D80 wynosiła ona 98%. Maksymalna różnica w temperaturze barw na planszy jednolitej wynosiła w Optomie 720K, w D80 tylko 74K. W praktyce różnica 700K jest gołym okiem wyraźnie zauważalna, różnice ok. 100K są nie do wychwycenia okiem. O tego typu wynikach mogą pomarzyć producenci wykorzystujący tanie komponenty.

Optoma nie była w stanie wyświetlić różnic w obszarach czerń +/- 2%. Szara rampa przy bieli i czerni gubiła szczegóły poniżej i powyżej poziomów referencyjnych. W D80 wszystko gładko widać, bez problemów wyświetla -4% BTB jak i +4% WTW bez wprowadzania jakichkolwiek szumów.

1080p24Hz D80 wyświetla bez juddera i nie konwertuje na 60Hz jak robi to wiele projektorów (np. TW1000). Widomo, że po podłączeniu HDMI w RGB domyślnie jest w trybie 0-255, a po YCrCb w 16-235 i nie ma tu zgadywania, co nam się przytrafi po włączeniu projektora, w zależności od ustawień trybu HDMI.

Sim2 jako jeden z niewielu producentów klasy Premium testuje i wygrzewa swoje projektory przed wysłaniem. Jeśli jakieś parametry będą miały za duże odchylenie od wzorcowego parametru lub będzie się dziwnie zachowywał podczas testowania w fabryce – urządzenie nie jest wysyłane do dealera. Ponadto projektory Sim2 są kalibrowane jeszcze w fabryce, w stopniu który zaspokoi oczekiwania większości użytkowników. Klient nie kupuje kota w worku. Mając jakiekolwiek pytanie techniczne - zawsze uzyskiwaliśmy natychmiastową odpowiedź od producenta. Do tego kompetentną :) W przypadku kontaktu z innymi producentami, czasami można było czekać tygodniami na informację zwrotną i się jej nawet nie doczekać...

Być może dla kogoś to zupełnie nie ma znaczenia co napisałem powyżej, a być może dla kogoś ma. Specjalnie koncentrowałem się na aspektach technicznych, bo one nie są subiektywne.

Prawdą jest, że większość osób rozpoczynających przygodę z projektorem wybierze obraz efektowny, a nie poprawny. Zostało to udowodnione wieki temu, dlatego też często urządzenia są ustawione fabrycznie w taki sposób, a nie inny. Zwykle szukamy fajerwerków, które przykują naszą uwagę. Z takimi projektorami i na tym polu Sim2 zawsze będzie przegrywał. Obraz w większości modeli bardziej przypomina CRT niż typowe DLP. Z doświadczenia powiem, że najbardziej doceniają jakość tego typu obrazu osoby, które posiadały już jakieś projektory i mają sprecyzowane oczekiwania.

A czy warto kupować sprzęt za tyle pieniędzy?

To kwestia indywidualna. Co dla jednego jest drogo, dla drugiego może być okazją...

W swojej cenie TW1000 na pewno jest bardzo dobrym zakupem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.