Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch w Zawierciu 20.04.07

jareks

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już wspomniałem odtwarzacz CD Shanling s100 zaprezentował dźwięk, który był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Grał on przyjemnie dla ucha: bas był w porządku, wysokie może bardziej ostre niż w DP-65. Jego słabość polegała na niższej rozdzielczości w zakresie tonów średnich, co powodowało gorszą lokalizację źródeł dźwięku w przestrzeni. Myślę, że można by poprawić jego brzmienie poprzez zastosowanie kabli Ag w roli interkonektów.

Cechę tę można jednak wybaczyć biorąc pod uwagę stosunek brzmienie/cena urządzenia.

Pozdrawiam,

Jarek

>peter

No nie wiem czy bym się zgodził z tym brakiem ciepła wokali,słuchałem u Jarka kilka razy muzyki ,co prawda w poprzednim ustawieniu ale, jak dla mnie wokal był bomba ,Loreena na przykład brzmiała wyśmienicie.Ale to może rzecz gustu .Pozdrawiam z za miedzy Zbyszek.

A ja, zaglądając do odkurzonego wątku, tak sobie po cichu liczyłem na recenzję zgoła innych skrzynek...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam,

Dzięki uprzejmości Kolegi testowaliśmy w dniu wczorajszym DAC/korektor pomieszczenia firmy Behringer typ DEQ2496 z dedykowanym mikrofonem.

Muszę przyznać, że urządzenie mimo niepozornego wyglądu zaprezentowało się z jak najlepszej strony dając widoczne efekty w sferze sonicznej. Testu dokonaliśmy w pomiszczeniu adaptowanym akustycznie o wymiarach 4,4m x 3,9m x 2,55m obdarzonym mocnym modem 44Hz i nieco słabszym 85 Hz.

Do odtwarzania dźwięków posłużyły monitorki Crafft duńskiej manufaktury Dynaudio.

Załączam kilka zdjęć. Szerzej o uzyskanych efektach akustycznych napiszę w wolnej chwili.

Jarek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2520-100000003 1276719303_thumb.jpg

post-2520-100000004 1276719303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem dodać kilka słów o uzyskanych rezultatach sonicznych.

Po wygenerowaniu szumu różowego z generatora wbudowanego w DDEQ2496 na displayu ukazała się charakterystyka akustycznej odpowiedzi systemu audio + pomieszczenie. Była ona sporym zaskoczeniem bo po pierwsze pasmo akustyczne 300Hz - 10 kHz było płaskie, dopiero przy 10 kHz zaczynało się widoczne tłumienie pomieszczenia, które dochodziło do kilku dB przy 20 kHz. To przypuszczalnie efekt silnego tłumienia pomieszczenia uzyskanego przez zastosowanie różnych ustrojów akustycznych, co niestety w małych pomieszczeniach jest raczej nieuniknione. Po drugie niskie tony okazały się bardziej poszarpane niż się podziewałem, mody przy 44 Hz i 85 Hz były przewidywalne i częściowo korygowane rezonatorami, lecz już silne podbicie 160 Hz i słabsze 280 Hz były niespodzianką. Charakterystykę akustyczną wyrównano przy pomocy filtra parametrycznego i zapisano w pamięci DEQ-a.

Teraz można było przystąpić do porównań odsłuchowych pomieszczenia z korekcją cha-ki częstotliwościowej i z jej pominięciem (tryb bypass). Bez korekcji nagrania brzmiały bardziej dynamicznie na basie, lecz było to brzmienie zdecydowanie "ostrzejsze" w brzmieniu. Przyznaję, że byłem do neigo przyzwyczajony, gdyż w takich warunkach dokonywałem zwykle odsłuchu.

Po włączeniu korekcji pomieszczenia brzmienie stawało się bardziej plastyczne na basie i bardziej muzykalne oraz powiedziałbym strawniejsze w odsłuchu. Można było doszukać się większego zróżnicowania dźwięków o niskich częstotliwościach i były one przyjemniejsze przy dłuższym słuchaniu.

Sądzę, że uzyskanie takich efektów jakie występują przy zastosowaniu korektora DEQ jest niemożliwe na drodze wymiany kabelków, czy poszczególnych klocków. Nie zapewnia to możliwości dotarcia do przyczyny podbijania, czy wycinania poszczególnych częstotliwości w paśmie akustycznym, a tym samym ich właściwej porekcji.

Czy warto więc poprawiać akustycznie pomieszczenia: na pewno tak!

Czy warto więc stosować DEQ: na pewno tak!

Czy warto więc zmieniać systematycznie klocki i druty w celu poprawy akustyki wnętrza: na pewno warto się dobrze nad tym zastanowić!

Wiele zależy od priorytetów estetycznych i prestiżowych!

Przy następnej sesji postaram się wykonać kilka eksperymentów polegających na przesuwaniu ustrojów akustycznych i ich ewentyalnej całkowitej likwidacji.

Spotkanie w dniu 24.06.2010 i miało na celu sprawdzenie różnic w brzmieniu muzyki w pomieszczeniu w przypadku włączenia i wyłączenia w tor audio korektora cyfrowego DEQ2496 firmy Behringer. Obecni byli : peter, nowy40, kazik.

Słuchaliśmy również lampowego wzmacniacza słuchawkowego OTL na lampach ECL86 konstrukcji Kazika, no i oczywiście muzyki z przyniesionych przez kolegów płyt CD.

Jarek

Jareks!

Nie rozdrabniajcie się, tylko dokładnie opisujcie odczucia! ;)

Serdeczne pozdrowienia z lubuskiego!!!

Ps. No i wrzućcie kilka zdjęć dla okrasy!

Pps. Chodzą słuchy, że podobnież kolumny Dynaudio mają być zastąpione wytworem pewnej amerykańskiej firmy. Prawda li to (znaczy - wiedzą sąsiedzi, gdzie kto siedzi), czy jedynie pogłoski? ;))

Oto fotka wzmacniacza słuchawkowego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wspominał jareks, główne odsłuchy skupiały się na porównaniu dźwięku z korektorem, w którym była na przemian włączana korekcja i wyłączana. Największa różnica była wg mnie odczuwana na niskich częstotliwościach, które po włączeniu korekcji stawały się bardziej konturowe i zwarte. Ogólnie dźwięk dostawał lepszych obrysów i rozdzielczości. Jednocześnie był jakby gładszy i bardziej soczysty z głębszą scena. Więcej o spotkaniu opiszę w dłuższej wolnej chwili. Pozdrawiam kolegów ze spotkania jak również gospodarza!

Się poczułem wywołany do odpowiedzi, Behringer to sprytna maszynka bardzo nawet.W urządzonko zostało wpisane pomieszczenie odsłuchowe{chwała Gospodarzowi}No, i słuchaliśmy sobie muzyki raz z tym ustrojstwem raz bez niego. Faktycznie ,działa toto ,bo nie wiem jak je nazwać?korektor?raczej nie bo jest skubany mądrzejszy. Przede wszystkim trzyma to bas za mordę,jak na moje liche ucho to jest bardziej kontrolowany taki bardziej konturowy? Z kolei góra zrobiła się chyba mniej ostra. Ale to Pikuś ,najlepsze jak dla mła to co on robi ze sceną , włączenie powoduje natychmiastowe pogłębienie ,przy jednoczesnym zwężeniu.wrażenie jest piorunujące wprost.Więc jak dla mnie warto się tym ustrojstwem pobawić, zwłaszcza że jak prawił Gospodarz ,można go wykorzystać do pomiarów ustawienia naszych bardzo dekoracyjnych ustrojów akustycznych. A i jeszcze jedno, ma funkcjonalny wyświetlacz {są nawet wycieraczki}No i muszę o tym napisać, wspaniała płyta Jarka z odgłosami natury i dalekiego wschodu.Dzięki za fajowy wieczór i możliwość poznania nowych kolegów.Zbyszek

ps.dziękuje za pozdrowienia.

Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie na ostatnim spotkaniu wpływ na brzmienie sieciówki, o której nikt nie wspomniał jak dotąd. Była to Sonus Oliva. Stało się ono mniej krzykliwe, bardziej poukładane, gładsze, uspokojone i przejrzyste. Chyba w przyszłości sobie taką zafunduję :) Oprócz sprzętów słuchaliśmy również świetnej muzyki, między innymi "tajemnicze chińczyki" no i klimaty latynoskie, niestety nie zapamiętałem tytułu i będę musiał prosić kolegę aby mi podrzucił, chodzi mi o tę z gitarą akustyczną...

No sieciówka mogła by mieć lepszą konfekcje ale jak się nie ma co się kocha to się kocha co się ma.Jak gitara to będzie Lex Vandyke ;Vaya con dios tu lin do niej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Ale chińczyk był świetny.

post-5712-100000013 1277651824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napiszcie wiecej o spostrzezeniach dotyczacych Behringera.

Czy to byl egzemplarz oryginalny, czy modyfikowany.

Jak ocenicie go jako DAC w zastosowaniu audio ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

No ,msza była bardzo ciekawa połączenie języka z muzyką dało świetny efekt.

Behringer był chyba nie grzebany,jak powiedział Gospodarz; trza by się nim pobawić ,ma to ustrojstwo naprawdę wiele możliwośći.

Chodzi mi o to czy z Waszego punktu widzenia, tak jak znacie jakosc systemow audio, Behringer wpiety w tor oslabil jakosc dzwieku czy wszystko bylo OK ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

>Krzysiek

Zadałeś bardzo dobre pytanie.

Sam się nad tym zastanawiałem czy włączenie w tor audio systemu korekcji Behringera (DEQ2496 + ECM8000 + kabelek optyczny + kable sygnałoweXLR na wyjściu) nie stanie się powodem obniżenia jakości dźwięku w pomieszczeniu. Bądź co bądź są to urządzenia z niższego pułapu cenowego niż reszta toru akustycznego. Co prawda podawane parametry korektora cyfrywego nie są złe (np. odstęp od szumu 113 dB) tym niemniej włączenie tańszej elektroniki i skomplikowanie układu odsłuchowego łączy się z pewnymi oporami psychicznymi i może się różnie skończyć. Czekałem więc na okazję aby to sprawdzić nausznie.

Testując całośc toru akustycznego można w takim przypadku uznać przedwzmacniacz, końcówkę mocy i monitory za urządzenia stałe w torze w obu przypadkach. Komplikuje się jednak układ DAC-a dla transportu i w tor odsłuchu wchodzą parametryczne filtry korektora Behringera i jego korektor graficzny - eliminowany jest natomiast oryginalny DAC playera DP-65.

I tutaj nastąpiła miła niesodzianka mimo takiej komplikacji toru akustycznego nie doszło do degradacji dźwięku odsłuchiwanego choć uważnie się temu przysłuchiwaliśmy. Potwierdzają to opinie uczestników spotkania, które znajdują się powyżej. Zdecydowanie nastąpiła poprawa brzmienia w zakresie niskich tonów pasma akustycznego poprzez wyeliminowanie modów pomieszczenia, które przy małym metrażu znajdują się dosyć wysoko (44 Hz i wyżej) co powoduje ich dobrą słyszalność, gdyż małe wymiary pokoju nie są w stanie przesunąć ich w dół. Nastąpiła też znaczna poprawa odczucia przesttrzennego, o czym już było.

Niewątpliwie więc korektor cyfrowy pomieszczenia (ang. voicing) jest ciekawym elementem toru akustycznego. Wysoce przydatny w fazie ustawiania ustrojów akustycznych i aranżacji pomieszczenia odsłuchowego, również przy samym odsłuchu poprawia wrażenia soniczne z płynącej muzyki. Nie jest więc dziwne, że jego zalety dostrzegło już kilka firm aplikując tego typu urządzenia do swoich produktów (Lyndorf, Tact, Accuphase).

Szczegółowe pytania odnośnie parametrów urządzenia, jego typu i wersji softu proszę kierować do kolegi . Na pewno na nie odpowie w wolnej chwili.

Pozdrawiam,

Jarek

> Uczestnicy spotkania w Zawierciu

Mnie interesuje przede wszystkim Wasze zdanie na temat jakosci odsluchu przy wlaczeniu w tor Behringera, poniewaz kraza na jego temat jak do tej pory opinie negatywne, ale dotyczace jakosci zastosowanej elektroniki. W zakladce DIY znane sa wpisy o modyfikacji urzdzen SRC i DEQ o lepsze zasilanie i elementy elektroniczne takie jak OPAMP.

Nie zetknalem sie jeszcze z szersza opinia grupy typowych sluchaczy procz jednego samotnego wpisu kolegi "krell69", ktory i tak zostal spuszczony na drzewo na zasadzie "co ty tam wiesz, jak nie masz ustrojow to DSP i tak sobie z modami nie radzi".

Dlatego cieszy mnie opinia kolejnych sluchajacych Behringera DEQ2496, ktora potwierdza pozytywne aspekty tego urzadzenia.

W skrócie bo czas mnie goni :

Odsłuchiwany DEQ nie jest modyfikowany. Na forum ( tym i wielu zagranicznych )jest sporo informacji na temat możliwości tuningu DEQ-a , co poniekąt zrozumiałe. Postawienie na Hi-endowych klockach leciutkiej, płaskiej skrzyneczki za tysiac z kawałkiem może zepsuć brzmienie samym wygladem - coś takiego wymaga absolutnie działań, które uspokoją sumienie audiofila, chociazby wymienić kondziołki czy opampy .

Pewnie kiedyś też się o to pokuszę.

W necie są tony informacji o wykorzystaniu "audiofilskim" Behringera. Bez wątpienia urządzenie bije rekordy w dziedzinie "value for money" . Urządzenie sprzedawane jest na rynku pro - konkurencja z rynku audio kosztuje co najmniej rząd wielkości więcej, potrafi mniej, wygląda ładniej, i ma bardziej audiodilskie części w środku.

DEQ zbiera dosyć dobre opinie jako DAC.

Dwa ciekawe linki do testów, np:

Ukryta Zawartość

( to o poprzedniku tego modelu )

Ukryta Zawartość

Krótkie podsumowanie:

Jarek, wróciłem już z wakacji, oddaj Behringera bo bez niego nie da się słuchać !

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja od dzisiaj mam w domu [bBE Sonic Maximizer 482i] i "w d.... mam kabelki" za setki zł.

Naprawde.

Juz dawno mnie muzyka tak nie cieszyla.

Prawda, jakie to nieaudiofilskie ?

Poczekam.

Ale jak narazie wszystko jest OK.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.