Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z basem. Jaki kabel?

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie do tych, którzy przesłuchali wiele różnych kabelków.

W moim systemie (o mnie) wszystko jest cacy, tyle że bas schodzi jak dla mnie zdecydowanie zbyt nisko.

Jest neutralny z tendencją do miękkości, zróżnicowany, ale - zwłaszcza na gorzej nagranych płytach - zbliża sie w kierunku buczenia (mruczenia) zamiast grania.

Wolałbym mniej niski, ale bardziej czytelny, wyraźny, precyzyjny, punktowy, twardszy.

Proszę o propozycje, których kabelków w tym kierunku powinienem posłuchać.

https://www.audiostereo.pl/topic/33312-problem-z-basem-jaki-kabel/

No to odpowiem ci że ten problem wziął się z tego, że sprzęt pod tym względem okazał się "za dobry" w sensie audiofilskim. Całe pasmo po zakupie nowego cd rozszerzyło się, w górę i w dół. Jeśli chodzi o górę jest OK. Natomiast niski bas to kwestia preferencji a nie tego, że sprzęt jest zły. Wiem że inni na niski bas odpowiedzą ach, och etc. Na pewno w moim torze audio nie znajdziesz żadnego elementu budżetowego.

Skibus, 5 Maj 2007, 15:41

> Kable nie pomogą.

Chyba żeby zrobić bi-wiring i na dół dać jakąś chudzinę typu 0.5mm2. Ale to już by było tragiczne rzeźbiarstwo, więc poprę Skibusa i również polecę kombinacje z BR. Warto też pokombinować z ustawieniem. Może za blisko ściany kolumny stoją?

BTW - słuchałeś kolumn przed zakupem? W warunkach salonowych było tak samo?

Ok spróbuję z bass reflexem.

Jednak nie chce mi się wierzyć, że rodzaj kabla, np. IC, nie może na to wpłynąć.

Przy poprzednim odtwarzaczu, który miał raczej szybki, twardy bas, problemu nie było.

Tak więc to nie wina kolumn ani ich ustawienia.

Być może rodzaj zastosowanego przewodnika, np. w interkonekcie, mógłby coś zadziałać?

Generalnie jak do tej pory probowałem trzech różnych IC i za każdym razem zmiana była wyraźna.

Tak więc sens pytania sprowadza się do tego - jaki IC (ew. głośnikowy) o takiej charakterystyce dźwięku.

Przy czym nie chodzi mi o zmiany rewolucyjne, raczej drobna poprawa, bez pogarszania pozostałych części pasma i całej reszty.

pzdr

uważam, tak jak moi poprzednicy, że pewnie problem jest gdzie indziej niż w kablach... spróbuj głośnikowe audioquest type 6+ w połączeniu z interkonektem audioquesta (np. copperhead).

powodzenia i napisz co wybrałeś i jak zagrało. popracuj jednak nad ustawieniem i pomieszczeniem - wybacz, że po raz kolejny jestem "wujek dobra rada":)

"Na pewno w moim torze audio nie znajdziesz żadnego elementu budżetowego."

No to Cię poniosło. Toż to sama klasa budżetowa ( no może poza kabelkami Audionowy, ale to już kwestia gustu )

Skibus.

Miałem na myśli oczywiście najtańszą klasę budżetową, coś z kat. D, w odpowiedzi na zarzut jednego z forumowiczów sugerującego, że mój problem leży zapewne w klasie posiadanego sprzętu.

Tymczasem tu nie tyle chodzi o problem, co preferencje. Ja nie uskarzam sie, że to jest wada, chodzi mi tylko o zmianę charakteru reprodukcji niskich tonów.

I stąd tytułowe pytanie o dobór odpowiedniego kabla.

pzdr

pozwole sie wtracic.

jestem teraz na etapie dobierania kabelkow.

zauwazylem ze w przypadku sprzetu jaki posiadam( budzetowy) duzo zalezy od jakosci plyt.niema zlotego srodka.kabelki wlasciwie dziela sie na takie ,ktore maja mniej lub wiecej niskich lub wysokich.w zaleznosci z czego sa wykonane.takiego ,ktory buczy jeszcze nie mialem. podejrzewam ze chodzi o ustawienie glosnikow.

w momoencie kiedy glosniki sa blisko sluchacza i w malej odleglosci od siebie faktycznie stwierdzilem moze nie buczenie,ale przydzwieki.

> dagi

Napisz wprost jak duże masz pomieszczenie i jak kolumny są usytuowane względem ścian (tylnej szczególnie).

Jeśli byś podał te parametry byłoby łatwiej znależć sposób na twój problem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ps.

swoje glosniki kef iQ7 uzytkuje w 17m2 i nie narzekam na nadmiar niskich tonow.obecnie mam na odsluchach xlo pro650+ic pro 150. tez przy tej kompilacji pokoj sie nie trzesie i nic nie buczy.za to jest piekny kontrolowany bas,niezle wysokie i srednie tony.chociaz bede cos kombinowal z bi-wiringiem. narazie sa firmowe zworki.

Proszę bardzo.

Pomieszczenie 20m.

Kolumny 2 m od siebie, 1 m od tylnej ściany, ok. półtora od boków.

Z tyłu ściana z oknem, firany, zasłony, dywan.

Po raz kolejny pokreślam, że nie chodzi mi o to" jak wyeliminować buczący bas" itp.

Po prostu drażni mnie, gdy schodzi (często) bardzo nisko i pytam, czy odpowiednim okablowaniem można to skorygować.

Ale jeśli rzeczywiście nie ma takich kabli, nie będę się upierać.

Z mojego dotychczasowego doświadczenia z kablami wynika jednak, że potrafią dużo w systemie zmienić.

Choć oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie wyczarują magii tam, gdzie są inne braki.

> annawroc,

Bez przesady, a tak wogóle to Denon chyba ma regulację barwy, czyż nie. Nie o to koledze zapewne chodzi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.