Skocz do zawartości
IGNORED

Wysyłka za granicę - co z cłem?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Rodzice kolegi pracującego poza Polską chcą kupić mu w Polsce gitarę akustyczną. Całe przedsięwzięcie byłoby jednak bezsensowne, gdyby instrument został w państwie docelowym oclony (cło jest horrendalne). Podobno jednak można nadać przesyłkę w polskim urzędzie celnym. Jak się do tego zabrać? Czy tak deliktantny instrument w ogóle przeżyje podróż? Czy ktoś ma doświadczenie w tym względzie?

W Danii dosc porzadna yamaha - struny, stroik, wieszadelko na sciane, pas, pokrowiec z imitacji skory - kosztuje razem 1000 koron czyli 500 zl. Podejrzewam, ze na Isladnii identycznie. W Polsce nie kupi sie taniej firmowej gitary niz za jakies 400 zl. Gdzie tu problem? Poslac pieniadze i zapomniec o cle.

pzdrw

soso

przykladowy link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

geertgen, 6 Maj 2007, 20:48

>soso

>Nie bez powodu Islandia jest najdroższym państwem w Europie :(

Dania jest najdrozszym panstwem w EU. No nie wmowisz mi, ze na Islandii gitary kosztuja 6 razy tyle co w Danii. Naprawde nie lubie podobnego gadania. Troche rozsadku. :-)

pzdrw

soso

1/ "Z dwóch innych niezależnych raportów - norweskiego oraz Europejskiego Biura Statystycznego (Eurostat) wynika, że Islandia jest najdroższym krajem na świecie"

2/ Koszt gitary w Polsce - 170 złotych (allegro, najtańszy z modeli, który nie jest jedynie plastykową prowizorką), najtańsza w Islandii - około 700 zł. Wliczając koszty przesyłki, można zaoszczędzić ponad połowę. Dla kieszeni ludzi, którzy chcieliby zrobić taki prezent to bardzo dużo. Trochę rozsądku :-)

tylko nawet jako kelner zarabiasz po 50 zł za godzinę. 14 godzin pracy = gitara : ( do tego ogrzewanie gratis woda gratis.

Moja kumpela zaraz po architekturze na poznańskiej polibudzie pojechała na Islandię do biura architek. 4000 Euro na rękę na start : )

geertgen, 7 Maj 2007, 11:51

>2/ Koszt gitary w Polsce - 170 złotych (allegro, najtańszy z modeli, który nie jest jedynie

>plastykową prowizorką), najtańsza w Islandii - około 700 zł.

Ludzie, nie piszemy o Marsie czy Wenus. W jakimkolwiek sklepie z instrumentami muzycznymi na Islandii jest tablica ogloszen z uzywkami. Uzywane instrumenty w takich krajach sa naprawde tanie. Mysle, ze cala ta sprawa to naprawde wydmuchany balon. No ale jezeli ktos chce sobie utrudniac zycie...

Myslalem, ze chodzi o nowke.

Wysylanie gitary z allegro do Islandii... :-(

A co jezeli ta gitara ma wypaczony gryf, a co jezeli pudlo sie rozkleja, a co jezeli ulegnie zniszczeniu w transporcie?

pzdrw

soso

Chodzi o ten model:

Ukryta Zawartość

Do towarzyskiego grania wystarczy, a z doświadczeń innych znajomych wiadomo, że nie jest to jednorazówka

Ukryta Zawartość

Z wysyłką (szczególnie samolotem) trzeba bardzo uważać, w zeszłym roku mój kumpel był na praktykach w USA, po których kupił sobie wymarzonego Les Paula. Na lotnisku w Polsce okazało się że mimo pancernego futerału gryf jest złamany... Ja na jego miejscu bym chyba momentalnie dostał apopleksji.

Pozdrawiam

Wrzucilem w wyszukiwarke ow model gitary i wyrzucilo mi tylko jedno miejsce w swiecie, gdzie ta gitara jest wspomniana - tym miejscem jest polskie allegro. Wyglada to na chinska lub wietnamska produkcje jakich pelno w supermarketach. Naprawde zycze dobrego zakupu ale czy nie warto siegnac do czegos naprawde znanego?

pzdrw

soso

ten sam facio wystawia 3 gitary elektryczne 'stratocaster' po 299 zl sztuka. To jest 'sztuka'! Jezeli kiedys widziales jak wyglada proces produkcji prawdziwej gitary (na przyklad pokazane to jest w reklamowkach yamahy) to juz wiesz swietnie co mozna dostac za 200 czy 300 zl. Cymbalki przedszkolne kolorowane farba olejna, harmonijka ustna plastikowa typu echo lesne, gitara elektryczna 'stratocaster' czarna, ....,....,....

pzdrw

soso

• 2 lata później...

panowie,

sprzedałem ramię do gramofonu koleżce z Majorki.

czy wypełniając na formularzu nadania wartość mogę zaznaczyć w polu "rodzaj wysyłki": podarunek??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.