Skocz do zawartości
IGNORED

Testowanie kolumn - nieczysta góra

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam wrażenie, że jedna z moich kolumn (Ikon 7) w pewnych zakresach (górnych) "pierdzi" - zdarza się to najczęściej przy podłączonym tunerze satelitarnym albo DVD podczas dialogów. Podczas odsłuchu muzyki tego zjawiska nie obserwuję. Jak to mogę zweryfikować? Czy są płyty do testowania kolumn? może to kwestia konektorów?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33384-testowanie-kolumn-nieczysta-g%C3%B3ra/

Posłuchaj dość głośno fortepianu solo. Taki efekt to często rezonans zbyt słabo dokręconych elementów obudowy. Też kiedyś tak miałem ze swoimi kolumnami, winowajcą okazały się zbyt słabo skręcone wtyki bananowe włożone do terminali głośnikowych. Wtyki te pobudzane drganiami obudowy wydawały denerwujące odgłosy przypominające dźwięki jakie wydaje tweeter z rozklejoną cewką. Dziś wydaje mi się to zabawne, ale wtedy, 7 lat temu poszukiwanie przyczyny tego zjawiska zajęło mi chyba z tydzień, i było bardzo frustrujące.

Gość

(Konto usunięte)

zauważ, że to zjawisko występuje przy odsłuchu tunera i dvd; takie przydźwięki z radia - nie ważne jak bardzo satelitarnego - są częste, podobnie rzecz ma się z dialogami w dvd; dvd kładzie nacisk na dźwięk przestrzenny, dialogi są dodatkiem. Sprawdź, czy w przypadku dvd te przydźwięki występują na każdej płycie, bo jeśli nie , tzn. że część płyt jest słabo nagrana. Dokręcenie wszelkich złączy też jest wskazane - wpis j/w. Ostatecznie może to być wina samego przetwornika, bo przyczyna gdzieś musi być.

Płyty do testowania sprzętu audio są dostępne.

Możecie mi podać namiar na taką płytę, ewentualnie "instrukcję obsługi" do niej - ciekawi mnie kwestia rezonansów pomieszczenia - rozumiem, że za pomocą takiego ustrojstwa jestem w stanie dopracować ustawienie pomieszczenia do odsłuchu?

Nakrętka od konektora głośnikowego (Czerwonego, tego który trzyma blaszkę) była nieokręcona - czy to mogło powodować zakłócenia?

pozdrawiam

Kal800

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamówiona.

To może parę słów na temat jej praktycznego zastosowania?

Jeżeli chodzi o testowanie toru, zwłaszcza głośników sprawa jest prosta - albo z głośnika wydobywa się czysty dźwięk, albo zniekształcony. A jak jest z rezonansem pomieszczenia?

kal800

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.