Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Do 1000zł z nowych odtwarzaczy to polecam HK HD 970. Chociaż w tej cenie można z allegro wychaczyć jakiś starszy CD po tuningu grający dużo lepiej. Popytaj mastera właśnie od niego kupiłem swóje CD on kupił yamaszke po przeróbce. Chociaż z tego co wiem to nie czyta wszystkich piratów:/ Jak dla mnie odpada:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mylisz sie CDX 930 czyta wszystko. Laser niestety jest kosztowny ale Jacek kupil z nowym i z gwarancja. Jednak 930 to nie 1030 - ta jest znacznie lepsza. HK HD 970 to straszna cienizna IMHO.

nadal twierdze ze w tym przedziale cenowym z nowych playerów najciekawszy bedzie onkyo dx-7355. Cena rewelacja oficjalnie ok 800 ale niema problemy kupic ponizej 700. W tej cenie porzadny projekt i wykonanie. czyta -r oraz -rw . mp3 tez mu nie obce. 2 wyjscia cyfrowe .Brzmienie bardzo analitycznme jak na ta cene , dobra kierunkowośc , porzadna dynamika ogólna.oczywiscie niektórzy koledzy będą twierdzic ze 15 letni philips czy sony ( wówczas budżetowe modele) są lepsze - ale taka ich uroda

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

a tak a propos testu nie znajdziecie w polskiej prasie - EIC potyka sie z polskimi mediami.

I zdjęcia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marek ja nie bronie Philipsow (o jakich modelach Sony myslisz konkretnie?) ale wiem ze niestety bardzo sie mylisz. Nowa technologia w segmencie bardzo budzetowym nie gwarantuje sukcesu.

Obawiam się, że propozycji odtwarzaczy w tym przedziale może być zbyt dużo i ciężko będzie wybrać. Jeśli mamy się spotkać i posłuchać, to sądzę, że więcej niż 4 urządzenia to będzie już za dużo ze względu na czas i zmęczenie słuchaczy. Czy zatem macie konkretne propozycje które urządzenia bierzemy na warsztat? W KAiMie mamy Lektora, więc przy okazji można też i z nim porównać.

A ja proponuję MHZS-a model CD33 z lampowym stopniem wyjściowym na lampach (6N3) oraz z OPA2604. W tej cenie jeden z najlepszych cd-ków. Gra bardzo ładną średnicą i z dobrym basem. Szczegółowy, z dobrą rozdzielczością.

a tak wygląda

Ukryta Zawartość

post-7657-100002185 1178786834_thumb.jpg

post-7657-100002186 1178786834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

psg - niestety masz rację...

zafop, czy byłbyś chętny udostępnić MHZS CD33 do odsłuchu?

Czyli na dzień dzisiejszy mamy:

- Grundig CD 7550 (rafko - mam nadzieję że udostępnisz...)

- Grundig CD 7550 GAT (jeRRy, mlb)

- Philips CD960 (staniu777, micmar - do potwierdzenia)

- Philips CD204 (jeRRy)

- NAD 514 (jeRRy)

mamy zaproszenie do Krakowa i Wwy. Sądząc po aktywności zainteresowanych, na dzień dzisiejszy KAiM ma nieco większe szanse jako miejsce odsłuchu, ale wszystko może się zmienić.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb,

nic nie stoi na przeszkodzie, aby zorganizować dwa niezależne odsłuchy, jeden w Wawie a drugi w Krakowie. Fajnie, że spisałeś listę sprzętu, może jeszcze by ją podzielić na te dwa miasta? A jeśli ktoś jest chętny przyjechać i tu i tam to tym lepiej, trzeba tylko zorganizować odsłuchy w różne dni.

zgadza się, nie ma przeszkód. Ale gdzieś trzeba zacząć :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

czyli starocie...

mam takie powiedzenie " cd - nowe , integra z lat 90 tych ale tuner z 80 tych" jezeli chcesz kupic tanio a dobrze ;)

>czyli starocie...

W razie czego trzeba wziąć odrdzewiacz.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby posłuchać czegoś "nowszego" w zbliżonej cenie (np. do 2 kzł) - czy są jakieś propozycje?

pewnie za sa propozycje marazm 7001, denon 1500,onkyo 7555 , mzhs 33 i wiele innych

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marek po lekturze Twoich wpisow mam wrazenie ze malo slyszales cdekow z lat 90-tych. Propagowanie taniej wspolczesnej budzetowki wlasnie o tym swiadczy. Nowe owszem ale kolumny. Cdeki jak najbardziej ale powyzej 5kzl i trzeba dobrze szukac. Moim zdaniem warto zainwestowac w topowy starszy odtwarzacz i co nieco poprawic. Jednak juz on sam bez upgrade (dobrze dobrany) rozjezdza wiele budzetowych klockow. Sek w tym ze trzeba kupowac z rozmyslem.

moje pierwsze cd było z 88 r ( jedno z pierwszych w sredniej wielkości mieście ) , tak jak pisze w opisie bakcylka złapałem w 1997 r czyli w apogeum polskiego audiofilizmu i w tym czasie nasłuchałem sie wielu porządnych maszynek jak Sansui 607 , Luxmana d-600 , Teac`ka VRDS 10se , 25 , 25x , Marantza CD-17, 14 i wielu innych

>To jak, Cambridge Audio d500se z lclockiem cię nie interesuje do porównań? ;-)

Myślę że wszystkich interesuje - faktycznie nie wpisałem na listę, mea culpa. Powinniśmy się ograniczyć do 4 CD, ale myślę że i więcej się da, nie wszystkich trzeba słuchać tak samo długo, najczęściej już po kilkudziesięciu sekundach słychać z czym ma się do czynienia i na czym warto się skupić.

Piotr__, jak najbardziej! (przepraszam za brak kontaktu, czas...)

Uzupełniona lista:

- Grundig CD 7550 (rafko-wwa? - mam nadzieję że udostępnisz...)

- Grundig CD 7550 GAT (jeRRy, mlb)

- Philips CD960 (staniu777-?, micmar-krak, do potwierdzenia)

- Philips CD204 (jeRRy, mlb)

- Philips 304 (Piotr__, wwa?)

- Philips 304mkII lamp. (Piotr__, wwa?)

- NAD 514 (jeRRy)

- CA d500se (ganzz_gut, wwa)

- MHZS CD33 (zafop, wwa)

Zgłasza się coraz więcej chętnych z Wwy i okolic...

Lista już ma kilka pozycji, ale jest sporo (?) niepotwierdzonych.

Na pewno interesujące byłoby porównanie odtwarzaczy tego samego typu przed i po tuningu (nawet amatorskim jak wymiana zegara czy opampów).

Ilość sprzętu rośnie :-) Jeśli uzbiera się go sporo i chętnych też będzie sporo to może zorganizujemy "dni otwarte". Zwykle spotykamy się w KAiMie w czwartki i piątki, więc moglibyśmy w jednym tygodniu oba te dni plus sobotę przeznaczyć na takie odsłuchy. Jeśli tak, to wtedy czas odsłuchów wyglądałby tak:

czwartek: 19 - 22

piątek: 19 - 22

sobota: 11 - 16

Godziny podane orientacyjnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.