Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku "Cd Grundig cd-9000 czy model 7550" wywiązała się dość zacięta dyskusja której efektem jest chęć spotkania i porównania kilku nienajmłodszych już CD głównie Philipsa i Grundiga w wersji oryginalnej i GAT (może znajdą się inne?), wpływu ich tuningu na efekt końcowy oraz przegląd systemów w których dobrze grają.

Sytuacja dojrzała już na tyle że postanowiłem założyć osobny wątek który by zbierał te doświadczenia, efekty spotkań i odsłuchów oraz gromadził obiektywne oceny doświadczonych formumowiczów.

Zapraszam do udziału.

Planujemy pierwsze spotkanie, miejsce i czas na dzień dzisiejszy - do ustalenia. Ze względów logistycznych preferowana wwa lub okolice.

Dalej zacytuję stefanaB:

"2szt 7550 już są. Przed i po tuningu.

Teraz trzeba znależć:

1. kolegów z 304mkII, CD650, CD960, CD9000. To popularne i sprawdzone maszyny, których ceny i jakość wszyscy znaja.

Obracamy sie w okolicach tysiaca złotych (bo tyle mniej wiecej kosztuje grundig z tuningiem).

I to 1000zł powinno być górna granica ceny z rynku wtórnego (ew. cena+ koszt tuningu) wystawionych do porównań cedeków. Nie wystawiamy zbyt łatwej do pokonania konkurencji (np.204), czy klocków o takiej cenie sklepowej. Tak myśle.

2.Wystarczająco "normalny" zestaw do odsłuchu. By jego jakość nie ograniczyła, lub nie zafałszowała możliwości testowanych urzadzeń.

Miejmy nadzieję, że któregoś z forumowych audiofili zainteresuje próba pokazujaca jaka jest prawdziwa wartość tych kilku legendarnych cedeków opartych o pomysły philipsa. (no bo przeciez zweryfikujemy 2750, 304, 650, 960, cd9000 jednocześnie).

A może któreś z prężnie działających środowisk taki test u siebie zorganizuje? Jest grupa krakowska, kaim. Panowie?"

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam

temat interesujący! Sam jestem ciekawy takiego porównania z firmowymi, współczesnymi cd-kami. Zastanawiam się, czy sprzedając swojego Rotela cd 02, mógłbym za uzyskana kwotę rzeczywiście otrzymać znacznie lepszy dźwięk kupując vintage'owego cd i oddając w ręce zdolnego specjalisty od tuningu...

CD960 to już chyba lekko ponad założony pułap, zwłaszcza po tuningu. Ale warto porównać, w zależności od tego kiedy się spotkamy - być może będę miał egzemplarz po tuningu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Oczywiście,że tak. Jak przesiadłem się z HD970 na CDX930(który rarytasem jeszcze żadnym nie jest) po lekkim upgrade to byla przepaść jakościowa. Do 1000zł można kupić bardzo porządny stary CD, który bez żadnych przeróbek

zagra nieporówanie lepiej od nowych w tej cenie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pomysl bardzo ciekawy i wart zainteresowania tylko z tego co wiem w Krakowie nie mamy Grundiga w wersji GAT natomiast samo porownanie topowych starszych konstrukcji po tuningu ze wspolczesnymi z przedzialu cenowego powiedzmy 4-6kzl juz dawno chodzila mi po glowie. Kiedys nawet zrobilem porownanie w Chillout Studio tuningowanego Akai CD 73 by adamhiend (okablowanie kondy stabilizacja zegar opampy plus 130 wattowy toroid). Efekt zaskoczyl pracownikow salonu i mnie takze. Akai rozjechal najnowszego NADa z serii Masters. Oto fragment opinii:

"Jako zrodlo caly czas sluzyl Akai CD 73 ktory okazal sie spora konkurencja dla firmowego NADa. Wybralismy go po serii odsluchow porownawczych z NADem(...)

CD NADa zagralo wyraznie slabiej na srednicy i w detalach choc bas mialo ciut lepszy od Akai CD 73 (upgrade by adamhiend). Generowalo tez slabsza scene i dzwiek nie byl taki poukladany. Slychac bylo wysilek jaki wlozyl Adam w seryjne Akai."

Takie porownania IMHO maja sens z czystej ciekawosci. Jesli chodzi o mnie to swojego CD nie sprzedam takze ze wzgledu na pamiec o Adamie. Jesli pojawi sie nowe zrodlo Pioneer bedzie sluzyl za alternatywe.

Reasumujac w grupie krakowskiej mamy dwa tuningowane Pioneery (802 i 9300) i Akai CD 73 (wspomniane wyzej). Pewnie znalazloby sie tez kilka innych. Jako "ojciec zalozyciel" zobowiazuje sie do zorganizowania odpowiedniego spotkania. Pozdrawiam. R.

A może spotkać się gdzieś pomiędzy między Wwą i Krakowem? Był rozważany pomysł Kazimierza nad Wisłą.

Popieram pomysl wyboru Krakowa, jako miejsca realizacji solidnych odsluchow i przeprowadzenia testow.

Bardziej to jednak do mnie przemawia, anizeli aranzowanie innego, relatywnie przypadkowego miejsca, gdyz dobrze by bylo, aby lokalizacja dawala szanse na kontynuacje odsluchow w niezmiennych warunkach rowniez przyszlosci. To zdaje sie w Krakowie byloby jak najbardziej mozliwe (?).

Ps.

Disco, widze ze zastapiles Yamahe i stales sie kolejnym posiadaczem A-9000... :)

Zamierzasz w nim cos "grzebnac", czy zostawiasz jednak w oryginale?

Pozdrawiam,

Lete

Kraków ładne miasto... Forumowicz "sale uu" zaoferował box 650 prof + v1700 + kable, ale pisał o wwie albo Kielcach.

Porównanie 7550 z innymi cedekami o podobnej cenie w obiektywnych warunkach. Dobrze pamietam cel zabawy?

Nie jest do tego przecież niezbędne sanyo, czy kol. 650. Prezentację takiego zestawu można potraktowac jako swoista ciekawostkę- umiejętność konfiguracji to bardzo cenna wiedza- i zrobić też przy innej okazji, jeżeli tym razem się nie uda

Zresztą przypuszczam, że kraków może zaproponować tak "wypasione" klocki, że wszystkie cedeki pokazać będą mogły swoje możliwości w pełnej krasie.

kusotny, 8 Maj 2007, 14:45

>Witam

>temat interesujący! Sam jestem ciekawy takiego porównania z firmowymi, współczesnymi cd-kami.

>Zastanawiam się, czy sprzedając swojego Rotela cd 02, mógłbym za uzyskana kwotę rzeczywiście

>otrzymać znacznie lepszy dźwięk kupując vintage'owego cd i oddając w ręce zdolnego specjalisty od

>tuningu...

spokojnie kupić można Philipsa 304MK2, włożyć w niego max 500zł (częsci i materiały) + zegar i zagra jak za 10kzł ;)

>Porównanie 7550 z innymi cedekami o podobnej cenie w obiektywnych warunkach. Dobrze pamietam cel

>zabawy?

>Nie jest do tego przecież niezbędne sanyo, czy kol. 650. Prezentację takiego zestawu można

>potraktowac jako swoista ciekawostkę- umiejętność konfiguracji to bardzo cenna wiedza- i zrobić też

>przy innej okazji, jeżeli tym razem się nie uda

Nie dublujmy wpisów w dwóch wątkach. Jak się uda to posłuchamy, jak nie to trudno. "Wypasione" klocki też mają swój charakter, no ale zobaczymy co się uda zgromadzić.

>Rozumiem ze z porownan w Krakowie rezygnujemy?

Nie padło tu takie stwierdzenie. Ale może jeszcze poczekajmy kto byłby chętny i wtedy wybierzmy miejsce i czas odsłuchów.

Ja się chętnie dopisuję do odsłuchów. Jeśli chodzi o cd to mogę zabrać 7550 GAT, CD204 w oryginale i NAD 514 bo takie mam u siebie. Jeśli chodzi o resztę to widać w "o mnie", jeśli coś się przyda zabiorę co potrzeba. Jestem z Łodzi więc dostosuję się do miejsca docelowego :)

Dobrze byłoby żeby osoby chętne do odsłuchu podawały preferencje co do miejsca, tak jak zrobił to micmar czy jeRRy.

Proponuję żebyśmy na chętnych poczekali do niedzieli, a na początku przyszłego tygodnia zróbmy podsumowanie i postarajmy sie określić miejsce oraz czas odsłuchu.

>czy bylo cos takiego jak 8550?

Ja nie słyszałem, były natomiast klocki z serii 82xx.

Panowie,

Klub Audiofila i Melomana w Warszawie z chęcią zorganizuje taki odsłuch dla wszystkich chętnych. Wystarczy ustalić termin, listę sprzętu i porządek odsłuchów. Myślę, że najrozsądniejszym dniem będzie sobota w godzinach przedpołudniowych, bo wtedy najwięcej osób da radę przyjechać, ale mogą to być również godziny wieczorne (np. 19) w czwartek lub piątek, które to dni są naszymi zwczajowymi dniami spotkań.

Zapraszamy.

jar1, też chciałbym jak najszybciej i mieszkam w wwie :) ale może poczekajmy parę dni z wyborem miejsca i czasu, dzisiaj powstał wątek - może zgłoszą się jeszcze jakieś osoby z ciekawymi klockami z tego zakresu. Mi osobiście termin proponowany przez jar1 pasuje.

Marantz to też Philips... może któryś z kolegów udostępni coś z tej marki? CD94, 74 i podobne to też dobre i stosunkowo niedrogie odtwarzacze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.