Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

trochę szaleństwo z tym 7550, myślę że po chwili sytuacja wróci do normy. To tak jak przed świętami 304mkII poszedł za 1kzł.... z drugiej strony patrząc pod kątem solidności wykonania i dźwięku, to wcale nie jest wygórowana cena. Kolega sale uu słuchał go u mnie, chyba może potwierdzić.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Mogę komuś po "forumowej"znajomości wyrychtować go jednym prostym ruchem,

no, ciekawe, może i toto zagra. Ale jak już go wyrychtujesz, zgłaszam się bez przymusu z 7550 do porównania. Na moim systemie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mnie sie dzwiek z tych Grundigow bardzo podoba ale ja nie mam takiego osluchania jak koledzy forumowicze i nie sluchalem wielu urzadzen wiec chetnie bym skonfrontowal z czyms innym. Sluze calym systemem 'a la Massimo' ;), bez tuningu.

lete, 11 Lip 2007, 13:02

--------------------------------------------------------------------------------

Ponieważ nie jestem tajemniczym DonPedro chętnie podzielę się doświadczeniami:

Proste do bólu. DAC MASH MN 6474. Kradzież sygnału. Tym razem z rezystorów - miejsce: wejście sygnału na 1-wszy opa. Tego OPA należy przy okazji wyrwać z płytki i do śmieci z nim.

Jeśli ktoś się boi lutownicy, pomogę.

Większość Technicsów ma na pokładzie MN6474

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Ponieważ nie jestem tajemniczym DonPedro

Janosikiem? ;-)

Ten dość prosty mod nie zawsze musi się sprawdzać, zwłaszcza przy wzmaku o dość niskiej rezystancji wejściowej i sporych zakłóceniach zewnętrznych. Gdyby sprawa polegała tylko na bezpośrednim podpinaniu się do DAC'a, wszyscy by tak robili. Bufor wprowadza swoje zniekształcenia, też i wnosi dużo dobrego.

Ale czemu nie, można próbować.

Widzę że sygnał bierzesz z jakiś zółtych kondensatorów ceramicznych. OSZ!!! (tłumaczenie: One Są Złe!!)

Wywal je i wlutuj w miesce po nich lub zastąp foliowymi, najlepiej KS/KSF (polistyren), MKP, MKC albo ostatecznie MKT, co powinno dać pewną poprawę. Wartość zapisana jest kodem paskowym (w pF).

• 5 tygodni później...

Ja odnośnie waszego spotkania...

Ostatnio wczytalem sie w strone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zaczelem wierzyc w to co pisze autor:

At that time I owned a super CD, yes, the tubed balanced BAT VK5iSE (with extensive after-market tuning) costing circa 8 000 USD. My lampizator however beat the BAT with one hand tied behind the back. And to that day BAT was untouchable, even by Wadia, Mark Levinson, Audionote AN-2, not to mention the simpler Teacs, Marantzes, Revoxes etc.

This mod, without any other unnecessary popular tuning mods, turns every CD into a high-end giant-killer. This sound quality- on the store shelf - would cost you 10 000 Euro. I am not joking - I challenge everybody to try for himself

I learned a lot about CD players in the process. What I discovered is shocking. Few people have seen so many CD player guts as myself. And believe me - WE ARE BEING CHEATED by the manufacturers. The price point has almost NO CORRELATION with build quality. I could demystify the top 10 biggest names in the industry and put them to shame. They sell us mediocrity and cheapness in expensive housing with an expensive legend attached. And the price tag to match.

I DECLARE universal war against high end equipment manufacturers: CD player, amplifier, cables, speakers - NO MORE CRAP.

This mission became my statement, I devote this web site, my free time and energy - to help as many people as possible to break free from this vitruous circle of never-ending spending without finding musical satisfaction.

My dear reader - remember - NEVER pay more than 500 Euro for any CD player. Never allow anybody make you change your valuable CD collection for anything else like SACD on the base of fake promise of better sound. Before you make any of the above mistakes - PLEASE READ ON and meet the LAMPIZATOR.

Czytajac informacje zawarte na tej stronie uznalem ze to wszystko jest sensowne (nie znam sie na technicznych aspektach sprzetu) nawet zaczelem sie rozgladac za glosnikami saba, myslalem juz o zleceniu komuś budowy LAMPIZATORA ale widze ze to wszystko to jakas bujda. No bo jak wytlumaczyc porownanie Lampizatora do cd za 10000 euro skoro wy stwierdzacie ze lektor za 10000zl odstaje od niego klasa dzwieku?

Wtedy tez chyba nie mozna wierzyc i takim stwierdzeniom

This is the first project made for other people to copy because I believe this is the best speaker that anyone can copy at home and enjoy a 20 000 Euro sound for 500 Euro.

Pozdrawiam

A

Ukryta Zawartość

No, przeasda, wiadomo, każdy swoje chwali.

W cedeku trzeba przynajmniej coś z zegarem zrobić, dalej zasilanie, a w Philipsach i ich mutacjach powalczyć z nieszczęsnym filtrem SAA7220.

Wtedy reszta jest trywialna, zwł. w odniesieniu do TDA1541, który jest układem specjalnej troski - nie dość że pakują mu na nogi gówniane kondensatory filtrujące, to jeszcze sygnał z wyjście trzeba wzmocnić do poziomu liniowego 30x, a to na triodzie najprościej zrobić.

Osobiscie uwazam, ze cala ta zabawa w tuning, to w swej sporej czesci zazwyczaj zwykle "podkrecenie" skrajnych zakresow pasma (w efekcie mamy najczesciej podbicie basu i zwiekszenie ilosci wysokich tonow). Pierwsze wrazenie moze byc co prawda "imponujace", ale jezeli o mnie chodzi - to jest za malo. Zawsze wracam do dzwieku ulozonego, poprawnego, spojnego i... niespecjalnie "rzucajacego sie na uszy". Dzwiek "podkrecany" nigdy nie bedzie brzmieniem "neutralnym" (umowne pojecie), a co za tym idzie - bardzo szybko sie po prostu... nudzi (sluchalem m.in. bardzo mocno upgradeowanych cd z NOS, pominietym SAA7220 i zrobionym praktycznie wszystkim, co tylko mozliwe z punktu widzenia "zasad tuningu" - i jakos... wole wracac do mojego Nakamichi, ktore pomimo ze nie jest tak "usportowione", gra... dzwiekiem ciekawym i po prostu na dluzsza mete bardziej "strawnym"... Dobrze sie broni nawet i dzis, co daje wyobrazenie, jakiej to bylo klasy cd w chwili wejscia na rynek).

Pozdrawiam,

Lete

Maranciunio ma podrecony bas i cyki bo srodek w nim stracil efekt maskowania reszty sygnalu. Zlikwidowalem thd na srodku i calosc natychmiast poszla w gore z jakoscia. A pomijanie saa7220? o co tu chodzi?

Senicz, ale z ciebie gość jest :)

Chciałbym cię poznać osobiście lub chociaż zobaczyć jak wyglądasz, tak z ciekawości...

Pozdrawiam, szczególnie Ciebie Senicz

A

Bede na AS2007 to tam mnie poznasz lub jak kupisz Slawka. Nie wiem czy bede cos prezentowal na as2007 bo nie mam sali do prezentacji. Moze wynajme cos na spolke z Mistrzem Waldemarem lub na korytarzy male do prezentacji i sprzedazy Slawkow. Ale nie wiem czy zdaze ich narobic bo wszystko idzie jak po grudzie. Moze z powodu wakacji?

>Senicz,

SAA7220 to taki prymitywny filtr cyfrowy (antyaliasingowy) pracujący w formacie Philipsa I2S, który powiela częstotliwość próbkowania x4 do 176.4kHz, przez co ułatwia filtrację analogową, bo wskutek jego dziaałnia pasmo 22-170kHz jest całkowicie puste - nie zawiera juz śmieci - aliasów, pozostaje tylko jedno pasmo >176kHz (czyli koło nowej cz. próbkowania), łatwe do odfiltrowania z sygnału analogowego.

Układ ten kaszani dźwięk i ustępuje parametrami swoim japońskim odpowiednikom z tego okresu, stąd moda na NOS DAC w przypadku TDA154x, niezmiennie z nim współpracującymi.

Ja go wymieniac nie bede bo sie na tyle nie znam. I jak czytale wielu osoba ten uklad padl przy probach obejscia. Zreszta nos dac nie nie interesuje bo nie ma filtracji w Maranciuniu.

lete, 11 Sie 2007, 07:21

>Osobiscie uwazam, ze cala ta zabawa w tuning, to w swej sporej czesci zazwyczaj zwykle "podkrecenie" skrajnych zakresow pasma (w efekcie mamy najczesciej podbicie basu i zwiekszenie ilosci wysokich tonow).

Lete, to tylko dowodzi że masz niewielkie pojęcie o tuningu. Swoją drogą Twoje Nakamichi to dobry klocek, więc się nie dziw że kiepskie cedeki nawet po tuningu grają gorzej.

Senicz jego i tak nie ma na co wymienić, to jest taki wybryk Philipsa, ich dziadostwo.

Można go obejść. NOS DAC obywa się bez filtra LPF.

Trzeba tylko mu przełączyć sygnały z wejścia na TDA1541 i zegar pod SAA7210 przełożyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może, może i to znacznie.

A dałeś np. osobny zegar Mascter Clock zamiast tego co siedzi tam zwykle czyli samego kwarcu z rezystorem równoległym i dwoma ceramikami do masy przy SAA7220?

Jeśli zrobisz osobny zegar to podłącza się go na Pin 11 SAA7220, usuwając w/w elementy, a jak wywalisz SAA7220 - to na Pin 19 SAA7210 (X in). Dodam tylko ze Pin 18 w tym układzie to (X out) - gdybyś podłączał w takiej konfiguracji jak siedzi on obcenie, czyli pracuje na wewnętrznym inwerterze, przy wywalaniu 7220.

mlb, a Ty znowu swoje... :) Generalnie moja ocena, iz mocno tuningowane klocki maja "podbite skraje pasma" to po prostu przenosnia. Chodzi o to, ze wszystkie takie urzadzenia, ktorych mialem okazje sluchac, mialy ewidentnie podkreslone te wlasnie zakresy. Wiekszosc osob zajmujacych sie tuningiem glowna uwage przyklada do jakosci basu i tonow wysokich - to slychac najszybciej i najwyrazniej. Malo jednak kto z taka pieczolowitoscia dba o to, co slychac na srednicy... A zatem, wiekszosc takich urzadzen to po prostu "sportowi zawodnicy". Nie twierdze, ze tego basu i takich wysokich tam nie powinno byc... Ale w wiekszosci tych urzadzen brakuje mi po prostu zrownowazenia i muzykalnosci, czyli czegos, co sprawia, ze slucha sie muzyki - bez oceniania poszczegolnych podzakresow pasma ("znakomity bas", "perfekcyjna precyzja", ok... Ale co ze srednica? Dlaczego jest ona potrafkowana czesto po macoszemu?). Mnie juz nie fascynuje wylacznie gra wyczynowo-techniczna, a bardziej skupiam sie na tym, co "wyciagnac" jest najtrudniej, a wiec na barwie i tym "czyms", co powinno charakteryzowac klocka po dobrym tuningu, a o czym czesto sie zapomina... I to tylko mialem na mysli piszac, o "podbitych skrajach pasma" (dla sportu).

Nastepnym razem, aby uniknac kolejnych "ocen", bede nieco bardziej dbal, by rozwinac dla Ciebie mysl... :)

Pozdrawiam,

Lete

>Nastepnym razem, aby uniknac kolejnych "ocen", bede nieco bardziej dbal, by rozwinac dla Ciebie mysl... :)

lete, dziękuję... bo ja już jestem taki typ co lubi jasne i proste odpowiedzi, nic na to nie poradzę... ;-)

arturro, 11 Sie 2007, 00:39

cześć

arturro, proszę cię

Nie polegaj na opiniach innych, ale sam posłuchaj takiego zestawienia. Wypowiedzi w tej zakładce dotyczące lampizatora i OB na sabach greencone to w 99% "plotki z magla". Pomyśl, czy ktoś z zabierających głos w sprawie ma taki zestaw w domu, lub słuchał go przynajmniej kilkukrotnie u znajomych? Z tego co wiem tylko Edward z ciekawością i zaangażowaniem dziecięcia pożyczył Kena z lampkami i po prostu przez tydzień go słuchał. Rambo sam sobie robi i jeszcze udoskonala. A opinie z odsłuchu w Kaim warte są tyle co nic. Urządzenia grały po 3 kawałki na bardzo zle grającym tego dnia zestawie wzmak/kolumny.

Przecież nie leczysz się przez internet, tak samo jest z audio. Osobisty kontakt z urządzeniami wydaje się być niezbędny, aby wyrobić sobie o nich opinię.

pozdrawiam

Artur

artPaw ma racje osobiste ucho wsuniete w glosnik to jest to. Dlatego zparaszam do odwiedzenia sciepowego pokoju na AS2007. A co do srednicy to wszyscy zostawiaja ja w spokoju gdyz boja sie zwrocic uwagi sluchajacych na aspekt grania. Niestety wiekszosc systemow cierpi na slaba srednice. I byc moze dlatego czesc recenzentow niechce w jawny sposob klamac piszac ze jest super bo tak nie jest ale musi chwalic wiec chwali to co najczesciej cd maja dobre to bas i wysokie. recenzje sa bardzo pomyslowe. Sa tak napisane aby nie dotykac sie do g. a chwalic reszte. Niestety w srednicy zaklete jest to co dla muzy najwazniejsze. magia przestrzeni i piekno wokali i ogolnie dzwieku.

Hej,

Ja już zakupiłem saby teraz muszę kupić coś na bas i nie wiem co wybrać. Mam do wyboru altec 515e lub 416-8C.

artPaw może coś doradzisz bo autor strony LAMPIZATOR jakoś nie może albo nie chce mi podpowiedzieć.

Pozdrawiam

Ti

jest na wakacjach o ile wiem

altec 416-8C dobry ale drogi jest

od alpharda o niebo lepsze są

Ukryta Zawartość

albo 18" też selenium z wysoką skutecznością

pozdrawiam

artur

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.