Skocz do zawartości
IGNORED

nowe BlueRay/HD czy starsze DVD playery?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Myśląc o wydaniu obecnie do 3,0-3,5K na odtwarzacz raczej byście sie rozgladali za nowym sprzetem typu BlueRay/HDDVD czy raczej za topowymi modelami DVD playerów? chodzi mi o aspekty jakosci obrazu, dostepnosci dyskow itd.... caloksztalt zagadnienia... a moze lepiej sie wstrzymac np. 6-12 miesiecy z upgradem?

https://www.audiostereo.pl/topic/33399-nowe-bluerayhd-czy-starsze-dvd-playery/

Radziłbym się wstrzymać. Ewidentnie materiał HD będzie wyglądał lepiej niż przeskalowany SD, ale dostępność i ceny filmów HD nie przemawiają za pośpiechem. Wydawanie zaś dużych pieniędzy na odtwarzacz DVD też jest, moim zdaniem zbytkiem. Moim zdaniem powinieneś się wstrzymać z zakupem i za jakiś czas zdecydować.

ArtS :)

Jeżeli już, to chyba jednak coś z tej stajni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zaopatrzyć się w tanie DVD np. Panas S53 króry skaluje obraz do 1080p-cena w granicach 500zeta, a z zakupem HD DVD czy Blu Rey wstrzymać się przez te 12-cie miesięcy i zobaczyć jak się rozwinie sytyuacja co do dostepności płyt. Bo co z tego że odtwarzacze HD DVD kosztują w granicach 2500( Blu Rey to koszt pomiedzy 4000-5000) skoro w chili obecnej filmy osiągalne są tylko w detalu, nie w wyporzyczalniach i jak narazie większość wydań dostępna jest tylko w wersjach obcojęzycznych.

Witam koledzy

To fakt że na razie jest mało płyt hd dvd i blue rey, ale nie pamietacie jak było na poczatku z dvd, filmy po 140 PLN i tez bez lektora czy polskich napisów, a teraz po pare złotych

ja osobiscie skłaniam sie do hd dvd, może ze wzgledu na to że wiecej tytułów tematycznie mi odpowiada , poza tym miałem okazje przetestowac pleyerek toshiby ex1 i powiem tak, jakośc hd dvdv zabija , po prostu szok, Adam jak podłaczysz do swojego sanyo to szok, ja na moim infokusie zostałem poprostu zdruzgotany jakoscia , przepaśc jest ogromna to nawet chyba wiecej niz miedzy vhs a dvd, a na na osłode toshiba ma jeden z najlepszych obecnie skaler taki jak w denonie 2930, reon-vx hqv silicon optix, który zrobił z moich gwiezdnych wojen prawie hd, poprostu róznica masakrująca w stosunku do mojej starej yamaszki która testowalismy razem jak pamietasz, no i toska ma jeszcze jedna ważna dla mnie zalete skaluje po komponencie wprawdzie do 1080i, ale jak wiesz to dla mnie przynajmniej jeszcze przez jakis czas nie ma znaczenia bo projektorek mi sie znakomicie sprawuje a lampa wytrzyma jeszcze dobry rok, i wtedy chyba zakup czegos już z 1080p, i pełna masakra,

Ja zdecydowanie polecam Toshibe hd-xe1 obecnie do dostania za 3399 z doskonałym skalerem zwykłych dvd i z obsługa hddvd, albo ewentualnie hd-ep10 z troszke słabszym skalerem ale za 2499, ja juz zbieram po pokazie i mysle że w czerwcu zakupię , aha wyszła już pierwsza polska płytka na hd dvd - underworld evolution z polskim lektorem i napisami , do kupienia w MM za 89 PLN więc chyba nie jest tak źle

pozdrawiam

O ile się nie myle ostatnio na stronie Toshiby widziałem nowe odtwarzacze HD DVD z serii "A". Trzeba będzie dozbierać wiecej kasy i kupić model z dekoderami, ponieważ zmiany amplitunera który dędzie dekowować nowe formatu mch mnie napewno zrujnuje. Tak na marginesie, czytając ostatnio recenzję Toshiby HD XE1 autor napisał że dekodowana przez ten odtwarzacz jest jest ścieżka zapisana w DTSHD(core), no i do chwili obecnej zastanawiam się co toznaczy, to w nawiasie. Jeśli jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć jak "5-cio letniemu dziecku" to będę wdzięczny.

Obecnie tylko Onkyo zapowiedział amplitunery z nowymi dekoderami dźwięku DD HD i DTS HD ale tym bym raczej sie nie przejmował ponieważ nowe formaty są kompatybilne w dół więc da sie jeszcze przeżyć i ewentualnie poczekać na playerka z wbudowanymi dekoderami i nie zmieniać amplituenra.

No to zaczyna się jazda, oby z korzyścią jak największą dla nas zwykłych zjadaczy chleba. Jeszcze nie tak dawno porównując ceny odtwarzaczy HD DVD i Blu Rey te pierwsze cenowo wygrywały w przedbiegach. Z tego co widziałem na stronach internetowych firma samsung wzięła się za bary z producentami drugiego obozu i zapowiedziała że cenowo za swoje Blu Rey zejdzie niższej od HD DVD. Skoro w ciągu pół roku sytuacja tak się zmieniła, to rozsądek podpowiada że za niedługo będzie można poważnie rozejrzeć się za nowym sprzętem.

w Chinach ceny BlueRay już są śmiesznie niskie np taki Soniacz

Sony BDP S1 Bluray Disc Player

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie to ewidentne naciąganie - taki odtw za max 740 zł??, chiny i dodatku konto na hotmailu? ja na to nie idę

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Tak, jeszcze ta płatność Western Uninion ;) ściągana grafika, idiotyczne teksty po angielsku nt. firmy...

Teraz trzeba uważać, bo takie strony przygotowują całe zespoły oszustów, prawdziwe zorganizowane i wyspecjalizowane mafie pracujące nad uwiarygodnieniem transakcji. Ta strona jest akurat wyjątkowo amatorska.

• 1 rok później...

a ja w temacie powiem tak DMP-BD10A przeskalowuje obraz po hdmi ze zwyklego dvd lepiej ni denon DVD-5910 - porównywalem w ostatniá sobote. W HD oczywyscie porównanaia nie bylo no bo dvd-5910 tego 'nie robi'. co do dzwieku dmp-bd10a nie byl gorszy od denona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.