Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Fusion 1 / Tannoy Mercury F1

szwagiero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądając ofertę jednego z wyspiarskich sklepów natknąłem się na:

Tannoy Fusion 1 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tannoy Mercury F1 -

Ukryta Zawartość

Z czystej ciekawości, czy ktoś może powiedzieć, czym one się różnią? Bo że ceną, to widać od razu. Znacznie wcześniej zauważyłem tę różnicę w nazewnictwie przeglądając chociażby aukcje na allegro, gdzie jedni nazywają te kolumny Fusion 1, drudzy Mercury F1, a gdzieś na Naszym forum ktoś twierdził, że to tylko zamienna nazwa tych samych kolumn. Mercury F1 kojarzy się zapewne bardziej ze starą i chyba bardziej cenioną (choć nie rozumiem dlaczego, ale to już odrębny temat) serią Mercury i takie podobieństwo może zostać wykorzystane w celach marketingowych (choćby przez samych sprzedawców). Ogólnie - czy ktoś wie o co tu chodzi?

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33512-tannoy-fusion-1-tannoy-mercury-f1/

>lesio

ja pytam z czystej ciekawości, nie z chęci zakupu, bo sam osobiście miałem tannoy fusion 2 i w tej cenie są to naprawdę porządne kolumny, przetworniki praktycznie te same co w serii mercury, natomiast skrzynka wydaje się porządniejsza.

Z tego co wiem, było tak: seria Mercury odniosła wielki sukces. Następnie na jej podstawie zrobiono Fusion - z pewnymi zmianami, np inne wysokotonowce, w niektórych modelach BR przełożony na przód, itp. A potem marketingowcy Tannoya doszli do wniosku, że czemu by nie skorzystać ze sławy nazwy Mercury, i przemianowali Fusion na Mercury F. Czyli, jak tu juz napisano, nazwą.

• 1 rok później...

Kupiłem Tannoy f1/. Porównałem do swoich Koda F51.

Tannoy - czystszy dźwięk. Słychać więcej szczegółów. Bas tak samo.

Koda F51 - Przy głośniej muzyce czy filmów daje sobie lepiej rade bas. Tannoy zaczyna już wytwarzać niemile trzaski.

Są to tak naprawdę szczegóły. Dla niektórych bardzo ważne. A dla jeszcze innych nie słyszalne.

Ja musiałem ostro się wsłuchiwać przez pierwsze kilka razy żeby usłyszeć różnice. Żona mówiła ,ze na Tannoy jest czystszy dźwięk. Możliwe ,ze na innym ampli jeszcze inaczej by brzmiało.

Ogólnie jestem zadowolony z nowego zakupu. Teraz Kody są satelitami ,a Tannoy stoją na przodzie. Teraz zbieram na resztę zestawu Tannoy f4.

ps. ktoś wie jak wystawić NOWY temat na forum ?

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 2 miesiące później...

Ja bym chciał wyrazić opinie na temata Tannoy F1, jak dla mnie te kolumny to jakiś wypadek przy pracy w tej firmie, testowane w różnych warunkach, dzwięk w porównaniu do M1 jest znacznie gorszy, góra jest jakaś, ale mam wrażenie jakby niektórych dzwięków wysokich tonów poprostu nie przetwarzały, bafdzo kiespska spójność dzwięku, basu dużo ale brakuje energii, jest bardzo jednostajny jak dla mnie, wydaje sie ze wszystko gra podobnie do siebie w porównaniu do M1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.