Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DIY na lampach ecc83/el84

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew

pozostało mi tylko polutować kable i przykręcić tranzystory ale nie mogę się zebrać . mam sporo wątpliwości technicznych . Trochę ,mnie zniechęca ,że nie mam do tego preampu - czekam na Xono , tak jak ty .

...there is no spoon...

W sprawie brzmienia trudno się wypowiadać - to monofoniczny wzmak gitarowy z korekcją barwy i gra z jednym tylko 12calowym głośnikiem Eminence Legend V12 o ograniczonym pasmie (około 100Hz-6kHz). Jak dla mnie gra to lepiej niz tranzystor, który miałem podpięty wcześniej, ale o budowaniu sceny dźwiękowej, lokalizacji, czy kopiącym basie nie mogę nic powiedzieć :)

Arturp, chyba na X0, Xono to preamp phono którego tez wypada mieć ;) mnie naszło na preampik lampowy na 6n6p, lapmy już jadą, zasilanie mam, nie wiem tylko jaki układ zastosować, Magazynier polecił mi bym preamp nr3 zrobił ale z rezystorami pod te lampy.. użyć chcę 4lampy gdyż to będzie XLR, koszt poważny to raczej kondy wyjściowe..:/

Transformatory dojechały . Tylko jak to podłączyć w trybie ultralinearnym ? Co to za oznaczenia A1, A2. , Ul. ?

Jedyne co jest jasne to Wyjścia + i - .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009695 1182456565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A1 i A2 to pewnie wejścia z anody 1 i 2 lampy mocy ale czy UL. to wejscia trybu ultralinearnego z rezystorów R18 i R19 ?

Załaczam zdjęcie podobnych transformatorów z strony Ogonowskiego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

tomant, 21 Cze 2007, 23:06

dzięki ale jeszcze jedno , na schemacie leci jeden kabelek z napięciem 300V do transformatora głosnikowego . Podpiąc go pod zworkę z napisem Zas ?

...there is no spoon...

najlepiej by było jakbyś pokazał tutaj ten schemat.

zazwyczaj jest tak że z zasilacza napięcie anodowe (300V) podłącza się do środkowego odczepu transformatoa (tutaj Zas.). zewnętrzne odczepy transformatora podłączamy do anod lamp wyjściowych. odczepy ultra linear wprowadzają sprzężenie zwrotne stopnia końcowego. podłącza się je do siatki 4 lub 5 (nie pamiętam dokładnie i jakoś nie chce mi się sprawdzać - która siatka w pentodzie jest od czego ;)).

Tomant,

tu do odczepów ultralinear podłączone sa siatki drugie lamp el84 , anody lamp el84 1 i 2 do odczepów A1 i A2 a sprzężenie zwrotne jest pobierane z wyjśc głośnikowych .

No i ,, ten drucik " wygląda,że jest podłaczony do odczepów Zas , które są zwarte dla obydwu uzwojeń pierwotnych .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

no i to miałem właśnie na myśli.

siatka 2 ma za zadanie "powstrzymać" część elektronów przed dotarciem do anody. sygnał po przejściu przez transformator głośnikowy a w zasadzie przez jego część wraca do lampy wyjściowej i jest wykorzystany właśnie do tego by zmniejszyć emisję. ma to na celu zmniejszenie zniekształceń, poszerzenie pasma przenoszenia itp. to właśnie jest lokalne sprzężenie zwrotne. odczepy UL robi się zazwyczaj na 20-40% uzwojenia pierwotnego.

ty napisałeś o sprzężeniu globalnym. może okazać się że wzmacniacz po podłączeniu tego sprzężenia zacznie się wzbudzać. wtedy należy po prostu podłączyć to sprzężenie do drugiego zaczepu uzwojenia wtórnego.

jak nacieszysz się już tym wzmacniaczem proponuję zabawę właśnie głębokością globalnego sprzężenia zwrotnego. oczywiście w stronę jego zmniejszenia. może nawet z niego zrezygnujesz i kosztem większych zniekształceń uzyskasz bardziej "lampowe brzmienie".

zrobiłem kiedyś końcówkę mocy na EL84 wg swojego projektu. po zabawie z różnymi lampami stopnia sterującego / odwracacza fazy skończyło się na zestawie 1xECC82 (RFT) + 4xEL84 (producenta już nie pamiętam - wybacz ale to było z 15 albo nawet 20 lat temu) na kanał. zerowe sprzężenie zwrotne. dźwięk bardzo dynamiczny, z piękną średnicą. tyle z niego pamiętam. robiłem to w czasach błogiej nieświadomości - całą wiedzę zdobywałem z książek i zeszytów pewnego ucznia technikum elektrycznego - który robił wtedy wzmaciacz lampowy jako pracę dyplomową. piękne czasy - o internecie to mogłem sobie tylko marzyć, o kupnie audiofilskich elementów nawet nie myślałem, kupno lamp to było nie lada wyzwanie. szukałem po starych serwisach rtv, później trafiłem do sklepów dla muzyków, gdzie kasowano biednego studenta jak za zboże. transformatory na zamówienie robiła mi ZATRA, wielce "zdziwiona" parametrami jakie narzuciłem.

w dzisiejszych czasach, gdy wszystko jest na wyciągnięcie ręki... ech to już nie te emocje. nie ma już tej radości co wtedy gdy udało się kupić 8 równych bakelitowych podstawek noval (z wylutu oczywiście). teraz za 5 pln można mieć z allegro piękną białą ceramikę z pozłacanymi nóżkami

... chyba piszę trochę nie na temat - przepraszam..

tomant

Cieszy mnie ,że masz dobre doświadczenia z lampami el84 bo teraz łatwo znaleźc coś na el34 , kt88 czy 300b a na takich coraz mniej i szczerze powiedziawszy nie wiem jaki mają charakter brzmienia .

Z głebokością sprzężenia oczywiście popracuję tylko autor tego projektu zwraca w opisie uwagę na to,że wzmacniacz łatwo przesterować i bez globalnej pętli traci stabilność ( cokolwiek to oznacza).

PS

Nie wiem ciągle czy ,, ten kabelek " z napięciem 300V przylutować do ,,Zas" transformatora głośnikowego ?

Wszystko na to wskazuje ale ciągle brak mi słowa TAK lub NIE ze strony kogoś z doświadczeniem w tej materii aby już samemu nie kombinować i nie przekombinować ;p

...there is no spoon...

wszystko zależy jak AVT to zaprojektowało.jeżeli na płytkce wzmacniacza jest możliwość podłączenia +Zas to tam należy podłączyć. jeżeli nie ma takiego złącza to musisz łączyć bezpośrednio do transformatora wyjściowego.

tym niemniej jeśli nawet jest takie złącze na płytce to jak przylutujesz bezpośrednio do transformatora a nie do płytki to też będzie dobrze. tylko że lutuj wtedy tylko do trafa. acha i solidna lutownica się przyda. w końcu to 300V i jak się odlutuje w trakcie pracy i dotknie obudowy to...

EL84 to niezbyt doceniana lampka chyba dlatego, że z wyglądu niezbyt efektowna. ja także zresztą wolę KT88 ;).

a tamten wzmacniacz sprzed 20 lat, właśnie sprawdziłem, gra do teraz u kolegi po kilka godzin dziennie!!! to chyba znaczy że zrobiłem go solidnie. muszę się wybrać z wizytą, może zrobię nawet jakieś fotki.

Prawie wszystko tylko zamiast ecc83 Sovteka , na które czekam , wstawiłem ecc82 . Przynajmniej widac jak to wygląda .

Wszystko chciałem włozyć do aluminiowej obudowy od urządzenia OSA ale chyba za mała . Kiedy niosłem tą obudowę przez Wolumen to dwie osoby mnie zaczepiły z pytaniem - ,,skąd to mam ?"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kurcze , o co chodzi ? Mam dwa transformatory 120W 230V a na uzwojeniach wtórnych 6,3V/4,5A oraz 250V/0,3A . Podłaczam obydwa , na sucho czyli bez kondensatorów filtrujących itd - same trafa i za każdym razem to samo - wywala korki . Gdzie robię błąd ? Nie mozna ich podłączać bez obciążenia ?

...there is no spoon...

podłaczam pojedynczo , za każdym razem wyskakuje bezpiecznik automatyczny i jednocześnie pali się bezpiecznik 5A jaki wstawiłem prowizorycznie za włącznikiem sieciowym .

Jednocześnie na tym samym gniazdku pracuje wzmacniacz Yamahy , lutownica , wiertarka - oczywiście wszystko podłączane oddzielnie .

...there is no spoon...

Znalazłem problem . Początkowo myślałem tak - wtórne uzwojenia wyprowadzone razem , takim samym drutem . Pierwotne drutem grubszym wyprowadzone w innym miejscu .

Ale widocznie producent lubi niespodzianki .

Otóż drutem wyprowadził wtórne 6,5V ( do tego podłączałem sieć ) pierwotne jest zrobione cienka plecionką i jest wyprowadzone obok wtórnego na 250V .

Polak potrafi.

Tylko jak to teraz poprowadzić ,żeby sie druty nie ciągnęły i plątały ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A tak wyszło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Gra ! Tylko jeden kanał niestety bo okazało sie ,że drugi transformator jednak padł ;/

W pewnym momencie nie wiedziałem co sie dzieje bo po uruchomieniu leciały bezpieczniki ale to było spalone trafo . Magazynier wykrył problem i zagrało . Paweł , dziękuję za pomoc .

Na razie zamiawiam drugie trafo i kilka brakujących elementów - potencjometr , solidny kabel sygnałowy itd .

...there is no spoon...

Nie zwalaj winy na producenta. To przecież oczywiste że grubość przewodu zależy od natężenia prądu a od napięcia zależy grubość izolacji. Weź jakikolwiek transformator, np. taki od halogenów i obejrzyj.

Żeby zrobić dual mono, nie potrzeba dwóch potencjometrów. Jeden podwójny będzie dobry, bo przecież sekcje są osobne. Polecam zrobić dual mono nie łącząc kanałów ze sobą, ale gdyby w kompletnym systemie zaczęły się jakies problemy (brum po podłączeniu preampu lub coś w tym stylu) to spróbuj zewrzeć masy obydwu kanałów przy wejściach RCA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.