Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DIY na lampach ecc83/el84

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Ja także kiedyś zbudowałem ten wzmacniacz. Dawno temu to było, aż się zdziwiłem zmianami na stronie. :) Kiedyś to był stricte *triodowy* wzmacniacz (EL84 w połączeniu triodowym), teraz jak widzę doszła opcja trioda/pentoda, zasilacz został udoskonalony (lepsza filtracja).

Eksperymentowałem z nim stosując różne układy zasilające, w tym pełny lampowy, na EZ81 a nawet GZ34, używając EL84 jako triodę, pentodę, pentodę UL, stosując różne drivery (EF86, EF80, EF14 itd.). Jedno muszę przyznać - we wszystkich wariantach oferował niezwykle ciepłe, kremowe brzmienie. Zaskoczyło mnie to wielce, bo przedtem omijałem pentody (nawet zamienione w triodę) szerokim łukiem, wyobrażając sobie (ach te uprzedzenia i głupie stereotypy!) że pentoda gra zimno, chrzęszcząco jak tranzystor.

Ale ten wzmacniacz mnie wyleczył ze stereotypów. Dzięki niemu do swoich poprzednich konstrukcji na 2A3, 300B już śmiało dokładałem "tanie", "nieaudiofilskie" pentody i tetrody wiązkowe.

Przekonałem się też że EL84, ten kopciuszek, śmieciówka naprawdę może rzucić wyzwanie "audiofilskim" uznanym bańkom. Każdej lampie warto dać szansę.

• 3 miesiące później...

Witam, zbudowałem ten wzmacniacz i generalnie jest ok ale mam problem, jak założę górną blaszaną część obudowy to w głośnikach zaczyna być słychać pisk niezbyt głośny ale dosyć denerwujący. Tego efektu nie ma bez tej blachy ale jest również jak podłączę tą blachę do masy.

Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?

• 1 rok później...
  • 3 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.