Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkie oszustwo na Allegro

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem słuchawki bezprzewodowe "Portasound", z przeznaczeniem tylko i wyłącznie do komputera.

Na aukcji reklamowane były one jako słuchawki stereofoniczne, HI-FI, XBS itp.

Oczywiście nie wierzyłem w te bzdury, bo wiadomo że za 50zł nie można kupić dobrych słuchawek.Ale tak jak już pisałem, potrzebne mi były słuchawki do np. "Skype" i tyle.....

Po otrzymaniu przesyłki, okazało się że słuchawki są MONOFONICZNE !!! Myślałem że są uszkodzone, jednak sprzedawca zapytany przezemnie sam się przyznał, że to sprzęt monofoniczny.Na szczęście mogłem zwrócić towar i otrzymałem zwrot pieniążków (po dłuższym czasie).Po mojej interwencji, został usunięty z aukcji zapis "słuchawki sterofoniczne", ale inne bzdury o "wysokiej jakości dźwięku" niestety pozostały.

Tak więc słuchawki nadal sprzedają się jak "ciepłe bułeczki" i to nie tylko przez tego sprzedawcę.

Kiedyś nawet ostrzegłem jednego kupującego, który natychmiast zrezygnował z zakupu.

Nie chcę być "kapusiem", ale uważam że ten incydent nie powinien trwać dalej.......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/33602-wielkie-oszustwo-na-allegro/

Kasjel jesli koles oddaje pieniądze więc nie jest oszustem:) Nie ma w aukcji wzmianki o sttereo więc wiesz:) 95% ludzi mających te słuchawki i tak bedą sie cieszyc bo bas bedzie mocny a reszta mało wazna poniewaz jada na mp3 oraz zapewne mają do 20 lat:)

Vlad, 18 Maj 2007, 11:22

Nie marudź, Vlad ;-)

Sam wciskam Tobie czasami ignora jeżeli chcę normalnie widzieć wątki na bocznicy. Niestety przeciskanie się przez setki Vladowych wątków nie jest wygodne. Czasami podglądam, czy opadłeś już z sił i czy Twoje wątki to rozsądny % wątków na topie i ew. ignora daję na OFF.

Reasumując. Ilość nowych, Vladowych wątków, istotnie zmniejsza poczytność Vlada :-)

pozdrawiam

dj_zibi, 18 Maj 2007, 10:30

>Kasjel jesli koles oddaje pieniądze więc nie jest oszustem:) Nie ma w aukcji wzmianki o sttereo

>więc wiesz:) 95% ludzi mających te słuchawki i tak bedą sie cieszyc bo bas bedzie mocny a reszta

>mało wazna poniewaz jada na mp3 oraz zapewne mają do 20 lat:)

Od 20stolatkow to sie odczep ;)

"dj zibi"- przecież pisałem, że dopiero po mojej interwencji został usunięty zapis że to słuchawki sterofoniczne.

Niestety słowo "monofoniczne" jakoś się nie pojawiło na aukcji.Myślicie że za bardzo panikuję i wyolbrzymiam problem ? Gdyby chodziło o jedną sztukę, to wiadomo że nic takiego wielkiego by się nie stało.Ale oni sprzedają setki tych słuchawek ! Poprostu żal mi tych ludzi, którzy dają się nabierać na hasła typu "Słuchawki HI-FI".

> jacch

"Mono też może być hi-fi :)"

Aby sprzęt określić mianem hi-fi powinien on spełniać określone wymagania techniczne.

Są określone minimalne wartości różnych parametrów, które sprzęt powinien spełniać.

Wśród nich jest np. przesłuch między kanałami. Takiego parametru sprzęt mono nie posiada wcale.

Zupełnie inną sprawą jest fakt, że przeróżni producenci piszą na swoich produktach "hi-fi",

nie mając większego (albo zadnego) pojęcia o tych normach.

Janusz z Torunia

Yanoosh, 18 Maj 2007, 19:26

>Aby sprzęt określić mianem hi-fi powinien on spełniać określone wymagania techniczne.

>Są określone minimalne wartości różnych parametrów, które sprzęt powinien spełniać.

>Wśród nich jest np. przesłuch między kanałami. Takiego parametru sprzęt mono nie posiada wcale.

A czy w normach hi-fi są okreslone np. wielkości przesłuchów między kanałami przednimi i tylnymi w aparaturze wielokanałowej,

tj. z ilością kanałów większą niż 2?

Obawiam się że takich ustaleń nie ma bo ostatnie normy hi-fi jakie zostały opracowane to stareńkie DIN 45500 o których dziś nikt już nie pamięta, a miało to miejsce w epoce gdy szczytowym osiągnięciem była stereofonia. No może kwadrofonia wtedy raczkowała...

Zresztą to nieistotne. Chyba wszyscy zgodzimy się co do tego że stereofonia oferuje obraz przestrzenny który ma się nijak do

występu na żywo a w przypadku produkcji studyjnych to raczej można mówić o vi-re (virtual reality) niż hi-fi.

Moim zdaniem normowanie hi-fi dotyczyć powinno jedynie barwy dźwięku i poziomu zakłóceń.

Wysokiej wierności, akuratny tonalnie, niezniekształcony i niezakłócony dźwięk MONO jaknajbardziej można nazwać dźwiękiem wysokiej wierności.

>

>Zupełnie inną sprawą jest fakt, że przeróżni producenci piszą na swoich produktach "hi-fi",

>nie mając większego (albo zadnego) pojęcia o tych normach.

> dudivan

Bardzo dawno widziałem normy hi-fi, tj. wartości dla różnych parametrów mierzalnych.

Na dzisiejsze osiągi sprzętu, tamte normy były baaaardzo łagodne.

Natomiast nie wiem, czy normy te nie zostały do dziś zaostrzone. Jeżeli nadal funkcjonują te same, to można się nimi nie przejmować. Sądzę, że dziś byle szajs spełnia tamte wymagania.

Twoja sugestia, że normowanie hi-fi powinno dotyczyć m.in. barwy dźwięku wydaje się jak najbardziej uzasadnione.

Niestety, akurat barwy dźwięku nie da się zmierzyć, a normy hi-fi określały liczbowo parametry mierzalne.

Janusz z Torunia

Kasjel chodzi mi tylko iz jeśli ludziom pasują to nie ma się co czepiać. ważne że sprzedawca nie robi problemów chciałeś oddał pieniądze. choć zapis iz sa monofoniczne powinien być.

Sam mam 19 lat;p

No nie przesadzajmy. Za pięć dyszek do stówy można już kupić całkiem porządne słuchawki , dla mniej wymagającego użytkownika. Zwłaszcza jeśli chodzi o technologię VOIP etc. Nie każdemu słoń na ucho nadepnął;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.