Skocz do zawartości
IGNORED

Opamp NJM 2041 DD - czym zastąpić???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czym najepiej zastapic tego podwojnego opampa NJM 2041 DD, ktory siedzi u mnie w przedwzmacniaczu Grundiga A-9000 (wycinek serwisowki ponizej)?

Tymczasowo slucham na OPA2604, ale rozgladam sie za duetem pojedynczych opampow w podstawce (troche razi mnie niska jakosc wysokich tonow 2604'ki oraz raczej mozliwy do poprawy bas)...

Wyprobowalem "na pale" juz OPA2134, TLE2142, NE5532... Najlepiej dotychczas zagral OPA2604 (lubie dzwiek klarowny, z dobra kontrola i faktura, muzykalny, z bogactwem "tla muzycznego" i naturalna barwa).

Da sie dobrac cos pod ten uklad?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W takim ukladzie wymiana op niewiele poprawi. gdyz duze znaczenie maja inne elemnty np. te fety. Pomysl nda ich wywaleniem i wstawieneim pojedynczego op no i wywal te kondensatory na wejsciu do masy miedzy drenami i na wyjsciu tego do masy napweno i ten za 270om tez. Te trazny na wejsciu sa do d. Moze kiedys byly potrzebne ale teraz wywal je.

AD8620 - bas , klarowność , naturalność , bogactwo wybrzmień to przepasć w stosunku do opampów które wymieniłeś.W niektórych systemach lub na komercyjnych wydaniach góra moze być za ostra.

W audiofilskich realizacja to dla mnie TOP.

AD8066 - znacznie tańszy. Bas i mikrodetale ciut gorsze od AD8620. Za to ciekawy , trochę wycofany środek i łagodniejsza góra.Dla mnie idealny ( większosć płyt które słucham to bardzo przecietne realizacje ) , niestety wzbudza się w moim CDeku , a w tej chwili nie mam czasu z nim powalczyć.

Tutaj masz opisy kilku opampów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie to co muda44, ze wskazaniem na AD8066, gdyż jest brzmieniowo i kosztowo "bezpieczniejszy". No i do znudzenia będę powtarzał, że nia ma to jak 2x AD825. :) Jeśli istnieje jakiś muzykalny op-amp, to to jest właśnie ten. Niestety (albo stety) jest on SOIC i pojedynczy. Aha, żeby Cię nie podkusiło na 2x OPA627/OPA637, bo poczujesz poprawę głównie w kwestii miejsca w portfelu. :-D

>michelangelo,

Mam ochote sprawdzic te AD825... Zdaje sie jednak, ze nie ma mozliwosci zwyklego "wsadzenia" 2x AD825 w podstawke bez dodatkowej kompensacji i zastosowaniu dodatkowych kondow o niewielkiej pojemnosci na tejze plytce? Jak to z tym jest? :)

Pozdrawiam,

Lete

lete, 21 Maj 2007, 12:01

>>michelangelo,

>

>Mam ochote sprawdzic te AD825... Zdaje sie jednak, ze nie ma mozliwosci zwyklego "wsadzenia" 2x

>AD825 w podstawke bez dodatkowej kompensacji i zastosowaniu dodatkowych kondow o niewielkiej

>pojemnosci na tejze plytce? Jak to z tym jest? :)

A któż takie herezje rozpowszechnia? To jest jeden z bardziej stabilnych op-ampów jakie znam. Nie wzbudza się nawet zbuforowany końcówkami typu AB albo DB, i to przy wzmocnieniu =1 i globalnym sprzężeniu zwrotnym.

Potrafi pracować obciążony dowolną pojemnością, podczas gdy niejeden op-amp dostałby oscylacji od tego. Wydajność prądowa też niczego sobie - 50mA.

>michelangelo

Czyli generalnie pakowac go na podstawke SO8->DIP8 i nie dorzucac zadnych kondow? Chodzi mi ogolnie o warunki w mojej aplikacji (jak na schemacie powyzej).

Pozdrawiam,

Lete

lete, 21 Maj 2007, 12:39

>>michelangelo

>

>Czyli generalnie pakowac go na podstawke SO8->DIP8 i nie dorzucac zadnych kondow? Chodzi mi ogolnie

>o warunki w mojej aplikacji (jak na schemacie powyzej).

No zasadniczo tak, choć rzeczywiście dałoby się odchudzić ten schemat pod tę kostkę. Możesz sobie wrzucić na stoliczek odsprzęganie, ale raczej jakieś 100nF ceramiczne na zasilaniach. Niemniej, nie sądzę, aby było to potrzebne. Jak coś dalej nie będzie grało to rzeczywiście trzeba będzie coś poupraszczać, np. te FETy, psu na budę, bo AD825 i wiele innych nowoczesnych op-ampów audio ma wejścia FET, tylko że one tu pracują różnicowo, i pewnie tak musiałby pracować op-amp (czytaj: nieco inne sprzężenia zwrotne).

Aha, no i patrząc na schemat, AD8066 i AD8620 poszłyby z dymem, bo tam jest +-18V prawie, a one to maks +-13V trawią.

lete, 21 Maj 2007, 12:39

>>michelangelo

>

>Czyli generalnie pakowac go na podstawke SO8->DIP8 i nie dorzucac zadnych kondow? Chodzi mi ogolnie

>o warunki w mojej aplikacji (jak na schemacie powyzej).

No zasadniczo tak, choć rzeczywiście dałoby się odchudzić ten schemat pod tę kostkę. Możesz sobie wrzucić na stoliczek odsprzęganie, ale raczej jakieś 100nF ceramiczne na zasilaniach. Niemniej, nie sądzę, aby było to potrzebne. Jak coś dalej nie będzie grało to rzeczywiście trzeba będzie coś poupraszczać, np. te FETy, psu na budę, bo AD825 i wiele innych nowoczesnych op-ampów audio ma wejścia FET, tylko że one tu pracują różnicowo, i pewnie tak musiałby pracować op-amp (czytaj: nieco inne sprzężenia zwrotne).

Aha, no i patrząc na schemat, AD8066 i AD8620 poszłyby z dymem, bo tam jest +-18V prawie, a one to maks +-13V trawią.

A wiec "wchodze" w AD825... (mam nadzieje, ze ma te +-18V :)).

Mimo dosyc archaicznej konstrukcji, ten wzmak jest warty tego - niech ma :) Wczoraj sluchalem sobie Garminowego Pioneera A-400x (2x OPA627, szybkie diody, kondy Elna Cerafine, filtrujace 10.000uF Kendeil, itd. itd...). Moj poczciwy A-9000 zagral jednak zdecydowanie lepiej... Z wieksza otwartoscia, z lepszym basem, z ciekawsza srednica i lepszym zrownowazeniem. Sluchajac innych klockow, nawet po tuningu, zawsze mi czegos juz jednak brakuje.

Pozdrawiam,

Lete

To napisz wrażenia, kiedy już przetestujesz tego AD825. Co do poprzednich kostek, które wkładałeś, nie dziwię się, że OPA2604 wypadł najlepiej, chociaż całościowo chyba niewiele ustępował TLE2142? Niemniej, AD825 to jak dla mnie wyższa liga, no ale nie uprzedzajmy faktów. ;)

>michelangelo

Wiesz, TLE2142 ma jedna, moim zdaniem paskudna i dyskwalifikujaca wade. Ochladza nieco dzwiek i pozbawia go zycia, namacalnosci i bliskosci. Gra znakomitym basem, swietna rozdzielczoscia na wysokich rejestrach, ale niestety brakuje mu swiezosci i tego... "blysku" na srednicy. Jest jakis taki zmatowiony... Poprawny do bolu, ale bez emocji, niestety :(

OPA 2604 wrecz odwrotnie - slabszy bas i gora (zdecydowanie), ale za to ma "to cos", co sprawia, ze chetnie slucham muzyki...

Pozdrawiam,

Lete

Ja się zgadzam, że TLE2142 jednak odbarwia muzykę, gra konturowo, jest i bas i szczegółowa góra, i przestrzeń, ale marwy i muzykalności jak na lekarstwo. Zresztą, nie on jeden poszedł u mnie w kąt zapomnienia. OPA2604 mi się podoba, do momentu, aż mnie lekko nie zemdli od tych krągłości i niezdecydowania. Dźwięk AD825 jestem w stanie wchłonąć w każdej ilości. Już po pierwszym przesłuchaniu zorientowałem się, że jest inny od wszystkich. Jako pierwszy potrafił autentycznie zagrać na Sennheiserach HD 595 (oczywiście nie sam) w taki sposób, że zrobiło to na mnie autentyczne wrażenie, jakoby tw słuchawki wreszcie zachrypły na gitarze elektrycznej, jak by to wypadało w rocku, i nie chodzi tu o żadną szorstkość. Sam zobaczysz, to może dołączysz do jeszcze nie istniejącego fanklubu AD825, bo zwłaszcza w tej umiarkowanej cenie nie ma konkurentów.

W piatek bede testowal AD825 - juz do mnie jada :)

Mam tez pytanie dodatkowe. Jakie roznice brzmieniowe wzgledem AD825 wystepuja w przypadku kosci AD797 - nie ukrywam, ze mnie ta kostka troche "kusi"... Czy w moim ukladzie (schemat powyzej) moge AD797 aplikowac "na golasa", czy raczej moze wrzucic jakies kondki filtrujace, np. BG N 100uF/50V?

Mozecie sie wypowiedziec odnosnie takiej aplikacji i ewentualnie cos zasugerowac?

Generalnie, to chcialbym docelowo z tego wzmaka zrobic koncowke mocy (wtedy dorzucilbym jakis "pstryczek" odcinajacy przedwzmacniacz i regulacje, zrobil wyjscie RCA i dokupil oddzielne pre)... ale to moze jeszcze nie taraz.

Pozdrawiam,

Lete

Czym lutujecie te malenkie AD825? Jak to zobaczylem, to oniemialem - ukladzik wielkosci ziarnka ryzu! :)

Toz grot mojej lutownicy (drut 1mm) przykrywa co najmniej dwie nozki AD825... Jak to ustrojstwo lutujecie? Czy stosujecie jakies groty precyzyjne?

Bede lutowal do podstawki 2x SO8 -> DIP8 takiej, jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

AD825 wzbudzaja sie...

Ok, juz polutowalem, podlaczylem i gralo... Ale... No wlasnie - AD825 wzbudza mi sie :(((

Co moze byc tego przyczyna? Obawy mam takie, ze CD mi najpierw odtwarza dobrze, po chwili zaczyna "wydziwiac", zrywa i gra inna sciezke, leci pare sekund do przodu, etc...

Zalozylem "gole" 2x AD825 na podstawkach, bez kondensatorow czy innego obciazenia.

Co zrobic, aby AD825 sie nie wzbudzaly?

Pozdrawiam,

Lete

Obciazylem AD825 dodatkowymi elektrolitami Panasonic FC 100uf/16V (takie napiecie wystarczy, sam uklad ma max. 15V). Niestety, nadal to samo... Wciaz slysze "zrywanie" dzwieku i przeskoki... O co moze chodzic?

Pozdrawiam,

Lete

• 3 tygodnie później...

Witam,

A wiec sprawa jest juz jasna...

Jezeli chodzi o Grundiga A-9000, to wyladowala w jego przedwzmacniaczu kostka z dwoma AD825 i jest dobrze... Dzwiek jest cieplejszy, anizeli przy zastosowaniu dwoch OPA627 w podstawce, a jakosc sygnalu porownywalna (na tyle, iz uznalem, ze nie ma sensu doplacac do OPA627, skoro AD825 sa zdedydowanie i to WIELOKROTNIE tansze...). Jedyny "mankament", to byc moze naprawde minimalnie mniej konturowy bas (sluchalem kostek, ktore graly dopiero pare godzin, wiec mogly byc niewygrzane). Generalnie zatem, po dluzszych porownaniach i przelaczeniach pomiedzy TLE2142, OPA2604, OPA2134, NE5532 SI, 2xOPA627 i 2xAD825 wybralem te ostatnie. Jednym slowem - Rekomendacja.

Co do Nakamichi, to jednak pozostalem przy oryginalnych kostkach LF353 - daja naprawde bardzo przyzwoita barwe i w zwiazku z faktem, ze odtwarzacz ma dzielona konstrukcje (filtr analogowy znajduje sie w osobnej "puszcze" metalowej, ekranowanej), wspomniane uklady ciezko czymkolwiek zastapic, gdyz caly filtr jest projektowany pod nie wlasnie... Inne kostki albo sie wzbudzaja, albo daja spore szumy, albo tez nie graja tak przyzwoicie, jak w tej aplikacji sprawuje sie LF353... Okazuje sie, ze oryginalna mysl techniczna jest tu optymalna i ciezko bedzie to poprawic bez drastycznych krokow... Nakamichi zostawiam zatem w oryginale.

Pozdrawiam,

Lete

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.