Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odróżnić zwykłe Hi-Fi od High-endu?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Opublikowano · Ukryte przez mlb, 28 Stycznia 2011 - awantura z trollem
Ukryte przez mlb, 28 Stycznia 2011 - awantura z trollem

"oczywiście: czytać, czytać i jeszcze raz czytać, możesz zacząć od linków, które ja dostarczam, a później już będziesz mógł sam rozwinąć skrzydła."

Czyli samemu znajdować linki... Oczywiście nie od razu, dopiero jak skrzydła będą już należyte. Szczyt rozwoju osobowego.

APEL DO WSZYSTKICH: ZOBACZCIE ILE OSOB PO DRODZE DOLACZALO SIE DO DYSKUSJI, ALE NIESTETY NIKT IM NIE ODPOWIEDZIAL! DAJCIE SPOKOJ Z XYZ ON MA SWOJ MALY SWIAT JEDYNA METODA SKUTECZNIE LECZACA TEGO PANA TO BRAK ZAINTERESOWANIA Z NASZEJ STRONY. POGADAJCIE Z LUDZMI NORMALNYMI!

PS: specjalnie drukowanymi napisalem, zebyscie sie obudzili do cho....!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut,

nic dodać nic ująć, gdyby tak zsumować czas przepieprzony przez wszystkich na dyskusję z trójwymiarowym tu i w innych wątkach, nic nie otrzymawszy w zamian poza bzdetami i obelgami...

a może każdy ma coś w sobie z xyz, brrrrrrr

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 12 Wrz 2008, 00:56

>to może coś prostszego. dzisiaj przerobiłem driver we wzmacniaczu na jednostopniowy (pentoda w

>trybie triodowym). na rez. katodowym odkłada się napięcie 2V. mam dwa akumulatorki, które można tam

>wstawić zamiast RC (wiesz po co RC w katodzie?). jeden niklowo kadmowy a drugi ołowiowy. oba mają

>2V. będą brzmieć tak samo czy nie? i dlaczego.

Nie wiem dlaczego ubzdurałeś sobie, że ja jestem po to, żeby rozwiązywac Twoje problemy ?!?

Prosiłeś o dowód, że przeciętna kolumna ma -6 dB na 40Hz i górkę na 100Hz, triumfowałeś jak dziecko, gdy dałem Ci dowód, to zacząłeś płodzić głupie pytania. Jesteś jak dziecko.

Wróćmy do tematu wątku: jak rozpoznać hajend ? Ile kosztują kolumny z wykresów ?

Nikt z fachowców nie odpowie ?

XYZPawel, 12 Wrz 2008, 08:39

>Wróćmy do tematu wątku: jak rozpoznać hajend ? Ile kosztują kolumny z wykresów ?

>

>Nikt z fachowców nie odpowie ?

Nie wiem dlaczego ubzdurałeś sobie, że ktoś jest po to, żeby odpowiadać na Twoje durne pytania...

Popieram!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 12 Wrz 2008, 09:48

>>Wróćmy do tematu wątku: jak rozpoznać hajend ? Ile kosztują kolumny z wykresów ?

>>Nikt z fachowców nie odpowie ?

>Nie wiem dlaczego ubzdurałeś sobie, że ktoś jest po to, żeby odpowiadać na Twoje durne pytania...

Nie uczestnicz w wątkach, które Cię nie interesują. Czujesz potrzebę zaistnienia ?

Kto miał wątpliwości teraz widzi. To naprawdę debil...

Gość

(Konto usunięte)

Dlaczego Łowca Debili sam siebie jeszcze nie złowił ?!?

Pod latarnią najciemniej ?

Rozumiem, że Redaktor go jeszcze nie złowił, bo mówi to co sam chętnie by powiedział, ale brak mu odwagi ?

Redaktorze, nie wysługuj się botami, sam mów co Ci leży na sercu :)))

Ale dlaczego zlikwidowałes mój wątek nienawiści na bocznicy ?!? Tam byście się wyżyli.

XYZPawel

>Rozumiem, że Redaktor go jeszcze nie złowił,

a NIBY DLACZEGO? Ktoś kto wielokrotnie, z premedytacją używa takich argumentów jak Ty w rozmowie powyżej z MariuszH na inne miano nie zasługuje. Wybacz, ale taka jest prawda. Biorę też pod uwagę całokształt Twojej "twórczości".

Inaczej...

XYZ, skoro tak, dlaczego taki np. pan Linkwitz, na którego opinii i badaniach tak często się opierasz, do swoich kolumn dodaje wzmacniacz za 1600$ i to akurat TEN model firmy ATI, skoro przeciez są o wiele tańsze i takie same? Dlaczego w przypadku rezygnacji z jego wzmacniaczy, zaleca KONKRETNE, czyli jakiś model Rotela i końcówki Alesis? Te Alesisy, nawiasem mówiąc, to zacne studyjne końcówki do monitorów pasywnych.

Ale dlaczego akurat te? Przeciez - twoim zdaniem, wzmacniacze to jeden pies, byle miały moc?!

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 12 Wrz 2008, 12:24

>XYZ, skoro tak, dlaczego taki np. pan Linkwitz, na którego opinii i badaniach tak często się

>opierasz, do swoich kolumn dodaje wzmacniacz za 1600$ i to akurat TEN model firmy ATI, skoro

>przeciez są o wiele tańsze i takie same? Dlaczego w przypadku rezygnacji z jego wzmacniaczy, zaleca

>KONKRETNE, czyli jakiś model Rotela i końcówki Alesis? Te Alesisy, nawiasem mówiąc, to zacne

>studyjne końcówki do monitorów pasywnych.

>Ale dlaczego akurat te? Przeciez - twoim zdaniem, wzmacniacze to jeden pies, byle miały moc?!

Nieprawda: podaje warunki jakie musi spełniać wzmacniacz (>60 W, THD

• Redaktorzy

"Ale dlaczego zlikwidowałes mój wątek nienawiści na bocznicy ?!? Tam byście się wyżyli."

Forum nie jest od podsycania psychozy.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 12 Wrz 2008, 12:41

>"Ale dlaczego zlikwidowałes mój wątek nienawiści na bocznicy ?!? Tam byście się wyżyli."

>

>Forum nie jest od podsycania psychozy.

A Łowca Debili co robi ? ładnie dyskutuje ?

Gość

(Konto usunięte)

Pozostaje mi powtórzyć ze smutkiem:

Redaktorze, nie wysługuj się botami, sam mów co Ci leży na sercu :)))

XYZPawel, 12 Wrz 2008, 12:34

>MariuszH, 12 Wrz 2008, 12:24

>

>Nieprawda: podaje warunki jakie musi spełniać wzmacniacz (>60 W, THD przykłady, bo ludzie pytają.

Czyli patrzymy na ten sam tekst, ale czytamy co innego. Dyskusja z Tobą jest fascynująca.

Mógłby napisać - Jeden pies co wepniecie, co tam macie w domach, jak brakuje kanałow - dokupcie, najlepej na pchlim targu, bo tanio.

A te nazwy konkretnych modeli wzmacniaczy wymyśliłem sobie, nie ma ich na stronie Linkwitza. Co utwierdza mnie w przekonaniu, że żyjemy w jakiś równoległych światach. Różnych.

Paweł wstawisz zdjęcia swoich głośników?

zrewanżuję się tym samym. pokażę Ci moje kolumny. sam robiłem, jak Ty.

i wzmacniacz i przedwzmacniacz i inne takie tam ale ja sie nie znam, nie mam takiego doświadczenia jak ty przecież.

Wstawiam swoje, które właśnie kończę... Jak myślicie do jakiej kategorii to mogę zaliczyć: hi-fi czy już namiastka hi-endu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 12 Wrz 2008, 12:50

>Paweł wstawisz zdjęcia swoich głośników?

>zrewanżuję się tym samym. pokażę Ci moje kolumny. sam robiłem, jak Ty.

Ale ja nie jestem ich ciekaw. Już Ci kiedyś pisałem, co możesz zrobić, żeby uzyskać ode mnie info :)

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 12 Wrz 2008, 12:44

>Czyli patrzymy na ten sam tekst, ale czytamy co innego. Dyskusja z Tobą jest fascynująca.

>Mógłby napisać - Jeden pies co wepniecie, co tam macie w domach, jak brakuje kanałow - dokupcie,

>najlepej na pchlim targu, bo tanio.

>A te nazwy konkretnych modeli wzmacniaczy wymyśliłem sobie, nie ma ich na stronie Linkwitza. Co

>utwierdza mnie w przekonaniu, że żyjemy w jakiś równoległych światach. Różnych.

Ty na pewno żyjesz w innej krainie:

http://www.linkwitzlab.com/orion_us_specs.htm

It is possible that you already have the requisite 6 or 8 channels of amplification on hand and cannot justify the cost of even more amplifiers. In that case you should first study the descriptions of Opt 06 and Opt 07 on the ORION Construction Plans+ page, the AT6012 specifications and FAQ3, in order to see my amplifier selection criteria and to be sure that your amplifiers are compatible with the ORION. Tube amplifiers are not recommended. They are not suited to drive the highly varying woofer impedance. They might be useable for midrange and tweeter, but ALL the different amplifiers must have the same VOLTAGE gain, within a +/-0.5 dB tolerance, for proper balance of acoustic outputs from woofer, midrange and tweeter drivers.

i dalej:

http://www.linkwitzlab.com/orion-faq.htm#Q3

Much has been written about the sound of amplifiers in the Hi-Fi Press. Amplifiers can sound different due to non-linear distortion which generates new spectral components. The typical total harmonic distortion specification is merely a guide post and not a complete measure of amplifier distortion. THD should be below 0.1%, as a starting point, for amplifiers not to sound different from each other. More important is the distortion at low output power levels, below 2 W, where an amplifier spends most of its time during music reproduction, unless it is for Hard Rock. The crossover distortion of Class A/B amplifiers is impulsive in nature. It is very broadband and easily overlooked in the noise floor of the amplifier output spectrum. It registers low in a THD measurement, but the spectral components add in the time domain. They are responsible for much of the "solid-state sound". Class A amplifiers do not suffer from this inherent problem, but a well designed Class A/B can match their performance in practice.

Amplifiers can also sound different when their relatively high output impedance, or low damping factor, interacts with the combined loudspeaker and speaker cable load impedance to cause a frequency dependent drive signal at the speaker terminals. This is very much an issue with tube power amplifiers and passive crossover networks. The ORION drivers present a simple load to their amplifiers, which are essentially driving the voice coils directly. No inductors or capacitors are in the signal path. Even tube amplifiers could drive the tweeter and midrange, but the woofer presents too difficult a load to their transformer output.

Jeszcze jakieś problemy ?

>Wstawiam swoje, które właśnie kończę... Jak myślicie do jakiej kategorii to mogę zaliczyć: hi-fi

>czy już namiastka hi-endu?

marvis, to zależy czy mają kilkudecybelowy dołek przy 3kHz.

jak mają to hi-end :)

• Redaktorzy

Low hi-fi. Prawdziwe hi-fi miałoby bardziej ozdobne wyloty bas-refleksu, a hi-end miałby je z tyłu, zeby nie psuły wygladu.

Paweł ale my jesteśmy!

To naprawdę zacne kolumny jak wynika z opisów i relacji słuchających.

Chcielibyśmy zobaczyć i kibicować!

Chyba, że są one tak samo prawdziwe jak Twoje opowieści o wzmacniaczach lampowych.

A w ogóle mając takie doświadczenie i wiedzę w audio powinno się pomagać innym bo od tego jest m.in. to forum. A Ty nie chcesz. Nie ładnie.

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 12 Wrz 2008, 14:18

>Paweł ale my jesteśmy!

jeśli jesteś tak ciekawy:

Już Ci kiedyś pisałem, co możesz zrobić, żeby uzyskać ode mnie info :)

Przypomnę: odwołaj swoje twierdzenia, że jestem trollem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.