Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odróżnić zwykłe Hi-Fi od High-endu?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

panie Redaktorzre ja postuluje

zeby zrobic tak

uprzejmnie prosze o taka funkcje

zeby nie tylko wpisy osob ignorowanych ale odpowiedzi i na nie tez byly ignorowane

• Redaktorzy

Niestety jest to technicznie niemożliwe, gdyż znaczna część odpowiedzi powstaje z użyciem funkcji "dodaj wpis", a nie "odpowiedz". W tej sytucaji nie da się odróżnić odpowiedzi na konkretne wpisy.

mamy w POlsce bardzo dobrych informatykow napewno da sie to zrobic

przynajmniej prosze zarzadzajacym forum lub projektujacym poddac pod dyskusje

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 7 Wrz 2008, 13:23

>"Najlepszy DAC na świecie Wolfsona"

>...

>

>Słucham, słucham?? :-)))))) Skąd bierzesz te informacje?? Najlepszy na świecie DAC Wolfsona? Kto to

>wymyślił?

Ma najlepsze parametry, kolego. Przynajmniej oni tak twierdzę, i gdzieniegdzie. Ale jeśli jest jakiś lepszy, to OK.

A według Redakcji jaki jest najlepszy, i ile on kosztuje ? ;) Znowu odpowiedzi nie będzie ? :)))

XYZPawel, 7 Wrz 2008, 14:04

>Ma najlepsze parametry, kolego. Przynajmniej oni tak twierdzę, i gdzieniegdzie. Ale jeśli jest jakiś lepszy, to OK.

parametry parametrami ale to zwykła delta sigma z jej typowym (kiepskim) brzmieniem...

>jaki jest najlepszy, i ile on kosztuje ? ;) Znowu odpowiedzi nie będzie ? :)))

stare dobre R2R - PCM 63 (niestety tylko NOS - cena około $40), PCM 1702 - $25, PCM 1704 - $31 za sztuke

czyli jak masz układ zbalansowany to pomnóż to x4 - $120 za same przetworniki, dodaj do tego dobry filtr cyfrowy - kolejne 25 dolców itd...

Gość

(Konto usunięte)

josef, 7 Wrz 2008, 14:24

>>Ma najlepsze parametry, kolego. Przynajmniej oni tak twierdzę, i gdzieniegdzie. Ale jeśli jest

>jakiś lepszy, to OK.

>parametry parametrami ale to zwykła delta sigma z jej typowym (kiepskim) brzmieniem...

A jaki parametr odpowiada za "kiepskość" brzmienia ? Bo musi być taki, jeśli Ty go słyszysz.

>>jaki jest najlepszy, i ile on kosztuje ? ;) Znowu odpowiedzi nie będzie ? :)))

>

>stare dobre R2R - PCM 63 (niestety tylko NOS - cena około $40), PCM 1702 - $25, PCM 1704 - $31 za

>sztuke

>czyli jak masz układ zbalansowany to pomnóż to x4 - $120 za same przetworniki, dodaj do tego dobry

>filtr cyfrowy - kolejne 25 dolców itd...

Niech i tak będzie, rozumiem, że droższych już nie ma ? to i tak jest śmiesznie mało w porównaniu do ceny klocków, a firmy mają jeszcze ceny hurtowe...

droższe by się znalazły ale mówimy o popularnych - dodaj do tego resztę toru analogowego, cyfrowy frontend, dobre zasilanie, solidną obudowę - potem pomnóż to przez 4-5 i masz cene klocka

Tylko widzisz Pawełku, firmy produkują różne rzeczy: od taniego chłamu po bardzo drogie rzeczy dla snobów. I nie oznacza to, że w każdym przedziale cenowym nie znajdziemy perełek o parametrach i dźwięku (którego i tak nie słyszysz) wielokrotnie przekraczającym dany przedział cenowy, wypranego z prestige. Ale zauważ kilka podstawowych prawd jakie rządzą tym rynkiem:

- każdy znajdzie coś dla siebie

- nie ma przymusu kupowania

- jak producent wytwarza "klocek" i z czego to tylko jego wyłączna sprawa. Liczą się prawa rynku, popytu i sprzedaży.

- jak producent przesadzi z ceną, nikt tego nie kupi

- zawsze i wszędzie pojawi się jakiś niedorobiony Pawełek i zacznie wygłaszać swoje prawdy objawione. Nic dla nikogo z tego nie wyniknie poza samym Pawełkiem, jego poczuciem satysfakcji z racji misji i dobrze wykonanego obowiązku. Ponieważ nie rozumie otaczającego go świata, pokrzyczy i potupie a jego misja po pewnym czasie zostanie uznana za zakończoną.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

josef, 7 Wrz 2008, 14:34

>droższe by się znalazły ale mówimy o popularnych - dodaj do tego resztę toru analogowego, cyfrowy

>frontend, dobre zasilanie, solidną obudowę - potem pomnóż to przez 4-5 i masz cene klocka

kilkaset dolców, na maksa. A w drogich klockach potrafią być tanie kości, albo lepsze, ale w gorszych sortach...

ale 10 k$ i więcej ?!? gdzie jest reszta kasy ?!? W powietrzu audiofilskim ?

"ale 10 k$ i więcej ?!? gdzie jest reszta kasy ?!? W powietrzu audiofilskim ?"

Trochę w zapleczu technicznym, trochę w marketingu, reszta w chęci zysku - ale czy to źle?????????

Zawsze możesz założyć firmę, stworzyć jakież sympatyczne klocuszki - komponenty tanie jak przysłowiowy barszcz, wiedza ogólnie dostępna i powszechna, więc w czym problem. A jak będą dobre to kto wie może wysupłam i więcej niż 10k$ i zafunduję Ci lusterko do Twojega Maybacha

A przy okazji - wiesz ile kosztuje wyprodukowanie dobrego perfumu w cenie ok. 300zł za mały flakonik.

I jeszcze jedno pytanie usystematyzowujące dyskusję - ile i jakie CD (bo na ten element zeszła dyskusja)z półki powyżej 10kzł za nowy miałeś okazję odsłuchać, bo mam pewne podejrzenia, ale mogę się mylić.

Byłeś kiedyś w ekskluzywnej restauracji? Płacisz za kilogram, na przykład wołowiny 500PLN. W barach klasy C jest oczywiście taniej, można zjeść zestaw dnia z zupą za mnie niż 10PLN. Czy wg Ciebie jest to argument potwierdzający, iż bywalcy drogich restauracji to frajerzy? Podejrzewam, że nie kupisz nigdy kawy za więcej niż 10 PLN bo wolisz kupić słoik rozpuszczalnej z biedronki i zalać wrzątkiem z czajnika elektrycznego kupionego w tej samej biedronce.

Gość

(Konto usunięte)

pwit1, 7 Wrz 2008, 15:11

>"ale 10 k$ i więcej ?!? gdzie jest reszta kasy ?!? W powietrzu audiofilskim ?"

>Trochę w zapleczu technicznym, trochę w marketingu, reszta w chęci zysku - ale czy to źle???

to bardzo dobrze, jest popyt jest towar. Ale warto uświadamiać ludzi, że to samo można mieć za ułamek ceny. Jeśli chcesz to płać za zaplecze techniczne i Ferrari właściciela.

>Zawsze możesz założyć firmę, stworzyć jakież sympatyczne klocuszki - komponenty tanie jak

>przysłowiowy barszcz, wiedza ogólnie dostępna i powszechna, więc w czym problem. A jak będą dobre to

>kto wie może wysupłam i więcej niż 10k$ i zafunduję Ci lusterko do Twojega Maybacha

Nikt nie mówi, że to jest proste, to sprzedać. Rynek jest zapchany.

>A przy okazji - wiesz ile kosztuje wyprodukowanie dobrego perfumu w cenie ok. 300zł za mały

>flakonik.

Domyślam się, że mało. Ale są podróby, które pachną tak samo (chyba, nie jestem ekspertem). Poza tym, te perfumy są wyjątkowe, spece potrafią je rozróżnić po ZAPACHU. A nie ma żadnego eksperta, który poznał sprzęt hajend po jego DŹWIĘKU. Porównanie nie trafione.

Słyszałem Linna za 80 tys. zł, nie wstrząsnął mną.

Gość

(Konto usunięte)

slst67, 7 Wrz 2008, 15:29

>Byłeś kiedyś w ekskluzywnej restauracji? Płacisz za kilogram, na przykład wołowiny 500PLN. W barach

A Ty byłeś ? Często żarcie tam jest naprawdę przeciętne...

>klasy C jest oczywiście taniej, można zjeść zestaw dnia z zupą za mnie niż 10PLN. Czy wg Ciebie jest

>to argument potwierdzający, iż bywalcy drogich restauracji to frajerzy? Podejrzewam, że nie kupisz

>nigdy kawy za więcej niż 10 PLN bo wolisz kupić słoik rozpuszczalnej z biedronki i zalać wrzątkiem z

>czajnika elektrycznego kupionego w tej samej biedronce.

Mylisz pojęcia: audio jako symbol statusu posiadacza sprawdza się dobrze, opad szczęki u gawiedzi gwarantowany. Efekt snoba działa dobrze. Ale on nie gra lepiej jak wielokrotnie tańsze klocki.

Paweł,

skoro wspominasz o gawiedzi: myślę że krzywa zachwytu przedstawicieli tej rasy homo sapiens wypłaszcza się po przekroczeniu ceny powiedzmy pięć tysięcy za zestaw i gwałtownie spada w momencie gdy okazuje się, że to coś ma tylko dwie kolumny. Twoja argumentacja jest kompletnie pozbawiona logiki, bez urazy. I bez odbioru.

Gość

(Konto usunięte)

Marduk, 7 Wrz 2008, 15:42

>hmm jesli Linna to nie dziwię się, skoro do niczego nie był podłączony i w bliżej niekreślonym

>miejscu i warunkach i jak długo?

W sklepie hajendowym, sprzęt był równie "tani" (nie pamiętam marek).

Ale do czego zmierzasz ? Nikt nigdzie nie udowodnił, że potrafi rozpoznać na słuch tani Cd od drogiego, a wielu próbowało...

Gość

(Konto usunięte)

slst67, 7 Wrz 2008, 15:48

>Paweł,

>skoro wspominasz o gawiedzi: myślę że krzywa zachwytu przedstawicieli tej rasy homo sapiens

>wypłaszcza się po przekroczeniu ceny powiedzmy pięć tysięcy za zestaw i gwałtownie spada w momencie

>gdy okazuje się, że to coś ma tylko dwie kolumny. Twoja argumentacja jest kompletnie pozbawiona

>logiki, bez urazy. I bez odbioru.

Nie masz pojęcia o homo sapiens, może za krótko żyjesz ? I Twoja wyobraźnia, wiedzę, nie sięga dalej niż 5 tys. za zestaw.

"Ale do czego zmierzasz ? Nikt nigdzie nie udowodnił, że potrafi rozpoznać na słuch tani Cd od drogiego, a wielu próbowało..." ależ tak w bezpośrednim porównaniu potrafi rozpoznać czy gra shit czy dobre CD, shit to zakładam z góry i na podstawie porównań u siebie - to typowe dvd manta.

XYZ Pawel,ale mam ubaw z twoich wypocin,nie masz bladego pojecia o czym piszesz,wierz mi róznica pomiedzy wzmakiem czy cedekiem za 3 tys a powiedzmy 15 tys(a to dopiero wstep do hi endu)jest tak kolosalna,ze kogos kogo stac na wydanie tak duzych pieniedzy to po prost robi i jest zadowolony.Ciebie na to nie stac dlatego pieprzysz od rzeczy.Ale głowa do góry,skoro stać cie na wysokie klocki Techniksa to kiedys,kto wie moze stac Cie bedzie na uzywany Hi end?

Nudzi wam się? jaki Hight-end?, cena was podnieca, budowa klockow, czy waga tych że?

Masz kaske, nie chce ci się zapindalać do sklepu odsłuchać, to se bieri!

" Forever Death Metal "

Gość

(Konto usunięte)

captainspaulding, 7 Wrz 2008, 18:05

>XYZ Pawel,ale mam ubaw z twoich wypocin,nie masz bladego pojecia o czym piszesz,wierz mi róznica

>pomiedzy wzmakiem czy cedekiem za 3 tys a powiedzmy 15 tys(a to dopiero wstep do hi endu)jest tak

>kolosalna,ze kogos kogo stac na wydanie tak duzych pieniedzy to po prost robi i jest

>zadowolony.Ciebie na to nie stac dlatego pieprzysz od rzeczy.Ale głowa do góry,skoro stać cie na

>wysokie klocki Techniksa to kiedys,kto wie moze stac Cie bedzie na uzywany Hi end?

Jeden z bardziej prymitywnych argumentów :) Co jakiś czas jakiś zakompleksiony go powtarza :))

Poczytaj sobie na forum co miałem i co będę zaraz miał.

captainspaulding, 7 Wrz 2008, 18:05

>wierz mi róznica

>pomiedzy wzmakiem czy cedekiem za 3 tys a powiedzmy 15 tys(a to dopiero wstep do hi endu)jest tak

>kolosalna,ze kogos kogo stac na wydanie tak duzych pieniedzy to po prost robi i jest

>zadowolony.

dobrze żeby to zawsze była prawda... przypomina mi się tu casus goldlmund'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Antoni Marian Jobacz, 7 Wrz 2008, 20:06

>Paweł może rozsądniej skalkulujesz próg od którego źródło nie ma znaczenia , może to niech będzie

>źródło za 1000 co a nie jakas manta za 200?

Z chęcią, ale podaj jakiś sensowny, umotywowany powód, oprócz estetycznego ? (ja dlatego kupiłem Marantza, a nie Mantę :))

Tak poza tym, to ja was świetnie rozumiem, sam straciłem część przyjemności w audio, w kupowaniu coraz to nowszych i "lepszych" klocków, w marzeniach o super sprzęcie. Większość z nas najbardziej podnieca część sprzętowa muzyki, często słuchamy dźwięków, zamiast muzyki... Lepiej zdać sobie z tego sprawę i próbować z tym walczyć, bo po cholerę dawać zarabiać cwaniakom ?!?

Pawełku, ale Ty się oszukujesz, że istnieją różnice między kolumnami wychwycalne dla ludzkiego ucha :)))

Widziałeś w internecie gdzieś ślepy test z wynikiem pozytywnym w sprawie kolumn? :)))

Jak znajdziesz to daj linka. Ocenie czy obiektywny :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.