Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odróżnić zwykłe Hi-Fi od High-endu?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 28 Stycznia 2011 - awantura z trollem
Ukryte przez mlb, 28 Stycznia 2011 - awantura z trollem

niniejszym odwołuję swoje twierdzenia, że jesteś trollem.

dawaj zdjęcia

XYZPawel, 12 Wrz 2008, 14:12

>

>Jeszcze jakieś problemy ?

Ustawiczne, z twoim poziomem dyskusji. Wyciągasz - podobnie jak wykresy - fragmenty z opisów tylko takie, które ewentualnie mogłyby pokryć się z twoją opinią. Wklej ten fragment, w ktorym Linkwitz pisząc o alternatywnych wzmacniaczach zaleca Rotela i końcówki Alesis.

>pawcio, redaktor,

Z pewnością mają dołek więc hi-end mam hehehe jednak z drugiej strony smuci mnie, że nie zbliżyłem się nawet do hi-fi bo BRy są zbyt mało ozdobne a z kategorii hi-end dysklasyfikują mnie, że są z przodu... czyli konstrukcja zawieszona pomiędzy wszystkimi kategoriami - a tak się starałem ;P

XYZPawel, 12 Wrz 2008, 14:12

>MariuszH, 12 Wrz 2008, 12:44

>

>

>>Czyli patrzymy na ten sam tekst, ale czytamy co innego. Dyskusja z Tobą jest fascynująca.

>>Mógłby napisać - Jeden pies co wepniecie, co tam macie w domach, jak brakuje kanałow - dokupcie,

>>najlepej na pchlim targu, bo tanio.

>>A te nazwy konkretnych modeli wzmacniaczy wymyśliłem sobie, nie ma ich na stronie Linkwitza. Co

>>utwierdza mnie w przekonaniu, że żyjemy w jakiś równoległych światach. Różnych.

>

>Ty na pewno żyjesz w innej krainie:

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> It is possible that you already have the requisite 6 or 8 channels of amplification on hand and

>cannot justify the cost of even more amplifiers. In that case you should first study the

>descriptions of Opt 06 and Opt 07 on the ORION Construction Plans+ page, the AT6012 specifications

>and FAQ3, in order to see my amplifier selection criteria and to be sure that your amplifiers are

>compatible with the ORION. Tube amplifiers are not recommended. They are not suited to drive the

>highly varying woofer impedance. They might be useable for midrange and tweeter, but ALL the

>different amplifiers must have the same VOLTAGE gain, within a +/-0.5 dB tolerance, for proper

>balance of acoustic outputs from woofer, midrange and tweeter drivers.

>

>i dalej:

>

Ukryta Zawartość

>

>Much has been written about the sound of amplifiers in the Hi-Fi Press. Amplifiers can sound

>different due to non-linear distortion which generates new spectral components. The typical total

>harmonic distortion specification is merely a guide post and not a complete measure of amplifier

>distortion. THD should be below 0.1%, as a starting point, for amplifiers not to sound different

>from each other. More important is the distortion at low output power levels, below 2 W, where an

>amplifier spends most of its time during music reproduction, unless it is for Hard Rock. The

>crossover distortion of Class A/B amplifiers is impulsive in nature. It is very broadband and easily

>overlooked in the noise floor of the amplifier output spectrum. It registers low in a THD

>measurement, but the spectral components add in the time domain. They are responsible for much of

>the "solid-state sound". Class A amplifiers do not suffer from this inherent problem, but a well

>designed Class A/B can match their performance in practice.

>Amplifiers can also sound different when their relatively high output impedance, or low damping

>factor, interacts with the combined loudspeaker and speaker cable load impedance to cause a

>frequency dependent drive signal at the speaker terminals. This is very much an issue with tube

>power amplifiers and passive crossover networks. The ORION drivers present a simple load to their

>amplifiers, which are essentially driving the voice coils directly. No inductors or capacitors are

>in the signal path. Even tube amplifiers could drive the tweeter and midrange, but the woofer

>presents too difficult a load to their transformer output.

>

>Jeszcze jakieś problemy ?

Jest problem. Trzeba odrozniac reklame i socjotechnike od tego co sie dostaje do sluchania. Odwiedz jakakolwiek strone producenta a on zapewni cie niewzruszenie o wylacznosci posiadania patentu na nieomylnosc (cos jak ty), na jedynie wazne rozwiazanie techniczne, ktore wlasnie sprzedaje oraz zagwarantuje ci dozgonna radosc pod warunkiem, ze kupisz jego pomysl.. na sprzedanie towaru. W audio nie ma tak, ze jakis amator podchodzi do tematu i nagle zloty gral - trafil w dzisiatke z zawiazanymi oczami.

Naprawde wierzysz w to, ze ludzie, ktorzy uzyskali wlasciwa i dluga edukacje w materii, maja lata doswiadczen, dostep do informacji z calego swiata i kupe forsy na bawienie sie w eksperymenty, ktorzy pracuja w zespolach, ze oni wypuszczaja na rynek produkt, ktory jest gorszy od systemu Jasia, ktory klepie w garazu kolumny z plyty wiorowej i dolacza to do wzmacniacza 'bardzo niskich THD'.

Nie osmieszaj sie.

Kupilbys samochod wyklepany w garazu Jasia? To co cytujesz to juz nie pierwszy pomysl na rozwiazanie problemow audio za pomoca pstrykniecia palcami. Zawsze po kilku miesiacach okazuje sie, ze to jednak nie to a na polu walki pozostaje kilku zidiocialych klientow podobnych tobie, ktorzy kupili ladnie napisany tekst, ktory z pewnoscia trzyma sie kupy, z pozoru oczywiscie.

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

soso, 12 Wrz 2008, 14:37

>problemow audio za pomoca pstrykniecia palcami. Zawsze po kilku miesiacach okazuje sie, ze to jednak

>nie to a na polu walki pozostaje kilku zidiocialych klientow podobnych tobie, ktorzy kupili ladnie

>napisany tekst, ktory z pewnoscia trzyma sie kupy, z pozoru oczywiscie.

Chętnie posłucham, co tam nie trzyma się kupy.

Na razie oprócz inwektyw nie masz NIC.

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 12 Wrz 2008, 14:25

>niniejszym odwołuję swoje twierdzenia, że jesteś trollem.

>dawaj zdjęcia

wieczorem

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 12 Wrz 2008, 12:44

>Czyli patrzymy na ten sam tekst, ale czytamy co innego. Dyskusja z Tobą jest fascynująca.

>Mógłby napisać - Jeden pies co wepniecie, co tam macie w domach, jak brakuje kanałow - dokupcie,

>najlepej na pchlim targu, bo tanio.

>A te nazwy konkretnych modeli wzmacniaczy wymyśliłem sobie, nie ma ich na stronie Linkwitza. Co

>utwierdza mnie w przekonaniu, że żyjemy w jakiś równoległych światach. Różnych.

http://www.linkwitzlab.com/orion_ec.htm

Rotel był wspomniany przez kogoś na forum Oriona chyba, bodajże 1063, lub jakoś tak (8 kanałowy).

I co, łyso ?

Zawsze znajdę linki na potwierdzenie moich słów, a Ty NIE :))

XYZPawel, 12 Wrz 2008, 16:38

>Rotel był wspomniany przez kogoś na forum Oriona chyba, bodajże 1063, lub jakoś tak (8 kanałowy).

Czasem sie nad tym zastanawiam, ale czasem jednak mam pewność - albo jesteś niedorozwinięty, albo wyjątkowo lubisz wk***iać i irytować. Tak dla sportu.

Masz popaprańcu. To nie jest fragment z jakiegoś forum, tylko ze strony Linkwitza:

"Amplifier alternatives

The shipping cost for the ATI amplifiers outside the US and Canada may become prohibitive. Based on its overall specifications the Rotel RMB-1048 multi-channel power amplifier appears to be a suitable alternative. It is rated at 8 x 40 W into 8 ohm with all channels driven, and 65 W into 4 ohm. This should be adequate power if the listening space is on the small side.

Another alternative are the Alesis RA Series studio reference power amplifiers. Tweeter and midrange could be driven from one RA150 stereo amplifier which is rated at 45 W into 8 ohm per channel and 75 W into 4 ohm. The two woofer drivers could be powered either by another RA150 or by a RA300 which is rated at 90 W into 8 ohm and 150 W into 4 ohm. Note that the volume controls on the RA300 must be set 3 dB lower than on the RA150 to drive the woofers at their correct level. It takes a total of 4 Alesis amplifiers to drive the ORION. The RA500 has insufficient output current capability to drive the two 10" woofer drivers in parallel.

I have recently heard complaints about these amplifiers, that they pass through power line switching transients which cause loud noise in the loudspeaker. This could be potentially dangerous for the tweeter. Also low level hum seems to be a problem. Proceed with caution if you decide for the Alesis power amplifiers."

>I co, łyso ?

>Zawsze znajdę linki na potwierdzenie moich słów, a Ty NIE :))

Znajdź sobie, ale kobietę. Albo jakieś zajęcie.

Dla mnie, EOT.

Przecież cały czas to samo twierdzę a Wy dalej piszecie:( Nie dyskutować z tym nieszczęściem, szkoda Waszego czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 12 Wrz 2008, 17:13

>XYZPawel, 12 Wrz 2008, 16:38

>>Rotel był wspomniany przez kogoś na forum Oriona chyba, bodajże 1063, lub jakoś tak (8 kanałowy).

>

>Czasem sie nad tym zastanawiam, ale czasem jednak mam pewność - albo jesteś niedorozwinięty, albo

>wyjątkowo lubisz wk***iać i irytować. Tak dla sportu.

>Masz popaprańcu. To nie jest fragment z jakiegoś forum, tylko ze strony Linkwitza:

>

>"Amplifier alternatives

>The shipping cost for the ATI amplifiers outside the US and Canada may become prohibitive. Based on

>its overall specifications the Rotel RMB-1048 multi-channel power amplifier appears to be a

O co Ci chodzi ?!?

Wpierw piszesz:

"A te nazwy konkretnych modeli wzmacniaczy wymyśliłem sobie, nie ma ich na stronie Linkwitza. Co utwierdza mnie w przekonaniu, że żyjemy w jakiś równoległych światach. Różnych."

A teraz, że znalazłeś je na stronie Linkwitza ?

O co Ci chodzi ? Masz faktycznie jakieś problemy z osobowością...

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 12 Wrz 2008, 19:00

>fajna deska do krojenia. a gdzie te głośniki?

Pod stołem, a ten wzmak to myślisz do czego ?!?

Ten facet naprawdę jest jakiś nie teges... On kompletnie nie rozumie, co się do niego mówi... Za to coś innego mi mówi, że rozmowa z tym panem przekracza już moje kompetencje... Tu niefachowość może zrobić więcej krzywdy.

Pod stołem!!! Pięęęęękneee!!! To dla mnie hit k...a roku :)))

nigdy nie dyskutuj z idiotą. najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

no comments please...

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 12 Wrz 2008, 19:36

>Pod stołem!!! Pięęęęękneee!!! To dla mnie hit k...a roku :)))

Pisałem, że pod stołem i czego się spodziewałeś ?!? Że jednak ich nie będzie, albo że będą membranami do góry sobie leżały ?

A ten karton od wzmaka, to myślisz że dla zmyłki ze stanów sprowadziłem ?

Chłopie, ty masz poważne problemy z logicznym myśleniem.

Proszę, BŁAGAM:

*** !!! Kochani nie dyskutować z tym nieszczęściem, nie dyskutować !!! ***

E,e! Redaktorze! Hi-end ma je od dołu! Wiem, bo mam takie ;) Moje poprzednie to były hi-fi (JBL XTI-100) - i one miały je od tyłu :). Ale od tyłu się nie liczy, jak mawiała pewna sklepowa...

A co do głównego nawiedzonego trolla tego wątku i niestety całego forum (weźcie pod uwagę np. jego pytanie, czy jakość kabla sieciowego ma wpływ na jakość ripowania płyty cd na komputerze):

Oczywiście nie słyszę różnicy w kablach, cd, wzmacniaczach i w zasadzie najlepszy dźwięk mam z komórki marki nokia (ale jako audiofil zastanawiam się, czy samsung nie lepszy).

Chip ICH9 z mojego laptopa też jest cool. Rzęzi mocno, ale oczywiście to całkowicie voodoo odczucie i wszelkie naimy, linny, krelle to jedno wielkie g*no. Wystarczy mi diora z lat 70'tych, to jest dopiero wzorzec dźwięku. Po prostu szlocham z tęsknoty! (no dobra, mam jeszcze jakiegoś elcata, bardzo fajnie szumi, jest prawie tak samo super jak radmor)

A, całkiem dobre jest też radio kierowcy autobusu linii 521, kiedy jadę rankiem do pracy... Może umówimy się z X*Pawłem na ślepe testy, czy zakręty w lewo są lepsze od zakrętów w prawo?

Śmierć trollom!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

>Redaktor<

Low hi-fi. Prawdziwe hi-fi miałoby bardziej ozdobne wyloty bas-refleksu, a hi-end miałby je z tyłu, zeby nie psuły wygladu.

Czy Pan Redaktor sugeruje , że bas-refleks z tyłu to zabieg marketingowy???

• Redaktorzy

Wzorniczy, chodzi o to, żeby były takie fajne dziurki, których brzegi można np. pochromować. Noo, można też w ogóle bez, ale wtedy uzyskujemy klasę znaną w pewnych kręgach jako Top Hi-End (nie mylić z popularnym sklepem Top Hi-Fi) :-) Jak z tego widać, otwory bas-reflaksu są kluczowym elementem w klasyfikacji kolumn, jak rzęski u orzęsków.

Gość

(Konto usunięte)

sfinki, 12 Wrz 2008, 21:28

Jakbym tyle wydał niepotrzebnie kasy na klocki, to też bym się denerwował, że ktoś kwestionuje sensowność takich wydatków ;)

W niektórych środowiskach kto głośniej krzyczy ten ma rację, więc krzycz może zakrzyczysz rzeczywistość :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.