Skocz do zawartości
IGNORED

Test projektora Epson TW1000

NimnuL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i zapraszam do mojego testu projektora FullHD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miłej lektury.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33717-test-projektora-epson-tw1000/

NimnuL, 24 Maj 2007, 10:01

Niezły test. Dzięki.

Jakie były ustawienia programowe dotyczące ostrości podczas testu ? Pytam bo n.p. w moim TW700 standardowe ustawienie za bardzo "zmiękczały" obraz.

Dobre pytanie, powinienem był o tym wspomnieć. Otóż programowe ustawienia na poczatku były domyślne - czyli 0. Oczywiście w tym ustawieniu ostrość pozostawiała nieco do życzenia. Później zwiększyłem wartość programowego podostrzania - sytuacja uległa polepszeniu mimo wszystko widać było, że to algorytm wyostrzający podciągnął ostrość, a optyka mimo wszystko rysuje miękko. Oczywiście w filmach spokojnie można pozostawić wartość domyślną. Natomiast w grach czy np. w Windowsie warto podciągnąć ostrość programowo. Choć tak na prawdę "żylety" nigdy nie uda się osiągnąć.

Bardzo fajny test. Gratulacje!

Zastanawia mnie tylko stwierdzenie, ze LCD jest bardziej dopracowana i do tego w segmencie zaawansowanym. Z tego co mi wiadomo, to po pierwsze, nie ma ani kin cyfrowych bazujacych na projektorach LCD (za to coraz wiecej kin opartych na projektorach DLP Cinema - barco, christie), LCD nie daje gwaracji na prace przy 24/7 - czyli na projektory pracujace w trybach ciaglych (projectiondesign daje takie gwarancje i Panasonic nie wiem, czy dawal, ale reklamowal swoje DLP jako 24/7). Poza tym LCD nie stosuje sie w zaawansowanych projektach eventowych, podczas duzych imprez na zewnatrz. Znajdziesz tam raczej projektory DLP o olbrzymiej mocy typu Christie. Są jakies projektory LCD z jasnoscia powyzej 20.000 ANSI lumenow? Nie sadze.

Skad wiec przekonanie, ze LCD jest bardziej zaawansowane, na czym to polega i z czego wynika?

Fajnie jakbys napisal.

Dzięki za recenzję.

TW1000 to pierwszy projektor, który bije na głowę pod względem głębi kolorów mój dawny telewizor CRT.

Nie zauważyłem póki co kłopotów z zielenią. Wręcz powiem odwrotnie - właśnie ten kolor, ze wszystkimi jego odcieniami potrafi zachwycić.

Np. ikonka programu "Firewall Outpost" ma dużo bogatszą zieleń niż na monitorze Iiyama.

Takich kolorów absolutnie nie dało się uzyskać na AE900.

Fenomenalnie wygląda też niebieski, np. w scenie Gwiezdnych Wojen (IV), kiedy pojazd Banthów porusza się na tle nieba.

>>Muflon

DLP w stosunku do LCD w zasadzie oferuje lepszy kontrast ANSI i stały poziom czerni.

Pozostałe aspekty są już porównywalne, a np. plastyka kolorów lepiej wypada w technologii forowanej przez Epsona.

Nie wiem czy wiesz, ale w skrócie obraz w DLP zamieniany jest z czarno-białego na kolorowy, za pomocą siatki lusterek. Dla mnie to spora wada użytkowa, bo oglądając tak generowany obraz dłużej niż 3-4 godziny może skończyć się bólem głowy. Poza tym DLP są zdecydowanie za drogie...

W strefie budżetowej i średniej LCD śmiało konkurują z DLP.

TW1000 wg mnie ma niewiele gorszy obraz od H79 i porównywalny z IN78EX.

BenQW1000 czy np. Sim2 D80 są oczywiście lepsze, ale ten drugi kosztuje przeszło dwa razy tyle.

Uważam, że Domino D80 patrząc na możliwości funckjonalno-jakościowe powinien kosztować jakieś 25 tyś. max.

Jeżeli pragniemy high-endu, to rzeczywiście mamyt do dyspozycji tylko 3-chipowe DLP.

Meloman, 24 Maj 2007, 12:21

>Nie wiem czy wiesz, ale w skrócie obraz w DLP zamieniany jest z czarno-białego na kolorowy, za

>pomocą siatki lusterek.

Dla informacji (może nie powienienem).

Muflon jest jednym z lepiej obeznanych ludzi w Polsce w technologii wyświetlania obrazu. :-)

Trzeba przyznać, iż TEST jest bardzo przejrzysty, "prosty" w odbiorze, zawierający wyważoną treść - Jednym słowem DOBRA ROBOTA! Widać starania autora.

Mam nadziej, że ów TEST stanowi zaledwie początek całej serii zmagań z projektorami - do czego serdecznie zachęcam :-) - bowiem nie da się ukryć, iż takowych testów brakuje w naszym ojczystym języku. Niestety znaczna cześć czytelników - bywalców tegoż forum i nie tylko - zmuszona jest do opierania się na treści zamieszczonych postów. Jest to wyników smutnego faktu, iż nie każdy ma sposobność by przyjrzeć się - chociażby takiemu EPSON'owi - z bliska.

P.s. Brakuje mi tylko porównania do innych projektorów, ale rozumiem że niemożna mieć wszystkiego :-)

Pozdrawiam i zachęcam do kolejnych TESTów

Pixeel

Dla informacji podam, że już kilka projektorów omawiałem, a do ciekawszych należą te:

Ukryta Zawartość

Ponoć test gorszy, ale może Was zainteresuje.

Ukryta Zawartość

W testach troszkę mnie irytują wyrażenia, że pilot ma kształt ergonomiczny. Dla mnie ten aspekt jest kompletnie pomijalny.

Poza tym u nas skupia się głównie na problemie odwzorowania czerni (w LCD) i efekcie tęczy (DLP).

A wg mnie te problemy w nowych konstrukcjach są pomijalne.

Dobrze, że przestało się mówić o vertical bending czy screendorach :-)

Określając jakość obrazu trzeba wg mnie skupić się na:

- kontraście ANSI (szeroko pojęta dynamika przekazu),

- możliwości oddania ciemnych i jasnych szczegółów przy zachowaniu dynamiki obrazu,

- głębi kolorów przy zachowaniu możliwości oddania ciemnych i jasnych szczegółów,

- rozdzielenie pierwszego i drugiego planu (tzw. efekt trójwymiarowości) - nie mylić z ostrością obrazu!,

- ostrość obrazu,

- funkcjonalność - hałas, lens shift, throw ratio, zoom, wejścia.

Poza tym uważam, że jeżeli mówimy o jakości obrazu na projektorach to w rachubę wchodzi tylko zaciemnione pomieszczenie.

Żadna podwyższona jasność projektora nic tu nie pomoże.

Zresztą jakakolwiek ilość "obcego" światła czyni odczuwalny kontrast powyżej 300:1 już czysto teoretycznym.

I należy w ogóle zapomnieć o właściwym oddaniu ciemnych kolorów :-)

W artykule troszkę za mało jest aspektów dtoyczących jakości obrazu.

Pisze się w zasadzie tylko o głębi kolorów. A co z klarownością przekazu? A co z dynamiką niespotykaną w poprzednich projektorach LCD?

TW1000 to pierwszy projektor LCD, który nie gubi ciemnych szczegółów zachowując przy tym dobry poziom kontrastu zarówno w ciemnych, jak i jasnych scenach.

Fotki też są niespecjalne. Brakuje mi trudnych scen - o słabym oświetleniu lub filmowanych pod światło.

Wybrane sceny na większości projektorów będą wyglądały bardzo dobrze.

Poza tym płytą DVE trzeba w trybie "teatr ciemny 1" tylko zmienić temp. kolorów na 6500 i zwiększyć nasycenie kolorów (wartość fabryczna to nie wiem dlaczego -6) na 0, aby uzyskać referencyjne parametry.

Ciekawe testy TW1000:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.