Skocz do zawartości
IGNORED

pomożcie wybrać jeden prokektor z ....

yaro29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po pierwsze pożalę się na chorą sytuację panująca w sklepach oferujących sprzęt do kina domowego. W szanownym mieście Łodzi będąc w 3 dużych "profesjonalnych" sklepach nie udało mi się zobaczyć w akcji żadnego z projektorów które sklepy posiadają. Niektóre ze sklepów nawet nie posiadają na stanie projektorów które mają w swojej ofercie a jeśli już mają to albo remont sali albo brak sali albo w ogóle brak możliwości sprawdzenia jak dany sprzęt świeci. PO PROSTU PARANOJA!

Ale do rzeczy. Otóż sam posiadam już leciwy projektor dlp z którego przez pewien czas byłem nawet zadowolony (poza efektem tęczy) ale czas na zmiany.

Chciałbym prosić o subiektywne opinie odnośnie modeli niżej przedstawionych ale tylko i wyłącznie tych modeli. Te a nie inne, gdyż związane jest z ceną za które mogę je nabyć. oczywiście nie są one w cenach jednakowych ale powiedzmy że każdy z nich jest w moim zasięgu.

Listę ułożę od najlepszego do najgorszego wg mnie oczywiście. Dodać muszę iż żadnego z nich nie widziałem w jak działa. Opieram się jedynie na opiniach wyszukanych w necie.

Wiem natomiast jaki obraz daje technologia dlp, co prawda moj projektor nie można porównywać do żadengo z niżej wymienionych. podkreślam jedynie ze wiem jak świeci dlp. Niestety bardzo żałuję że nie było mi dane jak świecą projektory lcd :(

1. Optoma HD79 (projektor byłby sprowadzany z USA i jest to model "refurbished"). Sprowadzenie go kosztowałoby mnie trochę zachodu. nie mniej jednak jesli jakosc tego modelu okaże się zdecydowanie, podkreslam zdecydowanie lepsza od niżej wymienionych, jestem w stanie sie trochę pomęczyć aby go zdobyć

2. Panasonic PT AX-100 bardzo ostatnio wychwalany, ale niestety technologia lcd, która nie wiem jaki generuje obraz, abstrahując od tego konkretnego modelu

3. Benq 7700 , znam technologie i wiem ze byłbym zadowolony, skoro byłem kiedyś zadowolony z mojej toshiby s-20

4. Mitsubishi HC910 - podobna sytuacja jak w przypadku benq'a

5. Hitachi PJ-TX 300 - swego czasu moj nr 1 w projektorach lcd (opinie na forach) oraz jego ponad przeciętny wygląd. Niemniej jednak ponoć nowy panasonic generuje znacznie lepszy obraz od w/w oraz od pozostałych w tej klasie projektorów jak Z-5 czy Epson TW-700

Pozdrawiam wszystkich i czekam na sugestie z waszej strony

to to i ja wiem ;)

ale czy wart jest zachodu sprowadzania go z USA, problemów z późniejszą ewentualną reklamacją oraz faktu iż nie jest to model brand new tylko "refurbished".

A z ciekawości kolejno jakbyś to klasyfikował. Optoma wiedziałem że jest najlepsza (ale specjalnie zaznaczyłem iż w jej przypadku zakup jej będzie kosztował mnie sporo zachodu) a dalej? czy w przypadku pozostałych modeli możemy już mówić tylko i wyłącznie o jakiś drobnych różnicach??

moim skormym zdaniem Benq powinien być na samym dole tej listy. Jest za drogi. Cena/jakość nie idzie w parze.

Mitsubischi lub Optoma - na nie zwróć szczegółną uwagę.

Od siebie polecam Optome HD70. Na pewno godny uwagi!

Tęcze występują w starych modelach projektorów.

Ten efekt mozna powiedziec ,ze juz nie istnieje. Widziałem go w Benq 5120 ale w Optomie HD70 nie widać nic.

CZy kupisz LCD czy DLP bedzie miało swoje wady i zalety. Zalezy kto co lubi. Tak samo telewizory LCDvs Plazmy mają swoje plusy i minusy. Musisz przeanalizować wszystko:

Gdzie bedzie stał projetor?

jak duzy bedzie rzucał obraz z takiej odległosci?

czy musi być cichy?

czy bedzie słyzył ci dłuzej nic 2000godzin?

a moze zalezy tylko na jakosci?

krata miedzy pixelami czy drażni?

efekt teczy czy przeszkadza?

odpowiedz sobie na te pytanie i bedziesz wiedział czego szukasz.

Milimetr

hamuj swoje komentarze odnośnie moich wypowiedzi

Jeśli należysz do "żołnierzy" cinematica to avforum.pl (skopiowany pomysł avsforum.com) będzie bardziej odpowiedni. A ja jestem americano i mam wolność słowa wpisaną w metryce urodzenia! Uważam, że $3900 za wersję demo Optomy H79 to jest ponury żart z klienta, odradzam nawet połowę tej kwoty. Nie hamuj mnie 1/10cm ;)

Witam, sam sprzedałem kilkanaście H79 i do dziś żaden klient sie nie skarżył, że padła mu żarówka. Może wersja "amerykańska" w związku z innym zasilaniem miała problemy? Na dziś skoro nie ma H79, polecam HD73, tańszy i gwarancja 3 lata. Tylko boli brak LensShifta.

electro

w tej chwili Sharp xv-z12000mkII za $1999 jest najlepszym projektorem na świecie za te pieniądze, KONIEC i KROPKA. Kupno w Costco nie wiąże się z żadnym ryzykiem, zwracają całą kwotę gdy się klient rozmyśli w terminie do 90 dni, nawet gdybyś zrobił 2000 godz. na lampie (zwrot do każdego costco na świecie, zwracają nawet za przesyłkę). Obraz ma lepszy moim zdaniem od Dwina Transvision 4 z oddzielnym scalerem (model na DC2) i Runco też na HD2+ nie pamiętam modelu, ale cena w Great Indoors w Denver gdzie go widziałem to $7000 na przecenie (nieduży model gabarytowo jak na Runco). Porównywałem go również A/B do poprzedniego Sharpa mkI (jest postęp) i Sony VW100, Sony jest trochę ostrzejszy na HDTV, ale nie ma takich NATURALNYCH kolorów i takiej czerni i głębi (wypada sztucznie w porównaniu bezpośrednim). Sharp daje ten urok naturalności i wciąga filmowym obrazem.

Jeśli nie to z USA to ja bym kupił w Polsce za 4000-4500zł Panasonica AX100 lub Epsona TW700 i "przeoglądał" na nim z 1 rok i wymienił ew. na coś lepszego np. na epsonowskiej matrycy 1920x1080, może coś innego się pojawi dobrego

zdjęcie jakie cyknąłem obrazu Sharp XV-Z12000mkII program DiscoveryHD z tunera, zdjęcie jest dość kiepskie, robione kieszonkowym Sony DSC-P200B ;)

drugie zdjęcie przedstawia wersję Sharpa 12000 mkI i mkII. Obrazu z mkI już nie cyknąłem, aby był mniej kontrastowy z gorszą czernią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100001195 1180205949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj jest test tej świetnej moim zdaniem maszyny

Ukryta Zawartość

Zauważcie, że jest on oceniany w kategoriach projektorów za $10.000 bo taka była jego cena detaliczna!

Zmierzony kontrast ANSI to aż 525:1

Ukryta Zawartość

rozumiem, ale szansze na zdobycie tego sharpa maleją z dnia na dzień nawet w costco USA, na tym polega okazja, z której nie każdy musi czy może skorzystać. Chciałeś ze Stanów to podałem ze Stanów.

Pozdrawiam

Sharp zawsze słynął z projektorów o wysokim współczynniku kontrastu ANSI.

Niestety nigdy nie wdziałem na żywo żandego modelu i nie wiem czy za tak wysokim kontrastem stoi wyjątkowa głęboka czerń czy wyjątkowo jasny kolor biały.

Zauważcie zresztą jak zmienia się sposób wyświatlania obrazu z projektora przy użyciu plansz testowych - siatka czarno-biała, czarna plansza, biała plansza.

Kontrast on/of potrafi wynieść np. 1500:1, a kontrast ANSI 350:1.

Przyjmując, że wp rojejktorach DLP poziom czerni jes stały, np. 0,2 lumena, to na wartość konrastu ma wpływ poziom jasności na białym polu lub białej planszy. Wynika z tego, że jest on inny przy użyciu planszy siatkowej, a inny przy jednorodnej.

>>americano

Z12000 mkI oraz mkII nie są już produkowane. MKII ma dużo lepszą czerń.

Niestey oba modele są głośne.

Następcą jest Z20000 - podobno świetny model.

Panowie ja bym chciał jedynie podkreślić o ile to nie wynikało z mojej wypowiedzi że wszystkie w/w projektory mógłbym kupić w miare podobnych dla mnie cenach. Tak więc odstąpiłbym od kwestii jakość - cena.

Nadmienić mogę iż nie stać teraz na projektor za blisko 2000 dolarów + koszty przesyłki i ubezpieczenia, z czego zrobi się dobre 2500.

Dlatego też ograniczyłem się tylko i wyłącznie do w/w modeli.

Pozdr.

Kopyt25 - co do hałasu to uzytkuje toshibe s20 która generuje hałas na poziomie 30-32 db. Generalnie zależy mi najlepszej jakości obrazu ( wiem że tęcza w przypadku projektorów gdzie kółeczko kręci x 4 nie będzie probleme dla moich oczu).

nie ukrywam że duże znaczenie przy wyborze czy tez decyzji pomiędzy dlp a lcd ma znacznie łatwiejsze ustawienia modeli lcd, natomiast minusem jest fakt że nie wiem jaki obraz generuje ta technologia. w przypadku dlp, gdzie najtansze dlp dawało mi w początkowej fazie duze zadowolenie wiem ze kupno kazdego lepszego dlp od mojego obecnego da mi sporą satysfakcje z obrazu.

Kusi mnie jednak aby zdecydować sie na lcd (sporo się chwali niektóre modele jako modele typowe do kina domowego).

yaro29

panasonic AX100 - 4400 zł od dystrybutora na gwarancji Panasonic Polska - patrz allegro

mitsubishi HC1100 3959 zł

Ukryta Zawartość

mitsubishi HD1000 3800 zł z przesyłką Niemiec - patrz idealo.de

Ukryta Zawartość

posciagaj sobie recencje:

Ukryta Zawartość

Jeden sms koszt 2.44zl mozesz sciagnąć trzy recenzje.

Sciagnij sobie Optoma hd70vs Sanyo z5 dowiesz sie wiecej po przeczytaniu jaka jest roznica miedzy LCD a DLP.

Reszte zalezy od ciebie.

Pamietam jak kupiłem Panasonica Ptea900 uszkodzoną. Pozniej kupiłem Optome Hd70. i ciesze sie ,ze ten Panasonic był uszkodzony bo nie kupiłbym Optomy. Gdybym został przy PT900 teraz pewnie przegladałbym recenzje w poszukiwaniu nowego projektora. Odkąd mam Optome nie mam takich myśli.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.