Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

>meloV8

no jak to z czym ;) z żabkami oczywiście

w planie alphard HW1500-1800, ale szukam alternatywy o wiekszej skuteczności, chyba że pakować się w dwa HW1500, z łączeniem równoległym...?

A zabki z jakimi magnesami? bo jak z alnico to zakrzycza alpharda. Moje jajowate zabki maja magnes ferrytowy i sa sporo spokojniejsze i cichsze od tych okraglych z magnesami alnico. Kiedys zrobilem taki szalony eksperyment. Podlaczylem w bi-ampingu moje saby plus alphard hw1800 8 ohm korzystajac, z takiej malutkiej, smiesznej mini wiezy Panasonica SA-PM15. Alphard w takim polaczeniu brzmial po prostu fantastycznie, nisko i tlusto w samej desce okolo 50cm ( mozna sobie zwiekszyc bas pokretlem korektora wiezy ;), a saby bez problemu spiewaly anielskimi glosami. Ktoz by pomyslal, ze taka wieza-zabawka moze tak fajnie zagrac. Potem Alphard juz nie chcial grac z zworotnica pasywna i slabym wzmakiem lampowym, czy mocnym tranzystorowym. Moze wlasnie bi-amping to najlepsze rozwiazanie...

> meloV8

tweetery to saba, średnie to siemens'a (podobna efektywność 97dB), kupione od Pana jacekG, i zależy mi właśnie aby nie brakowało mi najniższego zakresu, bo to odwieczny problem, który nawet w tym temacie przewija się na każdej stronie ;) a i nie chcę wydawać więcej jak 400zł w sumie, na przetworniki niskotonowe, przynajmniej narazie... coś mi się zdaje ze jestem skazany na alpharda ;) chyba ze HW1500 i obudowa Onken czy Carlson czy też coś innego... jeszcze mam mentlik, słabo sie znam na kolumnach i ich problemach.

titan

Oblizałem się tylko, na średnicę kupiłem tymczasem coś zupełnie innego.

:):):)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9803-100005237 1233358932_thumb.jpg

post-9803-100005238 1233358932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p.f.pawlikowski, a moze cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Parametry obiecujace i zgodne z prawda. Dwa takie na strone w rownoleglym polaczeniu podbija efektywnosc, tylko chwilowo niedostepne...

A tak z innej beczki mam pytanko do zaawansowanych odgrodzian. Jakis czas temu zdobylem kinowe glosniki Klangfilm Siemens Coaxial 10 cali z soczewkami akustycznymi. Mam ich 4 sztuki ( w oryginale byly 3 na jedna strone w desce 2mx2m ). Czy ktos sluchal tych glosnikow i moglby zaproponowac jakas inna mniejsza aplikacje? Glosniczki wygladaja tak :

post-18149-100005235 1233359961_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GD 30/10 fajny staruszek rodzimej produkcji ( nie licencja ) .

Producent podawał takie jego dane :

moc 10

częstotliwość rezonansowa 40

pasmo 40-14000

impedancja 15

szerokopasmowy

titan

To lubiany przez gitarzystów akustycznych głośnik z 71 roku. Ciekawostką jest to, że w wersjii GDS był montowany w blaszanych szczekaczkach na murach naszych szkół tysiąclatek. Kolega ze Szczecina Zdzislav zwrócił mi na nie uwagę i rok trwało zanim je znalazłem. Brzmi zaskakująco. Robiłem pierwsze próby z jednym bo drugi jest jeszcze w serwisie / regulacja szczeliny / Gra gładko i aksamitnie, bez wyostrzeń górnej średnicy. W całym swoim paśmie jest "tłusty". Barwą jest bliższy greenconom niż isophonom. Ma to "coś" co mają saby. Lubię greencony ale brakowało mi w nich masywności i potęgi brzmienia. Mam nadzieję, że za tydzień tonsilki zagrają na desce. Mam przeczucie że zostaną na dłużej.

Mam pytanie odnośnie tego czym uzupełniacie pasmo od góry w tego typu wynalazkach. Wydaje mi się, że do kompletu pasują tego typu głośniki:

Ukryta Zawartość

Co prawda kosz prawie zamknięty, więc tylna strona wiele nie zagra ale sama membrana jest papierowa, więc brzmienie powinno pasować. Zastanawiam się tylko jak to ucinać przy takim szerokopasmowcu, który ciągnie np. do 14 kHz. Pasmo uzupełniacie od góry bez ucinania szerokopasmowca? A może tniecie niżej?

Ukryta Zawartość

meloV8

moze te fotki trochę Ci pomogą

Ukryta Zawartość

post-15620-100005211 1233397023_thumb.jpg

post-15620-100005212 1233397023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p.f. pawlikowski

alphard 1800 zagra . Ale potrzebuje mocnego pieca i 4 rezystorów ściszających tweetery saby i srednie siemensy.

Jest ciekawa propozycja 2x SANSUI. Są do naprawy, ale chyba warto. Za niewielkie pieniądze miałbyś coś co się niebezpiecznie zbliża do alteca . Nookkie używał podobnych, jeśli nie takich samych.

Ukryta Zawartość

post-9803-100005205 1233397145_thumb.jpg

post-9803-100005206 1233397145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw

pikne Tonsilki! Jak nówki. Możliwe, że są bardzo sztywne z tego właśnie powodu - nie grały za dużo. Prawdopodobnie potrzebują mechanicznego wygrzania, co spowoduje, że układ drgający "sie zmiękczy".

No nie wiem czy warto. Membrana w takim stanie, że raczej tylko do wymiany a po tym zabiegu to z oryginalnymi raczej niewiele mogą mieć wspólnego.

No nie wiem czy warto. Membrana w takim stanie, że raczej tylko do wymiany a po tym zabiegu to z oryginalnymi raczej niewiele mogą mieć wspólnego.

niekoniecznie

zwróć uwagę ,że resory mozna zastapić szmacianymi. Zdzislav cwiczył ostatnio sabę i irchę :).

Szmaciane zawieszenie jest podatniejsze od papierowego. To moze przynieść korzysci. To że membrana jest pogięta ja bym zlekceważył. Pytanie jest ile sansuje kosztują w dobrym stanie na ebay. Może nie opłaca się naprawiać.

Moim zdaniem membrana jest wręcz połamana i przy takiej średnicy brak odpowiedniej sztywności z pewnością znacznie pogorszy przetwarzanie niskich częstotliwości.

co myślicie o takim fenderku na środek?

"Fender 8" 4 ohm guitar amp speaker "for Old Champ/Vibro Champ". This speaker features one of the most powerful ceramic magnets I've ever seen; I had a hard time lifting this one from the surface of a metal table! Partially ribbed one piece paper cone, black frame with gold Fender sticker. NEW. GENUINE FENDER. SALE! $39!!!"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo takim 10"?

"Fender 10" blue frame alnico guitar amp speakers, 8 ohm, 30 watt rating, as found in current '50s style vintage reissue 4X10" tweed Bassman. Fender also recommends this speaker for the Vibro-King, Vibrolux and Super. Nice lightweight cone. Surprisingly warm pretty sound for a modern speaker, especially after they 'break in' a bit. Steve gives this one a BIG 'thumbs up', a fine choice for your D.I.Y. guitar amp projects too. NEW. GENUINE FENDER. EACH $59."

Ukryta Zawartość

post-165-100005202 1233400708_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czemu szukasz wśród gitarowych? One zazwyczaj mają specyficzną charakterystykę przenoszenia tak aby kształtować brzmienie gitary, co może mieć negatywny wpływ na brzmienie w innych zastosowaniach. Co prawda na średniotonowy może nie są najgorsze. Największy problem mają z pewnością z dołem i górą, gdyż w gitarze zwłaszcza zbyt duże pasmo od góty jest niepożądane.

Artpaw

"Lubię greencony ale brakowało mi w nich masywności i potęgi brzmienia"

Mam taki sam pogląd w tym temacie. U mnie tej potęgi dodaje biflex, ale bez przerwy się zastanawiam co by było gdyby tam siedziały REDy.

I znów nastąpiło katowanie e-bay, przynajmniej dwa razy dziennie. k**wa, co za hobby sobie znalazłem...

• Pokaż nowe odpowiedzi