Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Paszeko, 16 Kwi 2009, 22:10

>Rafko, jaki masz odtwarzacz cd?

Audio Note CD-1 "podszlifowany" wdg zalecen Audio Note u Szemisa (na zegarze LC Audio, wymienionych kondach wyjsciowych i lampach Telefunkena).

>nookie736

Typow i rozwiazan basowcow jest tyle ze chyba trudno ogarnac, tyle ze mnie urzeklo w dechach wlasnie to ze wreszcie nie slysze "pompowania" powietrza przez rure BR :)

Jak dla mnie na obecna chwile znane sa dwa referencyje brzmienia basowe - OB oraz tuba :) Tu moze byc bez podbarwien :)

Raz slyszalem tez skrzynki o niezlym basie, ale byla to konstrukcja zamknieta napedzana potworem Nelsona Passa :)

Pozwolę sobie pochwalić się swoimi odgrodami.

Obudowy wykonał marko3T. Korzystając z okazji, chciałbym mu podziekować za samą jakość obudów jak i przyzwoicie krótki czas wykonania. Dokładna fachowa robota, gdyby mi odgrody słabo zagrały, pewnie coś innego bym zamawiał właśnie u Niego - polecam!

Wykorzystane głośniki to;

wysokie - saba

średnie - siemens

niskie - alphard 18'

Zwrotnica pochodzi ze strony Ł.Fikusa - czyli ta standardowa ;)

Brzmienie?

Po kilku pierwszych godzinach odsłuchu wyczuwa się bardzo szybko zachodzące zmiany. Nowa cała zwrotnica, przetworniki z pewnością troche czasu nie grały, sam gainclone widoczny na zdjęciu tez ma kilka dni ;)

Szybko, przestrzennie i lekko. Mikro i makro dynamika zabija, ale brak tu jakiej kolwiek natarczywości. Jednak odgrody sa bezwzględne dla słabych nagrań, choć na samo brzmienie duży wpływ ma wzmacniacz - czuć od razu tutaj jego harakter. Troszkę brakuje tego najniższego basiku, ale ten wyższy jest pierwszorzędny, no cóż, poczekamy zobaczymy czy te basowce się nieco rozruszają...

Czeka teraz mnie kilka dni testów i jeszcze drobne poprawki. Ale wiem, że dalej nie muszę szukać, one są pprostu niesamowite i nie dają zasnąć. A ta ciekawość gdy załączam następny utwór ;)) ehhhh... mniami.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pamiętacie irchowe saby? Patrzcie co w Japonii zreobili z tannoyami :)

Ukryta Zawartość

post-15620-100006918 1240402380_thumb.jpg

post-15620-100006919 1240402380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam.

jestem w trakcie przerobki moich OB na sabie i sansui.

i pojawil sie pomysl w mojej glowie:

skrzynki na bas wykonac z grubszej sklejki (jak w projekcie fikusa)

ale saby umiescic na sklejce cienszej dolaczanej do basow. taka konstrukcja dwuczesciowa.

z dwoch kawalkow sklejki wykonalbym profil w ksztalcie litety "L" dolaczany by byl na sruby(jedna lub wiecej?)

teraz pytania:

- jaka powinna byc optymalna grubosc sklejki na saby.

- jaka powinna byc optymalna szerokosc sklejki na saby. (mysle ze wzrokowo bedzie lepiej jak bedzie wezsza od dolu basowego) ale jak to wplynie na dzwiek.

- czy jest wlasciwe/wskazane/sensowne itp. izolowanie sab od drgan powodowanych przez sansui.

pomyslalem ze taki decoupling obu czesci musi miec wplyw na dzwiek.

byc moze polozenie filcu lub innego materialu pomiedzy skrecanymi elementami moze miec konkretny wplyw.

- ze wzgledow estetycznych mysle o nalozeniu tkaniny w postaci panelu przed sabami - jak to wplynie na dzwiek konstrukcji OB?

mysle zeby po obu stronach sab dac cienkie kawalki sklejki i w ten sposob wpuscic saby ciut glebiej, a pomiedzy tymi kawalkami sklejki dac wlasnie tkanine na ramce. (tkanina bedzie w stylu starych odbiornikow radiowych.

calosc zasilana jest w bi-ampingu. sansui hula sobie na marantzu, czekajac az sklece maly wzmak triodowy. wtedy trioda pojdzie na saby a MA kt88 zasili bas.

bedzie pelna lampa :)

czekam na propozycje i koncepcje , szczegolnie interesuje mnia wasze podejscie do decouplingu obu czesci.

pozdrawiam.

miku

Witam, wreszcie przebrnąłem do końca wątku :). Czytam od 5 dni :) Opłacało się. Obecnie jestem cichym obserwatorem Waszych zmagań, ale już powoli zbieram siły na własne OB. Pozdrawiam serdecznie. Marek

podobno zacne glosniki: whiteley stentorian, british understatement, bardzo rzadkie i poszukiwane:

Ukryta Zawartość

rajcuje mnie ta para bardzo :) 16 omow pasowaloby idealnie do Tesli 932...tylko cena jeszcze odstrasza

Ukryta Zawartość

:( zalezy...jestem w trakcie KOLEJNEJ przeprowadzki i kolejne ciecie kosztow...moja wyprzedaz po czesci tez z tego powodu....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sadzicie o głośniku na bas - BEYMA SM-115 N

Ukryta Zawartość

Średnica znamionowa 15 cali

Impedancja 8 omów

Moc znamionowa 400W AES

Efektywność 98 dB

Pasmo przenoszenia 30-3000 Hz

Zalecana objętość obudowy 60-150 litrów

Średnica cewki 77 mm

Współczynnik BL 16,5 N/A

Masa drgająca 0,077 kg

Długość cewki 18 mm

Długość szczeliny powietrznej 7 mm

Wychylenie niszczące głośnik 30 mm

cena ok 500 zł

post-11945-100006300 1241110052_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tymi cenami to chyba ich pogiełło ....

Przy okazji zapytam, SABek 20cm z magnesami AlNico jest kilka rodzai, ja mam te z podkówkami i takie okrągłe z wycięciem DEW. Oba graja inaczej, różnica jest spora, wiem, że są conajmniej jeszcze dwa rodzaje tych głośników. Ktoś może się podzielić opiniami które jak grają i czy jest jakaś ogólna opinia, że dany typ jest najlepszy ?

czytająć wątki takie jak ten, człowiek dochodzi do wniosku, że lepiej zamiast pakować kase w kable itp, lepiej zmontować sobie takie drzwi od szafy, i dać sobie już spokój z tematem audio.

mam pytanie, czy da się zrobić tak ślicznie grające głośniki wg recepty p17 ze strony l. fikusa.

tzn, czy po zaordynowaniu glosnikow mieszczących się w podanej specyfikacji faktycznie to zagada.

jako calkowity laik szukam od jakiegos czasu gotowych projektow kolumn diy, zeby po prostu kupic czesci, poskladac, i przestac sie juz tym zajmowac. wczesniej myslalem o klasycznych podlogowkach, ale widze ze to jest lepsze.

jakie glosniki normalnie dostępne w polsce moga robić za basowy w tym projekcie? saby greencone widze na ebayu są normalnie często dostępne, więc pozostaje wychaczyć niskotonowe i kondensatory, cewki.

Tymorfeusz

i stroić potem do własnych oczekiwań miesiąc , dwa, trzy. Często dłużej. To nie jest taka prosta układanka która od razu zagra. Szczególnie dotyczy to basu.

Od problemu doboru kabli na pewno się nie ucieknie. Przy OB słychać wszelkie zmiany.

Tak więc witamy i do boju!

ale czy gdyby zrobić dokladnie wg projektu fikusa, to moze być wpadka, np ze względu na zle kondensatory, deske, lub np inny glosnic niz altec lansing? nie robil nikt 'klona' tych endorfin?

mysle, ze chyba poprawne zmontowanie projektu powinno zasadniczo powalać na kolana nieosłuchanego jegomościa takiego jak ja. nie mam wiedzy na poszukiwania, chciałbym zmontować gotowca.. naprawde proste sklonowanie tych ob wg wskazowek z internetu nie musi dać efektu? od czego to przede wszystkim zalezy? jakości glosnikow?

Jeżeli dokładnie to nie ma wpadki.

Nie ma głośników klasy altec w sklepach więc trzeba uganiać się za nimi tak samo jak za sabciami,

Można z lepszym skutkiem zastapić je innymi, już nie wspomnę jakimi bo są jeszcze rzadsze i droższe.

Sprzęt towarzyszący masz inny , a więc w sumie nie ma łatwo.

OB dostraja się do reszty posiadanego systemu , oczekiwań i pomieszczenia.

Wartości w zwrotnicy tweetera i basu mogą okazać się zupełnie inne.

Przy średnim to raczej nie.

No oczywiscie wzmacniacz i reszte z czasem zmienie :D

Widzę, że jednak zabawy więcej z tym niż z konwencjonalnymi kolumnami.. :(

Bez dobrej lampy i hiendowego źródła nie ma sie co w to bawić? nie oczekuję audio nirwany, ale po

prostu, otwartego, oddychającego dźwięku, przestrzeni, braku szmat na kolumnach.. tyle mi wystarczy :D

ponawiam pytanie: czy ktoś zrobił odgrody ściśle wg projektu ze strony fikusa, i czy w domyślnych ustawieniach jakos to gadało?

Ja zrobilem, jakoś grało, ale bez zabaw i kombinacji się nie obeszlo żeby zagrało tak jak oczekiwałem. W tej chwili mądrzejszy o pewne doświadczenia zrobiłbym to trochę inaczej. Może kiedyś :)

Zadajesz pytanie czy ktos zrobil OB scisle wedlug przepisu Fikusa a potem pytasz jakie glosniki i reszte zastosowal ? Niekonsekwencja i brak logiki jest tu porazajacy ...

no :)

ale chodzi mi o rodzaj konkretny tych kondensatorów, no a glosniki mogl zastosowac rozmaite, bo fikus napisal ze tylko wysokotonowka jest jedna jedynie sluszna (saba green 10 cm z otwartym koszem), wiec chyba pytanie jak najbardziej logiczne. jesli zastosowal na srednich sabe greencone, a na niskich rzeczonego alteca, to przepraszam :)

dobra, jak skompletuje sobie te saby to bede wam truł dopiero. mam nadzieje, ze warto sprobowac.

Zmiana wzmacniacza na lampowy to nie problem.

Trzeba tylko zmienić tradycyjne myślenie i nie czytać kolorowych pisemek. W technice lampowej już wszystko było co miało być.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tymorfeusz

"czy da się zrobić tak ślicznie grające głośniki wg recepty p17 ze strony l. fikusa.

>tzn, czy po zaordynowaniu glosnikow mieszczących się w podanej specyfikacji faktycznie to zagada.

>jako calkowity laik szukam od jakiegos czasu gotowych projektow kolumn diy, zeby po prostu kupic

>czesci, poskladac, i przestac sie juz tym zajmowac"

Kup sobie kit Bauls Audio Prometheus mkII i do tego monobloki na 300B Lady Day i masz Zestaw lifetime za grosze (Fikusa P17 bardzo słabe, dwa razy u niego mi się nie podobały, P10 już były lepsze IMO)

Ukryta Zawartość

post-5140-100006223 1241218167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi