Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

radza1234, 20 Lis 2009, 22:30

5ohm

Ja zakupiłem właśnie komplet Alnico i 2szt. Selenium 15PW3. Nadchodzi sądny weekend :)

radza1234

cześć

saby mają zwykle 5 ohm

-------

nie uda się zlepić 3 drożnych OB o impedancji 4 lub 8 ohm

Łączymy głośniki równolegle i efekt końcowy jest w okolicy 2-3 ohm

dobrym, dość uniwersalnym rozwiązaniem jest projekt pochylonej dechy 90x70 cm na jednym głośniku visaton B200

kolega a_men przećwiczył zagadnienie i z osłupieniem słucha.

artPaw

20 Lis 2009, 22:48

Nawet kolumny 4 drożne moga być 8 ohmowe, gdyż wypadkowa impedancja kolumny liczona jest wyłącznie od jej głośnika basowego, gdyż tutaj wykorzystywane sa największe moce wzmacniacza. Problem jest gdy łączymy dwa basowce równolegle, wtedy rzeczywiście jest ona 2x mniejsza. Głośniki średniotonowe a tym bardziej niskotonowe moga mieć nawet 3r i nie będzie to wielkim problemem o ile basowiec ma większa impedancję.

fakamada

20 Lis 2009, 22:43

Dlaczego zdecydowałes się na tego Selenium? Strasznie szybko opada mu charakterystyka wraz ze spadkiem częstotliwości;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(mierzony w bassrefleksie?)

Ukryta Zawartość

wspac, 20 Lis 2009, 23:28

Uznałem go za pewien kompromis i bezpieczny wybór na początek. Słyszałem dużo dobrego na jego temat. Opinie nt. basów, które mozna znaleźć w internecie są bardzo rozbieżne. Teoretycznie najlepszy byłby wysoki QTS (eminence Alpha 15a, Alphard hw1500) jednak wiele osób donosi, że właśnie niskie QTS i niskie FS dają lepsze rezultaty w niskim basie.

Jak trafi się jakaś okazja to na pewno wypróbuję z czasem inne 15"

pytalem sie o kondensatory elektrolityczne bo uzylem do saby konda o wartości polecanej przez wiekoszść 100uF,(szeregowo za cewką do glosnika) ale jest to kond elektrolityczny chociaż bipolarny - MDL, jednak z tego co odczuwam to nastapilo jakies uszczuplenie dzwięku, moze to jednak chodzi użycie cross capa 100uF który jednakze jest drogi -58zl sztuka, a ten MDL tylko pare zlotych, wiec nie wiem czy sie oplaca i czy efekt bedzie zamierzony ???

Z pewnością się opłaca. Elektrolit w tym miejscu psuje dźwięk. Gdybyś znalazł gdzieś olejowy 80- 100uF....:) Majsterklepki którzy budują wzmacniacze na GM 70 czasem mają coś niepotrzebnego na sprzedaż.

Widzę że do OP królują głośniki z magnesem Alnico, a np. SABA greencone z ferrytem, a cóż to są magnesy tigges bo i takie występują. Czy na średnicę i wysokie tylko Almico? Wybaczcie za głupie pytania, ale nie chcę popełnić błędu, bo np. SABY z wyglądu są identyczne, a widzę ze mają różne magnesy.

Pozdrawiam

tigges to odmiana magnesu, w tym wypadku tez wykonanego z alnico. Alnico to mieszanina aluminium, nicklu i cobaltu, w skrocie ALNICO. Wersje ferrytowe sa podobno mniej efektywne i ich ceny sa odpowiednio nizsze. Najlepiej kupuj wersje z okraglym magnesew DEW, oczywiscie alnico, innej nie ma.

Nookie niekoniecznie najlepiej po co komu glosnik ktory trzeba np. potem sciszac rezystorem w stosunku do pozostalych posiadanych? wszystko dla ludzi a ludzi i pomyslow jak mrowkow, natomiast slowa najlepiej czy najgorzej chcac nie chcac najlepsze dla sprzedawcow tworzacych mody.

Pozdrawiam serdecznie

radza1234

najmniej chyba ciekawy dźwięk jest z tigges

prawo

no to wystarczy, nie ma co szaleć, tym bardziej, że każdy kond, nawet za 100$$ zawsze coś popsuje - najlepiej unikać

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

prawo

Ten wątek jest od początku fajny i rozwojowy. Również po to, aby zadać bez żenady każde pytanie i spodziewać się sensownej sprawdzonej odpowiedzi. Bywa niestety że ktoś mundry wklepie wszystko jedno co, aby tylko zaistnieć.

Niech i tak będzie; to przecież tylko moje odczucie -:)

mamel

21 Lis 2009, 19:55

Opisz dokładniej do czego pijesz, wyjęte zdanie z wypowiedzi, rzeczywiście może wydawać się "dziwne"...

Swoją wypowiedzią starałem się wytłumaczyć, że da się zrobić kolumny 8r przy więcej jak jednym głośniku ;) Czyż sie mylę?

wspac, 22 Lis 2009, 00:04

Twój wpis dot. rezystancji zespołu głośnikowego jest poprawny jak z podręcznika.

Mój jest równie czytelny a już z pewnością dla tego kogo dotyczył

(i nie róbmy w fajnym wątku zadymy)

:)

mamel

22 Lis 2009, 00:56

Daleki jestem od wstrzyniania zadymy. Chodzi mi o to aby wszystkie niejasności wyjasniac, bo jak widac padaja różne teorie, z których ktos może korzystac i zyć w nieswiadomości. Więc jesli ktoś się myli, warto to napisać grzecznie i tytłumaczyc jak powinno być ;)

Ukryta Zawartość

Zobaczcie te głośniki. Szczególnie ten zielony na dole :)

Ukryta Zawartość

Słuchajcie, wiem że pytanie jest lamerskie, ale bardzo mnie nurtuje.

ArtPaw: Pisałeś, że zawsze na bas wybieramy głośnik 8ohm, a nie 4ohm.

Czy nie jest tak, że na przy głośniku 4ohm zyskalibyśmy 3db ?

Chociazby OBywatel łącząc basy równolegle ma 4ohmy, więc nie wiem już jak to jest.

Chętnie widziałbym u siebie dodatkowe 3db :)

W takim wypadku łącząc 2 woofery równolegle mielibyśmy +6db w stosunku do jednaj szt.

W takim układzie możnaby pójść w 2x 12"

witaj fakamada

tego jak zagrają 2x woofery raczej nie można przewidzieć z góry. Liczenie słupków i teoretyzowanie w temacie basu OB z dużą dozą prawdopodobieństwa się nie sprawdzi. Zawsze proponuję i zawsze sam to robię: Testy na gotowych projektach. Trzeba to usłyszeć z konkretnym wzmacniaczem w konkretnym pomieszczeniu.

Jeden z kolegów, chyba szakunec łączył 2xHW1500 i było gorzej niż z jednym.

Moim zdaniem aby zyskać kilka dB lepiej używać pojedynczego woofera 4 ohm.

Impedancja całości spada wtedy niiiiiiiisko.

Uważaj na tranzystorowy wzmacniacz bo się może deczko spocić.

Najłatwiej dostępny niepozorny szczeniaczek T-amp, Tripath to wytrzyma, może być nawet docelowym wzmacniaczem. Lampowce oczywiście też.

Hmmm. Czyli problemem może być impedancja....

Tripatha już bym dawno miał, jednak boję się, że o ile wytrzyma te 4 ohmy, to może nie wytrzymać equalizaji, a duużo ona pomaga - sprawdziłem i polecam każdemu. Przy szerokości 50cm i skrzydełkach z tyłu po 20cm mam zupełnie płaską charakterystykę basu do 40hz. Poniżej już jest taki spadek, że nie ma nic :)

Wzmak mam Rotela 2x100w, bardzo wydajny prądowo i z bardzo wysokim współczynnikiem tłumienia. Czy to coś pomaga ? Na lampkę niestety jeszcze mnie nie stać.

Cały czas jednak mam wielką ochotę na kompaktowe i wąskie OB w delikatnym H-frame, ale jedna szt. 12" to na pewno za mało.

Artur - impedancja układu spada tylko do poziomu impedancji basowca lub układu basowców.

I ani Ohma niżej!!!!

Przy 2 basowcach połączonych równolegle zysk jest oczywisty:

- +6dB dzięki zmniejszeniu rezystancji i zwiększeniu powierzchni membran

- mniejsze straty na cewkach, które są o połowę lżejsze :)

Teoria stanowi bardzo ważny element projektowania KAŻDEGO zestawu głośnikowego, zresztą wszystkiego, co tworzymy :)

Jeżeli dobrze wyliczysz układ - w praktyce - po pomiarach - odsłuchach - zostaną do zrobienia jedynie drobne korekty.

Jeszcze raz dla tych, co nie wiedzą:

Wypadkowa impedancja kolumny liczona jest wyłącznie od jej głośnika basowego !!!!

Koniec kropka.

Okidoki.

Stoję jednak twardo przy swoim zdaniu. Dopóki woofer/woofery w OB nie zagra w konkretnych warunkach nic o nim nie wiemy. Obywatelu :) zaproponuj koledze fakamadzie konkretny projekt 2x12" na desce i weź za to odpowiedzialność. Ja proponuję odgrodowcom dla ułatwienia sobie życia, które i tak nie jest usłane różami klonować projekty które się słyszało i podobały się. A jeżeli nie ma warunków lokalowych-zdecydowanie odradzam. Chyba, że ktoś akceptuje lekki bas. Wtedy 2x25 cm saby zupełnie wystarczą.

ps.

OB to decha

na temat innych, połamanych lub zamkniętych konstrukcji nie wypowiadam się.

'Obywatelu :) zaproponuj koledze fakamadzie konkretny projekt 2x12" na desce i weź za to odpowiedzialność.'

W pewnym sensie ta odpowiedzialność już na mnie spoczywa :)

:)

....lub ktokolwiek inny. Poszukiwany pilnie, sprawdzony i osłuchany, gwarantowany projekt na nisko schodzący bas bez podbarwień z dwóch 2x12" na desce. Konkrety proszę.

Ja i tak predzej czy później sprawdzę to osobiście :)

Jest taki gość, do którego być może się zgłoszę po szczegóły. Nazywa się GAINPHILE i prowadzi bloga. Ma bardzo fajne konstrukcje.

On ma 2x10" w delikatnym H-frame (nie żadna tam półmetrowa psia buda)

Pewnego rodzaju KONKRETEM mogłoby być wspólne spotkanie, nad którym od dłuższego czasu rozmyślam :)

Czy byliby chętni na taką imprezę?

• Pokaż nowe odpowiedzi