Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Uf, Altec-ki przyjechały ;-))

Poczcie amerykańskiej zajęło dwa dni wsadzenie do samolotu i wysłanie do Polandii.

W Polsce 14 dni i tylko dlatego że pingowałem co chwila pocztę pytając gdzie jest przesyłka.

Ostatnie dwa dni przeleżała na lokalnej poczcie a listonoszowi się nawet nie chciało zostawić awiza ;-))

Tak czy inaczej Altec 416-8A + komplet SAB czeka na montaż.;-))

Art

cypher,

To sie Amerykance nawysylali ostatnio Altecow do Polonii...;)

Ja wlasnie odebralem horny 803 z driverami 288

A w Wawie czekaja juz 416 - wczoraj przyjechaly !!!

Mam jeszcze 515 w drodze!

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Music, 12 Gru 2007, 19:40

>SPL powalajacy, ciekawe co to jest, w sieci tez nie wiele na ten temat.

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zostaw te głośniki - to stare fullrange pod gitarę . 101dB to one miały ale powyżej 1kHz gdzieś powinienem miec kilka takich z podartymi membranami, strasznie krzykliwe były

Ukryta Zawartość

szakunec, 18 Gru 2007, 02:27

>Może ktoś wykorzysta ?

>Przetworniki bliżej nieznane --- choć jeśli wierzyć danym z aukcji - to parametry całkiem całkiem:

>

>

Ukryta Zawartość

cpa to są ruskie (cokolwiek to znaczy ) głośniki sprzedawane przez sieć "conrad electronic"

moce zawyżone dwa 12" miały tonsilowskie głębokie membrany

Ukryta Zawartość

sluchal ktos z was ALtec Lansing Biflex 420A ?? to tn model ktory lukasz fikus opisuje w projekcie P24. Mam okazje dostac go za 500 euro. Warto??

Człowiek który ich słuchał powiedział mi że te biflexy grają inaczej niż saby ale na pewno nie gorzej. Porównał je z dwoma 300stu konnymi samochodami, z tym że jeden wyciąga tą moc z 2 litrów pojemności a drugi z 6 litrów. Co kto lubi...

Ja postanowiłem sam się o tym przekonać.

titan a cena tzn 500 euro z transportem jest ok??Musze sie zdecydowac w miare szybko, na sieci malo co moge znalezc na temat dzwieku. Nie wiem czy to bedzie up, czy raczej downgrade z goodmansow 301...

500 euro to cena rozsądna, bo można je kupić drożej ale tez i taniej-choć nie wiele taniej. Ja zapłaciłem 500 $ ale bez transportu- transport będę miał gratis- przywiezie mi je znajoma mego znajomego, pewnie za jakieś dobre winko :)

Ostatnio widziałem jak taki altec poszedł za 645 euro, a drugi za 580$ bez wysyłek. Także te 500 to jest normalna cena.

Facet od którego kupilem te głośniki napisał mi tak : "Sound is fast, open, dynamic and oh so lovely" brakuje mi tu tylko

słowa "detailed" I myśle że właśnie na tym polu będą ustępować sabom, ale to się zobaczy. Napisał mi też że bardzo poleca do tego głośnika ribbon lub horn tweeters.

Pozdro

T

Co sądzicie o takim głośniczku do OB basowej zasilanej tranzystorową końcówką mocy? Jakaś chińszczyzna, ale wygląda bardzo solidnie. Cena niska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zastanawiam sie czemu nikt tutaj nie zaproponowal glosnika STX GDN-32-150-8-SC mms 68g ... z parametrow fs-24hz qts-0,55 ale majac doswiadczeniez produktami stx`a prorokuje fs-30hz i qts-0,77 albo i wiekszy qts

-> Zdzislav

Patrząc na te parametry (o ile prawdziwe) to raczej kiepsko to wygląda jak na 18'' calowy głośnik. Parametry raczej kiepskie: niska efektywność - 95dB, wysokie Fs - 41hz, ale duży i mocny magnes, aluminiowy kosz, wysokie Qts (zawsze lepsze jest niskie, bo zwiększyć Qts jest bardzo łatwo). Popatrz na parametry Eminence Sigma Pro 18''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasciwie to nie wiem bo nie mam tego stx`a ... trzeba by zaufac producentowi ze ma te 88dB... generalnie to mam zamiar zaczac swoja przygode z OB i mam zamiar zrobic kolumny na visatonie FRS8M+ 2 x stx, podzial 250hz

Ten mnie jeszcze zainteresował. 101 db SPL, no no i fs 36 hz. Cena też spoko, choć patrząc co sie na tej stronce z cenami wyprawia to pewnie ten głośnik jest wart ze 120 zł. Przykładem moze byc szerokopasmówka tesli, która na allegro chodzi po 28 zł a u nich jest po ponad 100 zł !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to te tesle co pisałem - 110zł - dobre:)

Ukryta Zawartość

->cypher

O możliwości zwiększenia Qts głośnika czytałem na diyaudio.com. Ogólnie chodzi o zwiększenie Qes przez szeregową rezystancję, co wpływa na zwiększenie Qts, jako że Qts to całkowita dobroć i na nią ma ma wpływ Qes - elektryczna dobroć i Qms - mechaniczna dobroć. Pewnie najlepiej w tym względzie orientować sie będzie Misiomor.

>>buble_corp

Dzięki bardzo cenne uwagi.;-)

POdchwyciłem temat ponieważ móje Altec-ki 416-8A trochę mają niski Qts. Co prawada jeszcze nie wiem jak graja w realu bo zamównie na kondy i cewki w Polinku się realizuje a deski dopiero się docinają. Jednak więcej wiedzy nie zaszkodzi..;-)))

Misimor jeśli zaglądasz do tego wątku czy mógłbyś coś szerzej napisać ??

Pozdrawiam,

Artur

a jaki jest waszym zdaniem NAJLEPSZY przetwornik basowy do odgrod, nie zwazajac na cene. Mam naturalnie na mysli

jakis 15-18 calowiec. ALtec, JBL Professional, Tesla???Istnieje wogole jakis ultymatywny woofer do takich zastosowan??

nookie

najlepszy to nie wiem

ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może być niezły ;-)

Ukryta Zawartość

Odpowiedź:

Taki który najlepiej brzmi ?? ;-))

A tak poważnie to podobne pytanie zadałem Łukaszowi:

Napisał:

Skuteczność >97 dB/m/W

Rezonans Fs < 35 Hz

dobroć zawieszenia Qts > 0,25 ale

kolejny orginalny pomysla na odgrode:

Ukryta Zawartość

facet od paru lat sprzedaje na ebayu plany tzw Apert. W tym wypadku jak twierdzi, chodzi o ultymatywne non-plus-ultra w kategorii odgrod. Wymiary: 120x245cm, w kazdym siedza 4 duze ovalne saby greencone w sekcji basowej, w sredniotonowej 2 ovalne blaupunkty, i jako wysokotonowiec saba bakelit. Basy sa ciete na 150Hz, do tego jak twierdzi konstruktor, powleczono je jakas masa obnizajaca dolna czestotliwosc rezonansowa. Wysokotonowiec ciety jest 2mf Richard Jahre Glimmer-C's. Wskazane jest pomieszczenie od 50-120m. Aha jeszcze jedno, aukcja nie dotyczy ani planow budowy, ani samych odgrod, tylko 120 minutowego odsluchu w okolicach hamburg-hannover...moze sie przejade :) Ciekawy pomysl, troche overkill ale zasadniczo latwy do skopiowania, moze ktorys z kolegow sprobuje ;)

post-4563-100005106 1199105533_thumb.jpg

post-4563-100005107 1199105533_thumb.jpg

post-4563-100005108 1199105533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe nookie736 --> ostatnio też doszedłem do takich wniosków . . . gdybym miał 3- 4 takie duże elipsy na stronę to pewnie zrezygnowałbym z 15" wooferów :)

Ale aktualnie mam tylko po jednej elipsie Isophona. Wg mnie bas z takiego przetwornika jest o kilka klas lepszy od basu np. z Alpharda HW. Jedyny problem to zejście.

>szakunec

zgadzam sie z nookie736, mam dokladnie takie odczucia, po jednej duzej elipsie na kanal spokojnie wystarczy na wyzszy bas.

Ponizej 50Hz po dwa na kanal szybkie 8" z duzym x-max w OZ z aktywnym filtrem i dedykowanym wzmakiem.

Taki zestaw potrafi masakrowac basem. Od kilku miesiecy tak slucham i nie odczuwam potrzeby dalszych kombinacji.

Chodzi mi po glowie wyprobowanie jakiegos 15-18" zamiast Saby 24x35, ale ostanie proby z 15" Eminence nie wypadly najlepiej, wiec poki co dalem spokoj. Jak trafi sie cos do wyprobowania wroce do tematu, ale na chwile obecna jest bardzo Ok.

Who's Afraid of Music?

tak to dokladnie wyglada moim skromnym zdaniem. U mnie sie znacznie poprawilo po podlaczeniu malego aktywnego suba quadrala. MOje sansui do 50Hz graja doskonale, ponizej nie ma nic. Po nowym roku dojdzie do mnie aktywny sub z miekko zawieszonym 38cm. Bedzie gral od 30-50Hz, tzn. w przedziale ktory moim zdaniem (jesli chodzi o precyzje) nie jest szczegolnie krytyczny. Opisze moje wrazenia jak go dostane, ale mysle ze bedzie o wiele lepiej niz teraz. Myslal ktos z was o tym aby bas obudowac w dipol?? Tzn. odgroda tak jak w P19 z tym ze bas nie pol otwarty tylko dipol lub ripol ktore podobno dodaja pare Hz w dol. Przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi