Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście same głośniki, bez obudów :-)

teraz to chyba już nikt nie powie że Tonsil, że lipa....

te Seasy Pro-Ac stosował w jednej z wersjii Tablette :-)

12'' może być. Ja mam 12'' i nie narzekam lecz nie jest to alphard : (

sam właśnie kończę strugać zwrotkę aktywną około 300Hz, co by basu trochę dodać, choć po ostatnim zabudowaniu wooferów z 4 stron nie wiem po co robię tą zworkę :)

naprawdę polecam. Spadku jakości basu nie zauważyłem i nie ma co się silić na początek z biamingiem jak mało kaski. Lepiej poszukać lepszych głośników niż Alpierd.

Tak tak obudowa z otworem stratnym okazała się bardzo słuszną koncepcją i może kiedyś jak już kupię eq takie jakie posiada Yogi, dokończę zworkę i złożę dwa T-ampy po 140W (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to porobię poważniejsze eksperymenty. A teraz lampa 2W na kanał i basu na pewno nie brakuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cervantes, 14 Sty 2008, 01:59

>12'' może być. Ja mam 12'' i nie narzekam lecz nie jest to alphard : (

co byś polecił w tej roli?

a ta Parka Seasów to chyba fajnie zagra, mam nadzieje

F4

JezusMaria

Będziesz miał jakieś pogwizdywania w górze pasma i zupełnie nie wiadomo co na średnicy. Ale jak Marysia woli. Próbuj

:)

Może nie inwestuj na razie w docelowa odgrodę. Zamontuj toto chociażby na grubym kartonie, pozostałości z jakiejś przesyłki czy czegoś podobnego. Usłyszysz wtedy co wykombinowałeś.

fajną muzę dają w trójce o tej porze , słuchacie? czy śpicie?

arturro

Śledź ebay ja swoje Audaxy kupiłem bardzo okazyjnie od gościa w Belgii. Naprawdę mając 100-150 euro można w ciągu tygodnia nabyć fajną parkę ciekawych głośników.

lampowiec do OB czeka na właściciela

stereomeister

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ artPaw

>lokalizację zródeł i całą resztę dotyczącą stereo niestety musisz dopieścić żmudnym ustawianiem bazy

>oraz kątów skręcenia dech. Nawet 1mm przesunięcia daje wyraznie słyszalne zmiany. Jest to

>najbardziej upierdliwy moment w obcowaniu z nimi, ale warto ! życzę cierpliwości :)

he, he przyczyna braku stereo bardziej niz prozaiczna. Pozamieniene kanały w CD.. Gdyby nie Roger Waters jeżdził bym z dechami po całym mieszkaniu..;-))

Dzis wieczorem fotki..

Artur

To znowu ja :-)

czy takie głośniki na woofery dwa do jednej odgrody z tymi moimi Seasami się sprawdzą na początek?

Ukryta Zawartość

ew jeszcze takie

Ukryta Zawartość

jednak chce aby w jednej odgrodzie były dwa woofery... mój pokój jest "otwarty" i ma ponad 30m więc na pewno się przydadzą.

Ponieważ ArtPaw napisał, że te Seasy mogą nie zagrać w odgrodzie?, postanowiłem, aby już przy projektowaniu "deski" uwzględnić opcję wymiany średniotonowego Seasa na Fostexa, lub Jordana o takiej średnicy 11cm

co byście zaproponowali na wysokie tony... Beyma?

aha, w grę wchodzą tylko "nowe" głośniki, (nie chodzi mi o fabrycznie nowe) Saby i inne wynalzki powojenne mnie nie interesują wogóle.

a swoją drogą, jaka jest podstawa sądzić że dany głośnik zagra, lub nie zagra... nikt nawet nie zapytał o parametry tego Seasa, a z góry wiadomo że "nie zagra"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przecież to jakaś lipa chińska to tragedia jest !!!!! ale co wymagać za 60 zł 30 cm głośnik!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm,

Jak poczekasz troszkę to powiem jak grają SS9700 + SS 8542 w odgrodzie..

POnieważ mam takowe i mam zamiar sprawdzić czy są w stanie powalczyc z "powojennymi, zapleśniałymi papierowacami ;-))"

BTW. Też mnie interesuje takie starcie..;-)

Artur

Cypher, wiem :-) czytałem m.inn Twoje wpisy.... no ale SS ma 18cm a ten Seasik tylko 11cm :-)

W jamo są 15-tki, a Kaim-y mają seasa coaxiala z 16cm ... zobaczymy.

Voldemorth

Pierwsze Ushery jak się pojawiły, wszyscy mówili, że to chińska podróba ScanSpeaków i to nie prawa grać...

dziś Usher cenowo niewiele ustępuje SS, a na początku był 10x tańszy...

:-)

ubiegłeś mnie z tymi kolumnami od ArturaP, jak grają?

>Saby i inne wynalzki powojenne mnie nie interesują wogóle.

W sumie to jest wątek o starych szerokopasmowych głośnikach w odgrodach więc...

A z tymi kewlarowymi głośnikami to wyskoczyłeś hehe, to na bank nie zagra w odgrodzie, w skrzyni pewnie też nie :P

Ja nie dawno to ścierwo dałem na dechy:

Ukryta Zawartość

W obudowie gra to niezwykle szybko z krótkim basem, w odgrodach zagrało to tak jakby ktoś uderzał rolką po srajtaśmie w pustą dętkę od stara, oczywiście grał on jako głośnik szerokopasmowy, dlatego uważam ze nie ma sensu bawienia sie w takie cuś.

Ukryta Zawartość

Zdzislav, to co zakładać nowy wątek? :-)

wpisuję się tu, bo licze na pomoc, opinie, i to że podważam czyjeś wypowiedzi, nie oznacza że nie biorę ich pod uwagę, ja nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie, a odgroda czy ze starym, czy z bardzo starym....

Seas o którym piszę ma z 10 lat :-) więc nie jest nowy i jako szerokopasmowiec można go też zastosowac...

więc chyba się liczy,

a Alphardy jak czytałem wątek, stosuje kilka osób, podałem dwa linki, z prostym pytaniem, które lepiej się sprawdzą i dlaczego...

a każdy pisze że te kevlarowe to lipa.... a one są z włókna szklanego :-))))

Nikt z Was nawet nie przeczytał co to za głosnik, jakie ma parametry i jak będzie użyty....

Trochę szkoda.

Mam nadzieję że ten projekt zagra i będę mógł zaprosić Ciebie na odsłuch (też jestem ze szczecina) :-)

A swoją drogą "wprosiłbym się do Ciebie i posłuchał jak grają takie odgrody.

Pozdrawiam

Aaaa, kolega Cypher ma zamiar zastosować SkanSpeaki, chyba też ich nówek z kartonu nie wyjmie, więc skoro mają rok, to chyba też już stare :-))))

pozdrawiam

F4 to super:D Musimy sie kiedyś spotkać, ja dziś obliczyłem ze zwrócą mi niezłą kasę z podatku haha- to oznacza jakieś dobre basowce u mnie, ja to wszystko sklepie do kupy to wpadaj:))

Zdzislav, to co zakładać nowy wątek? :-)

wpisuję się tu, bo licze na pomoc, opinie, i to że podważam czyjeś wypowiedzi, nie oznacza że nie biorę ich pod uwagę, ja nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie, a odgroda czy ze starym, czy z bardzo starym....

Seas o którym piszę ma z 10 lat :-) więc nie jest nowy i jako szerokopasmowiec można go też zastosowac...

więc chyba się liczy,

a Alphardy jak czytałem wątek, stosuje kilka osób, podałem dwa linki, z prostym pytaniem, które lepiej się sprawdzą i dlaczego...

a każdy pisze że te kevlarowe to lipa.... a one są z włókna szklanego :-))))

Nikt z Was nawet nie przeczytał co to za głosnik, jakie ma parametry i jak będzie użyty....

Trochę szkoda.

Mam nadzieję że ten projekt zagra i będę mógł zaprosić Ciebie na odsłuch (też jestem ze szczecina) :-)

A swoją drogą "wprosiłbym się do Ciebie i posłuchał jak grają takie odgrody.

Pozdrawiam

CZŁOWIEKU OBUDZI SIĘ to GÓWNO NIE MA PARAMETRÓW

co ty oczekujesz od tego hig endu po co ludzie mają ci pisać że to jest lipa jak byś troszkę pomyślał i sprawdził parametry to kosmos za 60 zł proszę przestani....

te koppy to jeszcze gorsze od alpierdow sa. nawet na popielniczke kiepsko sie nadaja....

moze cos z stx'ow estradowych? niebawem maja byc nowe (nie drogie) modele. to przynajmniej gra ja poziomnie - niskim ale jednak mozna mowic juz o grze.

moze tez cos z beymy poszukaj... czekalbym na jakies okazje a nie kupowal badziew.

a porownanie z usherem to nie bardzo;p kopy nie projektowal d'a nie?:P

Panowie spokojnie co prawda z mieszania technologii najczesciej wychodzi gniot ale jednak czasem powstaja bardzo ciekawe zabawki. Sam jakis czas temu sluchalem wspolczesnych kolumn o efektywnosci 98db na glosniku wstegowym i chyba z 6 basami na bocznej sciance przy ktorych saby sa nudne jak flaki z olejem, cena oczywiscie z kosmosu. Sam najbardziej lubie wokale na winylowych plytach sprzed minimum 30 lat i nie sa to jakies snobistyczne wydania a czesto tak poniewierane przez leszczy polskie tloczenia w ktorych zwyczajnie w tamtych latach nikt nie mial dostepu do stolu mikserskiego przez co ich nie zepsol. Jesli ktos chce marnowac swoj czas i energie na poszukiwania niech to robi na koncu z tym wiekszym zadowoleniem doceni to co wydawalo sie z poczatku starym smieciem albo nigdy tego nie doswiadczy bo zamiast tego zajmie sie czym innym.

MNIE OSOBISCIE INTERESUJE RANKING NAJCIEKAWSZYCH GLOSNIKOW NA SREDNICE a procz sab jeszcze troche tego bylo gdzies tak kilkase razy wiecej niz wiemy bo pryczepilismy sie do saby stad jej windowane ceny.

Nie tak znowu stare i juz nie alnico elispy duala, glosniki perpetum ebner, empire, grundig, praktycznie wszystko z niemieckich fabryk ale tylko dlatego ze to jest na wyiagniecie reki, ale w kazdym kraju na swiecie produkowano glosniki kluczowy jest tylko rodzaj konstrukcji glosnika wszelkie roznice miedzy glosnikami tego samego typu napewno nie sa warte przeplacania x20 bo sa to roznice skali kilku procent natomiast roznica miedzy technologiami to nieraz kilkadziesiat procent obojetnie czy w dobra czy w zla strone to zgledne chodzi jedynie o roznice. Czekam na przynajmiej 200 glosnikow do wyboru za normalne sumy na polskim allegro, a nie laskawie dwa po 400zl

Witam,

No i obiecane foty ;-)

Odgroda tymczasowa, z źle pociętych dech ktoś, stolarz albo ja pomylił się. Ja utrzymuję że stolarz ;-)))

Paskudne grile na głośnikach to konieczność system - anty kotowy ..Póki co koty zniszczyły mi membran od głośników na kwotę 1 tys pln. Teraz postanowiłem odłożyć audiofilskie terfere i przymocowałem grile ;-(

W planach zweryfikowanie czy wielkość oraz kształt tylnych "skrzydeł" ma wpływ na bas oraz weryfikacja czy lepiej jest z OP czy Folded OB. Głośniki przesunięte o 4 cm od środka szerokość dechy 45 cm wysokość 128 cm.

Na jednym ze zdjęć widać płytę CD dla zobrazowania jak wygląda 15" - jest duży !!!

Słucham i słucham i nie mogę wyjść z podziwu dla basu. Do tej pory miałem utrwalony referencyjny bas z linii transmisyjnej kolumn za ok 25 tys pln. Z Alteca jest lepszy .;-)))).

Muszę powalczyć z pojemnościami na górze i środku.

Czekam na zamówione kondy zrobię tak jak sugerował artPaw ;-)

Pozdrawiam,

Artur

Ukryta Zawartość

post-14895-100003403 1200338519_thumb.jpg

post-14895-100003404 1200338519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje!!

Z tymi grillami Twoje ob wyglądają hardcorowo:)

A tak wogule to super sprzecik:), no i stolik mi sie podoba

Pozdrawiam

Zdzisiu

• Pokaż nowe odpowiedzi