Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

mikson grono szanownie tutaj skupionych nawet nie dopuszcza jakiejkolwiek mozliwosci uzywania takich "wynalazkow", nawet w radyjku w kiblu :)))

mikson, 2 Cze 2009, 08:1 >milczę skruszony :)>>

Nie out'ujemy - namawiamy do dołączenia i prób ze staruchami

Chyba, że masz wszystkiego 8m2

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mam 14m2 w tej chwili mam usher s520 i jestem zadowolony ale korci mnie żeby samemu jakiś mały monitor złożyć ciepło grający i nie drogi na szerokopasmowcu

czy polecacie jakieś programy do wyliczania i konstrukcji obudów względem odpowiednich głośników?

pozdrawiam

Focal + Naim

mikson jak chcesz monitory to sprobuj moze czegos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo tutaj:

Ukryta Zawartość

kup greencony i daruj sobie ten plastik o ktorym pisales, napewno nie porzalujesz ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś na Allegro za kilkadziesiąt zł kupiłem stare monitorki Telefunkena na papierowym owalnym wysokotonowcu i 13cm nisko-średniotonowcu na gumowym zawieszeniu. Obudowa zamknięta. Ze starym germańskim radiem lampowym grały rewelacyjnie. Odkupił je ode mnie kolega mówiąc, że znalazł swój wzorzec dźwięku.

Może warto poszukać czegoś takiego? Odnowić obudowy i cieszyć się dźwiękiem...

Jeżeli myślę o tych samych monitorach Telefunkena to naprawdę dobre granie. Miałem je długi czas i siebie. Były dołączane do Opusa. Wygląd kupy -- brzmienie pierwsza klasa.

marcin316, 2 Cze 2009, 15:03

>Kiedyś na Allegro za kilkadziesiąt zł kupiłem stare monitorki Telefunkena na papierowym owalnym

>wysokotonowcu i 13cm nisko-średniotonowcu na gumowym zawieszeniu. Obudowa zamknięta. Ze starym

>germańskim radiem lampowym grały rewelacyjnie. Odkupił je ode mnie kolega mówiąc, że znalazł swój

>wzorzec dźwięku.

Ja w swoim systemie "sypialniano-komputerowym" mam stare monitory Isophona na papierze, w obudowie zamknietej i rzecz jasna na AlNiCo napedzane 20 W lampka. Gra toto tak, ze bez zalu przechodze na nie po odsluchach na glownym systemie.

zastanawiam sie gdzie we wrocławiu lub okolicahc (choc niekoniecznie bo mozna zamówiec i paczkądo domu przyslą) bedzie jakas firma lub zakład który wytnie mi elementy na odgrode typu fikus. najlepiej z fornirowanego mdf'u 38mm. jezeli ktos zna takie miejsce prosze o wpis. pozdrawiam.

Witam. Od pewnego czasu słucham muzyki na kolumnach jak na zdjęciu poniżej. Może ktoś z osób na forum potrafi coś więcej powiedzieć na temat tych kolumn. Zdaję sobie sprawę że zdjęciu mało wyraźne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po miesiacach milczenia czas sie odezwac. Przebudowalem sprzet, kupilem nowe basowce, testowalem, zmienialem koncepcje i jak zwykle doszedlem do tego samego wniosku - to jeszcze nie to!

Podziele sie malymi przemysleniami:

- jak do tej pory Saba black coaxial jest niepokonana od srodka w gore. Zero efekciarstwa i piekne zgranie srodka z gora. Nie szukam dalej.

- na basie wyladowaly po 2 na strone Eminence EMI1550, 15" tuningowane glosniki, ktore sciagnalem ze stanow i jeszcze zaplacilem cholerne clo. Porownanie ze standardowymi Eminence Alpha15A, ktore mialem wczesniej wypada rewelacyjnie, EMI brzmia zupelnie inaczej, a rezonans przy 24Hz tez robi roznice. Wciaz nie jestem do konca przekonany czy brzmienie calkowicie mi odpowiada, ale szybkosc i kontrola na pewno jest wzorowa.

- testowanie basu bylo najciekawsze, bo przerobilem kilka schematow. Ogolnie mowiac basu wciaz brakuje z dolnym rejestrze, a budowa odgrody o rozmiarach 2x2m mnie nie interesuje. Oto glowne przemyslenia:

---- ciecie przy ok. 250Hz - bardzo ladne zgranie z Saba, w zasadzie mogloby tak zostac gbydy bylo wiecej basu ponizej 50Hz

---- ciecie przy ok. 1300Hz - EMI idzie plasko do 1600Hz wiec nie bylo problemow. Szersza scena i ciekawe brzmienie przy ostrzejszej muzie. Akustyczne granie nieco lepiej podobalo mi sie gdy SAba schodzila nizej i chyba podswiadomie chcialem te genialna Sabe trzymac w jak najszerszym pasmie. Do rozwiazania moze jeszcze kiedys wroce.

----- uzycie traf przed glosnikiem daje kopa ale gora dostaje po tylku.

------------ Rozwiazanie artPawa z samym trafem podbija poteznie okolice rezonansu i mialem wiecej basu przy 25Hz niz przy 35Hz. Wzmaki (lampa i tranzystor) nie daja odpowiedniego sygnalu na gore i jest jej po prostu za malo i jest przymulona.

------------ Obwod z trafem o nazwie T-bass. To jest ciekawe rozwiazanie i mozna stosunkowo latwo dobrac charakterystyke podbicia basu. Niestety tak jak poprzednio za duzo pradu idzie na trafo (glosnik widzi czasem mniej niz 1 Ohm) i na gorze brakuje detali i glosnosci. Bi-wiring nic nie pomogl.

Pozostaje mi przetestowac bi-amping z jakas aktywna zwrotnica. Widzialem juz posty Nookiego i Titana, ale mysle, ze bedzie wiecej chetnych zeby pojsc w tym kierunku. Cena urzadzen (np. Behringer) wydaje sie bardzo umiarkowana w porownaniu z porzadnymi glosnikami. Moze nawet warto bedzie stworzyc nowy watek dla aktywnych zwrotnic specjalnie dla OB zeby nie mieszac purytanskiej dyskusji z sugestiami nt. tego typu zabawek. Ja w tym temacie jestem kompletnie zielony i za wszelkie sugestie z gory dziekuje.

Pozdr,

Marek

po co się tak męczyć z aktywnymi zwrotnicami i dobieraniem basowców, nie lepiej od razu kupić dobrej jakości subwoofer do stereo , ludzie opanujcie sie;)

Ale subwoofer to kompresja...nie po to czlowiek buduje dipole zeby je potem zmieniac na subwoofer. No a poza tym gdzie jest radosc tworzenia?

chyba tylko radość tworzenia bo fizyka przeczy osiągnięciu zadowalających efektów

(ja się nie "cieszę byle czym")

odkad mam tesle w bass reflexie, dolaczam sie do stwierdzenia ze bas z odgrody to nie jedyna droga. Tez bym poszedl po subwoofer gdybym ich nie kupil. Wiem ze to dla niektorych zabrzmi jak profanacja, ale nie ma co na sile jak sie nie da...a czasem sie poprostu nie da.

Witam! A ja mam wąskie trójdrożne OB plus mały sub na dwudziestce,którego mogę zawsze wyłączyć.

Gra to pieknie. Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

post-23838-100002852 1244659265_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to widać, że nie ma jednej słusznej drogi

... Wreszcie jeden wątek gdzie szanujemy demokrację -:)))

Watek doskonaly i tak jak mowisz kultura raczej jest.

Zanim dotkne subwoofera lub zrobie bass reflex na pewno przetestuje cyfrowe podbicie jakims Behringerem. Po prostu nie widze sensu ladownia porzadnych 15calowych glosnikow w tego typu konstrukcje. Mniejsze moga zejsc tak samo nisko i jeszcze beda szybsze. Tesla w bass reflexie bedzie grala pewnie na zblizonym poziomie do 2 razy tanszych sprzetow (nie szlyszalem wiec jest to przypuszczenie).

Titan,

moglbys powiedziec czemu dzwiek z Behringera Cie nie przekonal? Uzywales zewnetrzego DACa za tym equalizerem?

ja takze wspomniane wyzej kolumienki telefunkena na papierowych głosnikach wspominam jako fajne monitorki.Do wokali i jazzu jak znalazł .czyste i klarowne brzmienie.mimo ograniczenia pasma według katalogu producenta słychac wszystko jak nalezy.zwrotnica to jeden kond do twetera. jezeli sobie kupie to najwiekszy model -ten najbrzydszy na fatalnych nogach z rurek.

Grundig High Fidelity

Panowie mam pytanie jak wykonać trafo wyjściowe, o którym wspomina bamarek i artpaw.

Mam transformator toroidalny tylko z uzwojeniem pierwotnym,wtórne zostało odwinięte. Ile uzwojeń powinna mieć strona wtórna tak żeby wyszła jakąś sensowna przekładnia i jakiej średnicy przewodu użyć do tego.

A ja dzis wykorzystalem wolny dzien i pobawilem sie troche lutownica przy dechach. Po wielu roznych probach wrocilem w zasadzie do pierwotnego projektu elektrycznego(poza lekko nizej przycietymi Teslami). Wyglada na to ze projekt pod tym wzgledem jest juz optymalny...

Duza poprawe dal mi zupelnie inny i przypadkowy eksperyment - Po dosrodkowych stronach moich dech (zewnetrznych) ustawilem dodatkowe odgrody tej samej szerokosci, "przyklejone" do plecow pierwszych odgrod na szerokosci moze z 5 cm. Dzwiek nabral zdecydowanie lepszej kultury. Dobiegajacy wczesniej z tylnej czesci dech dzwiek z glosnikow przestal sie teraz gryzc z tym grajacym od przodu. Stalo sie duzo bardziej muzykalnie i wszystko ma swoje miejsce na scenie. System gra bardziej dobitnie i wprost, a scena nie rozjezdza mi sie wreszcie po pokoju, na pewno zyskal detal i barwa.

Moze jest to zwiazane z moim dosc skromnie wytlumionym pokojem, gdzie dobiegalo za duzo odbic od scian?

To dopiero pierwszy prymitywny eksperyment, ale na pewno zainteresuje sie tematem szerzej.

Potwierdzilo sie to co juz kiedys pisalem w watku - glosniki i zwrotnice to jedno, ale od pewnego momentu nie da sie lepiej, ale OB to w glownej mierze dechy, i to one graja. Warto pobawic sie wycinarka, bo efekty moga przebic wielokrotnie oczekiwania i wszystko zacznie grac na prawde w "deche" :)

P.S. Po jaka cho....re przy kazdym poscie jest numer IP? MOze niebawem zobacze tam siebie siedzacego przy komputerze? WIdze ze ktos sie bawi z nami w Wielkiego Brata? :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi