Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Radio jest bez wątpienia monofoniczne. Wejścia i wyjścia są typowe, jak na owe czasy - we. gramofonu i wy. głośnikowe to typowe bananki, okrągłe z lewej to we/wy na nagnetofon (prawdopodobnie), osobliwe duże okrągłe gniazdo z prawej to przełącznik napięcia (na zdjęciu bez wtyku łaczącego odp. odczepy trafa sieciowego) Ciekawe i rzadkie (u nas) radio, szkoda rozbierać na części - lepiej odrestaurować i uruchomić.

pzdr.

takie same jak 3702, ale masz wersję 4 ohm

czyli:

25 W

lekko ponad 100dB

reszta niewiadoma

gdy nimi zagrasz, powinny ci się delikatnie mówiąc spodobać .

ap

..no to sam odpowiem sobie ..:) , glosniki sa wieksze niz standardowe 15' , maja 41 cm srednicy , dziury po alpierdach nie pasuja , tak samo jak "zwrotka " , teraz mam 160 uf i cewa 2mh , i cos mi sie wydaje ze jeszcze trzeba je uciac , alpierd mial 95db te maja 102 i to naprawde slychac , ( w miedzy czasie mialem jakies profi JBL i Altecka 400costam) i nie gralo to tak jak chcialem - a chcialem slyszec CALE pasmo przy srednioglosnym wieczornym sluchaniu , bo tak wlasnie przebiegaja moje odsluchy , bas jest obecny , krotki , "zylasty" , ma db barwe , a co mnie najbardzoej dziwi to to , ze przestrzen jest teraz bardziej sugestywna , szczegolnie przod-tyl , dzwieki maja ksztalty , te glosniki polecil mi moj znajomy z Niemiec , znalezienie pary w jakotakim stanie graniczy z cudem , ..przynajmniej on tak twierdzi , moje EV mnaja 97 db , i teraz slysze ze Alphard byl "za cichy" , to dobry bas do OB , ale w moim przypadku RFT gra znacznie lepiej , ...oczywiscie walka trwa..:):) , pzdr Jacek

Mam na zbyciu.Stan idealny, Głośniki sparowane, jedna seria. Zapraszam na priv.

Niezainteresowanych przepraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10836-100003131 1210718283_thumb.jpg

post-10836-100003132 1210718283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wiadomo --> wyszukanie starych papierzaków do OB może czasem spędzić sen z powiek...

Znalazłem ostatnio na Allegro - takie oto Alpierdki:

Ukryta Zawartość

Może to herezja, a może warto spróbować. Zachęcająca jest skuteczność 98 dB - tylko na ile prawdziwa ? :)

Ukryta Zawartość

moje typy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

testuje ostatnio saby greencone z magnesem alnico dew (okragly metalowy w kolorze srebrnym). Graja znakomicie, zdecydowanie jasniej i neutralniej niz ovalne imperiale ktore strasznie lubie. Jedna z lepszych srednic jakie slyszalem, ale potrzebowaly troche zeby sie "rozegrac". Wyciagnalem je dla testu z radia o ktorym niedawno pisalem. Mysle ze dla osob ktore nie maja opcji na alteci i inne egzoty, to jest NAJLEPSZA opcja...mhm w sumie ameryki nie odkrylem :)))) zajebiscie wybrzmiewa na nich gitara i meskie wokale. Poki co wogole ich nie filtruje ale z czasem wstawie jakis kondek..

• 2 tygodnie później...

Testowaliscie moze jaka jest roznica w brzmieniu Sab Greencone w obudowie z MDF i jakiejs porzadnej drewnianej dechy? Czy w ogole slychac jakies roznice?

• 2 tygodnie później...

Do posiadaczy SAba Greencone:

Jakie kondensatory wsadziliscie do zwrotnicy? Jakie one powinny miec napiecie zeby glosniki byly bezpieczne?

dzieki!

bramarek

porządna drewniana decha?

z upływem czasu będzie się odkształcać podobnie jak nieklejone okna. Pognie głośniki.

Dlatego należy używać MDF, lub klejone blaty, albo sklejka 3/4 cala , sklejka najlepsza.

napięcie dla kondów:

63 volt jest bardzo bezpieczne. Nawet za bardzo.

artPaw,

Dzieki wielkie. Deche juz kupilem zeby w cos glosniki wsadzic, ale docelowo bedzie sklejka i moze jak mi sil starczy jakas ladna naturalna okleina. Na razie mam tylko midrange i tweeter Saby, a bas bedzie osobno. Sprobuje Eminence 15A.

>napięcie dla kondów:

>

> 63 volt jest bardzo bezpieczne. Nawet za bardzo.

Trzeba zawsze rozważyć, jakie może mieć napięcie zasilające stopień wyjściowy wzmacniacza. Teoretycznie, w najgorszym przypadku to takie napięcie może pojawić się na tych kondensatorach.

bramarek

Mam do sprzedania RFT 3702, kupiłem sobie niedawno do testów, ale okazało się że Tesla ARO jest lepsza.

Moim zdaniem daj sobie spokój z E.beta

RFT zjada na śniadanie Altec. Zastosowane w odgrodzie oczywiście. Sprawdziłem.

bamarek ja wsadzilem kondy o wartosci 125mf (100v zdaje sie), liczylem to kalkulatorem do zwrotnic, 250hz pierwszego stopnia, jest idealnie. Ostatecznie po wielu wielu probach zostane przy greenconeach, pozostala czesc jest tak jak pisalem na poczatku watku. Zmienie moze tweetery na sabe ale to z czasem...aha i gram caly czas z wlaczona funkcja "contour" tzn podbicie basu przy 40hZ o 20dB :))))

Gość hiend71

(Konto usunięte)

witam,czym dluzej czytam ten watek tym bardziej sie utwierdzam w przekonaniu za tez zrobie sobie swoje odgrody,ale rowniez czy wiecej czytam tym wiecej pytan mi sie nasowa i coraz mniej wiem,rozumniem ;-(

MOZE POKOLEI

1.czy musza byc zastosowane stare głosniki,ostatnio sie rozgladalem na allegro i nic niema

2.czy basowy musi bys szerokopasmowy czy typowy wower bo widze ze sa rozne rozwiazania np alphardy

3.czy twiter musi byc szerokopasmowy czy jak widze czesto rozwiazania wysoki to wstegowy

4.czy wystarczy na tweter dac kond 4uf na sredni 80uf i cewke 039,mh,czy musi byc zwrotnica

na poczatek tyle,prosze o wyrozumialosc

Ukryta Zawartość

lektura obowiązkowa , różne chwyty dozwolone, od P12 > , / oprócz p13, p14, p15 /

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Z cyklu aberacje i dewiacje, The Carton Tower vel Daktafon.

Paździerz, dykta, podwójny karton introligatorski - czyli co akurat w domu było pod ręką.

2,7 m wysokości, całkowita szerokość bocznych ścianek 1,6.

Goodmans Triaxiom & Saba Green.

Jest Bassssss. Nisko, szybko i dużo.

post-48-100001635 1213050963_thumb.jpg

No ślicznie ci to w górę się pnie :). powiedz mi czy po dodaniu tego tweeterka poprawiła się góra czy to jeszcze nie to ? Czy nie uważasz że teraz zamiast odgrody masz instrument grający (bo ten karton i dykta na pewno drgają)

Słucham tylko muzyki.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To jest model w skali 1:1.

W przyszłym miesiącu zapewne powstanie konstrukcja własciwa z podwójnej sklejki.

Co do pracy ogdrody w tej postaci jaka jest - zapewne ona rezonuje, nie mniej wpływ nie jest za mocno odczuwalny.

Góra z Sabami poprawiła się co do ilości ale jest łagodna i nie natarczywa.

Zdziwiło mnie że papierzak nie wydziera się przy wyższych poziomach głośności.

rochu - ten goodmans to 12, czy 15 cali? Mógłbyś strzelić fotkę z boku i z tyłu?

Wiesz, może, jakie pasmo w górę obsługuje goodmans? Jak ustawiłeś zwrotkę?

tweeter Saby wprowadził na wysokich dużo, czy tylko minimalnie poprawił? Próbowałeś tweeter zintegrować z dechą (ew. czy planujesz w konstrukcji docelowej), czy "wywalony na bok" zagrał lepiej?

Pytam nieprzypadkowo, bo w kartonach leżą u mnie 15" University koaksjalne, które zamierzam wkrótce uruchomić na urlopie i główkuję, jaką obudowę zrobić. W górę zbyt wysoko nie polecę, bo mam za duże skosy, ale w głąb można próbować - tylko, że robi się z tego pudełko...

Gość rochu

(Konto usunięte)

madly>

Nie ma mnie teraz w domu i piszę z pamięci.

Goodmans to 12 calowy głośnik.

Wysokie mam ustawione na atenuatorze Goodmansa na max, kondesator - o ile pamietam - to 2,2 uF.

Tweeter będzie zintegrowany z odgroda docelową, to że jest z boku w obecnej chwili wynika li tylko z mojego lenistwa.

Poprawa z tweeterem jest spora ale nie powoduje wysypu wysokich, gora raczej łagodna, nie krzyczy, są spore wybrzmienia.

Na razie bawię się, słucham i porównuję. Nie traktuję zbyt poważnie aktualnego stanu odgrody.

Gość hiend71

(Konto usunięte)

artPaw, 9 Cze 2008, 23:41

>http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/Speaker%20projects.html

>

>lektura obowiązkowa , różne chwyty dozwolone, od P12 > , / oprócz p13, p14, p15 /

faktycznie artPaw poczytałem i widze ze mozna kombinowac jak kto chce,experymenty mile widziane ale stare szerekopasmowce to podstaw i to mnie troche martwi

czy taki glosnik na sredni bylby dobry?

Głośnik Howard Hanssen HH8021

głośnik na zawieszeniu szerokopasmowym, konstrkukcja do głośnego grania, pozwalająca na uzyskanie bardzo duzej wydajnosci akustycznej

głośnik o średnicy 20cm 8"

Woofer: 200mm membrana celuloza lakierowana zawieszona resorem płóciennym

Moc maksymalna: 180W

Moc minimalna: 120W

Pasmo przenoszenia: 55Hz- 5000Hz

Efektywność 91 dB

Impedancja 4 Ohm

post-19974-100001586 1213129280_thumb.jpg

Gość hiend71

(Konto usunięte)

tu myslalem o bassowcu,taki zanalazlem czy by sie nadal?

# DANE TECHNICZNE: Głośnik szerokopasmowy

# Typ membrany : celuloza impregnowana

# Typ kosza : aluminiowy

# Średnica cewki : 5,1 cm ( aluminiowa, wentylowana )

# Średnica głośnika : 28 cm

# Średnica kosza 30 cm

# Odległość między otowrami mintażowymi ( od środka do środka ) : 29,5 cm

# Średnica membrany : 24 cm

# Głębokość montażowa : 11 cm

# Skok membrany : do 2 cm

# Średnica magesu : 12 cm

# Grubość magnesu : 2 cm

# Pasmo przenoszenia : 43-16000Hz

# Impendancja : 8 ohm

# Maksymalna moc muzyczna : 350 watt

# Nominalna moc muzyczna RMS : 175 watt

post-19974-100001585 1213129396_thumb.jpg

Gość hiend71

(Konto usunięte)

mysle tez o wzamcniaczu lampowym,teraz mam tranzystor Dusson ds99 i jestem zadowolony z nigo ale zeny uzyzkac calkowity efekt na odgrodach trzeb jednak lampe mniec,mysle o niedrogim wzamcniaczu do 1k,wiem ze bedzie ciezko ale moze cos podpowiecie

ja mam taki typ moze powiecie pare slow na temat tej lampki,czy sie nada

Wzmacniacz lampowy SE HI-FI klasa 'A'

Moc znamionowa: 2x4W

Pasmo przenoszenia: 15 Hz ÷45 kHz

+/- 3dB

Zniekształcenia THD: 0,5 %(1W);

0,8 % (4W)

Obciążenie: 6 ÷ 8 ohm

Czułość: 500 mV

Lampy mocy 2x6C19P równolegle w kanale.

Cena: 1000zł

post-19974-100001584 1213130250_thumb.jpg

hiend71

nikt nie odpowie wiarygodnie na twoje pytanie.

tak myslę...

rzecz w tym ze trzeba to kupic i posłuchać :)

z nowoczesnych sredniotonowych dobry jest Visaton B200

tweeter?

tylko stara saba, jestem o tym przekonany.

ebay.de

polecam

chłopaki maja wszystko co trzeba na sprzedaż.

Gość hiend71

(Konto usunięte)

rtPaw, 10 Cze 2008, 22:38

>hiend71

>nikt nie odpowie wiarygodnie na twoje pytanie.

>tak myslę...

>rzecz w tym ze trzeba to kupic i posłuchać :)

wiem ze pytam dosc naiwnie ale niewiem w jaka strone isc,czy dobrze kombinuje

wezme pod uwage ten Vitason b200

moze doradz czy na woffer kupowac szerokopasmowca czy tylko bassowy?

niewiem czy spieszyc sie z wzmacniaczem lampowym czy tranzystor sie nada?

• Pokaż nowe odpowiedzi