Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

A to już inna sprawa, nie chodzi o same rezultaty akustyczne ale również o wytrzymałość konstrukcji. Może pomyśleć o jakiejś ramie w takim wypadku?

To prawda, mdf jest raczej "giętki" Jakaś ramka podtrzymująca by sie przydała.

Ja niedługo będę kupować osb, na bas. Ciekawe jak sie sprawdzi w tej roli? Chyba będe pierwszy? Czy może ktoś próbował tych płyt do ob?

Poniżej zdjęcia pokazujące wielkośc tego potwora :-).

University 315-c to konstrukcja koaksjalna oznaczona jako 3-way diffaxial. Tweeter tubowy centralnie (na zdjęciu widać demontaż tuby i zdjęta tubę). 15 calowa membrana ma patent z mechaniczna zwrotnicą: środoek działa przy wyższych częstotliwościach, a woofer zewnętrze membrany.

Generalnie po wstępnych testach (niestety na słuch, dxziekuję poczcie polskiej za kolejne dostarczanie przez 10 dni listu priorytetowego z mikrofonem pomiarowym...) jestem zadziwony tym głośnikiem.

Midwoofer w desce testowej i na sygnale testowym grał śłyszalnie (krańce juz ze spadkiem ale słyszalnie) od 60 Hz, do 12 kHz, wg otrzymanych pomiarów po 10 kHz niby leci ostro w dól, ale 12 kHz było może z 6 db niżej...

Tweeter horn gra ładnie sporo poniżej 1 kHz i mam prawdziwą zagwozdkę, jak ustalić podział między midwooferem, a hornem... Na razie od dołu nie tnę midwoofera, od góry ograniczam go cewka w szeregu 4,7 mH, tweter tnę kondensatorem 1,22 uF, na słuch to jakoś się zgrywa, górka jest w okolicach 2-4 kHz, musiałbym niżej ciąć midwoofera, a nie mam trochę większej cewki.

Podobno ten głośnik schodzi do 40 Hz w obudowie typu onken. Jakoś jednak przysadzista forma onkena średnio mnie rajcuje, deska wygląda co tu dużo mówić współcześniej (stąd też MDF).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9373-100000292 1215111426_thumb.jpg

post-9373-100000293 1215111426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na koniec rozbierane zdjęcie, co kryje się za osłoną. Dwa magnesy (horn i midwoofer) AlNiCo ważą razem 9 kg. Kosz odlewany z aluminium.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki zamierzam wpuścić i zamocować w połowie grubości płyty, będzie frez z tyły, a z przodu podfrezowanie na skos. Boczki będą wzmacniać konstrukcję (40cm głębokie ok 50 cm wysokie). Bez dna (mam deski w pokoju, niech one rezonują ;-) Art, Ty wiesz o co chodzi ;-)). Tesla nisko...

Zdzisław - OSB to te płyty z długimi włóknami? Z opisu może to działać dobrze coś między sklejką, a płyta wiórową. tylko kłopot pewnie z obróbką.

Tak, OSB to właśnie te płyty, szeroko stosowane w budownictwie. Są bardzo sztywne, twarde, ciężkie. Mam zamiar dać je jako dechy na bas o wymiarach ok. 2x2m Te wymiary też przesądziły o wyborze OSB - są kurde tanie! :)

A co do twoich uniwerków Madly to dla mnie dzieła sztuki głośnikowej. Są piękne! Większość głośników University jakie widziałem na necie wyglądało zabójczo. Teraz sie nie dziwię po co Ci te 4cm płyty. Do tego tesle na bas, mmmm. Bedzie pięknie :)

Jestem bardzo ciekaw jak ma sie dźwięk tych potworów(University) do dzwięku "radyjkowych" szerokopasmowców.

2x2 - no to jest dopiero rozwiązanie pt. "ultimate bass". Wczoraj sprawdzalem ceny w castoramie 45 zł / m2 płyty OSB 25 mm, dzisiaj w jakims nie sieciowym sklepie MDF'u i 3 cm grubości jest za 55 zł /m2. 22 mm po 45 / m2. Ceny porównywalne. Podejrzewam jednak, że OSB zagra lepiej przy takiej powierzchni, moim zdaniem to dobry wybór.

Sabcie grzecznie czekają na swoją kolej, sam jestem ciekaw, jak się ma ten dźwięk, do Uniwerków. Na tyle, na ile słyszałem Saby, to inny typ dźwięku. Tuba jest bardzo dźwięczna i analityczna, na niedobór wysokich nie mogę narzekać i nie jest to tylko cyk, cyk, psst, umć ;-). To głośniki jak przystało na posturę rodem z JuEsEj, do ostrego łojenia, duże i mocne (co nie znaczy, że Jordi Savall nie gra na nich słodko :-)).

Widze, ze strasznie wielkie odgrody budujecie i wiekszosc mowi, ze za malo basu. Tez ostatnio pobawilem sie odgrodami. Sporo czasu trwalo, az upolowalem basowce, ale te, ktore kupilem graja juz polozone luzem na podlodze, a juz na waziutkiej desce basu jest za duzo (ale to bardzo dobrze, ze nie za malo). Mozna wiec zdobic maksymalnie male, zgrabne odgrodki :-). Te plyty, to prowizorka (wiorowka zaledwie 20 mm z jakiejs starej szafy znalezione w piwnicy) - tak tylko do testow..., co sie bedzie dzialo z dzwiekiem. Pare fotek w zalaczeniu.

Ukryta Zawartość

post-1101-100000219 1215185203_thumb.jpg

post-1101-100000220 1215185203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutek, czyżby to kultowy University C15-W? Ten ci do pary z moim :-)

Podobno rzeczywiście trudno je zdobyć - został już "odkryty" przez zachodnie fora.

Jeśli można spytać, dużo dałeś za nie (ew. na pw)?

Z tego, co słyszałem to kosz ten sam, magnes też ciężki, jedynie nie ma tuby i pewnie membrana sztywniejsza. Czy ma przełączanie 8/16 Ohm?

Na górze siedzi 12 calowy Altec Biflex?

sorry pomylilo mi sie z nickami....mnie ostatnio zastanawia wplyw materialu i rezonansow na jakosc dzwieku. Mam na mysli obudowy typu Reso, takie jak np. Saba Cello albo AUditorium Solovox. Sa to obudowy z ultra lekkich materialow, glownie sklejka, wiburjace razem z przetwornikami. Ciekawe jakby zagraly odgrody z 15 calowcem zbudowane z lekkich materialow?? Wpadlem na pomysl zbudowania odgrody z cienkiej sklejki, powiedzmy 16mm, gora 19mm, zeby sprawdzic cala idee i sens RESO, glownie w basie..

Nookie, sprawco moich uniwerków :-)

Odpowiadając na Twoje pytanie. Na dużej powierzchni, to może i ma sens ale 15 cali to już spora powierzchnia, amplituda i siła tych drgań jest duża - obawiam się, że dziwne rzeczy mogą się dziać z nakładaniem się drgań obudowy i membrany, bo to, że to na siebie będzie wpływać, w to nie wątpię, membrana będzie szybsza. P

Puszczając subwoofer test z obawy o całość głośników (czy mi nie wyskoczą z płyty wiórowej 28 mm) asekurowałem je tłumiąc drgania odgrody, miało to siłę! Jakoś nie wyobrażam sobie, by to zadziałało dobrze przy większych amplitudach. Ale to moje skromne zdanie ;-)

tak wlasnie myslalem....mam pewien pomysl ten problem rozwiazac, chyba niedlugo zrobie nowe obudowy typu: RESO OPEN BAFFLE :)))))))))))))))))))) madly mam nadzieje ze nie zalujesz zakupu, jezeli dzwiek jest chodz w polowie tak dobry jaki aspekt wizualny, to juz polowa sukcesu, do tego wartosc kolekcjonerska i juz wyszedles na swoje, w polsce pewnie jedyna para, w europie niewiele wiecej...

>madly

Tak, to C-15W. Zmiescilem sie w cenie np.Altec-a 515 w dobrym stanie, wraz z kosztami przesylki, 22%vatem (liczony od kwoty zaplaconej za towar i kosztow przesylki)i clem. Tak ze w sumie duzo taniej niz musialbym zaplacic za Altec-a z tymi dodatkowymi kosztami. Kosz wyglada na ten sam jak w Twoim, magnes - duzy, ciezki alnico. Membrama oczywiscie papierowa na dosc sztywnym zawieszeniu.

Ma dwie niezalezne cewki. Na tabliczce podane jest:

Przy rownoleglym polaczeniu cewek impedancja 4 - 8 ohm, a przy szeregowym 10 - 20 ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nookie, na razie za wcześnie, aby wyrokować. Jestem zbyt krytyczny, by podniecać się tylko wyglądem, to ma grać ;-). Ale warto poświęcić wysiłek, by wykorzystać ich potencjał. Jeszcze trochę potrwa, nim optymalnie dostroję się do tego głośnika.

Po pierwsze koniec prowizorki, decha gra rolę i nie ma co tracić więcej czasu na zabawy, które i tak trzeba będzie powtórzyć. Na razie uzyskałem efekt z grubsza poprawnego grania, ale to na ucho i wiem, że jeszcze warto będzie z tym powalczyć. Dotarła wreszcie wkładka mikrofonowa, więc po skleceniu systemu pomiarowego będzie szybciej, łatwiej i precyzyjniej bawić się w zwrotkę. Dodam, że gram teraz tylko na Uniwerkach, da się z tym żyć, brak mięsa na dole ale... One warte są onkena, podejrzewam, że zagrają w takiej obudowie w pełni pełnopasmowo :-)

Tuba jest bardzo dobra, analityczna, gra dobrze nawet poniżej 1 kHz. Midwoofer zaś ciągnie aż do ok 10 kHz. Ma niższą efektywność od tuby (po za peakiem w okolicach 2-4 kHz). Jest więc spory obszar wspólny i można dość elastycznie ustalać podział między hornem, a midwooferem. Niestety tuba sieje nutkami tylko z jednej strony i jest jednak bardziej kierunkowa, wychodzi więc 1/2 OB ;-).

Midwoofer - trochę mniej mi się podoba - część związana z wokalami jakby w cieniu tego, co można wyciągnąć z tuby. Brak tego detalu i blasku. W dodatku w okolicach 1 kHz (przynajmniej na odgrodzie testowej) jest jakiś rezonans, który niestety słychać. Dół trochę lepiej, ale zupełnie niskie częstotliwości przy większych amplitudach - zaczyna z lekka nie wyrabiać się membrana - jest dosyć giętka i zapewne nie była projektowana do pracy w odgrodzie, co niestety lekko (na dużych poziomach dopiero) słychać. Będzie trzeba chyba lekko ciąć od dołu woofer (ale bardzo nisko). Tutaj zostawię robotę Tesli.

Na razie podział horn / midwoofer ustaliłem na ok 2 kHz, co powoduje już wyraźny spadek dla 1 KHz przy midwooferze i pozbycie się rezonansu. Ale to początek drogi :-) Każdy musi to przejść ;-).

Witam !

Podziwiam skalę przedsięwzięcia prezentowanych zamierzeń .

...

Panowie , wykupiliście cały zapas najlepszych i największych głośników na świecie .

Szukam głośników basowych - przyzwoitych brzmieniowo i cenowo i cokolwiek mądrego pojawi się w ofercie , bój się zaczyna .

Grono " odgrodowców " tak skutecznie penetruje rynek aukcyjny , że niedługo marka Saba i pokrewne wykorzystywane do budowy " forumowych " odgród , będą najbardziej poszukiwanym , gorącym towarem na świecie .

I pytanie do Panów umieszczjących głośnik basowy w osobnych dużych ( a nawet bardzo dużych płytach ).

Głośnik wprawia płytę w rezonans .

W związku z tym czy wybrzmiewanie , czyli wygaszanie dźwięku tak dużych powierzchni ( płyta działa jak membrama ) , nie powoduje swoistych zafałszowań , w postaci wydłużania poszczególnych dźwięków , oraz zacieranie precyzji w dolnych rejestrach ( punktowość ) ?

>madly, 4 Lip 2008, 20:37 napisal:

" Na górze siedzi 12 calowy Altec Biflex? "

Nie zauwazylem tego pytania wczesniej. Na gorze, to koaksjal: Tannoy - dual concentric - okolo 30-to letni :-) Alteca biflexa raczej bym nie dawal, bo to szerokopasmowiec, wiec nie sadze, aby na gorze tak zagral jak dobry koaksjal. Opinie sa takie, ze szerokopasmowiec nie odtworzy doskonale skrajow pasma - ma zreszta mieszczace sie w mniejszym zakresie pasmo przenoszenia. Chodzi glownie o gore (jedna cewka, jedna membrama), bo na dole w przypadku odgrody i tak bedzie basowiec. Moze zachodzic koniecznosc dolozenia tweetera, a to juz klopoty, bo robi sie uklad 3-drozny, kwestia zwrotnicy itp.

Koaksjala kupujemy z gotowa fabryczna zwrotnica i pod tym wzgledem klopot z glowy.

Dual... Tannoy-a przenosi do 25 kHz, a wiec spory zapas..., no i trzeba powiedziec, ze gra to wybitnie. Spotkalem sie z opiniami, ze gra lepiej jak Altec 604, ktory ma bardziej agresywna srednice i troche szorstki na gorze - dualconcentric bardziej wyrafinowany. Pewnie to prawda, bo wyraznie ma to odzwierciedlenie w cenach na rynku wtornym, na ktorym stare 15 -to calowe duale potrafia byc sprzedane nawet za kikukrotnie wyzsza cene niz 604-ki Altec-a. No ale te ceny...!!! :-(

artPaw

Dziękuję za informację .

Przyglądam się im , ale opis zawiera wzmainkę o przewijaniu ( chyba właśnoręcznym cewek ).

Z własnego doświadczenia wiem , że w cięzkich czasach , z braku dostępu do części zamiennych przewijało się cewki domowym sposobem ( głownie Vermony i Regenty ) , ale efekt był dosyć mizerny , głośnik rzeczywiście trudno było spalić , ale robił się z niego straszny muł pancerny . Był tak wolny , że zapominałem już o dźwięku jaki grałem , a on dopiero się z nim zmagał .

Lutek - no to widzę, że przetworniki masz więcej, niż zacne. W co zamierzasz je oprawić?

Zdecydowanie warte są tego (i dosłownie i w przenośni) :-).

Moje boje ze zwrotnica do Uniwerków zakończone. Wiszącą na koszu puszeczkę traktowałem jak transformator impedancji 8/16 Ohm. Sugerowała to tabliczka i przede wszystkim odręczne notatki na dokumentacji, która przyszła z głośnikami. Nic bardziej mylnego, to zwrotnica fabryczna! Otworzyłem puszeczkę i w środku są jakieś kondensatory MKP zalane woskiem lub czymś stearynopodobnym. Reszta tonie w uszczelniaczu. Po paru próbach ustaliłem właściwe połączenia i gram na tej zwrotnicy. 2-3 dni bojów do kosza, chyba, że potraktować to jako naukę (i tej wersji będę się trzymał ;-))...

Jak to teraz gra? Zdecydowanie bardziej liniowo i wyrównanie. Zniknęła pewna euforyczność, którą uzyskałem (zapewne kosztem podbicia "tu i ówdzie"). Nie mogę się przyczepić, gra to baardzo dobrze, mogę polecić ten model do zabawy w OB. Zniknęły też problemy, które mi się pojawiały się (nieliniowość, rezonanse ok 1 kHz). Z tego jednego głośnika w desce uzyskuje się pełnopasmowy dźwięk. Zejścia w dole nie ma to dużego, na poziomie małych monitorków, które ie starają się powiedzieć, że potrafią grać na basie stawiając na inne aspekty.

Ukryta Zawartość

very cool :) szkoda ze nie para...

Ukryta Zawartość

duzo dobrego czytalem o Electro Voice, mysle ze ich produkty vintage sa tak samo dobre jak jensen, university, altec itp. robili sporo koaksjalnych 12 i 15 calowcow, na anglojezycznych forach jest duzo dobrych opinii o ich wooferach, do tego ceny nie sa tak kosmiczne jak za alteci, pare 15 calowych koaksjali mozna dostac za 200 dolcow przy odrobinie szczescia. Czuje ze trzeba bedzie dla testow jakas pare zza oceanu sciagnac...moze te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736

Oto specyfikacja omawianych przez Ciebie głośników .

Firma EV była bardzo znana z profesjonalnego wyposażenia w głośniki kolumn estradowych .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>madly, 6 Lip 2008, 09:09 napisal:

" Lutek - no to widzę, że przetworniki masz więcej, niż zacne. W co zamierzasz je oprawić?

Zdecydowanie warte są tego (i dosłownie i w przenośni) :-). "

Zgadza sie..., ale na razie chyba sobie odpuszcze odgrody. Posluchalem testowo ze zwrotnicami na pozyczonych cewkach i kondach :-). Graja - oczywiscie - bardzo dobrze, ale koaksjale w skrzynkach jednak troche lepiej. Spowodowane to jest tym, ze z basowcow gra rowniez srednica, a - jak to z basowca - jest taka gluchawa. A poniewaz w konsekwencji slyszymy jakas wypadkowa ze wszystkich glosnikow, dlatego troche lepsza jest z samych koaksjali. Zeby wykonac odpowiednia zwrotnice do basowcow, odpowiednio zestroic (aby srednica grala glownie z duali), potrzebnych jest troche roznych komponentow o roznych wartosciach, doswiadczenia i wiedzy. Mieszkam w miasteczku w ktorym nie dostane nawet kondensatora, a przy okazji jakiegos wyjazdu nie bede przeciez robil zapasu cewek, kondow itp. Zreszta nie mam czasu sie z tym bawic i w zasadzie musialby wszystko zlecic komus kompetentnemu, co z kolei wiaze sie z wyjazdami itp. Gdyby od razu (na tych komponentach, ktore mialem ) odgrody zagraly lepiej, to oczywiscie dzialal bym w tym kierunku dalej. To o czym pisze nie dotyczy basu, bo ten z odgrod jest potezny i wiadomo, ze dobrej jakosci. Moze kiedys - jak czas pozwoli - wroce jeszcze do tematu.

Niezle niezle, ale faktycznie niedlugo niektore glosniki beda towarem bardzo deficytowym.

Oto moja koszmarna konstrukcja, ktora wyglada ponoc jak dwie pralki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi