Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi punktami i buziakiem to zartowalem;) po prostu chcialbym sie dowiedziec co to jest.

Zapewne Tonsil, tak mi sie w kazdym razie zdaje.

to swietnie;)

tylko co to to to jest - oto jest pytanie...

planuje zrobic sobie z tego moje chyba pierwsze DIY, odgrode na dodatek, wiec materialby beda budzetowe raczej;) plyta meblowa (znalazlem w komorce kawal) i ten glosnik (za darmo od kolegi)

• 2 tygodnie później...

zastanawiam sie nad zastosowaniem tego oto monacora jako super tweetera, powiedzmy tak od 10k w gore:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena jest bardzo dobra, mam nadzieje ze nie wprost proporcjonalna do jakosci produkowanego dzwieku :=) w przedziale od 10-17k ich efektywnosc wacha sie w granicach 100db, to juz dobry znak. Jak myslicie, warto probowac?? bo mi sie moje isophony znudzily a nie wiem czy saby beda jakas odskocznia. pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam tego Monacora.

Kupiłem go z myślą użycia z Goodmans Triaxiom.

Głosnik sam w sobie jest bardzo dobry, nie mniej zielone Saby zgrały się z Goodmansem lepiej i to one zostały w odgrodach.

Witam !

Czy to nie " bipolarny " charakter pracy Saby ma decydujący wpływ na sprawność w odgrodzie ?(dżwięk zarówno z przodu jak i tyłu głośnika - odgrody )

Głośnik wstęgowy jest w tym wypadku wybitnie kierunkowy . Brak wysokich za głośnikiem i odbitych za odgrodą nie potęguje wrażenia super przestrzeni .

A swoją drogą cena 65 zł za nowy , dobry głośnik wstęgowy to niewiele !.

• 2 tygodnie później...

Może będzie to dobre "źródło" dawców organów do odgród, sam chętnie połasiłbym się na głośniki basowe jednak reszta mi nie potrzebna... Jeśli ktoś z Forum by kupił całość i chciał odsprzedać 12" w rozsądnej cenie... ;)

A ja z wielką chęcią bym posłuchał tych kolumienek w całości. Maiłem okazje słuchać coś podobnego. Grało pięknie. szkoda byłoby je rozbebeszać. A arturowych 15" nie chcecie?

Zdzislav, 25 Sie 2008, 23:21

>A ja z wielką chęcią bym posłuchał tych kolumienek w całości. Maiłem okazje słuchać coś podobnego.

>Grało pięknie. szkoda byłoby je rozbebeszać. A arturowych 15" nie chcecie?

Jakie to 15" ?

Słuchał może ktoś tych głośników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Witam !

Zestaw kolumn Isophona był już oferowany wcześniej na Allegro .

Chciałem go kupić właśnie ze względu na głośniki basowe , ale zastanawiał mnie stan tych głośników .

Oferta do obejrzenia pod podanym przez sprzedawcę linkiem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )/ISOPHON/

Ukryta Zawartość

Witam Odgrodzian !

Proszę o informację , czy ktoś z szacownego forum miał do czynienia , używał , lub używa podobnych kondensatorów przy własnej konstrukcji .

Proszę o opinie przydatności , zalet , wad , wrażeń odsłuchowych itp ... np, kombinacji zastosowań z innymi kondensatorami .

Dodam , że są to fabrycznie nowe elementy tzw NOS - y .

Ukryta Zawartość

post-18198-100006935 1219907370_thumb.jpg

post-18198-100006936 1219907370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ponieważ na odgrody nie starcza mi czasu i projekt nie rozwinie się do plastycznie akceptowalnego poziomu mam na sprzedaż 2 15' głośniki RFT 3702 same lub w dużych paczkach Vermona z (czterema średniotonowcami w każdej).

Polecam wszystkim odgrodowiczom ten głośnik do basu. Gruba, papierowa membrana, bardzo sztywno zawieszona, napędzana ogromnym magnesem alnico.Wszystko to umieszczone na bardzo masywnym, aluminiowym koszu. Według mnie nadaje sie tylko do basu, bo barwa średnicy która sie z niego wydobywa jest nie do zaakceptowania. Ja używam go na odgrodach o wymiarach 2x1,1m. Bas z takich odgród to połączenie potęgi, masy, szybkości, konturu. Schodzi nisko( na odgrodach 2x2m jeszcze niżej). To niesamowite jak przy wysokich głośnościach bas wali w klate, masuje brzuch, a membrana leciutko sie wychyla. Mam go podłączonego do wzm. tranzystorowego i polecam piece z mocą powyżej 20w na kanał. 2W lampka go nie rusza i brakuje niskiego basu. Grał u mnie też na mniejszych odgrodach. Bas robił sie suchy i świetnie konturowy, ale bez wypełnienia, bez zejścia, bardziej pukał niż walił. Na moich dechach bas mozna porównać do paneli magnepana, choć u mnie jest leciutko zaokrąglony. Mi to bardziej pasuje, przyjemność słuchania większa.

Ukryta Zawartość

post-15620-100005976 1220724007_thumb.jpg

post-15620-100005977 1220724007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..Panowie a troche "z innej beczki" , jezeli glosniki basowe chcialbym zasilic z wzmaka tranz. a wyjscie z CD idzie tylko na drabinke rezys. i z niej bezposrednio na koncowke mocy , to w jaki sposob moglbym podlaczyc drugi wzmak do pedzenia basu , pzdr Jacek

jacekg ja bym sie zastanowil nad zakupieniem modulu do basu, ta idea coraz bardziej do mnie przemawia, plusem jest mozliwosc aktywnej korekcji i w miare niski koszt, minusem to, ze wiekszosc z tych modulow gra tylko do 180Hz a nie do 300 tak jak to w odgrodach. Bede mial w tygodniu taki gadzet do testow, zdam naturalnie relacje po odsluchach ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawa konstruckja, cena jak najbardziej ok..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co sądzicie o cenie 1200zł za cztery trzydziesto-centymetrowe szerokopasmowce rft??

Ukryta Zawartość

Czy dysponując 6 cioma eloptycznymi Isophonami P1826 i eliptycznym wysokotonowym na Alnco Telefunkenem,warto spróbować OB . Jaka powierzchnia pod 3szt 1826 musiała by być.Mam zamiar podłaczyć to do lampowej nisko watowej mojej Foni.(ECL86)

Conri, mi sie wydaje ze bardzo warto. Ilość Isophonów będzie raczej uzależniona od efektywności telefunkena. Dlatego będziesz musiał posłuchać czy 3 iso nie zagłuszą wysokotonówki, później 2 i na końcu jedna. Możesz tez zrobić konstrukcje 3-drożną, np wysoki telefunken, średni jeden iso i na bas 2 iso. Jest możliwości.

Dodam też, że jeżeli sie zniechęcisz, z chęcią odkupie parkę iso, a może nawet dwie:)

conri

>Czy dysponując 6 cioma eloptycznymi Isophonami P1826 i eliptycznym wysokotonowym na Alnco

>Telefunkenem,warto spróbować OB . Jaka powierzchnia pod 3szt 1826 musiała by być.Mam zamiar

>podłaczyć to do lampowej nisko watowej mojej Foni.(ECL86)

Myślę , że 6 głośników to o 4 za dużo .

Dwa w zupełności na średnicę wystarczą .( isophony są naprawdę wydajne )

Jako twetter polecam małego ( 10 cm ) Isophona ( alnico - tanie , dostępne często na Allegro , u mnie sprawdziły się znakomicie ) , lub sprawdzoną i podziwianą Sabę . Próbowałem z elipsami tweterami , ale były bardzo " megafonowe".

I tak cała walka rozegra się o głośniki basowe , a tych dobrych , dostępnych , i w miarę w przystępnej cenie , jest jak na lekarstwo .

Zanęta przez Zdzisłava i M.Klienta zrobiona .Teraz pozostało pytanie o metry kwadratowe.Ograniczonym będąc do szerokości 50cm ,starować od h=1,0m?

Moje poszukiwania " złotego runa " jeśli chodzi o konstrukcję trwają już ponad pół roku .

Warto zacząć choćby dziś :)

Jeżeli masz zamiar testować wiele głośników i ich konfiguracji , nie buduj docelowej konstrukcji .

Doskonałe na próby są zwykłe grube kartony , choćby takie po owocach .

One już dużo powiedzą o jakości dźwięku .

ja na probna konstrukcje polecam blaty kuchenne, te najtansze jakie sa w Obi, grubosc 30mm. Mozna w nich wyciac otwor i traktowac jako podstawe, ja tak mam, w razie potrzeby zmieniam glosniki wkrecone w sklejke, to mi daje mozliwosc experymentowania z wieloma naraz

panowie zamowilem profesjonalne wykonanie obudow typu Voice of the theate A7 :)) beda z 16mm sklejki brzozowej, wszystko tak jak przewiduja plany, okleina do kompletu, calosc klejona jakims specjalnym klejem stosowanym do fortepianow (tak mi powiedzial znajomy ktory podjal sie projektu). W zwiazku z tym ze planuje zlozyc VOTT A7, mam na sprzedaz moje dotychczasowe "graty". Jezeli sa zainteresowani altecami biflex 420y, basami sansui w-146 i tweeterami to zapraszam. Jezeli ktos sie zdecyduje na calosc, to dodam do kompletu wazace po 12 kilo zwrotnice wykonane z wielkich jak sloiki kondensatorow olejowo papierowych :) calosc gra bardzo przyzwocie ;)

Wracajac do A7 to nie wiem jeszcze na kiedy uda mi sie zebrac reszte, tzn altec 416 na dol i 811/511 plus 802-8g na gore. Zwrotnic orginalnych nie planuje bo na duzo dobrego o nich nie czytalem...ktos na forum doswiadczony w A7??

Tylko pozazdrościć :) Szczerze trzymam kciuki i życzę ukończenia projektu.

Ja też czytałem o zwrotnicach, ze nie koniecznie w domowych warunkach się sprawdzą, były projektowane bodajże do dużych sal kinowych, co wiązało się z "szczególną" charakterystyką częstotliwościową.

• Pokaż nowe odpowiedzi